Üniversiteler arası futbol musabakaları da gecmişini İngiltere’den alır. 1840’larda İngiltere’de Rugby ligi olarak devlet üniverstileri arasında musabakalar yapılırmış. Bu spor Amerika’dan once Kanada’ya taşındı ve oradaki universiteler arasinda oynanmaya başlandı.

Amerika’da ise ilk futbol karşılaşması Rutgers Universitesi ile Princeton Üniversitesi arasında 1869’da oynandı ve maçı Rutgers 6-4 kazandı. Fakat bu karşılaşma Avrupa futbolu kurallarına benzer kurallar çerçevesinde oynanmıştı. 1873 yılında Rutgers, Coumbia, Yale ve Princeton Üniversitelerinin katilimi ile yeni kurallar uygulanmaya başlandı ve bildiğimiz anlamda futbol oluşmaya başladı.

1906 yılında Theodore Roosevelt’in on ayak olması ile Ulusal Universiteler Atletik Birligi yani bildiğimiz adi ile National Collegiate Athletic Association (NCAA) kuruldu. NFL’in kurulmasindan bayağı önce oluşan bu kurum, Amerika’da futbol’un temel adresi olacaktı. NFL’in kurulmasından sonra bile, maçların yayın haklarının pahalı olması sebebi ile herkese ulaşamıyor olması üniversiteler arası futbol liginin daha popular kalmasını sağlamıştı.

NCAAF kendi arasında 4 lige ayrılır. Division I-A, Division I-AA, Division II ve son olarak Division III. Bildiğimiz çoğu büyük futbol okulu, Division I-A’de yer alan konferansların takımlarıdır. Division I-AA’de ise çoğu sporda Division I-A’de yer alan ama futbola gerektirdiği büyük yatırım sebebi ile yeterince eğilememiş okulların olduğu konferanslar bulunur. Division II ve Division III ise daha küçük okulların mücadelelerine tanık olmaktadır.

Division I-A’in konferansları Atlantic Coast Conference (ACC), Big East, Big Ten, Big 12, Conference USA, Mid-American, Mountain West Conference, Pacific Ten, Southeastern (SEC), Sun Belt, Western Athletic ve Bağımsız Okullar.

Division I-AA’nin konferansları; Atlantic Ten, Big Sky, Big South, Gateway Football Conference, Great West Football, Ivy League, Metro Atlantic Athletic, Mid-Eastern Athletic, Northeast, Ohio Valley, Patriot, Pioneer Football, Southern, Southland, Southwester Athletic ve Bağımsız Okullar.

Division II ve Division III konferanslarına yer vermeyi düşünmüyorum çünkü bu konferanslardaki maçlara Amerika’da bile yerel televizyonlar çok nadir olarak yer veriyor.

Konferansları tanımak gerekirse, özellikle Division I-A konferansları üzerinde durmak istiyorum. Daha sonra ise sistemin nasıl işlediğine değineceğim ve Bowl Game’leri anlatacağım. En sonunda da ulusal şampiyonlar hakkında bilgi vereceğim.

ACC, 1953 yılındı kurulan daha çok basketbol odaklı, fakat yeni katılan takımlarla da futbolda en iyi konferanslardan biri sayilabilecek bir yere gelmis bir konferans. 12 takımdan oluşuyor bu konferans.Üyeleri arasında, Boston College, Clemson, Duke, Florida State (FSU), Georgia Tech (GA Tech), Maryland, North Carolina (UNC), North Carolina State (NC State), Miami, Virginia (UVA), Virginia Tech (VA Tech) ve Wake Forest bulunuyor.

Bu takımlardan Clemson 1981’de, FSU 1993 ve 1999’da, Maryland ise 1953’de Associated Press’e gore Ulusal Şampiyonluk kazandılar. Coaches Poll’a göre ise yine Clemson 1981’de, FSU 1993 ve 1999’da, GA Tech 1990’da ve Maryland 1953 Ulusal Şampiyonluk kazandı.

2005 yılında 12 takim olan ACC, iki bölüm’e ayrıldı; Coastal ve Atlantic. Atlantic Division’da Boston College, Clemson, FSU, Maryland, NC State ve Wake Forest yer alırken, Coastal Division’da VA Tech, GA Tech, Miami, UVA, UNC ve Duke yer alıyor.

2006 yılından itibaren ACC Şampiyonu BCS, ikincisi Chick-fil-A, üçüncüsü Gators, dördüncüsü Champs Sports, besincisi Music City, altıncısı Meineke Car Care, yedincisi Emerald ve sekizincisi MPC Computers Bowl Game’lerde oynamaya hak kazanacak. Fakat mesela ACC şampiyonunun 1 mağlubiyetle sezonu kapaması ve sıralamalarda mesela ikinci olması durumunda ulusam şampiyonluk maçına çıkması kesin. Bowl Game’leri ve sistemin işleyişini anlatırken bu karmaşık olayı biraz daha detaylı anlatacağım.

Bu konferans içinde önemli derbiler oynanmakta. Boston College ile Miami, Clemson ile GA Tech (ayni zamanda fight of I-85 olarak adlandırılır, I-85 hem Atlanta’dan hem de Clemson’dan geçen otoyolun adıdır ve iki okul yaklaşık 150km’lik mesafede bulunur), Clemson ile NC State (Textile Bowl olarak adlandirilir), Clemson ile FSU (iki takimin kocunun baba-oğul olması sebebi ile Bowden Bowl olarak adlandırılır), Duke ile Maryland, Duke ile UNC (ozellikle basketbolda), Duke ile Wake Forest, FSU ile Miami, GA Tech ile UVA, Miami ile VA Tech (Big East’ten gelen bir rekabet), UNC ile UVA (güney bölgesinin en eski derbisidir), UNC ile Wake Forest ve UVA ile VA Tech arasında oynanan maçlar ulusal başında büyük yer bulur.

Big East, 1979 yılında kurulan 16 üyesi olan bir konferans. Üyeleri arasında Cincinnati, Connecticut (UConn), DePaul, Georgetown, Louisville, Marquette, Notre Dame, Pittsburgh (Pitts), Providence, Rutgers, St.john’s, Seton Hall, South Florida, Syracuse, Villanova ve West Virginia bulunuyor. Fakat, DePaul, Marquette, Providence, St.john’s, Setan Hall’un futbol takımı yok, Georgetown Division I-AA’de Patriot League’de oynuyor futbolu, Notre Dame ise Division I-A’de bağımsız bir okul son olarak da Villanova futbolu Division I-AA’de Atlantic Ten’de oynuyor fakat seneye Colonial Atheltic Association’a geçecek.

2004 yılında Miami ve VA Tech’I ACC’ye kaptıran Big East, aynı sene UConn’u bünyesine kattı. 2005’te Boston College’in ACC’ye katılmasını takip eden Temple’in ayrılmasından sonra sadece futbol için Louisville, Cincinnati ve South Florida’yi bünyesine kattı.

Bu konferans icinde Cincinnati ile Pitts’in maçları, Louisville ile Cincinnati ve South Florida’nın maçları, benzer şekilde Louisville ile West Virginia’nin, Pitts ile West Virginia’nin (Backyard Brawl olarak adlandırılır) derbi sayılmakta ve ulusal başında bolca yer almaktadır.

Big Ten, Amerika’nın en eski kuruluş tarihine sahip Division I-A konferansıdır. Kuruluşu 1896 yılında olmuştur ve su anda 11 tane üyesi vardır. Üyeleri; University of Illinois, Indiana, Iowa, Michigan (UMich), Michigan State (MSU), Minnesota, Nothwestern, Ohio State (OSU), Pennsylvania State (Penn State), Purdue ve Wisconsin dir.

Bu konferans çok eski kuruluşlu olduğu için çok büyük derbilere sahne olur. Illinois Northwestern (Sweet Sioux Tomahawk olarak adlandirilir), Purdue ile Indiana (old Oaken Bucket), Indiana ile MSU (Old Brass Spittoon), Iowa ile Minnesota (Floyd of Rosedale), Iowa ile Wisconsin (Heartland Trophy), Wisconsin ile Minnesota (Paul Bunyan’s Axe), Michigan ile MSU (Paul Bunyan Trophy), Michigan ile Minnesota (Little Brown Jug), Illinois ile Ohio State (Illibuck), Illinois ile Purdue (Purdue Cannon), Penn State ile Minnesota (Governor’s Victory Bell), Penn State ile MSU (Land Grant Trophy) ve son olarak ESPN tarafından en büyük üniversite derbisi olarak adlandırılan Michigan ile OSU derbisi taraftarların kalp atışlarını hızlandıran derbilerdir.

Big 12 konferansı çok genc bir konferans, 1994 yılında kuruldu ve adından da anlaşılacağı gibi 12 üyesi var. Daha önce Big Eight olan konferans, 4 Texas takiminin da katılması ile 1994’te bugünkü haline geldi. Üyeleri; Colorado, Iowa State, Kansas, Kansas State, Missuoru (Mizzou), Nebraska, Baylor, Oklahoma, Oklahoma State, Texas, Texas A&M ve Texas Tech idir. 12 üyesi olması sonucu iki division’dan oluşur; North ve South olmak üzere. North’ta Colorado, Iowa State, Kansas, Kansas State, Missouri ve Nebraska yer alırken, Baylor, Oklahoma, Oklahoma State, Texas, Texas A&M ve Texas Tech South’da yer alır. South ve North’u lider olarak bitiren takımlar, Big 12 Şampiyonluk maçına çıkarlar.

Diğer konferanslardaki derbiler burada da vardır. Kansas ile Mizzou (Border Showdown), Kansas ile Kansas State (hem state rivalry hem de Sunflower Showdown), Oklahoma ile Oklahoma State (hem state rivalry hem de Bedlam Series olarak adlandirilir), Baylor ile Texas A&M (battle on the brazos), Texas ile Oklahoma (Red River Rivalry) ve son olarak Texas ile Texas A&M arasindaki mac (Lone Star Showdown) ozellikle orta doğu amerikada milyonlarca izleyiciyi televizyona kitleyen derbilerdir.

Conference USA, 1995 yılında kurulan daha çok güney doğu Amerika da ki okullardan oluşan bir konferanstır. 12 tane üyesi vardır. Mid-Major denilen, konferanslardandır, yani Divison I-A’de yer alıp çok büyük başarılara imza atmayan bir konferans, fakat mid-major’larin en iyileri arasındadır. Üyeleri Alabama at Birminghton (UAB), Central Florida, East Carolina, Houston, Marshall, Memphis, Rice, Southern Methodist University (SMU), Southern Mississippi, Texas at El Paso (UTEP), Tulane ve Tulsa’dan olusur. East ve West olarak iki division’a ayrilir ve bu division’larin liderleri sampiyonluk maci oynar. East Division East Carolina, Marshall, Memphis Southern Mississippi, UAB ve Central Florida’dan olusur. West Division ise Houston, Rice, SMU, Tulane, Tulsa ve UTEP’den olusur.

Bu konferans 2005’te büyük değişikliklere tanık olmuştur. Cincinnati, DePaul, Louisville, Marquette, South Florida takimlari Big East’e, North Carolina at Charlotte, Saint Louis takımları Atlantic Ten’e, TCU, Mountain West’e, Army de Bağımsız Okullara katılmıştır.

Mid-America 1946 kurulmuş nispeten eski konferanslardan biridir. 12 üyesi vardır. Üyeleri arasında Akron, Ball State, Bowling Green, Buffalo, Central Michigan, Eastern Michigan, Kent State, Miami at Ohio, Northern Illinois, Ohio, Toledo ve Western Michigan yer alir.

Mountain West 1999 da kurulan Divison I-A’nin en yeni konferansıdır. 9 üyesi vardır ve bunlar, Air Force, Brigham Young (BYU), Colorado State, New Mexico, San Diego State (SDSU), Texas Christian (TCU), Nevada at Las Vegas (UNLV), Utah ve Wyoming idir.

Air Force ile Colorado State, Holy War olarak adlandırılan BYU ile Utah (Mormon tarikatını benimsemiş iki büyük okul), Colorado State ile Wyoming (Border War), SDSU ile UNLV ve Wyoming ile BYU arasında maçlar derbi sayılabilecek maçlardır. Bu konferansın tum tarihteki en başarılı takımı katıldığı bowl game’lerin çoğunu kazanan Utah idir, 11 Bowl Game oynamış ve 8 ini kazanmışlardır. Bu takim dışındaki okulların post-season’da çok büyük başarıları yoktur.

Pacific 10 konferansı ayni zamanda Pac-10 olarak geçer ve 1915 yılında kurulmuş su anda 10 üyesi olan bir konferanstır. Arizona, Arizona State, California at Berkeley, Oregon, Oregon State, Stanford, California at Los Angeles (UCLA), Southern California (USC), Washington ve Washington State üyeleridir. Takımlardan da anlaşılabileceği gibi bu konferans bati yakasında kurulmuştur. Arizona ile Arizona State, Washington ile Washington State ve Oregon ile Oregon State (ayni zamanda Civil War olarak da adlandırılır bu maç), önemli state rivalry’ler arasındadır. California ile Stanford ayni bölgenin okulları olması ile UCLA ile USC ise bu bölgenin başarılı okulları olması sebebiyle birbirleriyle maç yaptıkları zaman sadece bati yakasını değil tüm ulusu ilgilendiren sonuçlar doğururlar.

Southeastern benim kişisel görüşüme göre Amerika’nın en zor konferansıdır. Bunun sebebi de çoğu takimin belli bir kalitenin üzerinde olması ve birbirlerinden nefret ettikleri için maçlara normalden cok daha fazla motive olarak çıkmalarıdır. 1932 yılında kurulan bu konferans 12 takımdan oluşur. Konferanstan bugune kadar 1940 yılında Sewanee, 1964 yilinda GA Tech ve 1966 yılında Tulane ayrılmıştır. Su anda bu konferansa üye olan takımlar Florida, Georgia (UGA), Kentucky, South Carolina, Tennessee, Vanderbilt, Alabama, Arkansas, Auburn, Louisiana State (LSU), Mississippi ve Mississippi State idir. East ve West olarak iki division’a ayrılır. Florida, UGA, Kentucky, South Carolina, Tennessee ve Vanderbilt East Division’da yer alırken, Alabama, Arkansas, Auburn, LSU, Mississippi ve Mississippi State West Division’da yer alır.

Alabama ile Auburn’un maçı Iron Bowl olarak geçer, Alabama ile Tennessee, Arkansas ile LSU’nun maçı Battle of the Golden Boot olarak geçer, Auburn ile UGA’in maçları Depp South’s Oldest Rivalry olarak anılır, Florida ile UGA’in maçı World’s Largest Cocktail Party olarak adlandırılır ve etkileri haftalar boyunca amerikan spor basininda tartışılır.

Sun Belt, 1976’da kurulan ve de mid-major olarak kabul edilen bir konferanstır. 13 üyesi vardır ve bunlar, Arkansas at Little Rock, Arkansas State, Denver, Florida Atlantic, Florida International, Louisiana at Lafayette, Louisiana at Monroe, Middle Tennessee State, New Orleans, North Texas, South Alabama, Troy ve Western Kentucky’dir. Bu takımlardan, Arkansas at Little Rock, Denver, New Orleans, South Alabama futbol dalında mücadele etmezler.

Western Athletic 1962 yılında kurulan 9 takimli mid-major konferanslardan bir tanesidir. Kısa olarak WAC olarak adlandırılır. Boise State, California State, Hawaii, Idaho, Louisiana Tech, Nevada at Reno, New Mexico State, San Jose State ve Utah State üyeleridir. Ulusal anlamda olmasa da Idaho ile Boise State maçları derbi statüsündedir.

Bağımsız okullar arasında Army, Navy, Notre Dame ve Temple yer alır. Notre Dame büyük bir futbol okuludur ve bununla ovunur. Army ve Navy bir konferansa girmemişlerdir ve bu ikisinin maçları ulusal anlamda önemlidir. Temple ise son donemin en kotu futbol takımına sahiptir.

Bu link’ten okulların yerlerini görebilirsiniz; http://img201.imageshack.us/my.php?image=ncaateamshi6.jpg

Şimdi sistemin yani bir sezonun nasıl işlediğine değinmek istiyorum. Her takim non-conference ve conference olmak üzere iki çeşit maç yapıyor. Oynadığı rakip kendisi ile farklı konferansta ise bu maçlara non-conference, ayni konferansta ise conference game deniyor. Genellikle büyük konferansların takımları, ACC, SEC, Pac-10, Big East, Big Ten ve Big 12, takımları ilk maçları daha zayıf rakiplere karşı yapıyorlar kendi evlerinde. Böylece sezona iyi bir başlangıç yapmayı planlıyor conference game’lerden önce. Bunun dışında her okulun çok önemli Homecoming maçları oynanır. Çoğu takim sezon içinde bir haftayı bos geçerlerdi, gerçi simdi 11 maçlık program 12 maç oldu bu boşluk artik kalmamış olabilir, bu boşluktan önce de genelde deplasman maçlarına çıkar takımlar. Bu şekilde kendi seyircisinden bazen iki bazen üç haftalık uzaklaşma olur.

Zaten 12 hafta süren regular sezonunun üç haftasının iç sahadan dışarıda geçirilmesi, takımın seyircilerini ve özellikle öğrencileri çok heyecanlandırır. Bu sebeple takimin bu aradan sonra kendi evinde oynayacağı ilk maç Homecoming olarak adlandırılır. Okulların futbola verdiği önem ölçüsünde okullar çeşitli kutlamalar için hazırlık yaparlar. Mesela ben 3 sene Clemson’da 1 sene de Georgia Tech’de tanık oldum. Clemson’da bir önceki haftadan itibaren bos bir alanda ogrenci birlilerinin, fraternity ve sorority’ler, yaptığı heykeller sergilenir, homecoming king ve queen’i seçilir (güzellik yarışması), havai fişek gösterileri olur maçın aksamında. Georgia Tech’de de biraz daha makul düzeyde benzer hazırlıklar yapılmakta idi. Sezonun son maçı ise, genellikle takımların kendileri için önemli rivalry yani derbi olarak adlandırdığı maçlar oynanır. Mesela Guney Karolina eyaletinin iki büyük takimi olması sebebi ile Clemson ile South Carolina birbirinden nefret eder. Bu iki takim senelerdir sezonun son maçını birbirlerine karşı oynarlar. Benzeri Florida ile FSU arasında da geçerlidir.

Normal sezon bittikten sonra konferans şampiyonluk maçları oynanır bazı konferanslarda. Bunlar da belirlendikten sonra, yaklaşık sezonun ortasından itibaren açıklanan BCS’e (Bowl Championships Standings) göre normal sezon sonu sıralamaları açıklanır ve bu sıralamalara göre, ulusal şampiyonluk maçının da dâhil olduğu Bowl Game’ler oynanır. Her takimin amacı mümkün olduğunca önemli bir Bowl Game’de oynamaktır.

Peki, simdi Bowl Game’leri anlatmadan önce su sıralamalar konusuna değinmek istiyorum. Sezon başından itibaren ele alalım. Takımların her sene kadrosuna liseden kattığı oyuncular bir değerlendirmeye tabi tutulur, Bu değerlendirmeyi www.scout.com adresinden takip edebiliyoruz. Takımın bir önceki seneki kadrosu ve yeni oyuncularla beraber takim değerlendirmeye alınır ve de buna bağlı olarak, önündeki maçlara bakılır. Bunun sonucunda da bütün takımlar sıralamalar için oy almaya başlarlar. Bu oylama 2 farklı ana kaynakta yapılır, Associated Press ve Coaches, yani basın organları ve koçlar. Ayrıca bir de CBS’in ve ESPN’in kendi sıralamaları yer alır. Fakat ben genellikle Associated Press’i ciddiye almaktayım. Sezon başladıktan sonra artık alınan galibiyetlerin kaliteleri on plana çıkar.

Mesela top25’ten bir takimi yenmek normal bir takimi yenmekten daha değerlidir, benzer şekilde yabancı saha galibiyeti iç saha galibiyetinden de daha değerlidir. Bunun gibi faktörler sonucu takımlar değerlendirilir ve her haftanın maçları bittikten sonra yeni sıralamalar açıklanır. Daha sonra sezonun ortasından itibaren benzer sekile isleyen BCS açıklanmaya başlanır. Bu bir bilgisayar programının hesaplamaları sonucu takımlara verilen puanlar sonucu oluşur. Ve sezon sonunda BCS sıralamasının sonucuna göre takımlar Bowl Game oynar. Simdi bu sistem biraz aksak gelebilir. Sonuçta bir bilgisayar programı ayarlıyor herseyi. Ve mesela bir sezonda birden fazla namaglûp takim olduğu zaman bu takımlardan bir tanesi hak ettiği maçı oynayamaz. Benzer şekilde artik ulusal şampiyonluk maçı oynanacak BCS maçlarından ayrı olarak. Mesela üç takım sezonu namaglûp bitirmiş olsun. Bunlar da mesela USC, OSU ve Auburn olsun. BCS’e gore OSU ile Auburn şampiyonluk maçı oynasın. USC’de BSC Bowl Game oynayacak. USC maçını kazanırsa, şampiyonluk maçını kaybedenden daha iyi bir sonuçla sezonu bitirecek ve belki de oylamalar sonucu ulusal şampiyon ilan edilcek. Bu durumda ulusal şampiyonluk maçını kaybeden takim birden gözden düşecek. Bu daha önce meydana geldi ve ilerde de meydana gelme riskine sahip

Benim bu konudaki düşüncem bölgesel playoff’lar oynanması. Zaten konferanslar bölgesel olarak oluşmuş kuruluşlar. Yine benzer şekilde Amerika 4 farklı bölgeye bölünebilir ve o bölgelerdeki konferans takımları playoff ile karsılaşabilir. Bu karsılaşmaları, takımların sıralamaları ve konferans içindeki yerleri belirleyebilir. Bolgesel playoff’lar sonucunda 4 takim kalır, ve yari finaller oynanır. En sonunda da her sene belli bir yerde oynanacak ulusal şampiyonluk maçı ile de ulusal şampiyon belli olur. Fakat bunun uygulanmama sebebi futbol sezonunun uzamasına sebep olması diye dusunuyorum. Çünkü sonuçta bu çocuklar okullarında derslere de giriyorlar ve de zaten fiziksel olarak çok zor olan bir sporu daha uzun süre yapmaları hem derslerindeki başarılarını hem de fiziksel durumlarını etkileyebilir.

Şimdi geçelim Bowl Game’lere. Şimdi bu sene yeni bir yapılanma oldu. Bir tane Ulusam sampiyonluk maci oynancak ve bu macin adi Bowl Championship Series Championship Game olarak adlandirilcak. Yilbasindan sonra oynancak olan bum ac 2010’a kadar belli nerde oynancagi. Bu mac BSC Bowl Games olarak adlandırılan 4 büyük bowl game oynandığı yerlerde dolaşacak. Buralari, Glendale, New Orleans, Miami Gardens ve Pasedena.

8 Ocak 2007’de Glendale, Arizona

8 Ocak 2008’de New Orleans, Louisiana

8 Ocak 2009’da Miami Gardens, Florida

8 Ocak 2010’da Pasedena, California

Aynı zamanda bu sahalarda tabiki de diğer bowl game’ler de oynancak. Boylece Ulusal Şampiyonluk maçı diğer bowl game’lerden ayrılmış olacak ve bir üst kademede yer alacak.

BCS Bowl Games olarak adlandırılan maçlar ise, Fiesta Bowl, Orange Bowl, Rose Bowl ve Sugar Bowl idir.

Fiesta Bowl, Tostitos tarafından sponsor edilir ve 1971’den beri oynanmaktadır. Arizona’da Sun Devil Stadium’da oynanır. 1999’da ve 2003’te ulusal şampiyonu belirlemiştir. Geçen sene oynanan Fiesta Bowl’u OSU, Notre Dame’i 34-20 yenerek kazanmıştır.

Bir başka maç, Orange Bowl olarak adlandırılan Miami’de oynanan maçtır ve FedEx tarafından sponsor edilir. 1935 ile 1995 arasında Miami Orange Bowl’da oynanan bu maç daha sonra, NFL takımı Miami Dolphins’in sahası olan Miami Gardens’a taşınmıştır. 2001 ve 2005’te ulusal şampiyonu belirlemiştir. Geçen sene oynanan Orange Bowl’da Penn State, FSU’yi 26-23 yenmiştir.

Üçüncü ve belki de en fazla tanınan mac, Rose Bowl idir ve USC’nin stadı olan Rose Bowl’da oynanır.Citi Group tarafından sponsor edilir, 1902’den beri oynanan bir maçtır ve diğer maçların aksine 1988’den beri yayın hakki ABC’dedir. 2002 ve 2006’da ulusam şampiyonu belirlemiştir. Gecen sene oynanan maç iki namaglûp takim olan Texas ile USC’yi karşı karşıya getirmiş ve Texas USC’nin yanlış hatırlamıyorsam 34 maçlık yenilmezlik serisine 41-38’lik skorla son vermiştir.

Son BCS maçı ise Louisiana’da oynanan Sugar Bowl’dur ve Allstate tarafından sponsor edilir. 1935’ten beri oynanan bir maçtır. 2000 ve 2004’te ulusal şampiyonu belirlemiştir. Gecen sene Katrina felaketinden dolayı Georgia Dome, Atlanta’da oynanan maçı West Virginia, UGA karşısında 38-35 kazanmıştır.

Bu maçların dışında daha az öneme sahip 27 tane daha mac oynanir. Bunlar önem sırası yüksekten düşüğe doğru ; Alamo Bowl, Birmingham Bowl, Capital One Bowl, Champs Sports Bowl, Chick-fil-A Bowl, Cotton Bowl, Emerald Bowl, Fort Worth Bowl, Gator Bowl, GMAC Bowl, Hawaii Bowl, Holiday Bowl, Houston Bowl, Independence Bowl, Insight Bowl, International Bowl, Las Vegas Bowl, Liberty Bowl, Meineke Car Care Bowl, Motor City Bowl, MPC Computers Bowl, Music City Bowl, New Mexico Bowl, New Orleans Bowl, Outback Bowl, Poinsettia Bowl ve Sun Bowl idir.

Bu maçlar post-season’da oynanan ve takımların sıralamaları ile oyuncuların profesyonel kariyerlerini etkileyecek maçlardır. Bunların dışında daha gösteri havasında gecen 3 tane daha maç vardır; Senior Bowl, East-West Shrine Game ve Hula Bowl.

Senior Bowl, Alabama’da oynanan ve de 1950’den beri sadece okulların son sınıf öğrencilerinin katılabildiği bir maçtır. North ve South olarak iki takim oluşturulur ve koç olarak NFL’den iki koç atanır. Bu maçta oynayan ve ilk takımda yer alan oyuncuların büyük kısmi NFL’e draft olma hakki kazanmıştır bu yüzden son sınıf öğrencilerinin hedefidir bu takımlarda yer almak.

East-West Shrine ise doğu bati mücadelesidir. Çok fazla dikkat çekmese de NFL scout’larinin önem verdiği bir maçtır. 2007 yılında Houston’da oynanacaktır.

Hula Bowl ise Hawaii’de oynanan bir maçtır. Profesyonel kurallarla oynanır ve bu yüzden NFL’e adapte olabilecek oyuncuları görmek açısından önemlidir. Daha çok daha az tanınan okullardan oyunculara şans verilir.

Ayrıca çoğumuzun bilmediği ödüller verilir her sene oyunculara. Bunlardan bir kısmı çok önemli iken bir kısmi daha az tanınır. Bunları kısa kısa anlatmak gerekirse;

  • Bronko Nagurski Trophy- başarılı defans oyuncusu
  • Buck Buchanan Award- başarılı Division I-AA defans oyuncusu
  • Chuck Bednarik Award- başarılı defans oyuncusu
  • Dave Rimington Trophy- başarılı center oyuncusu
  • Davey O’Brien Award- başarılı quarterback oyuncusu
  • Dick Butkus Award- başarılı linebacker oyuncusu
  • Doak Walker Award- başarılı running back oyuncusu
  • Fred Biletnikoff Award- başarılı wide receiver oyuncusu
  • Gagliardi Trophy- başarılı Division III oyuncusu
  • Grantland Rice Award- Division I şampiyonu
  • Johnny Unitas Golden Arm Award- başarılı son sınıf öğrencisi olan quarterback oyuncusu
  • Lou Groza Award- başarılı placekicker oyuncusu
  • Harlon Hill Trophy- başarılı Division II oyuncusu
  • Heisman Trophy- yılın oyuncusu ödülü
  • Lombardi Award- başarılı offensive veya defensive lineman ödülü
  • Manning Award- başarılı quarterback ödülü
  • Maxwell Award- yılın oyuncusu odulu
  • Mosi Tatupu Award- başarılı special team oyuncusu ödülü
  • Outland Trophy- başarılı offensive veya defensive interior lineman oyuncusu
  • Paul “Bear” Bryant Award- başarılı head coach ödülü
  • Walter Payton Award- başarılı Division I-AA hücum oyuncusu
  • Jim Thorpe Award- başarılı defensive back oyuncusu

Ulusal şampiyonluklara bakacak olursak da buraya tablo koyup görüntü bozuklu yaratmak istemedim. Onun için hazırladığım Excel dosyasını rapidshare’e aktardım. Indirerek bakabilirsiniz tüm tarihteki ulusal şampiyonlara.

Link; http://rapidshare.de/files/33793125/NCAAF_Champions.xls.html

Bu tablodan anlaşılacağı üzere en fazla ulusal şampiyon olmuş takımlar şu şekilde listelenebilir;

Notre Dame- 13
Alabama- 12
Michigan- 11
USC- 11
Oklahoma- 9
Ohio State- 7
Minnesota- 6
Miami- 5
Nebraska- 5
Pittsburgh- 4
Tennessee- 4
Texas- 4
GA Tech- 4
Harvard-4

1901’den önceki şampiyonlukların sayılmadığını da belirtmek isterim, bunun sebebi consensus sistemimin 1901’de kabul edilmesidir.

Sanırım NCAAF ile ilgili cogu konuyu kapsadığımı düşünüyorum. Fakat herhangi bir şekilde merak ettiğiniz bir konu olması durumunda, sitemizin forum’una üye olup oradaki ilgili başlıktan bana iletebilirsiniz. En hızlı şekilde ve en doğru şekilde yanıtlamaya çalışacağım… Umarım NCAAF için biraz merak uyandırabilmiş, biraz ilgi arttırmışımdır… Bir sonraki yazıda görüşmek üzere…