Bu hafta yazıma federasyon yönetiminin, Türk futboluna olan katkılarıyla ilgili bir kaç cümle yazarak, hepinizi şaşırtmak ve kendilerini kutlayarak başlamak istiyorum. Ama gel gör ki böyle bir durum yok. Türk Amerikan Futbolu büyük harflerle yazıyorum neden? Çünkü kendi özel şartlarında, kendi özel kuralları dahilinde, kendi lisanı ve ismi olan değişik bir spor dalı. Yine söylüyorum eğer bu yönetim samimiyse bu sporla ilgili teknik, taktik anlamda yeterli, konuştuğunu bilen, sporun ulusal ve uluslararası gelişimini takip eden, maddi beklentisi olmayan ve eğitimli yazarlarımızın deneyimlerinden ve bilgilerinden yararlanmalıdır.

Bu konu artık kısır ekipler, takımlar ya da bölgeler çekişmesinden kurtulmalı ve ligimizin yok olması engellenmelidir. Bu gidiş iyi değil. Akil adamlar kurulu tarzında bir beyin fırtınası gurubu oluşturulması gerektiğini düşünüyorum. Takımlar üstü kişiliklerden kurulacak bir ekiple konulara çözüm bulmalıyız. Takımlar üstü derken ne demek istiyorum? Oyuncusu olduğu takım ya da takımlar haricindeki takımlarla da bağlantısı bulunan, camiamızdaki insanlarla etkileşimi bulunan insanlar. Bu şekilde bir noktaya varabileceğimize inanıyorum.

Gelelim az çok daha organize gözüken Amerikan Profesyonel Futbol Ligi’ne (NFL), Bölgesel maçlar için son iki gün. Jaksonville Jaguars ligin potansiyel şampiyonu New England Patriots’la hesaplaşmak için Massachusetts’e gidiyor. Çok yorumlar okuyorum Jax’den sürpriz bekleyen ama inanın bu yorumlar çok hamasi yani epey duygusal. Her istatistiksel bilgi kantarın Pats tarafına işaret ediyor. Jaguars yer oyununun üstünlüğüne inanan arkadaşlar kendi tezlerinin aslında şunu işaret ettiğinin farkındalar mı?

Pats çok kısa sürede sayıya ulaşıyor. Buna karşın koşu oyunu hem zamanı yerken hem de daha çok denemeli ataklar gerektiriyor. Yani Pats oyun düzeni aslında baskıyla yada herhangi bir oyunu durdurarak rakibi tek boyutlu oyuna zorlamak yerine, farkı açıp rakibi çabuk sayı yapmaya zorlayarak, oyunu tek boyuta indirip, rakibi çabuk, ani kararlar vermeye ve hata yaptırmaya dayanıyor.

Konuya şu şekilde bakalım defansında DT Joe Henderson’ı,yedeği NT Grady Jackson’ı ve takımın kalbi ve ruhu MLB Mike Peterson’ı sakatlıklarla boğuşan defans ne kadar dayanacak? Brady’e baskı yapmak zorundalar sizce yapabilecekler mi? Kimse Pats defansından bahsetmiyor nedense. Takımın özellikle LB seviyesinde yedekler bile all-pro kalitesinde düşünün ki Chad Brown gibi NFL’in saygın OLB’larından biri bu takımda yedek. Çok yüksek seviyede tecrübeli bir defans var. Junior Seau, Rosevelt Colvin sakatlandığı için ilk on bire geldi. Sadece gözünüzün önüne Teddy Bruschi, Junior Seau ikilisinin içeride, Mike Vrabel ve Adalious Thomas ikilisinin de dışarıda LB oynadığı bir defans getirin lütfen. Ben Jaguars koşusunun New England’da sona ereceğini düşünüyorum. Maçın ilk yarısında dengeli bir skor olsa da üçüncü ve dördüncü çeyrekte Pats oyuna hakim olur. Pats’in yüksek yirmili ya da daha fazlasına ulaşabileceğini, Jaguars’ın ise yüksek onlarda kalacağını öngörüyorum.

AFC bölgesel playoff maçlarında benim sürpriz beklediğim maç San Diego Chargers, Indianapolis Colts maçı. Maçın favorisi Mr.Manning. Ama ben San Diego defansının Manning’e çelme takabileceğini düşünüyorum. Sezondaki maçta Manning birçok silahından mahrum çıktığı maçta altı interception atmıştı. Eğer bu maç Manning iki kez kapılır ve defans bir çift de sack yaparak Manning possesionlarından ikisini çevirip, ikisini de zor birer üçüncü hak denemesine getirirse, San Diego’nun koşu oyunu ile maça ortak bir dördüncü çeyreğe gelebileceğine inanıyorum. Tabi bu durumlarda başka detaylarda önemli hatta çok daha önemli. Lorenzo Neal oynayacak mı? Eğer oynarsa LT oyunda daha etkin olacaktır.Ve Merriman, Phillips, Castillo üçlüsü ve genelde tüm defans ön yedilisinin, her ne kadar 3-4 defans dizilimleri karşısında zorlandığı söylense de Manning’i korumada son derece başarılı Colts O-line ünitesiyle girişeceği mücadelede alacağı sonuç belirleyici olacak.

Sonuçta Chargers, Colts yer hücumunu durduracaktır. Pas konusunda ise DB’ler daha çok tüm sezon baskın oynayan ön yedilinin baskısından nemalandılar. Bu maç aynı baskı kurulabilirse, yani geçen sezon Superbowl’da Chicago Bears’ın yaptığı defansif hataya düşülerek baskı yerine cover yaparak Manning durdurulmaya çalışılmazsa, Chargers işi son çeyreğe taşır ve sürpriz yapabilir. Hücumda zaten konu koşunun başarısına dayanıyor.

İş QB Rivers’a kaldığı sürece bence tehlikede sayabilirsiniz. Umarım hücum Rivers’ın hatalarını düzeltmeye çok zaman harcamaz. Çünkü Colts’un iki ana DE’i Freeney ve Mathis sakat yani çok bir baskı kuramayacaklardır. Bunun Rivers’ı çok gaza getirip iyi bir cover takımı olan Colts’un tuzağına düşmesine hiç şaşırmazdım. Colts MLB’ı Gary Brackett’e dikkat ederdim yerinizde olsam. Çünkü Chargers’ın ünlü TE’i Gates yok. Brackett crossing route’larda çok etkin cover yapıyor. Top çalabilir.

Maçta gene dikkat edilmesi gereken bir noktada Colts safety’si Bob Sanders’ın (NFL Defensive player of the year) LT ve Lorenzo Neal ikilisiyle oynayacağı köşe kapmaca olacak. Eğer Bob Sanders boxta çok fazla bulunursa, Chargers LT’ye toss sweep-qb option tarzı bir oyunda pas attırarak Colts’un arka alandaki tek safety oyununu bozabilir. Kaldı ki bu oyunu hem çok yapıyorlar hem de LT’nin pas yüzdesi yüksek. Maç sonucu defansların başarısına göre iki takımın kafa kafaya gittiği yirmili rakamlarda olur. Yok eğer Chargers defansı maçta varlık gösteremezse Colts fark yapar. Chargers iki maçta o kadar sayı yapamaz.

Gelecek yazımda NFC Bölgesel playofflarını yazacağım. Hepinize iyi seyirler diliyorum.