Bu sezon başarılı bir şekilde tamamlanan iki ligin ardından, Pro ve Uni, önümüzdeki sezon neler yapılmalı da bu başarı daha ileri gitmeli ve daha geniş kitlelere yayılmalı…

Üni lig ile ilgili kısa özetimizi ve değerlendirmemizi geçen yazımızda yapmıştık. Bu yazımda ise daha çok Pro lige değineceğim. Cisim olarak profesyonel bir lig olmasa da, isim olarak Pro Lig bu ligin gelecekteki olması gereken yer için hedef belirtmektedir. Pro lig daha çok üniversitede bu spor ile tanışmış ve sahadan kopmak istemeyen oyuculardan oluşuyor.

Bu takımların en büyük özellikleri bir kısmı üniversite spor kulüplerinden oluşurken de bir kısmı da bağımsız spor kulüplerinden oluşmakta… Bağımsız kulüplerin girdiği bir ligde finansman giderleri de kulüp yöneticilerinin veya sahiplerinin üstünde yük oluşturuyor. Bu nedenle bu ligin organizasyonunun daha dikkatli ve daha düzenli olması gerekiyor.
Federasyonun Pro ligi oluşturmasındaki amacını sene başında sponsorların ilgisini çekecek bir lig oluşturulması olduğunu açıklamıştı… Bu ligimizin gelişmesi için önemli bir hedeftir… Bu hedefin başarılı olması için en önemli ön koşul maçları düzenli ve zamanında oynanmasıdır.

Bu sene üzerinde en çok tartışılan maçlar oynanmayan maçlardır. Bu maçlardan ilki Üni ligde malzeme eksikliğinden kaynaklandığı söylenen Sakarya – Hacettepe maçıdır. Diğeri ise oyuncu eksikliğinden kaynaklandığı söylenen Ege – Çınar maçıdır. Bir diğeri ise Gazi – Koç maçıdır ki bu maçta Koç takımının katılamaması nedeni ile oynanmamıştır. Bu maçların hepsindeki ortak problem alınan kararların yetersizliğidir. Federasyon eksik ya da tamam kurallar belirlemiştir. Bu kuralların maç zamanı eksiksiz uygulaması gerekmektedir. Eğer kurallar konulmuşsa uygulaması gerekir… İnsiyatif kullanılması gereken zamanlar olabilir… Bu insiyatif tamamen maçın gözlemcisine veya başhakemine bırakılmalı takımlar hiçbir seviyede bu insiyatifin bir parçası olmamalıdır.

Takımların oynamakla sorumlu oldukları maçlara çıkmaması da tamamen ayrı bir konudur… Federasyonun bu konuda dikkat etmesi gereken 2 konu vardır… Birincisi kendi sorumluluğu olan maç tarihlerinin mümkün olan en erken zamanda belirlenmesidir. İkincisi ise maça çıkmayan takımlara yaptırım uygulamasıdır. Bu para cezası veya saha kapatma cezası olabilir. Böylece takımların maçlarına çıkması için maksimum efor sarf etmesi sağlanmış olur.

Bu sene Pro-lig organizasyonu iki grupta başarılı bir şekilde gerçekleştirilmiştir. Maçlarda ki rekabet ve Hacettepe’nin 2 uzatma sonunda uzandığı kupa ligimizin aldığı mesafenin ve çekişmenin kanıtıdır. Bu seneki organizasyonun eksileri olaraksa maçların Uni lig playoffları ile çakışması, oynanan maç sayısının azlığı ve play off maçlarının kura ile belirlenmesi olarak sayabiliriz.

Her sene daha da iyiye gitmek Turkiye football’u olarak hedefimiz olmalıdır. Bunun için bizlere düşen en büyük görev sahaya takdir edilir bir mücadele yansıtmak ve saha dışında bir hedefe yönelmiş olduğumuzu unutmamaktır. Football her geçen gün büyürken bu ilerlemenin altında kalmamak, organizasyonlarımızı devamlı bir üst seviyeye taşımak ortak amacımız olmalıdır.