Bir önceki Avrupa’da Amerikan Futbolu yazımda Fransa’da Amerikan futbolunun nasıl işlediği hakkında bilgiler vermiştim. Bu seferki durağımız yine Fransa ama konumuz Amerikan futbolu ligleri. Fransa’da resmi olarak üç büyük lig (1.lig/Casque de Diamant, 2.lig/Casque d’Or, 3.lig/Casque d’Argent) ve yirmi yerel lig bulunmaktadır. 2.lig ve 3.lig rakamlardan da anlaşılacağı gibi amatör  takımların bulunduğu liglerdir. O yüzden bunların adını bile anmamıza şimdilik gerek yok.Bizim için önemli olan Casque de Diamant (Kristal Kask).

Laurent Plegelatte’ın Fransa’nın ilk Amerikan futbolu takımı olan Spartacus de Paris’i kurmasının üstünden tam iki yıl geçtikten sonra Amerikan futbolu ülkede çok popülerleşmişti. Bu sayede ortaya onu aşkın takım çıkmıştı. Tabi ki bu takımlarda gazozuna maç yapmaktan sıkılmıştı. Bu elit takımlar 1982’de bir lig kurmaya karar verdiler ve lig Casque d’Or (Altın Kask) adıyla kuruldu. 1983’te Panthers Jaunes de Paris ligin ilk şampiyonu oldu.

1.lig uzun süre çeşitli uygulamalarla değişikliğe uğradı. Tek gruplu, iki gruplu ve 4 gruplu gibi… Son olarak 1989 sezonunda takım sayısı yirmiye çıkarıldı ve normal lig olarak oynanmaya başlandı. 1995’de ise iki ligin daha kurulmasıyla 1.ligin adı değişti yani şuan ki ismini aldı (Casque de Diamant). Diğer iki lig ise Casque d’Or (2.lig) ile Casque d’Argent (3.lig) adıyla kuruldu.

Gelelim şampiyonluk tarihine. Fransa’da bütün spor organizasyonlarının merkezi Paris’tir. Şöyle ki Paris dışından bir takım şampiyon olsa ve aynı anda Paris takımlarından biri herhangi bir oyuncuyla anlaşsa basına yansıyan o transfer olur. Bu olay bütün hafta konuşulur. Hatta Fransızca’da Paris dışında ki tüm Fransa’yı kapsayan bir kelime bile vardır.

1.ligin kuruluşundan itibaren şampiyonluk hep Paris takımlarını ambargosuna sahne olmuştur. 99’da ilk defa Paris dışından bir takım finale çıkmıştır. 2004 yılında ise şampiyon Spartiates d’Amiens olmuş ve Kristal Kask Paris dışından bir şehre gitmiştir. Bu arada son dört sezonun şampiyonu da yine bir Paris takımı olan Flash de la Courneuve’dür.

Son olarak 1.lig hakkında tüzüksel bilgiler vereceğim. Normal sezon ocak sonu ile şubat başı arasında bir tarihte başlar. Lig 10 hafta sürer. Takımlar kuzey ve güney olmak üzere iki gruba ayrılırlar. Her takım grubundakilerle içeride ve dışarıda olmak üzere iki maç yapar. Diğer gruptakilerle de tek maç oynarlar.

Grup birincileri grup ikincileriyle birincinin sahasında play-off yarı finali oynar. Kazananlar finale çıkar. Finalse tarafsız sahada oynanır. Şampiyon olan takım Euro Bowl’a (bir nevi Şampiyonlar Ligi) katılmaya hak kazanır. Ligin sonuncusu ise Casque d’Or’a düşer.

Bir sonraki Avrupa’da Amerikan Futbolu bölümünde görüşmek üzere…