Geçtiğimiz haftanın yazısında yazarken Jets’in Patriots ile olan maçının sembolik anlamları olup olmadığını zamanın bize göstereceğini söyleyerek bitirmiştim. Jets bütün hafta, hatta bütün yaz söylediklerini yaptı ve New England’ı yendi. Ancak elbette henüz sadece 2 maç yapıldı ve son NFL hanedanının ölüm ilanını yazmak için henüz çok erken.

Ryan’ın Bill Bellichek’i sinirlendirme amacıyla oynadığı oyunlar maçtan önce başladı. Para atışı için Ryan’ın orta sahaya yolladığı takım kaptanları şunlardı; sezon başlamadan 1 hafta önce Patriots’tan kesilen Kevin O’Connell, 8 sene New England’da oynadıktan sonra bu sene Jets’e gelen ve ilk çocuğunun adını “Boston” koyacak kadar o şehri benimsemiş olan Larry Izzo ve Draft’in ilk roundunda NE tarafından seçildikten sonra Detroit’e giden ve geçen sene Jets’e transfer olan Damian Woody. Ufak bir not; Jets bu hafta da para atışını kazandı ve bu hafta da önce savunmasını sahaya yolladı. Ryan’ın bir maçta overtime para atışını kazanırsa ne yapacağını şahsen çok merak ediyorum.

Jets geçtiğimiz sene de New England’ı, hem de bundan daha önemli bir maçta deplasmanda yanmişti ve o filmin sonu Jets taraftarları için hiç iyi bitmedi. Fakat bu filmin yönetmeninden kaynaklanan bazı farkları olduğunu da görmezden gelemiyoruz. Sezon başlayalı 2 hafta oldu ve Jets savunması henüz rakip hücumlara bir TD şansı tanımadı. Daha da önemlisi bunu Detroit veya Oakland gibi zaten hücumda problemler yaşayan takımlara karşı değil Houston ve New England gibi gerçekten çok yetenekli iki hücum takımına karşı yapmış olması. Geçen hafta Jets tarafından 183 yarda hücum ile sınırlı tutulup bir FG bile deneyemeyen Hoouston Texans bu hafta Tennessee’ye gitti ve Titan savunmasına karşı 420 yarda top sürüp 42 sayı yaptı. Geçen hafta 200’ün üzerinde pas denemesi sonrası kendi evinde ilk interception’ı atan Matt Schaub bu hafta 4 TD ve 357 yarda ile kariyerinin en iyi maçlarından birini çıkardı. New England’ı ise anlatmaya gerek yok herhalde, pozisyonlarında gelmiş geçmiş en iyiler arasında gösterilen Bill Belichick, Tom Brady ve Randy Moss’a karşı Jets savunması yine müthiş bir performans sergiledi.

New England toplam 299 yarda top sürebildi ve sadece 3 FG ile yetindi. Tom Brady’nin TD’siz son maçı 2006 Aralığında oynanan bir Miami maçı olması biraz perspektif kazandırabilir Pazar günü Jets savunmasının yaptığı işe. Elbette Wes Walker’ın oynamaması ve Tom Brady’nin geçtiğimiz seneyi sakat olarak geçirmesi önemli dezavantajlardı ama Tom Brady’nin yedeği Matt Cassel’in bile geçen seneki takım karşısında 400 pas yardasını geçen performansı hatırlayınca Wes Welker’ın yokluğu biraz önemsiz kalıyor.

Jets’in savunma performansı tam anlamıyla bir takım oyunu. Revis hariç hiçbir oyuncu oyunu domine etmiyor ancak resmin tamamına bakıldığında bu savunmaya karşı oynamak hücum oyuncularının hiç hoşuna gitmeyecek gibi görünüyor. Revis ise Rex Ryan’ın kendisi hakkında  söylediği “O NFL’in en iyi CB’si” sözünü haklı çıkarmak için elinden geleni yapıyor. Geçtiğimiz Revis tarafından sahadan silinen Andre Johnson bu hafta 10 top yakalama 149 yarda ve 2 TD ile yıldızlaşıyor. Bu hafta ise Randy Moss’u Revis’in savunmasından kaçırmak için “slot” dahil her tarafta gördük ama bu çabaların hepsi sonuçsuz kaldı; Moss’un istatistikleri 4 top yakalama 24 yarda ve 0 TD olarak kaldı. Buna mukabil Revis’in bir de interception’ı vardı.

Yazının ilk kısmını tamamen Jets’in savunmasına ayırdım çünkü Jets’in hücum takımı maçın ilk yarısında neredeyse sahada yoktu. Sanchez bütün yarıda 5 pas denedi ve bunların 3’ü toplam 15 yardalık paslar olarak yakalandı. Günün ilk hücum oyununda bir sack ve fumble ile 17 yarda kaybedildiğini düşününce durumun vehameti ortaya daha iyi çıkıyor. Sanchez sadece bir çaylak gibi değil kötü bir çaylak gibi oynadı bu yarıda. Ama Sanchez kendisine New York basını tarafından “Sanchise” lakabının takılmasının boşa olmadığını ikinci yarıda gösterdi. New York’luların Sanchez hakkında en mutlu olması gereken şey en kötü oynadığı anlarda dahi maçı değiştirecek aptalca hatalar yapmadı. Sonuçta o bir çaylak ve ilk maçından itibaren Joe Montana gibi oynaması beklenemez önemli olan takımına maç kaybettirecek hatalardan kaçınmak ve savunmanın ona verdiği açıklardan faydalanmak. O da bunu şu ana kadar çok iyi yapıyor.

Ufak bir not daha, Ryan ve diğer Jets’lilerin şimdiye kadar çok konuştuklarını düşünüyorsanız Kasım ayında oynanacak maçın öncesini bekleyin derim. Bart Scott’un maçtan sonra Randy Moss hakkındaki yorumu: “Bir daha ki maçta erkek olduğunu hatırlasın da sahanın ortasında da pas yakalasın.” Bu lafın üzerine artık bir şey denir mi bilemiyorum.

Jets haftaya sezona zor iki maç kaybederek 0-2 başlayan Tennessee ile oynayacak. Bu maçın New England maçından dahi daha zor geçmesini bekliyorum. Tennessee her ne kadar Detroit’e giden savunma koçu Jim Schwartz ve Washington’a giden Albert Haynesworth’ü arasa da halen iyi bir savunmaya sahip. İlk iki maçı kaybaetmenin verdiği sezonun ellerinden kayıp gitmesi korkusu ile, tabiri caizse can havliyle,  oynayacaklardır. Bir de üzerine geçen sene Jets’in evlerine gelip sezonun 14. haftasında onları yenerek namağlup ünvanlarını ellerinden almasının intikamını da almak isteyeceklerdir. Jets savunması Chris Johnson’u kontrol altında tutabilirse yine kazanır.