Bugün Federasyonun resmi sitesinde açıklanan kriterlere göre 2009-2010 sezonunda 8 takımdan oluşan 1. Lig ve tahmini 5 takımdan oluşan 2. Lig yapılacaktır. Talimatlara göre 1. Lig’de her takım en az 7 maç yapacaktır, 2. Lig’de ise yine tek devreli olmak üzere takımlar en az 4’er maç yapacaklardır. Sezon sonunda 1. Lig’de 7. ve 8. olan takımlar 2. Lig’de 1. ve 2. olan takımlarla playout karşılaşmaları yapacaklardır.

Üniversite liginin yapılıp yapılmayacağı ise Federasyonun Üniversite Sporları Federasyonu ile ligin maaliyetinin karşılanması ile ilgili yapacağı görüşmeler sonucunda kesinlik kazanacak.

Yayınlanan kriterlerin tam metni:

 

2009 – 2010 Sezonu Lig Kriterleri

Pro Lig :

2009 – 2010 Sezonunda 8 takımlı bir 1. Ulusal Lig, geri kalan tahmini 5 takımın katılacağı bir 2. Lig yapılacaktır.

Pro Lig Kriterleri şunlardır.

1. Takımları müsabakalara girecek kulüplerden İl Müdürlüklerine tescil edilmiş ve Korumalı Futbolu dalında branş açmış olmak şartı aranır.

2. Müsabakalara katılacak kulüplerin Federasyonca tescil edilmiş olması zorunludur.

3. Düzenlenen liglerde yer alan kulüplerin Federasyon Yönetim Kurulunca belirlenecek esasların kabul, beyan ve taahhüt edildiğine dair kendi yönetim kurullarınca alınmış kararla birlikte federasyona yazılı başvurma şartı aranır.

4. Kulüpler forma renklerini, kulüp bilgilerini, kulüp yetkililerinin imza sirkülerini ikaza gerek kalmadan Federasyona bildireceklerdir.

5. Kulüpler, bir tanesi koyu bir tanesi açık renk olmak şartı ile farklı iki tip forma yaptırmak zorundadırlar. Ev sahibi takım müsabakalara koyu renk forma ile çıkacaktır. Müsabakadan önce takımların kendi aralarında anlaşmaları ve Federasyon’a en az üç iş günü öncesinde bildirmeleri halinde; ev sahibi takım açık, misafir takım koyu renk formayla müsabakaya çıkabilir.

6. Federasyonca organize edilen yada ortaklaşa organize edilen liglere bir sezonda, Yönetim Kurulunca kabul edilmiş mazeretsiz olarak, 1 kez müsabakaya çıkmayan takım ya da kulüpler varsa bir alt lige düşürülür veya sonraki sezon liglerine de iştirak etmeleri önlenebilir.

7. Müsabakalara katılacak sporcularda aranacak şartlar şunlardır

a) Herhangi bir sebeple müsabakalara girmekten men edilmemiş olmak,

b) Federasyon adına olan Büyükler Liglerine katılan herhangi başka bir takımdan lisans çıkartmamış ve Büyükler Ligine dahil herhangi başka bir takım adına resmi müsabakalara katılmamış olmak, (sporcu Askerlik görevi nedeni ile askeri güçlerde oynaması halinde bu hüküm geçerli değildir ancak sporcu olmayıp terhis tarihi itibarı ile eski kulübüne dönmek zorundadır.)

c) Yabancı uyruklu sporcular için, uluslararası ve federasyon transfer talimatları ve hükümlerine uygun olmak,

8. Sporcular federasyonun lisans tescil ve vize talimatına uygun olarak lisans çıkartmak ve lisansını vize yaptırmak zorundadır.

9. Bir oyuncu liglere katılan sadece bir takım adına lisans çıkartabilir. Sezon içerisinde Federasyonca Ligde oynaması tescil edilmiş bir takımdan diğerine transferi söz konusu değildir.

10. Müsabakalara katılabilmek için hakkında tedbir kararı olmaması ve cezalı bulunmaması gereklidir.

11. Federasyon Korumalı Futbol müsabaka alanına girecek kişileri belirlemeye tek yetkilidir. Müsabaka sırasında müsabaka alanına girecek kişiler takım görevli ve yetkilileri, Federasyona başvurarak akreditasyon kartı almak zorundadırlar. Müsabaka başlamasına 15 dakika kalan zamandan itibaren, müsabaka sonuçladığından 15 dakika sonrasına kadar geçen sürede müsabaka alanına girebilecek kişiler Federasyonca hazırlanmış akredite kartı ile müsabaka alanına girebilirler. Federasyonca gerekli izini almadan sahaya girenlerin müsabaka alanından çıkartılması sorumluluğu müsabakayı organize eden tarafa aittir. Ancak, gerekli izni olmadan müsabaka alanına giren kişileri gördüğü takdirde, müsabaka hakemi ve gözlemcisi bu kişilerin saha dışına çıkartılmasını isteyebilir.

12.  Müsabaka kadrosu en fazla 100 kişi ile sınırlı olup, bir müsabakada en fazla Federasyon tarafından Lisansı verilmiş 5 yabancı sporcu oynatılabilir. Takımlar adı soyadı lisans numarası ve sırt numarası ve kaptanları belirtilen takım kadrolarını ve idareci ve antrenörlerden oluşan sahaya çıkış ve akreditasyon belgelerini, lisanslarla birlikte müsabakadan 1 saat önce Müsabaka Başhakemine vermek zorundadırlar.

13. 1. Ligde en az 30 – 2. Ligde en az 25 Lisanslı oyuncu takım forması ve zorunlu ekipmanların hepsini giymiş olarak sahada bulunması gerekmektedir.

14. 1. Lig ve 2. Ligde takımların oynayacak yabancı oyuncuları için yapılacak lisans başvuruları ancak 20.02.2010 tarihine kadar yapılabilecektir. Bu tarihten sonra 2009 – 2010 sezonu için yabancı oyuncu lisansı çıkartılmayacaktır.

1. Lig :

1.      Ankara

2.      Hacettepe

3.      ODTÜ

4.      Gazi

5.      Boğaziçi

6.      İ.A.F.K.

7.      İ.T.Ü.

8.      Yıldız

Toplam 8 takım; tek devreli lig usulünden her takım 7 maç yapacaktır.

2009 – 2010 Sezonu 1. Ulusal Liginde Lig sonucu sıralamaya göre şu şekilde bir dağılım olacaktır;

1. – 2.                Direkt Play-off lara kalacak

3. – 4. – 5. – 6. Wildcard oynayacak 1 – 2 Play-off lara kalacak

7. – 8.                    2 Lig ile 1 Ligde kalabilmek için Play-out oynayacak

Lig sıralamasına göre play-off şöyle belirlenecektir.

 

Wildcard :

3 – 6 ile oynayacak, maç lig maçını kazanan takımın sahasında veya 3 ün sahasında oynanacaktır.

4 – 5 ile oynayacak, maç lig maçını kazanan takımın sahasında veya 4 ün sahasında oynanacaktır.

Playofflar :

1 – (3-6 Galibi) ile kendi sahasında oynayacak

2 – (4-5 Galibi) ile kendi sahasında oynayacak

Final:
Federasyonun belirleyeceği sahada oynanacaktır.

 

2. Lig :

1.      Ege

2.      Koç

3.      Sakarya

4.      İ.A.F.K. 2. Takımı

5.      D.A.Ü.

Toplam 5 takım; tek devreli lig usulünden her takım 4 maç yapacaktır.

2009 – 2010 Sezonu 2. Ulusal Liginde Lig sonucu sıralamaya göre 1. ve 2. olan takımlar bir üst ligde oynayabilmek için, 1. Ligin 7. ve 8. olan takımları ile gelecek sezon 1 Ligde oynayabilmek için Play-out oynayacaktır.

Lig sıralamasına göre play-out şöyle belirlenecektir.

 

Play-outlar :

1. – 1. Ligin 8. Takımı ile kendi sahasında oynayacak

2. – 1. Ligin 7. Takımı ile deplasmanda oynayacaktır.

Galip takımlar bir sonraki sezon 1. Ligde mücadele edeceklerdir.

 

Üniversite Ligi :

Üniversite Ligi, Üniversite Sporları Federasyonu kontrolü altında yapılmaktadır. Ancak ligin tüm masrafını TBSF karşılamaktadır. Bu durum TBSF üstüne çok fazla mali külfet getirmekte ve projelerin istenildiği gibi gerçekleştirilmesini önlemektedir. Bu bağlamda; ilk önce Üniversite Sporları Federasyonu ile görüşülecek ve gerekli desteği sağlamaları sağlanacaktır. Daha sonra Katılan takım sayısına göre ve takımların dağılımına göre Federasyonca belirlenecektir. Ancak hedef her takımın en az 4 veya 5 maç yapması üzerine ve toplamda şampiyonluğa 7 maç ile ulaşılması üzerine kuruludur.

Yazan: Haber Servisi