Geçen hafta oynanan sezon öncesi maçlarında ilk 11’de yer alan oyuncular sadece bir seride sahada yer aldıklarından iyice anlamsız olan bir maç oynandı, ben de onu yazarak gözlerinize yazık etmedim. Bu yazıda 2009 NFL sezonunun ilk haftasında oynanan Green Bay Packers – Chicago Bears maçını anlatacağım. Maçın özetini seyredebilirsiniz ama ben her zaman olduğu gibi yazdığım maçın tamamını seyrettim, ve özetlerden belli olmayan noktaları ileteceğim.

Maçla ilgili herkesin merak ettiği birkaç nokta vardı:

– Green Bay hücumu, sezon öncesinde sergilediği performans grafiğini bu maçta sahaya yansıtabilecek mi?

– 3-4’e geçen Green Bay savunmasının sezon öncesi (özellikle top kayıpları yaratmadaki) başarısı tesadüf müydü?

– Chicago savunması eski günlerine dönebilecek mi?

– Jay Cutler, Chicago kariyerine nasıl başlayacak?

Cutler + RodgersBunlar ve benzeri soruların yanıtları, Green Bay Wisconsin şehri, Lambeau Field’de oynanan, NFL’in en eski rekabetinin son halkası olan maçta verilecekti. Hep beraber 14 Eylül 2009, Green Bay saatiyle 19:20’ye gidip maçta neler olmuş görelim.

Jordy Nelson’ın uzun kick return’üyle güzel bir yerden başlayan Green Bay serisi, alınan bir first down ile field goal menziline girdi. 49 yardlık denemeyi sola doğru kaçıran Mason Crosby skorbord’u değiştiremedi. Cutler’ın elinin titremesiyle başlayan Chicago hücumu ise tek first down bile alamadan sahayı terketti. Aaron Rodgers bir first down daha almayı başardı ama Green Bay tekrar punt ile topu Chicago’ya vermek zorunda kaldı. Bu drive’da Rodgers’ın elinden top çıkmışken bence durabilecekken yine de vuran Urlacher’ın pozisyonunu görmek lazım. Roughing the passer çalınmayabilirdi, çalınmadı da zaten ama “aha buldum” diye böyle akıllara ziyan işler yapmak ancak Urlacher’dan beklenebilirdi.

Jay Cutler’ın, Chicago’ya mal olduğu draft haklarını yavaş yavaş haklı çıkarması gerekiyordu. Devin Hester’a attığı güzel bir iki pasla ilerledikten sonra Green Bay üçüncü cornerback’i Tramon Williams’a iki pas attı, ve Williams bunların ikisini de düşürdü. Bir illegal contact cezasıyla alınan first down seriyi devam ettirdi. Sonrasındaki pasında Cutler Green Bay free safety’si Nick Collins’i buldu ve Chicago kariyerinin ilk resmi interception’ını attı. Bu üç başarısız pasın ne kadarı Cutler’ın suçu, ne kadarı Green Bay secondary’sinin başarısı onu maçın devamında anlarız.

Green Bay tekrar hücuma geçtiğinde, koşuyu bırakmayacağını bağırıyordu, ama Chicago’ya karşı koşmak her zamanki gibi zordu. Zaten first down’u alamadan punt yapmak zorunda kaldı. Aynı başarıyı Chicago da gösterince bir punt daha seyrettik. Bu noktaya kadar koşu oyunlarını başarıyla durduran iki savunma seyrettik. Pas oyunları da rus ruleti gibi işledi.

Aaron Rodgers topu alınca, Tauscher yerine sağ tackle’a geçen Barbre’ın, Ogunleye’nin yapmasına izin verdiği ikinci sack’i gördü. Ogunleye ligin nispeten hızlı end’lerinden, ama Barbre’ın bu oyunuyla Rodgers daha çok çimen koklar gibi geliyor. 2 ve 17’de blitz’i yanlış okuyan Rodgers otomatikman Driver’a kilitlendi ve kolu sayesinde bir şekilde topu ulaştırdı, ama Driver bugünkü ikinci top düşürmesini yaptı. Yedek koşucu DeShawn Wynn’e atılan bir pas first down getirmeyince Green Bay 4. Serisinden de skorsuz döndü.

Cutlerİkinci çeyreğe Bears hücumu başladı, başladığı gibi de bitti. Peşinden gelen punt’ta sanki running into the kicker gördüm ama kimse flag atmadı. Green Bay serisinde ise nispeten iyi ilerlerdi, ancak Grant’in 10. yarda kadar giden uzun bir koşusu holding cezasıyla geri gelince Mason Crosby’nin 52 yardlık field goal’üyle yetinildi: 3-0. İkinci çeyreğin ortalarında ancak bir sayı görmüş olduk biz de.

Jay Cutler top eline ilk değdiğinde Knox’a 68 yardlık bir pas attı, ve Chicago rakibinin 8. Yardına yerleşti. İlk denemede Matt Forte başarılı olamadı, ikincide ise Cutler’ın güzel pasını tight end Desmond Clark düşürdü. Üçüncü hakta yapılan middle screen pasını Green Bay savunma line oyuncusu Johnny Jolly tek elle alınca torunlarına izleteceği bir oyun yapmış oldu. Cutler ise ikinci interception’ını atmış olmanın ağırlığıyla saha kenarına devam etti.

Maç öncesindeki bir röportajda Jay Cutler’ın gelmesinin, yükü savunmanın sırtından biraz alacağını ümit ettiğini söylemişti Brian Urlacher. Bu ikinci interception’dan sonra sahaya girerken herhalde aynı düşüncede değildi. Chicago savunması buraya kadar işini çok güzel yapmıştı, ama ilk yarıyı önde kapatmak istiyorlarsa bu hücumu durdurmaları gerekiyordu. Aaron Rodgers önce boştaki Greg Jennings’e topu yetiştiremedi. Ryan Grant de içeriden yard alamayınca tekrar pas atmak gerekti. Chicago safety’si Manning Rodgers’a endzone’da yetişti ve Chicago’nun ilk iki sayısını safety ile kazandı: 3-2.

Safety ile safety yapan Chicago, ilk pasını başarıyla tamamlayamadı. İkinci pas ise iki yard alabildi. Üçüncü pası Tramon Williams bu sefer yakaladı, ve Cutler’ın üçüncü interception’ını rakip endzone’un dibine kadar getirdi. Düşerken topu endzone’a doğru kaybeden Williams’ın bu haraketi yüzünden challenge hakkını kullanan Bears koçu adına kurban olduğum Lovie Smith’in eline tek geçen topu üçüncü yard yerine birinci yarda koydurmak olabildi. Interception’ı da incelemek gerekir burada, çünkü Cutler’ın kötü oyunu hakkında ipucu veriyor. Mümkünse oyunun videosunu bir seyredin bunu okurken. Baskıyı hisseden Cutler sağa doğru kaçmaya çalıştı. O sırada ileride sola doğru kaçan Knox’a doğru salladı topu. O receiver ise Cutler’ın sağa kaçmaya başladığını görünce sola kırdı ve ortalıkta sadece Green Bay oyuncuları kaldı. Sezon öncesi galiba Cutler’a receiver’larıyla tanışmak ve alışmak için yetmemiş. Sonuçta Green Bay, endzone’un dibinde topa sahip oldu ve Ryan Grant o bir yardı tek koşuyla aldı: 10-2.

Sonraki Bears serisinde Wolfe’un iki koşusuyla aldığı first down sonrası Brandon Chillar Jay Cutler’a bir sack yaptı. Burada Chillar’ın pas koruması kapan running back’in –ki cut block bile sayılmayacak kadar eğilmişti- üzerinden atlaması tekrar seyredilmeye değerdi.
Buradan sonra iki hücum da birer kere debelendi ve ilk yarının sonuna ulaştık. Bu debelenmeler sırasında Ogunleye’nin artık Barbre’ı iyice maymuna çevirmesi gözlerden kaçmadı.

İkinci yarıya biraz daha sakinleşmiş başlayan Jay Cutler ve Chicago bears hücumu dengeli bir hücumla zincirleri ilerletti. Packers 36’sında 4 ve 1 ile karşılaşınca QB sneak ile zor da olsa 1 yard’ı aldı. Hemen sonraki oyunda Devin Hester hızını gösterdi ve safety Collins’in de uyumasıyla Cutler’dan aldığı 36 yardlık pasla endzone’u gördü: 10-9.

Bears savunması bu sefer sahaya girdiğinde Brian Urlacher’ın sakatlığı olduğunu öğrendik. İlk yarının büyük kısmını sakat el bileğiyle oynayan Urlacher, maçtan sonra aldığımız bilgilere göre sezonu kapatmış bulunuyor. Ekibi ise düşürülen iki topla sahadan başarılı ayrıldı ve topu Jay Cutler’a bıraktı.
Cutler devre arasında ne yaptıysa bambaşka biri gibi çıktı sahaya. İkinci yarının ikinci serisinde de çok iyiydi ve 20. yarda kadar getirdi takımını. Sonrasında gelen bir sack ve bir kısa koşu Chicago’yu field goal’e mecbur bıraktı ve maçta ilk defa öne geçirdi: 12-10.

Brian Urlacher’ın yokluğunda biraz daha koşuyu yoklayan Green Bay Ryan Grant ile 2 first down aldı, ama daha fazla ilerleyemedi. Süper bir punt holding’le geri geldi, ardından kötü bir punt topu 27. yardda Chicago’ya verdi. Chicago ise hiç first down alamadı ve 4 ve 11’de punt dizilişine geçti. RB’e direct snap koşusu first down’ı alamadı. Sonradan anlaşılan Green Bay’i sahada 12 kişi yakalamak istedikleri oldu, o da challenge sonucu boşa çıktı. Clay Matthews koşarak sahadan çıkmıştı bile. Olan field position’a, bir challenge’a ve bir molaya oldu.

Endzone’a 30 yard kala sahaya giren Green Bay hücumu önce koşuyla 3 yard kaybetti, sonra Driver’a bir pas ile 10 yard kazandı. Bir holding cezasıyla ve Jennings’in tuttuğu bir pasla 4 ve 1’e gelindi. Mason Crosby’nin field goal’ü Green Bay’i tekrar öne geçirdi: 13-12.

Jay Cutler zamanın daraldığının farkındaydı ve biraz riskli paslar atmaya başladı, çünkü maçın gidişine göre birkaç punt’lık zaman ancak kalmıştı. Cutler’ın paslarının bir tanesi tam 4 savunma oyuncusunun arasındaki takım arkadaşına gitti ve az kalsın 4. interception’ı olacaktı. Burada Cris Collinsworth’ün yorumunu kelime kelime veriyorum: “Jay Cutler’s known as a gunslinger but Brett Favre would’ve been proud of this one”. Özetle “Jay Cutler tetikçi olarak bilinir ama Brett Favre bile bu pasla gurur duyardı.” Yalan bir illegal contact cezasıyla alınan first down’dan sonra Hester tuttuğu 24 yardlık pasla topu Green Bay 31’ine getirdi. Dengeli oyun seçimleriyle 5 yard çizgisinde ilk hak kazandılar. İlk iki denemede Forte koşuyla 1’er yard aldı. Üçüncü denemede boş adam bulamayan Cutler topu Olsen’ın üzerinden dışarı attı. Sonunda Robbie Gould’ın field goal’üyle Bears Packers’ın önünde geçti: 15-13.

Kickoff sonrası sahadaki görüntü şuydu: Bir tarafta o ana kadar doğru düzgün drive yaptırmayan Bears savunması, 2 sayılık fark, ve 72 yardlık mesafe, öbür tarafta bir türlü rahat nefes alamayan Green Bay hücumu, 2 dakika 28 saniye zaman ve 3 mola. Bu koşullarda sahaya adım attı Aaron Rodgers; maçın kaderinin sağ koluna bağlı olduğunun farkındaydı. İlk hakta Ryan Grant bir koşuyla 6 yard aldı. Hemen ardından Jennings tuttuğu 7 yardlık pasla topu kendi 41 yardına getirdi, ve two minute warning duyuldu. Maç yeniden başladığında Jordy Nelson kısa bir pası düşürdü, ki belki zaman açısından daha bile iyi oldu. 2 ve 10’da Rodgers kaçarak 9 yard aldı. Mola almadan başlamaya kalktı Green Bay burada, ama tam top kalkacakken molayı alarak sürenin 1:18’e gelmesine göz yumdu. 3 ve 1’de çok güzel bir playaction, zaten koşuya kitlenmiş Bears savunmasını gafil avladı ve 50 yardlık bir pasla Rodgers Greg Jennings’i endzone’a gönderdi. Ardından yine pas oyunuyla 2 sayı daha alan Green Bay skoru 21-15’e getirdi.

Kick return’de mucize yaratılamadı ve o iş Jay Cutler’a kaldı. Kalan 1:11’lik süre, molası kalmayan Chicago için yeterli olabilecek miydi? Bunun cevabını arayan Cutler, onun yerine sol tarafta Green Bay cornerback’i Al Harris’i buldu. 4 interception ile günü kapatan 6 numara, bu konuda kendi rekorunu kırdı. Aaron Rodgers ise iki kez dizini yere koyarak maçı bitirdi. Green Bay sezona galibiyetle başlarken Chicago tarafında ise ilk günden Cutler formalarını tersyüz edip giyen taraftarlar vardı.

Maç sırasında Green Bay’in özellikle koşu oyunlarında zorlandığını gördüm. Bu durum dolayısıyla pas oyunlarının da başarısını etkiledi. Pas oyunlarının karşısındaki bir engel de sağ tackle’daki Barbre’ın performansı oldu. Sack olduğu kadar da pas elinden çıktıktan sonra dayak yiyen Rodgers’ın hali sezonun devamıyla ilgili soru işaretleri yarattı. İkinci yarı toparlanan Barbre’ın performansını acemiliğine ve onun yarattığı heyecana bağlayıp geçelim.

Jay Cutler iyi şeyler de yaptı, kötü şeyler de; yalnız kötülerin sayısı biraz daha fazlaydı. Düşük performansının sebebini önce receiver ekibinin NFL standartlarına göre kötülüğüne, sonra da Green Bay savunmasının yarattığı baskıya ve defensive backfield’in hırçın oyununa bağlıyorum. Baskı altında verdiği kötü kararları ise bu hafta içinde film odasında bol bol yeniden yaşar herhalde. Aaron Rodgers kadar darbe almadı ama 4 interception’ı açıklamak gerçekten zor, özellikle hiçbiri sağa sola seken toplardan gelmediyse.

Urlacher’ın kaybı Chicago için hiç iyi olmadı. Ligin en iyi inside linebacker’larından bir olmasının yanında takım kaptanı ve savunmanın kalbiydi. Sakatlığının Chicago’dan götüreceklerini ilerleyen haftalarda göreceğiz, ama Chicago’ya getirdiği de bir şey var: Derrick Brooks.

Jermichael Finley’nin sezon öncesi çok ses getiren bir yedek tight end olduğu kesin, ama bu maçta blok yapmakla kaldı çoğunlukla. İleriki haftalarda (lafın gerçek anlamı: Green Bay’e kış inmeden) biraz daha faydalanmak gerekecek hızından.

Önümüzdeki hafta yine Lambeau Field’deyiz ve bu sefer konuk Chad Ochocinco and the Sinsi-nati Bengals. Kaçırmayın derim…

Futbol sevginiz azalmasın ve sakat bilekle maça devam etmeyin…