Houston Texans @ Tennessee Titans

Ev sahibi Titans sezonun açılış maçında son şampiyon PIT Steelers’a deplasmanda uzatmada yenildi.  Savunmaların söz sahibi olduğu maçta Titans, Steelers koşu hücumunu tamamen kapatıp rakibini tek yönlü hücuma yöneltti. Tabi bu arada QB üzerindeki baskıyı da artırarak, 4 sack yapmayı başardı. Titans hücumda ise T.Polamalu sakatlanıp çıkana kadar oldukça etkisizdi. Polamalu çıktıktan sonra daha dengeli ve istikrarlı hücum anlayışı ortaya koyabildi. Arada C.Johnson ile etkili olan Titans, çaylak WR Britt’i oldukça iyi kullandı ve havadan etkili hücumlar yaptı.  Yine de uzatmada kurayı Steelers’a kaptırınca yenilmekten kurtulamadı.

2008 sezonun son 6 maçının 5’ini kazanmayı başaran Texans her zamanki gibi sezona yine playoff umutlarıyla başladı. Kurulduğu zamandan beri playoff şansı bulamayan Texans bu sezon bu şansızlığı kırmak istiyordu. İlk rakip evlerinde eski BAL Ravens defans koçu Rex Ryan’ın çalıştırdığı NY Jets oldu. Jets geçen sene yatırımını yaptığı koşu hücumuna sadık kalınca çaylak M.Sanchez için hava hücumu imkanı açılmış oldu. M.Sanchez oldukça etkili bir oyun çıkardı ve Jets farklı bir şekilde kazanmayı başardı. Houston Texans maç içerisinde hücum olarak oldukça etkisizdi. En büyük oyunlarıda geçen senenin yıldızı S.Slaton’ın FUMBLE’ı ile sonuçlandı. A.Johnson ve M. Schaub’da oldukça etkisiz gözükünce HOU Texas hücumu skor yapma başarısını sağlayamadı. Texans’ın tek sayısı savunma TURNOVER’ı sayesinde yaşandı.

İki takımın arasında yapılan son 8 maçın 7’sini Titans kazandı. Geçen sene Tennessee’de yapılan maçta ise Titans 31-12’lik üstünlük sağlamayı başardı. Bu sezon ilk maçını kaybeden Titans için bu maçı kazanmak oldukça önemli. Özellikle evlerinde bir division rakiplerini yenmek çok daha önemli olacak. Geçen hafta T.Jones’u durdurmakta zorlanan Texans, C.Johnson ve L.White karşısında çok daha fazla zorlanacaktır. Tabi ki K.Collins bu sayede hava hücumunda daha etkili olacaktır.

Titans bu maçı rahat kazanır. (TEN -7)

St Louis Rams @ Washington Redskins

PortisRedskins her sezon olduğu gibi 2008 sezon sonunda iyi para harcadı ve Titans’dan A.Haynesworth’u renklerine bağladı. Haynesworth ilk hafta 4ve 1 de Jacobs’ı durdurarak neden o kontratı hakettiğini gösterdi. Geçen sene ligin en iyi koşan takımı Giants sadece 100 yardada tutuldu. Washingot Redskin savunmaya yaptığı yatırımın karşılığını almışa benziyor, fakat bu sefer de topun kontrolünü sağlamakta oldukça zorlandılar. Özellikle koşu savunmasını iyi yapan takımlar karşısında çok zorlanıyorlar. Bu haftaki rakipleri Rams o takımlardan biri değil. Geçen hafta Giants savunması karşsında oldukça zorlanan J.Cambell, C.Cooley ve A.Randle El ile ayakta kalmaya çalıştı. Fakat Redskins’de Portis’in katkısı olmazsa 20 sayı barajını aşmaları pek mümkün değil. Dolayısıyla deplasmanda rakiplerine karşı koyamadılar ve sahadan malup ayrıldılar.

St Louis Rams’de Redskins gibi bir divison rakibine deplasmanda yenilerek bu maça geliyor. Rams’in yenilgisi rakibininkine nazaran daha kötü oldu. Oyunun hemen hemen hiçbir bölümünde etkili olamayan Rams sahadan 28-0 yenik ayrıldı. Rams geçen sezon sonunda T.Holt ve O.Pace’i de takımdan göndererek o meşhur şampiyon takımı tamamen temizlemiş oldu. Şu anda takımın en etkili silahı S.Jackson. İlk hafta görüldü ki tek hücum silahı ile başarılı olmanız pek mümkün değil. Rams hücumda skor üretemediği gibi, S.Jackson’da tüm dikkatlerin odak noktası olduğu için iyi istatistiklere ulaşamadı. Rams savunması ise ilk çeyrekte iyi gözükmesine karşın hücumun etkisizliği sebebiyle oyundan düştü ve farkın oluşmasına sebep oldu.

İki takım geçen sezon yine Washington’da karşılaşmış, Rams sahadan son saniye FG ile 19-17 galip gelmeyi başardı. Redskins o maçta tamamen üstün taraftı fakat TURNOVER’lar ile başa çıkamadılar. Güçlü Giants savunması karşısında da TURNOVER konusunda sıkıntı yaşadılar, fakat bu sefer karşılarında Giants’tan çok daha zayıf bir savunma olacak. Özellikle C.Portis’in bu maç çok daha iyi bir performans gerçekleştireceğini düşünüyorum. Dolayısıyla J.Campbell üzerindeki baskı Giants maçındaki gibi olmayacaktır. Rams açısından en zor durum ise; iki hafta üstüste deplasmanda oynayacak olmaları. Üstelik biri ülkenin en kuzeybatısına diğeri ülkenin en kuzeydoğusunda yer alan şehirlere seyehat edecek olmaları onların bu maça hazırlık imkanını azaltacaktır. Erken saatteki maçta Redskins sezonun ilk galibiyetini rahat alacaktır.

Redskins bu maçı farklı kazanır (WAS -10)

New England Patriots @ New York Jets

SanchezAmerika’da hemen hemen her spor dalında yaşanan New York – Boston rekabetinin NFL’deki karşılığı Patriots-Jets maçı. İki takımda sezona galibiyetle başladı. Patriots evinde Buffalo karşısında oldukça zorlanırken, Jets yeni koçu ile Houston deplasmanında rahat bir galibiyet aldı. Bu sefer Jets evinde Patriots deplasmanda oynayacak.

Rex Ryan’ın ilk maçında savunmaya yaptığı etki hemen hissedildi. Jets savunması Houston hücumuna skor imkanı tanımadığı gibi, A.Johnson ve S.Slaton gibi yıldızları tamamen etkisiz kıldı. Bu sezon savunmada özellikle ikici bölgedeki eksiklerini transferler ile güçlendiren Jets, hücumda ise yola çaylak bir QB ile başladı. M.Sanchez Houston gibi iyi bir savunma karşısında oldukça istikrarlı bir görüntü çizdi. Tabi ki etkili Jets koşu hücumunun bunda katkısı büyük oldu. T.Jones ve L.Washington toplamda 160 yarda koşmayı başardı. Jets oyun içerisindeki üstünlüğünü skora da yansıttı ve maçı rahat kazandı.

Buffalo’nun yedek RB’i F.Jackson’ı durdurmakta zorlanan Patriots için bu sefer durum biraz daha zor olacak. Geçen hafta tamamen Bills’in hediyesi ile maçı kazanan Patriots’a Jets’in fazla yardımcı olmayacağı kesin. İlk maç öncesi T.Brady’nin dönüşü merakla bekleniyordu. Brady üzerine düşen görev yaptı, fakat özellikle maçın başında WR’ları ile aynı telden çalmıyor gibilerdi. Aynı şarkıyı söylemeye başlayınca durum çözüldü ve özellikle B.Watson’ın katkısı ile galibiyet geldi. Savunmada son 2 sezonda hemen hemen tüm yıldızlarını gönderen Patriots çok kötü gözükmdi. En büyük sıkıntıyı RB’lere atılan SCREEN ve FLAT paslarda yaşadılar. Bu haftada L.Washington’a karşı aynı hücum yapısına karşı oynayacaklar. Savunma tüm yıldız kayıplarına rağmen kötü gözükmedi fakat tecrübe eksikliği bazı poziyonlarda oldukça hissedildi.

Geçen sezon bu iki takımın arasında oynanan maçları deplasman takımları kazanmayı başardı. Tabi Brady’nin olmadığı bir Patriots’ı yenmek bu maç için bir ölçü olamaz. Fakat ilk hafta sonunda görüldüki Jets bu sezon AFC East’te Patriots’ın en büyük rakibi olacak. Bu division’ın başına oynamak istiyorlarsa evlerinde en büyük rakiplerini yenmeleri şart.

Jets evinde kolay kaybetmeyecektir (NYJ +5)

Baltimore Ravens @ San Diego Chargers

FlaccoSD Chargers’da NE Patriots gibi kazanmayı hak etmedi bir MNF mücadelesinden galip ayrılarak bu maça geliyor. Bu sefer kendi evlerinde geçen sezonun AFC finalisti BAL Ravens ile oynayacaklar. Chargers geçen hafta OAK Raiders deplasmanında özellikle koşu hücumunda hiç etkili olamadı. L.Tomlinson’un sakatlıktan tamamen kurtulduğu söyleniyordu fakat görüldüki LT eski günlerinden oldukça uzak. Bu hafta da işi hiç kolay olmayacak zira ligin en iyi savunmalarından birine karşı oynayacaklar. Geçen hafta Chargers koşu oyununu tutturamayınca pas hücumunda da oldukça zorlandı. Devreye kısa paslarla A.Gates girdi ve SD Chargers’ın maçı kazanmasında öneli rol ynadı.

Tabi ki asıl büyük başarı SD Chargers özel takımına aitti. Hemen hemen her hücumda oldukça iyi bir saha poziyonunda oyuna başladı Chargers. Bunun sonucunda da oyun genellikle Raiders sahasında oynandı. Savunmada S. Merriman’ın dönüşü Chargers’ın geçen sezon sonuna doğru yaşadığı sıkıntıların çözümü olacak diye düşünülüyordu. Fakat Chargers ne koşu savunmasında ne de pas savunmasında iyi gözükmedi. D.McFadden ve M.Bush toplamda 120 yarda koşmayı başardı Chargers’a karşı. TE Z.Miller’ın yaşattığı eşleşme sorununu bir türlü çözemeyen Chargers’ın imdadına geçmiş yıllardan alıştığımız Raiders savunması yetişti. Maçın bitmesine 2dk kala 20-17 öne geçen Raiders son Chargers drive’ını durduramadı ve maçı kaybetti. Chargers’ın aynı yardımı Ravens defansından alması oldukça zor olacak.

Ravens ise ilk hafta kendi evinde bir başka AFC West takımı KC Chiefs’i ağırladı. Skor akışı maçın ortada gittiğini göstersede Ravens hücumu, Chiefs hücumunu kıyasla oldukça etkiliydi. Chiefs özel takımının ve savunmasının gayretleri ile oyunu bu kadar yakın tuttu. İkinci yarı Ravens tekrar toparlandı ve farklı bir galibiyet aldı. Özellikle ligdeki ikinci yılına başlayan J.Flacco’nun performansı oldukça göze battı. R.Rice ve W.McGahee, McFadden ve M.Bush’a kıyasla daha tehlikeli bir ikili. Dolayısıyla Chargers savunmasının ii çok daha zor olacak. Aynı şekilde Z.Miller’ın yarattığı eşleşme sorununu T.Heap’den de beklemek sürpriz olmaz. Ravens savunması ile ilgili çok söz etmeye gerek yok. Yıllardır hemen hemen her savunma istatistiğinde ligin ilk 5’inde yer alan bu ekibin en büyük kaybı yazımın başında belirttiğim gibi R.Ryan oldu. Yine de R.Lewis ve E.Reed önderliğindeki ekip aynen olduğu gibi duruyor.

Bu maçta otoritelere göre Charger favori, fakat iki takımında geçen hafta oynadığı maçlara ve geçen seneki performanslarına bakıldığında favorinin Ravens olması gerekir gibi gözüküyor. Raiders savunmasına karşı sönük kalan L.Tomlinson ve D.Sproles’dan Ravens karşısında iyi bir oyun beklemek yanlış olur. Tüm yok P.Rivers’ın omzunda olacak. Diğer tarafta Ravens, koşu hücumunun gücü ile maçı kazanmaya oynayacaktır. Bu maçtan çok yüksek skor beklememekle birlikte Ravens’ın kazanacağını düşünüyorum.

Son AFC finalisti Ravens bu maçı kazanacak güçte (BAL +3)

Seattle Seahawks @ San Francisco 49ers

İlk hafta geçen yılın AFC şampiyonunu hemde deplasmanda yenerek sezona başlayan 49ers sezonun ilk büyük sürprizine imza attı. Savunmada özellikle K.Warner üzerinde kurulan baskı maçı getiren en büyük etkendi. İki takımında koşu hücumunda etkili olamadığı mücadelede 49ers savunması T.Hightower’ın SCREEN paslarını durdurmakta zorlandı. Hücumda ise hatasız bir oyun çıkaran S.Hill maçı kazandıracak oyunlarda başarılı oldu ve takımını galibiyetinde önemli bir rol oynadı.

Seahawks ise evinde bir diğer division rakibi Rams’i ağırladı ve farklı bir skorla yenmeyi başardı. Hücumda koşu ve pas oyunu seçiminde mükemmele yakın bir denge sağlayan J.Mora ilk hafta iyi sinyaller verdi. Savunmada ise önemli eksiklere rağmen rakibine skor imkanı sunmadı ve maçı farklı kazanmayı bildi.

Bu iki takım arasında son 2 yılda yapılan son 4 maçın 3’ünü Seattle kazandı. San Francisco’da yapılan son maçı M.Hasselbeck, N.Burleson ve D.Branch’siz kadrosuyla Seahawks 34-13 kazanmayı başardı. Bu maçta hem Hasselbeck hem de N.Burleson forma giyecek. Bunlara ek olarak eski Cardinals oyuncusu E.James ve T.J.Houshmandzadeh’da Seattle kadrosunda yer alacak. Seattle Seahawks bu sene benim NFC West favorim. Tren devrilene kadar da üstünde kalacağım.

Seattle deplasmanda kazanır. (SEA +1)