Cleveland Browns (0-4) @ Buffalo Bills (1-3)

1Hangisinin daha iyi olduğundan çok hangisinin daha kötü olduğuna bakılması gereken bir maç. İki takımda beklentileri karşılamaktan çok uzakta. Özellikle koşu savunması konusunda ligin sonuna demir atan bu iki takımda farkı yaratacak nokta hücumdaki yetenek potansiyeli.

Browns geçen hafta kendi evinde ilk galibiyetini almak için canını dişine kattı.  Fakat hücum bölgesindeki zayıflıkları uzatmanın son drive’ında savunmanın da oyundan düşmesini sağladı. Browns geçtiğimiz dört hafta maç başına ortalama 262 yarda ile hücum yapmış. Bu kategoride ligin en kötü dördüncü takımı. Hafta arasında da B.Edwards’ı Jets’e takas eden Mangini’nin kısıtlı yetenekle bu tabloyu düzeltmesi oldukça zor. Savunma da ise durum daha kötü; maç başına 403 yarda ile ligin bu alanda en kötü takımı Browns.

Bills tarafında da işler çok farklı değil. Bills hem savunmada hem hücumda Browns’un istatistiklerinin hemen üzerinde yer alıyor. Özellikle geçen hafta kariyerinin ilk startını alan bir QB’ye karşı oynadıkları Dolphins maçında koşu savunmasında gösterdikleri performans içler acısıydı. M.Lynch’in dönüşü de hücumda beklenen etkiyi yaratmayınca maç farklı bir şekilde kaybedildi.

Bills ile Browns’ı karşılaştırdığımızda bireysel anlamda Bills çok ağır basıyor. Yetenek potansiyeli kesinlikle Bills tarafında daha fazla. Bu yetenek potansiyelinin bir kısmını ligin en kötü savunması karşısında ortaya koyabilirlerse maçı rahat kazanırlar. Browns’da ise uzun zamandır maç kazanamamanın getrdiği baskı olacak. Fakat hücum anlamında Bills ile boy ölçüşecek durumda değiller.

Bills evinde zayıf rakibini farklı yenecektir. (BUF -6)

Washington Redskins (2-2) @ Carolina Panthers (0-3)

2Sempatizanı olduğum Redskins’in durumunu gördükçe üzülmemek mümkün değil. Geçtiğimiz dört haftada ligin en zayıf üç takımı ile oynayan Redskins, Lions’ın yirmi maçlık malubiyet serisine son vermeyi başaran takım olma özelliğini taşıyor. Bu haftaki rakipleri de ya tamam ya devam maçına çıkacak olan Panthers.

Panthers geçen haftayı dinlenerek geçirdi. Alınan üç malubiyetin yaralarını sarmak için bu boş haftayı çok iyi değerlendirmiş olmaları gerekir. Tabi bu üç malubiyetinde NFC’nin güçlü takımlarına (PHI, ATL, DAL) karşı alındığını belirtmem gerekir. Üstelik bu üç maçın ikisini de deplasmanda oynadı Panthers. İki hafta önce Cowboys karşısında oynadıkları maçı canlı izleme şansı buldum. Panthers ilk yarı rakibine nefes aldırmadı ve soyunma odasına 7-0 önde girmeyi başardı. Fakat ikinci yarı Cowboys T.Choice ile maçı adeta domine etti ve farklı kazanmayı başardı. Panthers’ın bu maçtan fazlaca ders aldığını düşünüyorum. Benzer bir düşüş bu hafta kesinlikle yaşanmayacaktır.

Redskins kanadında ise problem büyüyerek devam ediyor. J.Zorn bu sezon ilk kovulacak koç adaylarının en üstünde yer alıyor. Her sezon öncesi harcanan onca paraya rağmen başarının bir türlü gelmemesi başkentte baskıyı daha da çok artırıyor. Paranın doğru harcanmıyor olması tabi ki en büyük problem. Redskins veteran sayılacak oyunculara çok fazla ücret ödediğinden takımı taşıyacak asker oyuncuların kalitesini yukarda tutamıyor. Bu sezon özellikle hücum anlamında ligin en zayıf takımlarından biri olan Redskins, Redzone hücumunda ligin belkide en kötüsü. Son iki maçta kaç kere rakibin üçüncü yardından TD çıkaramadıklarını sayamadım bile. Savunmanın gücü Redskins’in oyunda kalmasını ve skorun yakın geçmesini sağlıyor. Bu maç savunma için de oldukça iyi bir test olacak. Redskins’in geriye kalan fikstürüne baktığımda kazanabilecekleri iki maç daha görüyorum. Bunun dışında bir mucize olmazsa Skins NFC East’ın en kötü takımı olarak sezonu kapatacaktır.

Dinlenmiş Panterler evlşerinde ilk galibiyetlerini alacaktır. (CAR -3,5)

Houston Texans (2-2) @ Arizona Cardinals (1-2)

Sezonun beşinci haftasına geldiğimizde hala nasıl bir takım olduğunu anlayamadığım iki takımdan biri Texans. Savunmaları iyi mi kötü mü? Hücumları güçlü mü zayıf mı? Bu sorulara cevap bulmakta gerçekten zorlanıyorum. İkinci hafta deplasmanda Titans’a karşı inanılmaz bir maç çıkaran Texans ertesi hafta evine ortalama bir takım olan Jaguars’a yeniliyor. Normalde böyle takımların maçlarına tahmin yapmaktan çekinirim. Fakat bu hafta durum biraz farklı.

Texans evinde oynadığı iki maçın ardından deplasmana çıkıyor. Geçen hafta Raiders karşısında alınan rahat galibiyet Texans takımını olduğundan iyi göstermekten başka bir işe yaramadı. Çünkü Raiders, ligin en kötü takımlarından biri. Dolayısıyla bu maçta ortaya çıkan istatistiklere aldanmamak gerekiyor. Texans savunması istatistiklerde havadan oldukça iyi gözüksede henüz güçlü bir pas hücumu ile karşılaşmadılar. Koşu savunmasında ise rakamlar oldukça vahim. Texans rakiplerin maç başına ortalama 165 yarda koşmasına izin veriyor. Bu haftaki rakipleri Cardinals koşu hücumu anlamında çok güçlü olmasa da hücum anlamında dengeyi yakalayarak Texans’ın bu zafiyetinden faydalanacak güçte.

Cardinals’da geçen haftayı dinlenerek geçiren takımlardan. Bu maçta, son yıllarda SB finalini kaybeden takımların düştüğü duruma düşmemek için ellerinden geleni yapacaklar. Rakipleri hücum hattında yıldız oyunculara sahip olsa da defansif olarak Cardinals ile baş edecek güçte değil. Cardinals taraftarı önünde oynadığı son maçta P.Manning ve arkadaşlarına kafa tutamamış ve sahadan farklı skorla yenik ayrılmıştı. Colts’un ikinci çeyrekte farklı skoru yakalaması Cardinals’ın maç boyu tek yönlü hücum yapmasını sağlamıştı. Boş geçen haftada bu maçtan ders çıkarması gereken Cardinals, koşu ile hücumunu dengeleyip, K.Warner’ın omzundan yükü almak durumunda. K.Warner artık eski kıvraklığında değil. Dolayısıyla baskıyı kaldırmakta zorlanıyor. Colts maçında dört kere sack oldu iki kere de rakip defansı pasıyla besledi.  Rakip texans koşu savunması konusunda oldukça zayıf, T.Hightower ve B.Wells’in yeterli katkıyı göstereceğini düşünüyorum. Ayrıca pas hücumlarının skoru yüksek tutacağını düşünüyorum.

Cardinals evinde en az iki FG farkı yaratarak kazanacaktır. (ARI -5,5)
Yüksek skorlu bir maç bizi bekliyor. (HOU @ ARI OVER 50)

Jacksonville Jaguars (2-2) @ Seattle Seahawks (1-3)

4Jaguars, Texans gibi, dengemi bozan takımlardan diğeri. Bu hafta iki dengesiz takımı da karşıma alıyorum.

Jaguras ilk iki hafta Colts ve Cardinals gibi iki takım karşısında tamamen etkisiz gözükürken, son iki hafta Texans ve Titans karşısında bambaşka bir oyun sergiledi. Savunma olarak çok parlak gözükmeyen Jaguars son iki maçta bir şekilde turnover rasyosunu kendi leyhine çevirmeyi başardı. Hücumda yerden belki de ligin en etkili silahlarından birine (M.Jones-Drew) sahip olan Jaguars havadan ise kendine yeni bir isim bulmuş gibi; Mike-Sims Walker. D.Garrard belki ekstra işler yapabilen bir QB değil fakat az hata yaparak savunma takımına iyi saha pozisyonu bırakmayı başaran bir QB. Bu etkenler Jaguars’ı bu maçta favori yapmaya yetiyor.

Seahawks’ta tarafında işler pek iyi gözükmüyor. İlk hafta Rams karşısında alınan farklı galibiyetin ardından üst üste üç hafta malup oldular. Tabi ki hücum hattında veteran oyun kurucu M.Hasselbeck’in eksikliği hissedildi. Hasselbeck büyük ihtimalle bu maçta forma giyecek. Seahawks bu üç maçını ortalamanın üstü (IND, CHI, SF) takımlara karşı kaybetti. BU seer karşılarında ortalama bir takım var. Seahawks’ın maçı kazanmak adına yapması gereken tek şey Jaguars koşu hücumunu durdurup D.Garrard’ın ekstra işler yapmasını beklemek. Tabi bunu yaparken NFL’in en gürültülü stadyumlarından birinde taraftarının da desteğini alacağını düşünüyorum.

Evinde yenilmeyi sevmeyen Seahawks haftanın sürprizi olabilir. (SEA +3)

Indianapolis Colts (4-0) @ Tennessee Titans (0-4)

Bu köşeden sizde iyi biliyorsunuz ki haftalardır Titans’a olan inancını kaybetmeyen biriydim. Fakat geçen hafta Jaguars maçının ilk yarısını izledim ve Titans’ın halini görünce bu inancımı kaybettim. Titans geçen sene V.Young’ı yedeğe çekmenin sıkıntısını çekmeye başladı. Geçen sene güçlü savunması ile maçı domine eden Titans hücumun katkısına çok ihtiyaç duymuyordu. Koşu hücumunun da etkisi ile K.Collins maçı kazanmaya yetecek kadar oynayıp baskıdan kurtuluyordu. Fakat bu sene ne koşu hücumu ne savunma aynı seviyede olmayınca oyun kurucu pozisyonundan ekstra işler yapması beklendi. K.Collins bu yükü kaldıramadı. V.Young kesinlikle bu pozisyonda ekstra işler yapabilecek yeteneğe sahip. Yakın zamanda onu tekrar center’ın arkasında görürsek şaşırmayın.

Geçen hafta Fox ekranlarından izleme şansına eriştiğim Colts ise kesinlikle sezonun en büyük şampiyonluk adaylarından. Ortalama oyunculardan yıldız yaratan P.Manning bir şekilde maçları kazanmayı başarıyor. Colts R.Mathis ve D.Freeney ile QB üzerinde baskı kuran en iyi takım. Colts savunması Titans koşu hücumunu durdurmayı başarırsa, K.Collins’in maçı sağlam tamamlaması bile güç olur. Titans üzerinde gerçekten çok ciddi bir baskı olacaktır. Fakat maalesef bu seneki Colts ile başa çıkacak güçleri yok.

Colts deplasmandan galibiyetle dönecektir. (IND -1)

New England Patriots (3-1) @ Denver Broncos (4-0)

6Patriots iki haftadır “haftanın maçı”na çıkıyor. Geçen hafta namağlup Ravens’ı evinde yenmeyi başaran Patriots bu hafta bir diğer namağlup takım ile karşılaşıyor.

Sezona tutuk başlayan Patriots’ın son iki maçında az da olsa beklentileri karşılamaya başladı. Tabi bu çıkışın kendi evlerinde olmanın avantajıyla geldiğini belirtmek gerekir. Patriots’ın bu son iki maçta yaptığı şey çok basit; hücumda denge. Falcons karşısında 39 kez koşu hücumu deneyen Patriots 42 kez de pas hücumuna baş vurmuş. Geçen hafta güçlü Ravens savunmasının çok nefes aldırmamasına rağmen 30 kez koşu hücumu tercih edilmiş ve 32 kez pas hücumu yapılmış. İki maçta da yarı yarıya denge sağlanmış. Bu haftada bu trendin devam edeceğini düşünüyorum. Savunma hattında ise iki sezon öncesine nazaran bambaşka bir takım yaratan B.Belichick her zamanki gibi bu alanda başarıyı yakalamış gibi gözüküyor. Patriots savunması dört haftada da beklentilerin üzerinde performans sergiledi. Özellikle geçen hafta Ravens hücumunu oldukça etkili bir şekilde durdurdular.

Broncos ise geçen hafta beklediğim sürprizi gerçekleştirdi ve evinde Cowboys’u yenmeyi başardı. Bu hafta da yine bir başka “çok sevilen” takım karşısında dört haftadır gösterdikleri performansa rağmen favori değiller. Broncos savunması şu anda pas TD’ına izin vermeyen tek savunma. Pas savunmasında maç başına ortalama 162 yarda veren Broncos bu alanda AFC’nin en iyi takımı görüntüsünde. Koşu savunmasında da ligin ilk beşinde yer alan Broncos’da en zayıf halka hücum hattında oyun kurucu pozisyonunda. Savunması sayesinde rakibini yıldıran Broncos maçları oyun kurucusu K.Orton’dan ekstra işler beklemeden kazanmayı başarıyor. Tabi ki ligin en iyi dördüncü koşu hücumuna sahip olmaları K.Orton’un işini daha kolaylaştırıyor. Bu hafta iş pek kolay olmayacak zira sezon başında Eagles’dan alınan C.Buckhalter’ın oynaması şüpheli. K.Moreno’da bu sezon ilk defa ligin elit koşu savunmalarından birine karşı oynayacak. Dolayısıyla K.Orton’un ekstra işler yapması gerekecek.

Broncos ilk yenilgisini Patriots karşısında alacaktır. (NE -3)

NFLTR tahmin yüzdesi

1. Hafta: D: 3 Y: 2
2. Hafta: D: 2 Y: 3
3. Hafta: D: 4 Y: 2
4. Hafta: D: 6 Y: 1

Toplam D: 15 Y: 8 = 65,21%