Arizona Cardinals’in tecrübeli oyun kurucusu Kurt Warner, Cuma günü yaptığı basın toplantısında 12 yıllık NFL kariyerine son verdiğini açıkladı. Arizona Cardinals ile geçen sezon iki yıllık sözleşme uzatan ve kontratının son senesinde 11.5 milyon dolar alacak olan Warner arkasında filmlere konu olacak bir kariyer bırakarak NFL’den ayrıldı.

“Şimdi gelecekte ne olacağı hakkında çok heyecanlıyım. Daha önce hep bir sonraki sezon için heyecanlanırdım.” diyen Warner, daha önce St.Louis Rams’i iki defa Super Bowl’a taşımış ve bir tanesini kazanmıştı. Warner geçen sezon ise kimsenin beklemediği bir şekilde Arizona Cardinals’i Super Bowl’a taşıyarak herkesin takdirini kazanmıştı. Cardinals, Super Bowl’da Pittsburgh Steelers’a yenilmişti.

Bu sene playoff ilk turunda Cardinals’in Green Bay’i 51 – 45 yendiği karşılaşmada NFL tarihinin en iyi bireysel playoff performanslarından birine imza atan Warner’ın son maçı, bu maçtan altı gün sonra oyanan ve New Orleans Saints’in 45 – 14 kazandığı maç olmuştu.

Warner’ın emekliliğiyle ile ilgili konuşan Cardinals’den takım arkadaşı defensive end Darnell Dockett, “Onun muhteşem bir kariyeri olmuştu ve Warner çok iyi bir insan. Ailesi için en iyisi ne olacaksa onu yapması gerekiyor. Geçen sezon bizi Super Bowl’a taşıdı. Bu sene de harika bir sezon geçirdik. Bizi en yukarılara taşıdı.” dedi.

NFL Draftı’nda hiçbir takım tarafından seçilmeyen ve üç sezon boyunca Aren Football’da boy gösteren ardından bir sezon NFL Avrupa’da oynayan, ilk defa ilk 11’de bir NFL maçına çıktığında 28 yaşında olan Kurt Warner’ın NFL kariyeri onu Hall of Fame’e taşıyabilir.

Son 25 yılda Hall of Fame giren 14 oyun kurucuya baktığımız zaman Warner’ın hepsinden daha iyi bir pas tamamlama yüzdesi, pas denemesi başına en çok yard alan ve ortalama olarak bir maçta en çok yard kazanan oyun kurucu olduğunu görüyoruz. Hall of Fame üyesi olan oyun kuruculardan sadece Dan Marino’nun kariyerinde Warner’dan fazla 300 yard ve üstü pas attığı maç bulunuyor.

Çıktığı 124 NFL karşılaşmasında Warner attığı pasları yüzde 65.5’inde isabet bulurken topşamda 32,344 yard pas ve 208 touchdown pası atmayı başardı. Warner ayrıca Fran Tarkenton’dan sonra iki farklı takımda 100 touchdown pasından fazla touchdown pası ve 14,000 yarddan fazla pas atan ikinci oyun kurucu olarak tarihe geçti.

Warner aynı zamanda 10,000 pas yardı barajını en hızlı geçen oyun kurucu olurken 30,000 pas yardı barajını en hızlı geçen oyun kurucusu sıralamasında Dan Marino ile zirveye oturdu.

Super Bowl tarihinde ise en iyi üç pas performansına sahip olan Warner geçen sezon playofflarda 1,156 yard pas atarken 1999 yılında St.Louis Rams ile 1,063 yard pas ile kırdığı rekoru daha ileri taşımayı başarmıştı.

1994 yılında hiçbir takım tarafından draft edilmeyen Warner, Green Bay Packers ile idmanlara çıkmaya başlamış ancak NFL için yeterli görülmediği gerekçesiyle takımdan gönderilmişti. Daha sonra 3 yıl Arena Football oynayan Warner, 1998 yılında NFL Avrupa takımı Amsterdam Admirals forması giymişti.

Kurt Warneri Rams1998 yılında yedek oyun kurucu olarak St.Louis Rams’e katılan Warner, 1999 yılında Trent Green’in sakatlanmasıyla ilk 11’e yerleşmiş ve takımı 13-3 dereceyle sezonu bitirmişti. St.Louis Rams’in Super Bowl’da Tennessee Titans’ı yendiği karşılaşma da Warner, Super Bowl MVP’si seçilmişti. Kurt Warner aynı zamanda o sezon ligin MVP’si ödülünü de kazanmayı başarmıştı.

Ertesi sezon playoff ilk turunda elenerek hayal kırıklığı yaratan Rams’i 2001 yılında tekrar Super Bowl’a taşıyan Warner aynı yıl ikinci MVP ödülünü de evine götürmüştü. Super Bowl’da New England Patriots’a yenilen Rams’de Warner daha sonra sakatlıklarla boğuşmuş, 2002 yılında sadece 7 maçta oyanayabilmişti. 2003 yılında sezonun ilk maçında New York Giants karşısında sakatlanan Warner’ın bu maçı Rams formasıyla ilk 11’de oynadığı son maç olmuştu.

2004 yılında free agent olarak New York Giants ile anlaşan Warner, 9 maç sonra ilk 11’deki yerini çaylak oyun kurucu Eli Manning’e kaybetmişti. 2005 yılında NFL’deki son takımı olacak olan Arizona Cardinals ile anlaşan Kurt  Warner 2007 yılına kadar ara ara ilk 11’de forma giymiş ve eski günlerinin uzağında performanslar sergilemişti.

2007 yılında Arizona Cardinals’in as oyun kurucusu Matt Leinart’ın sakatlanmasıyla formayı eline geçiren Warner eski günlerini aratmayan performanslara imza atarak muhteşem bir geri dönüşe imza atmıştı.

Bir sonraki sezon da Cardinals’ın ilk 11’deki oyun kurucusu olan Warner takımı önce NFC West şampiyonluğuna taşımış ardından playofflarda Atlanta Falcons, Carolina Panthers ve Philadelphia Eagles’ı eleyen Cardinals, NFC şampiyonu olarak Super Bowl’da Pittsburgh Steelers’ın rakibi olmuştu. Ancak Kurt Warner’ın 377 yard pas attığı karşılaşmayı kazanan Steelers olmuştu.

Saha dışında da saha içindeki gibi inanılmaz işlere imza atan Warner eşiyle birlikte First Things First Christian adlı hayır kurumundaki çalışmaları sonucunda NFL’de Yılın Adamı seçilerek ödüllendirilmişti.

“Kurt’ün alçakgönüllüğünden, ağırbaşlılığından ve erdeminden çok şey öğrendik. Bize kazandırdığı başarılar ve St.Louis’e ve ötesine gösterdiği eşsiz cömertlik için ona sonsuza dek minnettar kalacağız.” diyor St.Louis Rams’in sahibi Chip Rosenbloom.

Kurt Warner’ın vedasından sonra Arizona Cardinals’de gözler Matt Leinart’ın üzerinde olacak. Kolej yıllarında Heisman Ödülü’nü kazanan Leinart Cardinals formasıyla 17 maçta ilk 11’de boy göstermişti ancak Warner’ın üstün performansı sonrası Leinart son iki yılda sadece bir maçta ilk 11’de sahaya çıkabilmişti. Bakalım Leinart kariyerinde Warner’ın izinden gidip Arizona Cardinals’ı başarılara taşıyabilecek mi…

Yazan: Haber Servisi