3-13’luk berbat bir sezonu geride bıraktıktan sonra Buccaneers, acemi koç Raheem Morris’le devam kararı aldı (Jon Gruden’nin kovulmasını hala anlamış değilim!). Belli bir sure Bill Cowher ismi geçse de, ciddi mali sıkıntı yasayan Glazer familyasının bir hoca için yılda 10 milyon dolar vereceğine bir saniye bile inanmadım. Glazer’larin sahibi olduğu Man Utd futbol kulübü oyuncularını mali zorluklar dolayısıyla satarken, önümüzdeki off-season’da free agency ve potansiyel uncapped sezonda dahi Bucs organizasyonundan büyük harcamalar beklememiz abesle iştigal olur.

Raheem, sezona girerken çok büyük hatalar yaptı. Özellikle coordinator seçimlerinde. Boston College head coach’u Jeff Jagodzinski’nin sezon öncesi offensive coordinator’lıga getirildikten sonra apar topar sezon başlamadan hemen evvel kovulması tam bir felaketti. Yılların tecrübesi DC Monte Kiffin’nin ayrılmasından sonra defansta kemikleşmiş ve Derrick Brooks gibi efsaneleşmiş oyunculara yol verirken yerlerini doldurmak adına en ufak bir çaba da bulunmaması da cabasıydı. Sezon sonuna doğru DC Jim Bates’i de kovup kendisi bu görevi üstlenince savunma daha bir derli topu oynamaya başladı.

Sezon başında QB Byron Leftwich’in Steelers’da iyi oynadığı bir maç sonrası Bucs’da geçiş sezonuna yardımcı olacağına ben de inanmıştım ancak Leftwich öyle berbat maçlar oynadı ki, 3 maç sonra yerini 3 yıl yedek kulübesinde çekirdek çıtlayan Josh Johnson’ a bırakması kesinlikle bir sürpriz olmadı.  Josh yerinde duramayan, Amerika’da happy feet olarak da adlandırdığımız bir QB tipi hani biraz da scrambler olanlardan. Zaman zaman iyi isler yapsa da genel anlamda ancak bir back-up olacak kalitede olduğunu görmemiz için 5 maç yeterli oldu. 0-8 artvin’den sonra  9. Haftadaki Green Bay macina 2009 draft’inde ilk tur 17.sıradan seçilen Josh Freeman’nin başlamasına karar verildi. Ama ne başlangıç oldu bu, gerek mobility, gerekse kol kuvveti olsun bu çocuk iş yapar dedik. Güçlü bir rakibe soğuk kanlılığını koruyarak takımını 4. Çeyrekte galibiyete taşıdı. Sonrasındaki maçlarda ise her rookie gibi bir suru INT ve değişik hatalar ve turnover’lar yaptı. Ancak gene de ilerisi için umut vaat etti.

RB Cadillac Williams’in iki dizinden geçirdiği ciddi ameliyatlara rağmen sezonun genelinde oynaması ve 823 yarda ve 4 TD ile sezonu kapatması sevindiriciydi.  Ancak bütün sezon sadece 5 koşu TD’I yapılması koşu oyununun etkisizliğini gösteriyor. Giants’dan büyük umutlarla alınan Derrick Ward hiçbir varlık gösteremedi ve sadece 409 yarda ve 1 TD’da kaldi. Yeni transfer TE Kellen Winslow ise takımın en istikrarlı receiver’i olarak dikkat çekti. WR Antonio Bryant ise bir iki maç dışında beklenenin uzağındaydı. Sakatlıklar ve QB’deki belirsizlikler oyununu baltalamış olabilir ama genel anlamda WR grubu düşürülen toplar, hız eksikliği ve separation yapamama gibi temel özelliklerden yoksun göründüler. Bu alana takviye gerektiği ortada. Hücumda en iyi ve en istikrarlı bölge OL’di.  Tackle’lar Donald Penn ve Jeremy Trueblood oldukça sağlamlar ve sezon başında gelen C Jeff Faine ise görevini başarıyla yaptı diyebiliriz.

Tampa’nin  tarihinde Special Team’ler hep vasat altı olmuştur ancak bu sezon birden fazla kick-off, punt TD’ı gördük. Special Teams koçu Bisaccia bunca yıllık başarısızlık serisini kırdıktan sonra övgüyü hakkediyor diyebiliriz.

2010 Draft’inde 3.sıradan seçecek olan Buccaneers herkes gibi Nebraska Universitesinin sıradışı DT’i Ndamukong Suh’ya sulaniyor ama onu almaları pek mümkün görülmüyor. Rams 1.sıradan QB seçse bile 2.sıradan seçecek olan Lions’in özellikle o alandaki eksikliği bir tarafa böyle bir yeteneği asla kaçıracağını düşünmüyorum. Bu durumda geri dörtlü de ki safety eksikliğini Tennessee Universitesinin fantastik safety’si college football tarihinin en iyileri arasına girmeyi başaran, yeni Ed Reed diye bileceğimiz bir Eric Berry’i  seçerek gidermek süper olur. Jermaine Phillips, Strong Safety’lige kayarken Will Allen’de ileride backup olmaya veya eşyalarını toplamaya hazırlanabilir.

WR, DE ciddi ihtiyaçlar gibi görünüyor. Gaines Adams felaketinden sonra pass rush’da ki eksiklik bu sene Bucs’in başını ciddi biçimde yaktı. Bu Alana takviye şart! DT bölgesinde Chris Hovan sürekli sakatlanıyor ve rookie Roy Miller henüz NFL’e alışmış değil. Sadece practice squad’dan gelen Dre Moore bu sene çok katkı yaptı ama ilerisi için çözüm olur mu bilemem.

Kısacası böyle rezalet geçen bir sezondan sonra Raheem’den beklentiler haliyle artacak ve öyle de olmalı zaten. Yapması gereken çok is var ve buna benzer bir sezon daha geçirirse işini koruması imkansızlaşır. Bakalım önümüzdeki off-season Buccaneers için neler getirecek?