Yine delidolu, seyri keyfi inanılmaz yüksek bir NFL sezonu izliyoruz. Göz açıp kapayıncaya kadar, sezonun ortasına geldik bile. Bu sene evime aldığım kallavi bir HDTV ve kablolu yayınıma eklettiğim NFL Network ve NFL Redzone kanalları sayesinde Pazar günleri (evde olmayı başarabilirsem) çok daha keyifli geçiyor. NFL Network’u hepiniz uç aşağı beş yukarı biliyorsunuzdur ancak Redzone kanalı yayın hayatına geçen sezon başladı ve eğer olur da maçları izlemek için nfl.com’dan game pass paketini alırsanız bu kanalda bu paketle birlikte geliyor. Tabii bu ABD dışı için geçerli bir durum zira Game Pass, ABD’de yasak.

ABD’de maçların yayın hakları Direct TV adlı bir uydu platformuna ait ve bu uydu siz de yoksa seçerek ve istediğiniz bir maçı izleme şansınız yok. Bölgenizdeki Fox ve CBS’e bağlı yerel kanallar hangi maçı veriyorlarsa onu izlemek zorundasınız. Atıyorum Chicago’da yaşıyorsanız ve Tampa taraftarıysanız Bucs maçını izlemek için ya Direct TV’niz olacak ya da Direct TV olan bir pub, bar vs bir yere gideceksiniz ya da internetten gözlerinizi kör etmek pahasına illegal bir linkten izlemeye çalışacaksınız. Her üç dakikada bir reklamda cabası! İşte tam bu noktada NFL sağ olsun biz taraftarlara muhteşem bir sürpriz yaparak Redzone kanalını bize hediye etti. Bu kanalın esprisi su, EST (Amerikan doğu saat dilimi) ile öğlen 1:00’de ve yine EST ile dört ve civarında başlayan maçların tamamının, canlı ve önemli pozisyonları veriliyor. Mesela bir şehirde bir takım redzone’a girmişse veya herhangi bir maçta önemli bir gelişme olduğunda hemen oraya bağlanıyorlar. Kesinlikle bir TD dahi kaçırmıyorsunuz hepsini gösteriyorlar ve reklam falan yok. Fantazi football için de çok güzel tabi ama maçlardan bana ne bana istatistik lazım diyorsanız NFL Network o konuda gerçekten kusursuz. Sonuç olarak Redzone kanalı, olağanüstü bir kanal ve football severler için bulunmaz bir nimet.

Neyse bu kadar TV geyiği yeter sanırım. Biraz da geride kalan yarım sezona bakalım. NFC South geçen seneki gibi yine hareketli. Sezon ortasında bu division’da lider Atlanta Falcons sezona bomba gibi girdi ve şu anda 6-2 durumdalar. Sadece bu division’ın değil, NFC’de Giants ve Packers ile birlikte en güçlü üç takımdan biriler. Geçen hafta Bucs onları epey sıkıştırdı, olabilecek bütün istatistiklerde Bucs’a büyük üstünlük kurmalarına rağmen maçı ancak son dakikalarda bir goal line defansı ile kurtardılar. OL oldukça iyi ve Michael Turner sağlam kalıp iyi oynarsa bu division’i kazanırlar gibime geliyor. Matt Ryan kendisine söylenenleri çok iyi uygulayan ve gelecekte elite bir QB olacağına inandığım bir isim. Bu iki isim ve ligin en iyi WR’larından biri olan Roddy White bu takımı total ofans’da ligin ilk beş.konumuna getirmiş durumda. Falcons oldukça başarılı ancak pas savunması ligin 26.sı.  Bu başlarını ağrıtan bir problem.  Özellikle havadan bu sene oldukça etkili olmaya başlayan Josh Freeman ve Super Bowl şampiyonu Drew Brees’ın olması onlar için çok iyi görünmese de ilk maçlarda bu rakiplerini devirmeyi başardılar.Falcons play-offlarda da is yapabilecek bir takım.

Geçen sezonun Super Bowl şampiyonu Saints ise bu sene oldukça inişli çıkışlı bir grafik çiziyor. Son aldığımız duyumlarda QB Drew Brees’in dizinde meniskus yırtığı ve parça kırık olduğu ve bunu Saints organizasyonun sakladığı ifade edildi ama ne kadar doğrudur bilemeyiz. Brees geçen seneki formunda biraz uzakta olsa 69.8% oranında isabetli pas atıyor ve bu alanda ligin lideri. Koşu oyununun Pierre Thomas ve Reggie Bush’un sakatlıklarıyla ortadan kalkması da Saints hücumunu tek boyutlu hale getiriyor. Savunmaları da geçen sezon ki gibi etkili değil ve geçtiğimiz sezon yarattıkları top kayıplarının, ki bu Super Bowl şampiyonu olmalarında çok büyük pay sahibiydi, yarısını bile yapamadılar bu sezon. Yine de son aldıkları Steelers ve Panthers galibiyetleriyle sezonda 6-3’e geldiler ve division yarısının içinde sonuna kadar olacaklardır. Ancak sezon sonunda  tekrardan Super Bowl şampiyonu olacaklarını düşünmüyorum açıkçası.

Gelelim yazıp çizdiğimiz Buccaneers’a. Geçen sezon yeniden yapılanma sürecinin sancılarıyla 3-13 bitirilen felaket bir sezonun ardından Bucs, bu sene hiç kimsenin beklemediği bir çıkış yaptı. Şu anda 5-3 vaziyetteler ve bu hakikaten olağanüstü bir başarı. Bir takım düşünün ki koşu savunmasında ligin 30.cusu ve bu takımın adi Bucs hakikaten insanin inanası gelmiyor. Yıllarca Dungy ve Gruden yönetiminde bu takım Warren Sapp önderliğinde koşu savunmasında yıllarca ligin en iyilerindendi. Neydeki secondary oldukça başarılı da hiç olmazsa onunla avunuyoruz. Bildiğimiz Bucs savunması tamamen tersine dönmüş vaziyette. Hücumda geçen sezon ileride çok başarılı olacağını gösteren ve bunun işaretlerini veren QB Josh Freeman harikalar yaratıyor. Tarzı ve oyun anlayışı Steelers QB’si  Ben Roethlisberger’a benziyor. Size’ına ragmen oldukca mobil ve istedigi her noktaya top gonderebiliyor. Daha once de belirttigim gibi Bucs lige dâhil olduğu 1976’dan bu yana ilk defa bir franchise QB’ye sahip olmuş vaziyette.  Şu ana kadar 10 TD ve 5 INT ile oynuyor ama bunları daha iyiye götüreceğine inanıyorum çünkü sezon başından beri olağanüstü oynayan ve ligin ofansif çaylak ödülüne aday olan WR Mike Williams var. Bu çocuk hakikaten inanılmaz. Hızı, route koşuları ve CB’lerden kurtuluşu inanılmaz. Müthiş bir kazanç oldu takıma. Son haftalarda bir diğer çaylak WR Arrelius Benn’in de etkili olması ile birlikte hücum daha bir zenginleşti. Tek sıkıntı pas oyunlarında TE Kellen Winslow’a fazla top gitmiyor. Bu adam ligdeki en iyi ellerden birine sahip ve hücumda ondan daha fazla faydalanılması gerektiğini düşünüyorum. Özetle Bucs için bu sezonun ilk yarısı güzel sürprizlerle doluydu ve ikinci bolümde de sürpriz galibiyetler alacaklarına inanıyorum. Ha sezon sonunda play-off yapabilirler mi onu kestirmek zor. Bucs’in şuan için bir maç geride olsa da bu division’ı kazanma sansı oldukça zayıf. Ama kim bilir belki diğer division’larda ki takımlar çöker ve NFC  South’dan iki wild-card çıkar ve bunlardan biri de Bucs olur. Bu çok imkansız görünmüyor şuan.

Ve gel gelelim sadece bu division’in değil NFL’in en zayıf takımlarından birine. Carolina Panthers camiası için bu sezon tam bir felaket oldu şuana kadar. Sezon başında uzun yıllardır QB’leri olan Jack Delhomme’u serbest bırakan Panthers, geçen sezon fena oynamayan Matt Moore ve çaylak Jimmy Clausen ile yola devam kararı aldi. Ancak sezon başındaki sakatlıklar, OL’nin rezalet hali, takımın simgesi haline gelen koşu oyundaki müthiş gerileme ve QB’deki istikrarsızlık takımı sezon ortasında  1-7 duruma getirdi. Panthers hücumu adına ufakta olsa olumlu bir şey söylemek imkansız. Zaten tek iyi oyunculari WR Steve Smith o da herhalde zamanında bu takımdan gitmediği için dizlerini dövüyordur bu aralar. Şuanda Panthers’da tek olumlu nokta lig genelinde 11. durumda olan savunmaları. Koçları John Fox’un bu dokuzuncu sezonu ancak kontratının sezon sonu bittiğini düşünürsek bu camiaya kazandırdığı başarılara rağmen son yıllardaki istikrarsızlık ve bu sezonki felaket performans sonrası işini koruması imkansız görünüyor. Benim koç adayım  Steelers’in eski koçu, CBS’de maç öncesi show’larda yorumlarını severek takip ettiğim, Bill Cowher. Yılardır ailesi ile North Carolina’da yasayan Cowher, bilgisi ve tecrübesiyle bu is için biçilmiş kaftan. Koçluğa geri döner mi bilinmez ama Panthers’ın onu ikna etmeye uğraşacağına eminim.

Bakalım sezon sonunda bu çekişmeli division’da neler olacak?

Herkese football dolu günler dilerim.