Cleveland Browns (5-7) @ Buffalo Bills (2-10)

Son 6 maçının 4’ünü kazanan Browns Buffalo’ya üst üste 3. Galibiyetini almak için geliyor. İki hafta önce ligin en kötü takımı Panthers’i oldukça zorlanarak geçen Browns geçen hafta güçlü Dolhins’e karşı beklenmedik bir galibiyet aldı. Özellikle Delhomme’un maçı interception yapmadan tamamlaması galibiyetin sebeplerinden biri oldu. Tabi Browns pas savunmasının da hakkını yememek lazım. Browns pas savunması ligin başından beri hesapladığınızda istatisiksel olarak kötü gözüksde bye haftasından sonraki performans ligin ilk 5’İnde yer almalarını sağlıyor. Bu hafta da Bills pas hücumunun Browns’ı zorlamasını beklemiyorum..

Bills ise 2 maçlık bir çıkışın ardından eski çizgisini buldu ve son 2 hafta Steelers ve Vikings karşısında sahadan yenik ayrıldı. Kazanılan maçlarda R. Fitzpatrick’in katkısı ne kadar fazlaysa, bu iki maçta sergilediği vasat performans yenilgilerin başlıca sebebi oldu. Ayrıca Bills, Redskins ve Colts’tan sonra ligin en kötü koşu savunmasına sahip takım. Geçen hafta Vikings’e yerden 210 yarda veren Bills savunması, A.Peterson’ın 3 koşu TD’ı yapmasına engel olamadı. Bu hafta da P.Hillis’e sahip Browns hücumu durdurulması oldukça zor bir rakip olacak.

Buffalo’da oldukça sert hava koşulları bekleniyor. Hava oldukça soğuk olacak ve kar yağışı olması da muhtemel. Bu durumun koşmayı daha çok seven Browns’a yarayacağını düşünüyorum. Özellikle Bills koşu savunması düşünüldüğünde P.Hillis maça damgasını vurabilir. İki takımın da sert hava koşulları sebebiyle top kontrolünü ön planda tutacağını varsayarak düşük skorlu bir mücadele olacağını düşünüyorum. Bu iki takımın geçen sene aralarında oynan maçta toplam 9 sayı üretilmişti. Benzer bir skor olursa şaşırmam.

Cleveland Browns +1
Under 39,5

Green Bay Packers (8-4) @ Detroit Lions (2-10)

Packers geçen hafta 49’ers karşısında kazanarak Bears’ı takibini sürdürdü. Packers bu maçtan sonra son hafta oynayacağı Bears maçına kadar zorlu bir fikstüre giriyor. Haftaya zorlu Patriots deplasmanına çıkacak olan Packers bir sonraki hafta Giants’ı evinde ağırlayacak. Son hafta oynananacak Bears maçı muhtemelen NFC North şampiyonunu belirleyeck. Dolayısıyla bu hafta oynayacakları Lions maçı bu süreçte oynayacakları en rahat maç olacak. Packers’ın bu maçı kaybetmesi wild-card yarışında da ciddi yara almasına sebep olabilir.

Lions son 5 maçını kaybederek bu haftaya geliyor. Packers karşısında en son ne zaman galip geldiklerini hatırlamkata da zorlanıyorum. En azından son 5 senedir galibiyetleri yok. Bu sezon 2 galibiyetlerini de evlerinde almalarına rağmen bu galibiyetler .500 ve altındaki takımlara (WAS, STL) karşı alındı. M. Stafford’un dönüşü ile bir ara kıpırdanma yaşayan Lions, yıldız oyun kurucunun sakatlanması ile tekrar düşüşe geçti. Ofansif olarak sıkıntılar yaşayan Lions’a savunmadan da fazla destek gelmeyince bugünkü tablo ortaya çıktı. Lions son 3 maçında ortalama 34 sayı yemiş durumda. Bu hafta A.Rodgers’a karşı da işleri hiç kolay olmayacak.

Final düzlüğüne oldukça tehlikeli bir düzeyde giren Packers’ın bu maçı kaybetme lüksü bulunmuyor. Bunun bilincindeki Packers’ın Lions’a nefes aldırmayacağını düşünüyorum. Packers’dan rahat bir gelibiyet bekliyorum.

Green Bay Packers -6,5

New England Patriots (10-2) @ Chicago Bears (9-3)

Patriots geçen hafta beklediğim gibi Jets karşısında rahat bir galibiyet aldı ve AFC liderliğini eline geçirdi. Geçen haftaki yazımda da yazdığım gibi T.Brady son haftalarda playoff kalibrasyonunda performans sergilemeye başladı. MVP adaylarından T.Brady bu şekilde oynadığında Patriots bambaşka bir takım haline geliyor. Topun hücum kontrolünde kalması zayıf istatistiklere sahip Patriots savunmasını da rahatlatıyor. Bunun en belirgin örneğini geçen hafta jets maçında gördük. Patriots galibiyetle ayrıldığı son 4 maçta ortalama 40 sayı yaptı. Bu ortalamanın Steelers ve Jets gibi rakiplere rağmen tutturulmuş olması, bu haftaki Bears eşleşmesinde farklı bir senaryonun yaşanma ihtimalini düşürüyor. Patriots yine erken öne geçip oyunun kontrolünü elinde tutmaya çalışacaktır.

Bears geçen hafta nerdeyse zayıf Lions deplasmanından mağlup ayrılacaktı. M. Martz ile pas ağırlıklı hücumu benimseyen Bears’ın en büyük sorunu pas koruması gibi duruyor. Ligin rakibe en çok sack veren (45) takımı olan Bears maçları yıldız koşucusu M.Forte’nin ekstra performansı ile kazanıyor. Geçen hafta Lions karşısında Forte’ye E.Bennett’te eşlik edince maç son çeyrekte kazanıldı. Bu hafta rakip Lions kadar kontrol edilebili olmayacak. Aldığı 3 mağlubiyetin 2’sini evinde alan Bears için ev sahibi avantajından bahsetmekte doğru olmaz.

Kış gelip playoff zilleri çalmaya başladığı zaman en korkulması gereken takımlardan biri Patriots.  Bu hafta Bears karşısında pozisyonel eşleşmede de üstün olan takım olduklarını düşünüyorum. Bears’ın Steeler ve jets savunmasından daha iyi bir savunmaya sahip olmadığını düşündüğümden Brady’nin yine benzer bir performans göstermesini bekliyorum. Patriots AFC’yi lider kapayıp ev sahibi avantajını elde etmek için elinden geleni yapacaktır.

New England Patriots -3

Miami Dolphins (6-6) @ N.Y. Jets (9-3)

Geçen hafta Browns karşısında yenilerek playoff umutlarını oldukça zayıflatan Dolphins’in için bu hafta oynayacağı Jets maçı tamam ya da devam maçı olacak. Dolphins bu sezon oldukça inişli çıkışlı bir grafik çiziyor. Evinde sadece 1 maç kazanabilen Dolhins geri kalan 5 galibiyetini de deplasmanda aldı. Son 10 maçta Packers dışında .500 üzerinde bir takımı yenemeyen Dolhins’in geçen hafta tüm ulusun önünde kötü duruma düşen Jets karşısında işi çok zor olacak.

Jets geçen hafta yenilerek AFC liderliğini Patriots’a devretti. Üst üste ikinci kez AFC East rakibiyle oynayacak olan Jets’in Dolphins’e kaybetmesi durumunda işleri bir anda tepe taklak gidebilir. Zira Jets bundan sonra iki hafta deplasmanda sırasıyla Steelers ve Bears ile oynayacak. Buralarda yaşanması muhtemel bir mağlubiyet Colts’u bir ana wild-card potasının içine sokabilir. Dolayısyla Jets bu hafta ideal bir kadro ile çıkacağı maçta mutlak galibiyeti düşünüyor olacak.

Özellikle geçen haftaki utanç verici performanstan sonra Jets’İn bu hafta Dolphins karşısında farklı motive olacağını düşünüyorum. Doğrusunu söylemek gerekirse Jets geçen hafta Patriots karşısında kazanmış olsaydı bu haftaki tercihim tam aksi yönde olurdu. Bu haliyle en güzel seçim Jets gibi gözüküyor.

N.Y. Jets -5

Denver Broncos (3-9) @ Arizona Cardinals (3-9)

Bu sezonu kayıp olarak geçiren iki takımın mücadelesinde deplasman takımını daha şanslı buluyorum. Bu sezon koç değişiminden sonraki haftalarda iyi performans gösteren takımlar (MIN, DAL) Broncos için umutlarımı artırıyor. Son haftalarda üst üste alınan mağlubiyetlere rağmen K.Moreno’nun gösterdiği performans, belki de RB koşu E. Studesville’in takımın başına geçmesine önayak oldu.

Cardinals cephesinde de özellikle QB pozisyonunda yaşanan sakatlıklar bu sezona damgasını vurmuş gibi gözüküyor. Son 4 maçta ortalama 10 sayı üretebilen Cardinals hücumu geçtiğimiz yıllardaki görüntüsünden oldukça uzak gözüküyor. Savunma anlamında da pek parlak gözükmeyen Cardinals için sezonu mümkün olan en az hasarla kapatmak şu anda öncelik taşıyor diye düşünüyorum.

Koç değişimi, QB eşleşmesi ve savunma karşılaştırmaları bu maçta Broncos’un tercih sebebi olmasını sağlıyor. Açılan handikap çok değerli gözükmese de (en fazla bir FG fark olmalıydı) kazanacağını düşündüğüm takımın arkasında duruyorum.

Denver Broncos -4