Green Bay Packers (12-6) at Chicago Bears (12-5)

Açıkçası Playoff’lar başladığında iki NFC South takımının NFC’de final oynayacağını tahmin etmiştim. Fakat özellikle Packers’ın gösterdiği performans ve Bears’ın Saints ile eşleşmeme konusunda şansının yaver gitmesi finalde iki NFC North takımının eşleşmesini sağladı. NFC finalinde eşleşmeyi karşılaştırmak gerekirse;

Packers Pas Hücumu (#5) vs Bears Pas Savunması (#20):

Bears’ın geçen hafta gösterdiği performansa bakıp aldanmamak gerekir. Bu sezon Bears pas savunması alışılmışın dışında başarısızdı. Özellikle rakibin pas hücumunda etkili isim sayısı 2 ve fazlası olduğunda problem daha çok ortaya çıkıyor. Geçen hafta playoff en zayıf takımına karşı kendi evinde oldukça iyi performans gösteren Bears rakibin tek büyük oyun silahı M.Williams’ı C.Tillman ile kitlemeyi başardı. İlk hücumda TE J.Carlson’ın da sakatlanması sonucu Bears pas savunmasının işi bir anda hafifledi. Bu hafta ligin en iyi pas hücumlarından birine karşı mücadele edecekler.

Packers’ın bu sezon pas hücumunda ki istatistiksel başarısı RB pozisyonunda yaşanan sakatlıklar sebebiyle biraz da mecburiyetten ortaya çıktı. Yine de özellikle playoff turlarında QB A.Rodgers’ın performansı göz yaşartan cinstendi. Packers tam da Bears’ın çekineceği şekilde birden fazla tehlikeli silaha sahip. Rodgers ve ekibi bu eşleşmede avantajlı gözüküyor.

Seçim Packers

Packers Pas Savunması (#5) vs Bears Pas Hücumu (#28):

Bears özellikle M.Martz’ın liderliğinde lige pas ağırlıklı bir hücumla başladı. Fakat Bears’ın kadro yapısı çok pas hücumu oynayacak bir proflde değildi. Sezonun ortasına doğru hücumda dengeyi yakalayan Bears koşu hücumunda etkili olmaya başlayınca pas hücumundan can yakmaya başladı. Yine de Bears 56 sack ile QB koruma konusunda ligin en zayıf takımı konumunda.

Packers, Steelers’tan sonra 47 sack ile ligin en çok sack yapan takımı. Bu yetmezmiş gibi ikinci alanda da beklide ligin en başarılı kadrosuna sahip. Bu sezon bu iki takımın arasında oynanan maçlarda Bears en fazla 199 yrd pas atabildi. Bu durum bu eşleşmedeki üstünlüğü bariz bir şekilde ortaya koyuyor.

Seçim Packers

Packers Koşu Hücumu (#24) vs Bears Koşu Savunması (#2):

Bears’ın bu hafta oynanacak final öncesi bariz bir şekilde rakibine üstünlük sağladığı eşleşme bu. Bears sezon boyunca rakiplerine yerden ortalama sadece 90 yarda performansa izin verdi. Özellikle Packers karşısında bu durum pekte sorun olmayacak zira rakip bu alanda sakatlıklar sebebiyle oldukça sıkıntılı bir yılı geride bıraktı.

Packers koşu hücumundan söz etmeye pek gerek yok. Fakat altının çizilmesi gereken bir kısım var ki, FB Kuhn kısa mesafe gerektiren koşularda ilk hakkı kazanma konusunda takıma oldukça katkı sağlıyor. Özellikle “3 ve kısa / 2 ve kısa” durumlarında Packers’ın olduka etkili hücum etmesinin sebebi J.Kuhn.

Seçim Bears

Packers Koşu Savunması (#18) vs Bears Koşu Hücumu (#22):

Bears koşu hücumunun istatistiksel olarak zayıf gözükmesinin sebebi M.Martz’ın oyun seçim tarzında screen ve flat’lere yoğunlukla yer vermesi. M.Forte bu sezon bu alanda ligin en iyi koşucularından biriydi.

Packers ise sezon genelinde çok iyi performans göstermese de Bears’a karşı oynadığı iki maçta başarılı oldu. Chicago’da kaybedilen maçta rakibini toplamda 77 yardada tutmayı başardı. Son iki hafta deplasmanda oynadığı playoff mücadelerinde de sırasıyla Eagles ve Falcons koşu hücumlarını durdurmayı başardı. Bu eşleşmede Packers’ın yine üstün taraf olacağını düşünüyorum.

Seçim Packers

Packers vs Bears:

Bu eşleşmede özel takımları karşılaştırmadım gerçi orada Bears’ın D.Hester sebebiyle bir adım önde olduğunu düşünsemde tercihime etki etmeyecektir. NFL tarihin en eski rivalry’sinde istatistiklerinde çok anlamlı olacağını düşünmesem de Packers maçı kazanmaya yakın taraf gibi gözüküyor. Packers buraya gelirken deplasmanda Eagles’ı ve bu sezon evinde yenmesi en zor takımlardan Falcons’u yenmeyi başardı. Bears ise evinde zayıf Seahawks’a karşı çok rahat bir maçta çıkarmadı. Packers’ın özellikle son haftalarda gösterdiği performans baz alındığında bu maçı kazanacağını düşünüyorum. Ayrıca, bu iki takım arasında oynanan maçlar uzun zamandır toplamda 40 sayıyı aşmamış. Özellikle sezon içerisinde 2 kez karşılaştıktan sonra bu iki savunması güçlü takımın 3. karşılaşmasında, kış hava şartları eşliğinde, bir skor patlaması beklemek yanlış olur düşüncesindeyim.

Packers -3,5
Under 44