NCAA ekiplerinden Penn State Nittany Lions’ın efsane head koçu Joe Paterno, 85 yaşında hayata gözlerini yumdu. Paterno ailesi Pazar günü yaptığı açıklamada efsane koçun hayatını kaybettiğini duyurdu.

Joe Paterno’nun oğlu Scott babasının akciğer kanseri olduğunu geçtiğimiz Kasım ayının 18’inde açıklamıştı. 46 sene Penn State’i çalıştıran JoePa lakaplı 85 yaşındaki koç, bu 46 sezona 409 galibiyet ve iki ulusal şampiyonluk sığdırmıştı.

Ancak Paterno’nun bu başarıları eski asistan koçunun 15 yıllık süreçte bazıları Penn State tesislerinde olmak üzere, 10 erkek çocuğa cinsel tacizde bulunduğu suçlaması ile gölgelenmişti.

Skandalın ardından Paterno’nun olaya göz yumduğu iddia edilmiş ve tecrübeli koç 9 Kasım 2011 tarihinde Penn State’den kovulmuştu. Paterno’nun kovulması Penn State taraftarlarınca günlerce protesto edilmişti.

2007 yılından kolej futbolu Şöhretler Müzesi’ne kabul edilen Paterno kariyeri boyunca beş takıma namağlup sezonlar yaşatmış ve NCAA tarihinin en çok maç kazanan head koçu olmuştu.

Yazan: Kaan Özaydın