NFL’de 2012 “regular season” denen playoff öncesi kısmı sona erdi. 32 takımdan 20’si için sezon bitti, kalan 12’si için ise son hız devam ediyor. 5-6 Ocak haftasında kalan 12 takımdan 4’ü dinlenirken 8’i ilk playoff maçlarına çıkıyor. Burada bu maçlardan birini, 5 Ocak 2013 Cumartesi gecesi saat 8’de (TSİ sabaha karşı 3) Minnesota Vikings – Green Bay Packers eşleşmesini konuşalım.

Maç Bilgileri:
Öncelikle iki takımın da NFC North division’ında olduğunu, ve dolayısıyla bu sene iki kere karşılaştıklarını hatırlayalım. İki takım da kendi sahalarındaki maçı kazanmış, hatta ikinci karşılaşmaları playoff maçından sadece altı gün önce gerçekleşmişti. Green Bay NFC North division şampiyonu olduğu için maç evlerinde, yani Lambeau Field’de oynanacak.

Dikkat Edilmesi Gerekenler:
Şimdi sene boyu bu iki takımı takip etmemiş olabilirsiniz, ama artık playoff’lar geldi. Boş maç yok, kolay rakip yok. Bu eşleşmeyi de seyredecekseniz – ki seyredin – konuya uzak kalmamanız için aşağıdaki noktalar size rehberlik edecektir.

Maç Lambeau Field’de oynanacak, ve bu saha Ocak ayında dışarıda oynanacak yer değil. Packers haliyle kendi sahasının soğuğuna alışık. Vikings ise daha soğuk memleketin takımı olmasına rağmen sahaları üstü kapalı suni çim. Vikings bu sene yaptığı 16 maçın elbette 8’ini kendi evinde oynadı. Kalan 8 maçın ise 6’sını açık havada oynadı ve hepsini kaybetti. Saha olarak baktığımızda ev sahibinin avantajı var gibi görünüyor.

Oyunculardan önce çıkan ilk isim geçen senenin en değerli oyuncusu, Green Bay Packers takımının oyun kurucusu Aaron Rodgers. Rodgers tam bir elit oyun kurucu ve Green Bay pas hücumu her takımı yenebilecek güçte. Buna karşı Vikings’in yapması gereken ön altı veya yediyle koşucu DuJuan Harris’i durdurup, alan savunmasıyla Rodgers’a atacak yer vermemek. İyi QB görünce blitzlerle rahatsız etme isteğini dizginlemek gerekir, çünkü Rodgers blitzleri anında görüp o taraftan cezayı kesebilir, cepte dolanıp zaman kazanabilir, hele bir de cepten çıkarsa tam tehlike yaratabilir.

Vikings’in en iyi oyuncusu ve bence gelmiş geçmiş en iyi koşucu; Adrian Peterson. Sakatlıktan gelip gösterdiği performans ve az daha kıracağı rekorları bir yana bırakalım, bu adamı açık alanda durdurmak hem cesaret, hem yetenek işi. Green Bay’in yapması gerekenlerin başında, koşu oyunlarını geride, yani Peterson hızını alamadan durdurmak. Burada savunma hattı oyuncularına büyük iş düşüyor. İkinci olarak da, biraz basit gelecek ama daha iyi tackle yapmak gerekiyor. Yaz kampları ve diğer idmanlarda temas kuralları bale seviyesine getirildiği için her takımda biraz zaaf oluştu bu yönde.
Green Bay savunması Peterson’ı durduracak güçte olmasa da yavaşlatabilir. O zaman da iş Minnesota’nın genç oyun kurucusu Christian Ponder’a düşüyor. Geçen haftaki maçta gösterdiği performansa yakın oynayabilirse, gerisini Adrian Peterson ve Minnesota savunması halledebilir. Green Bay’in genç savunmasının alan savunmasında hata yapmaması gerekiyor. Özellikle üçüncü haklarda tight endlere dikkat edilmesi çok önemli.

Kapattık Arkadaşım:

Yazıyı bağlayalım yavaş yavaş. NFL’in önemli rekabetlerinden biridir bu maç, ve saat farkını dert etmeyecek yaştaysanız maçı kaçırmayın derim. Kaybedenin sezonu kapattığı bu maçın galibini de çok güzel şeyler beklemiyor. Atlanta Falcons ve San Francisco 49’ers kolay rakip değiller netekim, ancak o maça daha 1 hafta var. Şimdi renk bulamamış gibi Yeşil-Sarı ve Mor-Sarı giyinen iki takımın maçını heyecanla seyretme zamanı. O zamanda kadar Rodgers veya Peterson’a savunma yapmak zorunda kalmayın ve futbol zevkiniz azalmasın.