Ciddi sıkıntıların yaşandığı, Türk Amerikan futbolunda yıllardan beri süre gelen takvimin bir günde bozulduğu ve Amerikan futbolunda hiç uygulanmayan bir final maçı sistemine bir gecede karar verildiği bir sezonun sonuna geldik. Bu hafta bu değişikleri, nasıl yapıldıklarını ve sonuçlarını irdeleyeceğim.

Bu sezon bir gecede yazıldığı iddia edilen teknik kurul kararları ile karşılaştık. Amerikan futbolu teknik kurul kararları 19.02.2013 tarihinde açıklandığında kararları okudum ve kararlar bana bir değişik geldi. Kararlar sonrasında camia içerisinde bayağı konuşmalar ve şaşkınlık olduğunu hatırlıyorum.

Daha sonra, 25.01.2013 tarihinde açıklanan Ragbi teknik kurul kararlarına baktığımda kararların Amerikan futbolu teknik kurul kararları ile aynı olduğunu fark ettim. Önce Ragbi bizden kopyalamış derken tarihlere bakınca bizim teknik kurulumuzun, 25 gün önce yayınlanmış Ragbi Teknik kurul kararlarını birebir kopyalayarak Amerikan futbolu teknik kurul Kararlarını oluşturduğunu fark ettim.

İsterseniz sizde bir bakın, yedi farkı bulabilecek misiniz;

19.02.2013 tarihinde açıklanan Amerikan futbolu teknik kurul kararları: http://www.tbsf.org.tr/upresimler/belgeler/KF_Teknik_Kurul_Kararlari_19-02-2013.doc

31.01.2013 tarihinde açıklanan Ragbi teknik kurul kararlar: http://cdn3.hazirportal.com/files/trf.org.tr/yuklenenicerik/duyuru/ragbi-teknik-kurul-toplanti-tutanagi-25-ocak-2013-istanbul.doc

Farkında iseniz iki teknik kurul kararında da bulunan 23 maddenin 20 tanesi aynı, diğer 3 maddenin 2 tanesi yalnızca Amerikan futboluna göre uyarlanmış ve yalnızca 22.madde eklenmiştir. Yani kısaca yedi farkı bile bulamıyoruz.

Buradan anladığımız kadarı ile Amerikan futbolunun tüm sezon işleyişi sistemini düzenleyen Amerikan rutbolu teknik kurul kararları, 25 gün önce hazırlanan Ragbi teknik kurull kararların birebir kopyalayarak yazılmış.

Hadi diğer maddeler neyse diyelim de, teknik kurul kararlarında bir 4.madde var ki, yıllardan beri süre gelen ligimizde ciddi bir değişiklik yapmakta ve tüm playoff ve playout sistemini değiştirmektedir. İşin ilginç yanı bu madde Ragbi Teknik Kurul Kararının 4.maddesi ile aynıdır.

Ragbi branşı için belirlenen ve Amerikan futbolu için kopyalanan 4.maddesi aşağıdadır;

4) Kulüpler  1.  ligini ilk 6 da bitiren kulüpler bir sonraki sezona 1. ligde devam edeceklerdir 7. ve 8. Sırada bitirenler bir alt lige düşeceklerdir. 2. Lig gruplarından 1. Ve 2. ler birbirleri ile çapraz maç yaparak ( a1-b2 , b1-a2 ) kazananlar bir sonraki sezonda 1. ligde yer alacaklardır.

Hadi anladım, federasyon ve teknik kurul, Amerikan futbolunu ilgilendiren kararları takımlarımıza danışmadan ve ligin yapısını düşünmeden alıyor ama bari başka spor branşlarından kopyalayarak alınmasa daha doğru olur. Hadi olumlu tarafından bakalım, olumlu bir gelişme olarak Ragbi teknik kurulunda yazım yanlışı olan 8 takım ibaresi, Amerikan futbolu teknik kurul Kararında 6 olarak düzeltilmiş. Övünmemiz lazım, kopyalıyoruz, ama sayım hatası yapmıyoruz.

Benim şahsi düşüncem Amerikan futbolu teknik kurulu, kopyalarken bu maddenin bizimkinden farklı olduğunu fark etmedi ve aynen geçti.

Playout karşılaşmaları 1.Ligin kalitesinin sürekliliğinin ve ayrıca 2.Ligin de seviye sürekliliğinin sağlanması için kurulmuş bir düzendir. Bu düzenin devam ettirilmesi gerektiğini düşünüyorum. En azından devam ettirilmeyecek ise bile, takımlara danışılması gerektiğini, bir work-shop oluşturarak fikir alış-verişinden sonra karar verilmesi gerektiğini düşünüyorum.  Hiç olmazsa bile, başka bir branşın teknik kurul kararından bire bir kopyalanarak değiştirilmemesi gerektiğini düşünüyorum. Keşke bizim düşündüğümüz kadar, bu sporu yönetenler de bu sporu azıcık düşünse ve emek verse, en azından copy-paste yapmasa, belki çok daha iyi bir durumda olurduk diye düşünüyorum.

Final maçı organizasyonunun iki hafta önce açıklandığı şekilde 1. ve 2.takım arasında oynanacak olması ise hiçbir mantık ile açıklanamayacak bir durumdur. Sezon başında konuşulmayan ve teknik kurul kararında yazmayan bir hususun, yıllardan beri süre geldiği şekilde yapmak yerine, gene kimin aldığı belli olmayan bir karar ile 1. ve 2.takım arasında yapılacak olması bu spor için emek veren takımların emeğine yapılmış bir ihanettir.

Türk Amerikan futbolu sezonu yıllardan beri Kasım ayı civarlarında başlar ve Mayıs ayı sonunda biter. Tüm Avrupa ülkelerinde sezon Mart ayında başlar ve Haziran ayında biter. Diğer Avrupa ülkelerin göre daha uzun süren bir sezonumuz var. Ancak bunun bir sebebi var. Birinci sebebi, bizim takım yapımız, Avrupa’nın tüm ülkelerinden farklı olarak, üniversite altyapısından oluşmaktadır. Üniversite bazlı takımların tüm sezon antrenman yapmasını ve konsantrasyonunun sağlanması için liglerin Kasım ayında başlaması gerekir ve üniversite finallerinden önce de bitmesi gerekir. Tabii bir de liglerimizin Üniversiteler Ligi ile çatışmaması da gerekir.

İkinci sebep ise Türkiye’nin hava sıcaklıkları Avrupa’ya göre farklıdır. Türkiye şartları ile Mayıs sonu ve Haziran ayı Amerikan futbolu oynamak için çok sıcaktır. O yüzden Türkiye Ligi, Haziran ayına sarkmamalıdır. Bu sebepler ile federasyonumuzun göreve geldiği dönemden beri bir şekilde sezonu öteleme çabalarında artık vazgeçmelidir. Liglerin takvimleri ile sürekli oynanması süzeklilik açısından Türk Amerikan futboluna ciddi zararlar vermektedir.

Federasyon, şuan Amerikan futbolunu bir gecede alınan ve başkalarından kopyalanan kararlar ile yönetmektedir. Başka branşlardan alınan kararlar içeriğine bile bakmadan Amerikan futboluna uygulanmaya çalışılmaktadır. Bu sistem ile alınan kararlar, federasyon öncesi ve federasyon sonrası 10 yıldır uygulanan tüm sistemi bozmakta ve Amerikan Futboluna ciddi zararlar vermektedir.