İyisiyle kötüsüyle bir sezonu daha geride bırakmak üzereyiz. Bir türlü başlamak bilmeyen ligde bu sezon playoff ve playout’larda köklü değişiklere gidildi bunlardan kaçımızın haberi var veya bu kararları kim aldı kimler nasıl açıkladı burası biraz muallak da kalmış olsa da son durumu kısaca özetleyerek şöyle bir durum değerlendirmesi yapalım.

Aşağıdan başlamak gerekirse Kulüpler 2.Ligi’nde gruplarında ilk iki sırada yer alan rakipler birbirleriyle çapraz şekilde eşleştirelersek aralarında bir playoff oynarken bu maçların galipleri bir üst ligde yollarına devam edecek. Bu lig ile ilgili herhangi final maçı söz konusu değil gibi gözüküyor şu an için eğer bir aksaklık olmazsa 1-2 Haziran tarihlerinde bahsi geçen maçlar oynanacak.

Koç Stallions, Ege Dolphins ile eşleşirken, Yeditepe Eagles ise Anadolu Rangers ile mücadele edecek. Geçtiğimiz senelerde olduğu gibi bu maçların galipleri birinci ligin 7. ve 8. takımları ile bir maç oynamadan direk 1.lige yükselecekler. Birinci lig ve ikinci lig’de şu anda playoff’a kalmış takımlar arasında büyük uçurumlar olmaması, böylesi bir sisteme geçilmiş olması, biraz durumu kabul edilebilir kılıyor. Geçtiğimiz senelerdeki playout sistemi yerine birinci ligdeki ekipleri alt sıraya düşmeme mücadelesine itecek bir sistem. Ama gene de bana soracak olursanız kesinlikle ama kesinlikle bir playout maçı olmalı çünkü gerçekten 1. ve 2.lig takımları arasında bazen çok büyük uçurumlar olabiliyor ve 2.ligden 1.lige bu şekilde çıkacak olan takımlar sorun oluşturabilir.

Burada sadece futbol olarak değil bu takımları organizasyon olarak da ele almamız gerekir. Bu takımlar hem daha az yıpratıcı maçlar oynarken hemde daha az maça çıkıyorlar hatta bir çok takım maça gitmediği için bir sezonun maliyeti 1.lige göre çok ama çok daha az bir bütçe ile kurtarılabiliyor. Örnek vermek gerekirse bu sene Dokuz Eylül Efeleri hiç bir deplasman maçına gitmediler. Bu takım eğer bu tarz bir eşleşme sonucu bir üst lige çıkarsa olacak olan en az ü. deplasman maçı oynanmaz ise bir nebze olsun iyi giden birinci lig organizasyonunu ne şekilde etkiler bunu iyice ölçüp biçmek lazım.*

Peki birinci lig de neler değişti? Bu sezon sadece birinci olan takım ile ikinci olan takım final maçı oynayacak ve lig bu şekilde bitecek. Açıkçası bu sistemi saçma bulsam da gene de uygulanabilir buna diyecek bir şeyim yok. Fakat sormak istediğim bir kaç soru var. Bunu gerçek anlamda soruyorum herhangi bir eleştiri veya art niyet olarak düşünmeyin. Bu fikstür uygulamasından kaç takımın haberi var idi? Son haftalara yaklaşırken fikstürün altında 1. ve 2. takım final maçı yapacaktır diye bir ibare eklendi. Bu konu ile ilgili olarak söyleyebileceklerim sadece; bu kadar ertelenen bir ligde bu tarz bir uygulama ne kadar sağlıklı olduğu… Bu takımların hepsi sezon boyunca ilk üç hafta maç yapacakları tarihleri beklediler ve hep ertelendi bu ister istemez oyuncular üzerinde olumsuz bir etki yarattı. Bazı takımlar bu durumdan son hafta itibariyle olumsuz olarak etkilendi. Playoff olmayışı gerçekten maçlar ciddileştiğinde daha güzel işler yapan ekipleri bu yarıştan saf dışı bırakacak gibi gözüküyor.

Bu durum neye yol açtı açık bir şekilde inceleyelim isterim. Boğaziçi Sultans şu an dokunulmazlığını ilan etti ve finale ismini yazdıran ekip oldu ama onun yanındaki isim son hafta maçlarına kaldı ve son hafta dört ekip arasında oynanacak olan iki maç finale çıkacak olan diğer ekibi belirleyecek.

Bu hafta sonu ODTÜ Falcons, Gazi Warriors ile oynarken İTÜ Hornets da evinde Ankara Cats’i ağırlayacak. Bu dört ekibin de finale çıkma şansı var. Bu sezon Sultans’ı en çok zorlamış olan ekip olan Gazi Warriors’ın sezon içi maçı 14 – 13 bitmişti. Gazi, Ankara Cats’in kazanması halinde finale veda edecek. Gazi’nin ekibin bazı oyuncuları sezon ortasında takıma katılabildi tam kadro olarak lige belirlenen tarihte başlanmış olsaydı belki de Warriors’ı Sultans karşısında direk izleyebilirdik ama gelin görün ki birden bire açıklanmış olan birinci ve ikinci takımın final oynayacak olması işlerin rengini bu takım adına değiştiriyor.

Belki fikstür açıklandığında bu bilgiye sahip olsaydı Gazi Warriors daha değişik bir strateji izleyebilirdi. (Belirtmekte fayda var bunlar sadece benim şahsi fikirlerim yanlış düşünüyor isem beni düzeltebilirsiniz. Yorum yazın, özel mesaj atın.)

Şu an oluşan senaryoda ise iki maç dört takım ve sadece bir final yeri söz konusu. Şimdi kısaca kim kimi yenerse finale adını yazdırır ona bir bakalım.

Gazi Warriors ODTÜ Falcons’ı yene ve Ankara Cats, İTÜ Hornets’a kaybederse Gazi Warriors finalde.

ODTÜ Falcons, Gazi Warriors’ı yener ve Ankara Cats, İTÜ Hornets’ı yenerse ODTÜ Falcons finalde.

Ankara Cats, İTÜ Hornets’ı yener ve Gazi Warriors, ODTÜ Falcons’ı yenerse Ankara Cats finalde.

Durum böyle olunca Sultans’ın finali hakkettiği bu sezon için kesinde diğer dört takımdan hangisinin kesin olarak orada olması gerektiğini söylemek biraz güç. Bu arada umarım bu iki maçı aynı gün ve aynı saatte oynatırlar da iddiası kalmayan takım maçı bırakmaz. Heyecan olarak çok dorukta giriyoruz son haftaya ama teknik olarak birçok şey yanlış gibi…

*Birinci ligden aşağıya düşmesi kesin olan ilk ekip Sakarya Tatankaları olurken, ikinci ekip ise Isparta Spartans oldu. Son hafta Hacettepe Red Deers, Boğaziçi Sultans’a kaybedip Isparta Spartans, Sakarya Tatankaları maçını kazansa dahi ikili averaj sebebiyle Hacettepe ligde kalacak.