Merhaba sevgili NFLTR okuyucuları, offseason’da irdelediğim Chicago Bears, preseason’ın başlamasıyla sahaya indi ve ilk üç hazırlık maçını Carolina Panthers, San Diego Chargers ve Oakland Raiders’a karşı geride bıraktı. Bu yazımda, arkada bıraktığımız bu üç hazırlık maçını beklentilerle beraber değerlendirmeye çalışacağım…

Öncelikle süregeldiği üzere hazırlık maçlarında, normal sezona oranla şans bulma olasılığı düşük oyuncuların geniş süreler alması durumu var. İlk periyot ya da ikinci periyotun ortası itibariyle her iki maçta da Trestman, as oyuncuları kenara alıp, diğer oyunculara şans vermeyi denedi ve takımın diğer oyuncularını görebilmek adına da güzel oldu benim açımdan. Göze çarpan ve beklentilerin yoğunlaştığı oyunculara değinelim ilk olarak:

Jay Cutler: Bıraktığınız gibi kendileri. Neden mi? 2013 sezonunun ilk pas oyununda Cutler interception atmayı başardı! Chargers maçını da boş geçmeyen Cutler ilk iki hazırlık maçı itibariyle Bears formasıyla geçirdiği sezonlardaki performansından (!) pek bir şey kaybetmediğini gösterdi bizlere. Trestman’dan onu adam etmesini bekliyoruz ancak. Bakalım… Raiders karşısında başarılı bir performans ortaya koydu Cutler ancak Raiders’ın durumu da ortada. Bu geride kalan en son hazırlık maçı Raiders karşılaşmasına biraz daha gerçekçi perspektiften bakmak gerek diye düşünüyorum.

Brandon Marshall ve diğer WR’lar: Cutler interception atmadığı ve hedef olarak Marshall’ı belirlediği sürece sorun olmamıştı geçen sezon, bu sezon da olmayacak gibi duruyor. Panthers maçını kaçırdıktan sonra Chargers karşısında sahadaki yerini aldı Brandon Marshall ve pasları yakalamaya devam etti. Jay Cutler geçtiğimiz günlerde verdiği bir demeçte, ilk pas hedefinin Marshall olmaya devam edeceğini, Broncos zamanından beri çok iyi anlaştıklarını belirtmişti. Bu gidişle zaten, Marshall’a da Jay Cutler’ı rezil konumdan vezir konuma geçirmek düşüyor sanki, performansını bu sezon geçtiğimiz sezona oranla daha da artıracağı öngörüldüğü zaman, Marshall ligin en elit beş WR’ı arasında rahatlıkla sayılacak durumda. Diğer taraftan, 2012 NFL Draftı’nda ikinci turda seçilen A.Jeffery cephesinden de olumlu haberler geliyor. Geçen sezon olumlu bir performans sergileyen oyuncu, Marshall’dan sonra ikinci hedef olmaya devam edecek ve gelişmesini sürdürecek. E.Weems de zaman zaman kullanılabilecek bir alternatif olacak.

Matt Forte ve diğer RB’ler: Running back’lerin sakatlık olasılıkları yüksek olduğu için hazırlık maçlarında sakınılan kısım oluyorlar. Ya da Bears’ın hücum düzeni değişmeye yüz tuttuğu için geçtiğimiz sezon ki gibi koşu oyunu göremedim fazla. Forte, analistler tarafından bu sezon en iyi 10 running back arasında gösterilmekle beraber fantasy takımlarında kendine yer verenleri de seçtiği sıraya göre ihya edebilecek gibi duruyor. Michael Bush, backup running back olarak kendini göstermek için eline geçen fırsatı hazırlık maçlarında pek iyi değerlendirmişe benzemiyor.

Yeniler: Eski Panthers oyuncusu James Anderson linebacker’da starter olacak gibi, L.Briggs’in olduğu yerde sıkıntı duyacağını da sanmıyorum. M.Bennett TE pozisyonunda starter olacak o kesin, geçen sezon ki TE K.Davis’den çok daha iyi olacak o da kesin (Davis’den kötü olmaya çok imkan yok zira) ancak hazırlık maçlarında kayda değer bir şey sunamadı.. İlk pasını üçüncü maçta tutması bunun göstergesi gibi adeta. Saints’in eski oyuncusu Jermon Bushrod LT’da starter olacak ve Cutler’ın yere indirilmelerine bir nebze deva olacak gibi (takımın RT pozisyonu ile hala belli değil. J.Webb olağan şüpheli ancak farklı arayışlar da var, örneğin, çaylak oyuncu Mills iki hazırlık maçında bu pozisyonda başladı.)

Çaylaklar: Kyle Long, Bears’ın maça başlayan takımında kendine yer edinecek gibi duruyor. Hazırlık maçlarında iyi bir performans sergilemekte ve Trestman’ın onu çok istediğini biliyoruz. Ayrıca ikinci tur seçimi J.Bostic, linebacker pozisyonunda başladığı iki maçta da olumlu katkı verdi, uyanık bir oyuncu ve onun da pozisyonuna derinlik katacaktır. Dördüncü turdan seçilen ve bir steal olarak nitelendirilen K.Greene de linebacker pozisyonuna alternatif olabilir. Hücum çizgisinin sağ tarafı çaylaklara emanet olacak gibi duruyor. Trestman, Kyle Long ve Jordan Mills’i sağda oynatıyor ancak takımın normal sezonda hangi rotasyonla çimlerde olacağını da kestirmek zor bu pozisyonda.

Genel olarak şunları söyleyebiliriz;

Devin Hester, çok istisna oyunlar dışında geçtiğimiz sezon WR olarak kullanılmadı neredeyse ve tamamen bir returner olmaya kanalize oldu ki bu sezon Trestman da ondan farklısını istemiyor. Kimilerine göre NFL tarihinin en iyi return oyuncusu olan Hester, geçtiğimiz sezon return TD gerçekleştirememişti (değişen kurallar sağ olsun) ancak bu sezon tek işinin bu olacağı düşünülürse olumlu performans gösterebileceğini düşünülebilir.

Urlacher’ın kaybına rağmen defans takımı hala sağlam gibi duruyor. Deneyimli oyunculardan oluşan bir defans takım kadrosu mevcut ve rakibi top kaybına sürükleyecek agresif anlayış en azından hazırlık maçlarına bakarak devam edecek gibi.

Trestman’a ve yenilenen koç kadrosuna ayrıca bir başlık açmadım ancak geride kaldığımız pek de fikir vermeyen iki karşılaşmaya bakarak, pas oyunlarının daha değerli olacağı intibasını edinmek mümkün. Özellikle offseason’da verdiği her demeçte, Jay Cutler’ın takım için ne kadar önemli olduğuna, ne kadar iyi bir oyuncu olduğuna değinen söylemlerde bulunan Trestman’ın vakti zamanında NFL Draftı’na hazırladığı eski-yeni öğrencisiyle geliştireceği iletişim ve uyum takımın kaderini ve sezon gidişatını belirleyecek gibi. Son olarak diğer her takımın olduğu gibi, Bears’ın da henüz hazır olmadığını söylemek gerek. Eylül’ün şöyle sonuna doğru takımda ne var ne yok daha iyi gözlemleme olanağımız olacak.

Bir sonraki yazıda Bears’ın normal sezonundaki maçlarına kısa kısa bakıp erken tahminlerde bulunmaya çalışacağım.

Görüşmek üzere…