NFLTR.com takipçileri merhaba, Chicago Bears sezonun ilk mağlubiyetini Pazar günü Detroit’te aldı. Hücum organizasyonları, doyuruculuk hatta belki de NFL Fantasy oyuncuları açısından keyifli bir maç olmasına rağmen aslında Bears, ilk yarının sonunda maçı bir nevi kaybetmişti.

Bears, ikinci çeyrekte, hücum kıtlığı, nam-ı diyar Cutler interception’ları ve kötü defans oyunu sayesinde, tam 27 sayı yedi. Maçın geriye kalanının gidişatını bu bu çeyrek belirledi. Bears, neredeyse koşu oyunundan kaçtı, pas oyununa yöneldi. Pas oyununa yöneldikçe Cutler’ın defoları belirginleşti. Son çeyrekte, 16 sayı (iki TD, iki two-points conv.) bulan Bears, “acaba” dedirtmesine rağmen, özel takım oyunlarındaki hatalar maçın Bears’a dönmesine engel oldu.

Detroit Lions hem iyi koştu hem iyi pas attı, bir ara fırtına gibi estiler ve Bears da onlara çok geç ayak uydurdu, aslında maçı özü de özeti de bu olsa gerek. Bears defansı, ayakta uyudu Lions karşısında (ha beklenen sack geldi, 40 sayıya izin verdiğimiz karşılaşmada Julius Peppers, sezonun kendi adına ilk sack’ına imza attı). Bears defansı, özellikle sağ tarafta defalarca belirttiğim çaylak oyuncular Kyle Long ve Jordan Mills bir iyi-bir kötü. Cutler’ın güvensiz bir maç geçirmesinin ufak da olsa bir nedeni de önündeki hücum çizgisi oldu. Gerçi Cutler için bahane bulmak yaz ayında kar tanesi bulmak kadar zor.

Bears, defalarca belirttiğim üzere, Lovie Smith dönemine nazaran Marc Trestman ile beraber daha iyi hücum yapıyor ama bir sorun var. Brandon Marshall’ın kullanımı. Geçen sezona göre istatistiki olarak baktığınız, incelediğiniz zaman “amma da yaptın, abartılacak düşüş değil” diyebilirsiniz. Ancak geçen sezon bir-iki Bears maçı takip edip, 2013 sezonunda da göz ucuyla da olsa birkaç Bears hücumu görenler fark edecektir ki Brandon Marshall’ın kullanımı, hedef oyuncu olması durumu azaldı. Elbette ki rakip Marshall’a daha fazla göz kulak olup onun savunmasını daha sıkı tutuyor ancak Cutler-Marshall arasındaki bağlantıda kopukluklar yaşanıyor. Martellus Bennett, Alshon Jeffrey gibi oyuncuların daha fazla pas almasında değilim ki alacaklar da zaten ancak Brandon Marshall’ı kullanmadıkça oyununun düşmesi, düştükçe de mental olarak zedelenmesi kaçınılmaz olacak.

Lions’ı beğendim, sezon başında onlardan bu denli beklentim yoktu ancak gösteriyorlar ki playoff yarışının içinde olacaklar. NFC North, Bears-Packers-Lions arasında çok zevkli karşılaşmalara ve ilginç bir playoff yarışına sahne olacak. Lions, sezon başından beri fazlasıyla görüldüğü üzere Reggie Bush’u tekrar diriltmiş vaziyette. Koşu oyununda Bush, pas oyununda Calvin Johnson gibi opsiyonlar Lions hücumunu uçuracak belli ki. Defans takımı ilk üç periyotta A’lık bir performans gösterdiyse de son çeyrek de D’yi hak etti ancak. Yine de Lions, mağlubiyetsiz sezona devam eden Bears’a nazar boncuğu mahiyetinde bir armağan sunmuş oldu.

Bears, Pazar günü New Orleans Saints ile Chicago’da karşılaşacak. Ligin en iyi üç QB’sinden biri Drew Brees’e karşı Bears savunmasının durumunu gözlemek gerek. TE Jimmy Graham de muazzam bir sezon geçirmekte. Saints, her ne kadar 5-0 derecesine gelmek isteyecek de olsa, Bears’ın galibiyete daha çok ihtiyaç duyması, maçın Soldier Field’da oynanması ibreyi birazcık da olsa (taraftarlığın da etkisi ile) Bears’a çeviriyor benim gözümde.

Bir önceki yazımın sonunda, haftaya bir başka Bears galibiyetinde görüşmek üzere demiştim, tutmadı; haftaya, Jay Cutler’a olumlu anlamda değineceğimi umduğum bir yazıda görüşmek üzere.