NFL’de bu hafta bir ilk yaşandı ve Sarah Thomas, lig tarihindeki ilk tam zamanlı kadın hakem oldu fakat NFL’de hala daha hiç kadın koç yok.
Thomas’ın lige dahil olmasıyla beraber kadın koç tartışmaları da alevlendi. Arizona Cardinals koçu Bruce Arians da ona sorulan sorulara “Bir oyuncuyu daha iyi bir oyuncu yapabileceklerini kanıtladıkları an işe alınırlar, neden olmasın?” şeklinde cevap verdi.
NFL ise bu konuda NBA’i örnek alabilir. San Antonia Spurs daha önce WNBA yıldızı Becky Hammon’ı asistan olarak işe almıştı. Ayrıca, bazı liselerin koç kadrolarında da çoktan kadın çalışanlar mevcut.
Becky Hammon, Spurs’da işe alındığında şöyle bir açıklama yapmıştı: “Spurs head koçu Gregg Popovich’in cinsiyetime takılmadan beni işe almış olması çok iyi. Bu iş için doğru isim bendim, herkesin istediği bir şanstır, bu şansın bana verildi ve seçildim.” şeklinde konuşmuştu.
Takım sahipleri, genel menajerler ve head koçlar da bu yeni bakış açısına hazır gibi duruyor.
Eğer daha çok kadın liselerde, NCAA’de koç kadrosunda çalışmaya başlarsa, bir gün NFL’de kadın koçlara karşı tüm ön yargılarını yerle bir edebilir.
Evet, yanlış okumadınız, yıl 2015. NFL ise kadın koçlar olup olamayacağını tartışıyor…
Yazan: Nazlı Hilal Kaya