NFL’de Mart ayı serbest oyuncu piyasasının başladığı ve büyük oranda sonuçlandığı aydır. Ancak onun dışında bu ayın başka bir önemi daha var… Scouting Combine’a çağırılan oyuncular özel davet ile katılıyor bildiğiniz gibi ve bunun da bir sayı sınırı var. Dolayısıyla her oyuncu yeteneklerini büyük sahnede gösterme şansı bulamıyorlar. Bunun için her okulun belirli tarihlerde draft’a girecek oyuncuları için düzenlediği pro day work out’ları var. Bu sayede combine davetiyesi alamayan oyuncuların gözlemcileri etkilemek için bir şansları oluyor ve combine’da işler istediği gibi gitmeyen oyuncular da ikinci bir şans elde etmiş oluyorlar.

Pro day deyip geçmeyin, bu organizasyonun draft’ı akışındaki payı yadsınacak gibi değil. En taze örnek Teddy Bridgewater’ın geçtiğimiz sezon kötü pro day performansı sonucu olarak 32.sıraya kadar düşmesi. Bu yazı yazılırken UTEP haricindeki diğer tüm okulların pro day’leri sona erdi. Ben de hem bunun hem de artık baya durgunlaşan serbest oyuncu piyasasının ışığında yeni bir mock draft ile karşınızdayım.

#1- Tampa Bay Buccaneers – Jameis Winston, QB, Florida State

Jameis Winston son yazımın ardından geçen süre boyunca draft hissesini etkileyecek bir harekette bulunmadı, hem saha içinde hem de saha dışında. Pro day performansı farklı görüşler uyandırmış olabilir ancak benim açımdan ilk sırayı perçinleyen bir performans gösterdi. Tampa Bay’in de kendisine olan ilgisini ve ihtiyacını bildiğimize göre bu seçimin değişmeyeceğini düşünüyorum. Eğer ki Tampa Bay burada başka bir ismi seçerse büyük bir sürpriz olur.

#2- Tennessee Titans – Marcus Mariota, QB, Oregon

Tennessee Titatns cephesinden gelen açıklamalar aklımı karıştırdı doğrusu. Koç Wisenhunt’ın Mariota’yı draft etmek ile ilgili olumlu demeçleri iki şekilde yorumlanabilir aslında; birincisi gerçekten Mariota’yı istiyorlar, ikincisi ise olası bir takas için ellerini kuvvetlendiriyorlar. Her ikisi de muhtemel. Titans’ın trade down yapmaya sıcak baktığını biliyoruz ki bu hak kendilerinde kalsa bile Mariota’nın seçilme ihtimali son zamanlarda kuvvetlendi. Takas olsa da olmasa da Marcus Mariota, adı ikinci okunacak oyuncu gibi duruyor.

#3- Jacksonville Jaguars – Vic Beasley, OLB, Clemson

Leonard Williams hala seçilmeye müsait durumdayken Jaguars zarlarını Beasley için sallayabilir mi? Bu gayet muhtemel. Vic Beasley, combine sonrası pro day’inde de müthiş bir performans göstererek gözlemcileri bir kez daha kendisine hayran bıraktı. Draftın en dinamik ve patlayıcı pass rusher’ı olarak yerini sağlamlaştıran Beasley, kendisini ilk üçte bulabilir. Jacksonville tarafından da kuvvetli bir ilgi olduğu gelen raporlar arasında. Jaguars’ın defensive tackle’dan daha çok saf bir pass rusher’a ihtiyacı var ve bu ihtiyacın kalan en iyi oyuncuyu seçmekten daha baskın çıkacağını düşünüyorum.

#4- Oakland Raiders – Leonard Williams, DT, USC

Oakland Raiders için rüya senaryonun gerçekleştiğin an, üst üste ikinci sezon hem de. Raiders’ın hücumda Derek Carr’a yardımcı olacak fark yaratan bir reciever’a su gibi ihtiyaç duyduğu doğru ve son baktığımda Williams wide receiver oynamıyordu ancak McKenzie, Khalil Mack’ten sonra bir savunma temel taşının daha kucağına düşmesini affetmez. Kaldı ki reciever ilerleyen turlardan da bulunabilecek kadar geniş bir havuza sahip. Böylelikle Raiders, en çok ihtiyaç duyduğu pozisyonlardan birisine draftın en iyi oyuncusunu seçmiş oluyor. Leonard Williams’ın da sürekli Raiders’ta oynamaktan zevk alacağını söylemesi bunu kusursuz bir eşleşme yapan başka bir neden.

#5- Washington Redskins – Dante Fowler, OLB, Florida

Vic Beasley bu draft’ın en iyi saf pass rusher’ı ise Dante Fowler da en komple pass rusher’ı. Önceki yazıda kendisini Khalil Mack’e benzetmiştim çünkü Fowler da Mack gibi rush yeteneği gelişimde olan fakat çok yönlü bir linebacker. En çok örtüşen özellikleri ise koşuya karşı başarılı savunma ve rakip backfield’a olup biteni süzme. Kim böyle bir oyuncuya hayır diyebilir ki? Redskins’in savunmada yaptığı devrim Fowler ile devam edebilir.

#6- New York Jets – Amari Cooper, WR, Alabama

New York Jets, free agency kurşunlarının büyük bölümünü defansı, özellikle secondary’i yeniden inşa etmek için harcadı. Hücum tarafında ise seviye atlayabilmeleri için en gerekli olan şey ise daha iyi bir quarterback ancak Winston ve Mariota’nın ilk ikiden seçildiği bir senaryoda altıncı sıradan seçmeye değecek bir quarterback bulunmuyor. Eğer quarterback’ini daha iyisiyle değiştiremiyorsan silahlarını geliştirmen gerek. Jets, offseason’da Brandon Marshall’ı kadrosuna katsa da Amari Cooper bu sıradan seçilecek en iyi oyuncu. Kaldı ki Marshall-Decker-Cooper üçlüsü pas geçmek için çok fazla iyi.

#7- Chicago Bears – Danny Shelton, DT, Washington

Chicago Bears en büyük ihtiyacı olan koşu durdurucu bir defensive tackle’ı serbest piyasada da bulamadı. Dolayısıyla buradaki Danny Shelton seçimimi değiştirmek için bir neden göremiyorum. John Fox’un 3-4 temelli defansı için canavar gibi bir merkez oyuncusuna ihtiyacı var ve Shelton tam aradıkları adam.

#8- Atlanta Falcons – Randy Gregory, OLB, Nebraska

Gregory’nin combine öncesi uyuşturucu testinin pozitif çıkmasının kendisine bolca sıra kaybettireceği konuşuluyor ancak ben bu düşüşünün Falcons’tan öteye olacağını sanmıyorum. Falcons’ın ne olursa olsun potansiyelli bir pass rusher için hedefe kilitlendiğine inanıyorum. Gregory bazı sorunlara sahip olsa da büyük bir potansiyele sahip ve Falcons bu riske girer.

#9- New York Giants – Shane Ray, DE, Missouri

New York Giants buradan offensive line seçmeyi ciddi bir şekilde düşünüyor olabilir ama ben Shane Ray tercihimde ısrar edeceğim. Giants’ın probleminin Eli’yı korumaktan çok rakipleri durduramamak olduğunu düşünüyorum. Shane Ray ayağındaki sakatlık nedeniyle combine’a katılamamıştı ancak pro day performansıyla sağlam bir ilk on sıra seçimi olacağını gösterdi.

#10- St.Louis Rams – Brandon Scherff, OT, Iowa

Kevin White hala tahtada ancak geçen mock draft’tan bu yana Rams’in hala tackle pozisyonlarını dolduramamış olması beni endişelendiriyor. Jake Long ve Joe Barksdale geçen yılın starter sol ve sağ tackle’ları ve ikisi de hala serbest oyuncu. Geçen yılın iki numarası Greg Robinson left tackle’da Long’un yerine alacak ancak right tackle’da hala büyük bir boşluk var. Scherff, NFL seviyesinde guard olarak görülse de right tackle oynayabilecek çabukluk ve tekniğe de sahip. Eğer ki draft gününe kadar hala Barksdale’i geri getirmemiş olurlarsa seçimleri Scherff olacaktır.

#11- Minnesota Vikings – DeVante Parker, WR, Louisville

Vikings’in Kevin White ve DeVante Parker arasında seçim yapmak lüksüne sahip olduğu zaman seçimlerinin Parker olacağını düşünüyorum. Parker’ın, Bridgewater’ın Louisville’den takım arkadaşı olması bu kararı etkiler mi bilinmez ancak Vikings, Kevin White tarzında Cordarelle Patterson ve Mike Wallace’a sahipler. İhtiyaçları olan hız ve patlayıcılıktan çok güvenilir bir çift el ve red zone üretimi.

#12- Cleveland Browns – Kevin White, WR, West Virginia

White’ın bu düşüşü en çok Cleveland Browns’ın işine gelir. Bu sıradan bir pass rusher veya defensive tackle Browns’ın tercihleri arasında olabilir ancak White’ın düşüşünü kaçırmayacaklardır. Ellerinde hala güvenecekleri bir oyun kurucu yok ancak Dwayne Bowe-Kevin White kombosu Browns taraftarlarının yıllardır hasret olduğu bir şey.

#13- New Orleans Saints – Alvin “Bud” Dupree, DE, Kentucky

Saints’in seçiminin draft’ın akışına göre değişeceğini düşünüyorum ve muhtemelen seçimleri Shane Ray-Randy Gregory-Bud Dupree üçlüsü arasında olacak. Mevcut senaryomuzda ise onlara Bud Dupree kalıyor ki bundan şikayetçi olacaklarını hiç sanmıyorum. Önceki yazıda da bahsettiğim üzere Dupree, bu drafttaki pass rusher’ları özel kılan oyunculardan birisi ve belki de en yüksek potansiyellisi.

#14- Miami Dolphins – Marcus Peters, CB, Washington

Geçen mock draft’ta Dolphins’in bu seçimi bir nebze reach olarak görülebilirdi ancak pro day performansı da gösterdi ki Marcus Peters bu draft sınıfının en iyi cornerback’i. Miami’nin hücumda bir çok eksiğinin bulunduğunun farkındayım ancak dediğim gibi, bu yıl da oldukça geniş bir wide reciever havuzumuz var ayrıca pasa dayalı bir ligde en yetenekli cornerback’i ilk on dışına çıkması çok rastlanan bir durum değil.

#15- San Francisco 49ers – Arik Armstead, DT, Oregon

San Francisco 49ers, özellikle topun savunma tarafında yaşanan beklenmedik ayrılıklar nedeniyle oldukça zor durumda kaldı. Cornerback daha öncelikli bir ihtiyaç gibi görünebilir fakat 5-teknik 3-4 formasyonunda DE olarak oynayabilen defensive line oyuncuları da fazla bulunan bir tür değil. Armstead bu özelliklere sahip olan ikinci en iyi DT bu sınıfta diğeri ise Leonard Williams. Williams’ın ilk beş dışına çıkması imkansız olacağını göre Armstead Niners’ın aradığı isim.

#16- Houston Texans – Trae Waynes, CB, Michigan State

Texans’ın Cecil Shorts’u takıma katması Andre Johnson’ın yerini doldurmaz ama takımın draft odağını pekala değiştirebilir. Trae Waynes’in seçilebilir durumda olması da karar vermeleri konusunda yardımcı olacaktır. Houston defansının en zayıf yanı cornerback ve Waynes sahip olduğu günümüz NFL shutdown cornerback profiliyle buna ilaç olacaktır.

#17- San Diego Chargers – Todd Gurley, RB, Georgia

Sakatlık olmasa ilk on dışına çıkma ihtimali olmayan Todd Gurley için ilk turda en az üç-dört takımın avuçlarını kavuşturduğunu tahmin ediyorum. Ryan Matthews’un ayrılmasından sonra Chargers’ın elinde Branden Oliver, Danny Woodhead ve Donald Brown kaldı. Bu üç oyuncu da third down back olmaktan uzak. Todd Gurley bu drafttaki birkaç gerçek game changer oyuncudan birisi.

#18- Kansas City Chiefs – La’el Collins, OT, LSU

İki yıl önce ilk sıradan draft ettikleri Eric Fisher bust olma yolunda emin adımlarla ilerliyor ve right tackle’da da Ryan Harris çok parlak bir oyuncu değil. Chiefs’in bol checkdown ve Jamal Charles odaklı hücumu için offensive line’ın önemi oldukça fazla. La’el Collins gibi çok yönlü bir potansiyel müsait durumdayken seçilecek başka bir yol göremiyorum.

#19- Cleveland Browns – Malcolm Brown, DT, Texas

Browns geçen sezon ligin koşuya karşı en kötü takımlarından birisiydi. Bunu düzeltmek için ilk tercihleri Danny Shelton olsa da Malcolm Brown da Shelton’dan aşağı kalır bir oyuncu değil. Brown koşuyu durdurmakta olduğu kadar rakip alana penetre konusunda da başarılı bir DT. Doktor reçetesine uygun.

#20- Philadelphia Eagles – Landon Collins, SS, Alabama

Philadelphia Eagles, Byron Maxwell’i kadrosuna katarak önemli bir iş yaptı ancak bunun daha da anlamlı kılınabilmesi için safety’de ballhawk Malcolm Jenkins’in yanına kaya gibi sağlam bir safety bulmaları gerekiyor ki bu Brian Dawkins’ten beri özlem duydukları bir şey. İyi haber özlemleri dinmeye çok yakın. Landon Collins zayıf safety sınıfının parlayan yıldızı ve koşuya karşı tam bir çekiç. Chip Kelly’nin underrated defansının son puzzle parçası da yerine yerleşmiş oluyor.

#21- Cincinnati Bengals – T.J. Clemmings, OT, Pittsburgh

Bu seçimi değiştirmek için bir neden göremiyorum. Tackle, Bengals için hala büyük bir ihtiyaç ve Clemmings ham bir oyuncu olsa da karşı konulamaz bir atletizme sahip.

#22- Pittsburgh Steelers – Jalen Collins, CB, LSU

Steelers birkaç sezondur cornerback seçeneklerini pas geçiyor ama artık zamanın sonuna geldiler. Elde oldukça yaşlı ve verimsiz bir secondary var, bir yerden yenilemeye başlamaları gerek. Jalen Collins bu bağlamda atılacak mantıklı bir adım.

#23- Detroit Lions – Eddie Goldman, DT, Florida State

Eddie Goldman canavar gibi bir pro day performansının ardından ilk turu garantiledi. Belki kendisine daha yukarılarda bile yer bulabilir ancak kendisinden önce seçilmesini tahmin ettiğim oyuncuların hepsi Goldman’dan daha iyi. Detroit’in de Ngata’nın yanına yeni partnerini bulması son derece elzem.

#24- Arizona Cardinals – Preston Smith, DE, Mississippi State

Kötü quarterback performansları kadar göze batmasa da Cardinals’ın geçen sezon ki en büyük sıkıntılarından birisi stabil bir pass rush’a sahip olmamasıydı. Belki de bu yüzden bol blitz paketleri izledik. John Abraham’ın sakatlığı bu alanda Cardinals’ı en çok zorlayan noktaydı ki Preston Smith Abraham’ın yerini doldurabilecek kalitede.

#25- Carolina Panthers – D.J. Humphries, OT, Florida

Carolina’nın birçok pozisyonda yardıma ihtiyacı var ancak en çok ihtiyaç duydukları pozisyon tackle. Sağ-sol fark etmeksizin birilerine ihtiyaçları var. D.J. Humphries, geçtiğimiz haftalarda Panthers yöneticileriyle bir araya geldi. İki taraftan da ilgi var ve Humphries’in Carolina’lı olması bu eşleşmenin elini kuvvetlendiriyor.

#26- Baltimore Ravens – Jaelen Strong, WR, Arizona State

Torrey Smith’in ayrılığı ve Steve Smith’in artık kariyerinin sonlarına gelmiş olması Baltimore Ravens’ı bir avuç tecrübesiz wide receiver’la baş başa bırakıyor. Takımın acil bir şekilde no.1 wide reciver olabilecek birine ihtiyacı var ve Strong buna aday.

#27- Dallas Cowboys – Melvin Gordon, RB, Nebraska

Dallas Cowboys’ta beklenen oldu ve DeMarco Murray yuvadan ayrıldı. Yılın en iyi hücum oyuncusu seçilen bir oyuncudan bu kadar kolay vazgeçilmesi pek sık görülen bir durum değil. Peki Dallas Murray’nin yerini nasıl doldurdu? Cevap Darren McFadden, tabi tatmin olursanız. Kariyeri boyunca ilk full sezonunu geçtiğimiz sezon oynayabilen McFadden hala başarılı olabilir ama sağlıklı kalabilir mi? İşte sorulması gereken soru bu. Jerry Jones’un buna inandığını düşünmüyorum. Hazır ligin en iyi hücum line’ını bir araya getirmişken Gordon gibi patlayıcı bir oyuncuyu es geçmeyeceklerdir.

#28- Denver Broncos – Jordan Philips, NT, Oklahoma

Denver Broncos defansının ön tarafı yeni sezonda büyük değişikliklere uğrayacak ve Knighton’ın yerinin doldurulması gerekiyor. Koşuya karşı aşılmaz bir duvar olan Jordan Philips ideal seçim.

#29- Indianapolis Colts – Cedric Ogbuehi, OT, Texas A&M

Ogbuehi sezonun son maçında sakatlanmasa muhtemelen ilk seçilen tackle olarak kendi ismini duyacaktı ancak şimdi işler değişti. Gelen raporlar sezon öncesi kampına yetişeceğini söylüyor. Colts’un bu kadar alt sıradan böylesi bir potansiyele göz yumacağını düşünmüyorum. Ereck Flowers ve Andrus Peat gibi başka seçenekler olsa da Ogbuehi bu drafttaki en iyi beş oyuncudan birisi.

#30- Green Bay Packers – Benardrick McKinney, ILB, Mississippi State

Green Bay’in inside linebacker ihtiyacı tüm dünyanın bildiği bir gerçek. Bu draftın en iyi inside linebacker’ı olarak gösterilen McKinney’nin kucaklarına düşmüş olmasını affetmezler. Bu sayede Clay Matthews artık sadece dış linebacker’da oynamaya odaklanabilir.

#31- New Orleans Saints – Dorial Green-Beckham, WR, Missouri

New Orleans Saints, Jimmy Graham’i takaslayarak yeni bir sayfa açtı ancak pas hücumunda elde kalanlar sadece Cooks ve Colston, kaldı ki Colston da artık belli bir yaşa geldi. Takım her ne kadar koşu hücumlarına yükleneceğinin sinyallerini vermiş olsa da Brees’in yeni bir silaha ihtiyacı var. Sabıka kaydı kabarık olsa da Dorial Green-Beckham karşı konulamayacak Allah verigisi yeteneklere sahip.

#32- New England Patriots – Cam Erving, C, Florida State

New England geçtiğimiz sezon yine aynı okuldan center Bryan Stork’u draft etmişti. Dan Connolly’nin takımdan ayrılmasıyla guard açığı oluştu ve Stork buraya kaydırılabilir. Cam Erving elit bir center potansiyeli taşıyor.