NFL takım sahipleri San Francisco’da gerçekleştirdikleri yıllık toplantısında, oyuna doğrudan etki edecek bir kural değişikliği konusunda hem fikir oldu. 32 NFL takımının 30’unun evet demesiyle touchdown sonrası yapılan ekstra sayılarda önemli bir kural değişikliğine gidildi.

2015 sezonundan itibaren, touchdown sonrası yapılan bir sayılık ekstra vuruşlarda artık top iki yard çizgisi yerine 15 yarddan kalkacak. Bu da takımların touchdown sonrası ekstra bir sayı almak istemeleri halinde yaklaşık 33 yardlık bir vuruş yapacakları anlamına geliyor.

Eski kurala göre top iki yard çizgisinden kaldırılıp, topu tutacak oyuncuya atıldığında 15 yardlık bir vuruş gerçekleştiriliyordu ve bu da çoğu kişinin ekstra sayılarda heyecanlanmasının önüne geçiyordu.

Geçtiğimiz sezonlarda bir sayılık ekstra vuruşlarda neredeyse %98’lik bir başarı oranı vardı. Yeni kural ile birlikte NFL’de kicker’ların önemi de artarken, takımların topu iki yarddan kaldırıp, normal bir oyun ile iki sayılık ekstra oyuna gitme oranları da artacak gibi gözüküyor.

Bu yeni kural bazı kicker’ların olumlu bazı kicker’ların olumsuz tepkilerini çekerken, emekli kicker’lardan Jay Feely, NFL’in hiçbir problemi çözmediğini hatta oyunu daha da tehlikeli hale getirdiğini söylerken, eski running back Jamal Anderson, bu değişiklikle izleyenlerin ekstra sayılar esnasındaki ihtiyaç molasından olduğunu ve işlerin daha heyecanlı hale geldiğini dile getirdi.

Artık 33 yarddan vurulacak olan ekstra sayı denemelerinin maçların kaderine nasıl etki edeceğini hep birlikte göreceğiz…

Yazan: Kaan Özaydın