12. Adamın başkentinden NFLTR.COM okur ve sevdalılarına selam ola. 17 hafta, 16 maçlık Seattle Seahawks normal sezonumuz başladı. Açılış bize iyi gelmedi. Mutlu muyuz? Kesinlikle hayır. Son iki sezon ‘ulaşılan derece’ anlamında değerlendirilirse iki Super Bowl oynayıp birini kazanan, diğerini son saniyelerdeki sürreal taktikle rakibine sunan ligin en iyi takımıyız.

Hazırbulunuşluluklar ve kağıt üstündeki güçler ele alındığında St. Louis Rams’i soldan sağa, yukarıdan aşağıya rahat yenmemiz gerekiyordu. Geçen senenin açılış maçında ligin en elit takımlarından Green Bay Packers’ı birkaç gömlek üstün oyunla darma duman eden Seattle bu sezona takım kimyasındaki eksikler ve teknik ekip zafiyetiyle başlıyor. Eldeki kayıp sadece ve sadece bir maç. Önümüzde 15 maç daha var sakin ol yazar arkadaşım; şeklinde düşünenler ve eleştirenler olacaktır. Bu sezonki fikstürümüz pek kolay değil dostlar. Sekiz deplasmandan en kolay kazanılabiliri buydu, olmadı.

Legion OFF Boom

Soldan sağa ön hat M.Bennett, A.Rubin,  D.Mebane ve C.Avril. Hızı, gücü, sack kabiliyetiyle buranın lideri M.Bennett! Keza C. Avrill ile D. Mebane savunma on birinde adı kemikleşen isimlerden. Çaylak F.Clark’ın acilen A.Rubin’in yerine maça başlaması gerekiyor. İştah savunmamızdaki altın anahtarlardan biri, diğeri blitz. Evet, birkaç yıldır blitz bizim C belki, D planımız, stratejimizdi. Bu sene savunmamıza yeni bir koç geldi. Yeni koç yeni bir bakış açısı, yeni yaklaşımlar ve taktikler demektir. Savunma gemimizde blitz yelkeniyle yol almak mantıklı. Hazırlık maçlarında ve Rams maçının başında uyguladığımızda verimli sonuç aldık. Koşuyu iyi savunuyoruz, üstüne blitz’i de başarıyla uygulayan Seattle savunması eklenirse pas oyununun tekerine çomak sokarız. Blitz’lerden ötürü safety’den son anda kurtulan, hücumda sneak yapacak kadar acizleşen Rams’i izledik ilk bölümde.

Rams ön dörtlüsünün iki çaylak barındırmasından ötürü baskı ve sack başarımızın daha da arttığını söyleyebiliriz. Maçın berisi böyleydi ama ötesinde ciddi savunma zafiyetleri ve uyumsuzlukları tespit edildi. Tespitlerden hemen önce olumlu katkıların sonunu getirelim. İlk maçta üç fumble başarısı göz ardı edilemez, Bobby Wagner, Bruce Irvin ve K.J. Wright savunmanın orta bloğu. Bu sezon kendilerine daha fazlaca yük düşecek. Üşenmeyecek altından kalkacaktır bu arkadaşlar. Savunma kimyamızdaki katalizörler bu bölge olacak. Bizim meşhur futbol yorumcularımızın dillerine pelesenk olan tabirle bitiriyorum: Bloklar arası geçiş ve uyumda bu bölgeye çok iş düşüyor üstadım. Gelelim tespitlere, olumsuzluklara:

1- Tight end savunmasında düzelen, düzeltilmeye çalışılan bir şey yok. Fantasy’de Seattle’ın rakip tight end’ini kadronuza alın, pişman olmazsınız.

2- Quaterback pas yüzdesi savunma namımıza gölge düşürecek cinsten. Çözümü basit blitz.

3- Redzone bölgesinde pas oyununu engellemek için koşu savunması unutuluyor. Nitekim dört Rams touchdown’undan üçü koşu üzerinden geldi.

4- Hemen üstteki başlıkta yazdığı gibi meşhur Legion of BOOM artık ‘off’ konumunda. Richard Sherman ve Earl Thomas III (sayılı kısmı da yazınca havalı oluyormuş) hazırlık döneminde minör sakatlıklardan ötürü oynamadıkları için form tutamadılar. Üst seviye savunma eforlarından uzaktılar. Tamam, Earl Thomas bir fumble’ın mimarıydı lakin ilk yarıda sahada gezindi, müdahalelerde bir-iki adım geç kaldı. Richard Sherman ise markajda etkiliydi fakat uzatmada adamını kaçırıp hand up’ı da es geçince 20+ yardlık oyunla FG’nin kapısını açılmasını engelleyemedi. Üst düzey iki oyuncudan bahsettiğimin farkındayım, pazar gecesine hazır ve nazır olacaklardır. Düşünmemiz ve endişelenmemiz gereken nokta bu iki yıldızın yardım savunmasıyla şanına şan katması. Legion of Boom’dan kuvvet doğar. Kam Chancellor’un olmadığı Seattle Seahawks secondary’sinde yardım savunması kırılgandır arkadaşım.

5- Sağ CB Byron Maxwell transfer döneminde takımımızdan ayrıldı. Yola Cary Williams ile devam ediyoruz. Fumble sonrası pick six yaptı, formamızla çıktığı ilk resmi maçında enerjisi, markajı ve spacing’i ile umut verdi. Kuzey Pasifik’te savunmaya dair tedirginlik, endişe ve telaş var. Merkezinde ise SS mevkisi. Dion Bailey kariyerinin ilk maçına çıktı. Ayakları titredi. Gölge savunması yapabildi sadece. Ne markajda, ne müdahelede ne flip floplarda ayakta durabildi, ne dişe dokunur iş yaptı. Maçı uzatmaya götüren action pasta kolej futbolu Division II’de şahit olacağımız derecede rezalet adam markajı ile maçın uzatmaya gitmesini sağladı. Futboldaki karşılığı 90+4’te kendi kalene gol atıp tüm emekleri harcamandır. Yedeği diyebileceğimiz DeShawn Shead adam ve bölge markajında ham bir isim. Safety savunmasında kocaman soru işareti var.

6- Geçen sene istatistiki olarak verdiğim 28+ sayı yediğimiz maçları kazanamama serimiz devam ediyor. İstatistikten ziyade bu maddede üzerinde durulmasını istediğim husus maçlarda 20+ sayı yersek maçları kazanmamız iki kat zorlaşacaktır. Hücum silahı kısıtlı olan ve hücum takımı olmayan Rams 34 sayı buldu. Fikstürdeki Green Bay, Detroit, Pittsburgh, Dallas takımlarının hücum gücüne karşı koymak daha çetin olacaktır.

Hücumda Gün Doğumu

Savunmadaki kaygımız hücumda umuda dönüşüyor. Transfer delisi bir sporsever olarak otuzun üzerindeki yazılarımın çoğunda elit WR veya TE transferi istediğimi söylemiş, Beast Mode için bir back up gerekliliğinden bahsetmiştim. Gönlümdeki aslan Calvin Johson’dı, Jimmy Graham’ı aldık. Kötü mü oldu, belki de daha iyi oldu. Fred Jackson ile de RB güçlendirildi. Pastanın kreması draft’tan gelen Tyler Lockett ve Thomas Rawls. Seattle’lı olarak geleceğe daha bir umutluyuz.

Jimmy Graham bizim için en doğru tercihlerden biri, peki acaba Graham için en doğru takımlardan biri mi Seahawks? Şimdilik öyle görünmüyor. İlk devre, göbek eritmek için koşan vatandaş misali sadece koştu. Adama pas atmamaya, onun üzerine set oyunu oynamamayı ilke edinmiş bir teknik ekibimiz vardı. Jimmy Graham kendini boşa çıkarıyor, koşuyor, kaçıyor, kulaç uzunluğu/avantajı var ama bunu değerlendirmeyi düşünmeyen bir teknik ekip vardı. Devre arasında röportajda yayıncı kuruluşun Jimmy Graham’ın bizim formayı giydiğini hatırlatmasıyla olsa gerek ona paslar atıldı. İlk devrede redzone girişiminde Jimmy Graham’ı es geçen playbook’lar ikinci yarı ona yöneldi. Endzone’da ne denli canavar olduğunu, yavaşlatılmasının bile ihtimal dışı olduğunu gösterdi yaptığı touchdown ile. Artık ezber bozulup Graham merkezli playbook olmalı. Muhtemelen iki savunmacıyla markajlanacağı için savunmanın enerjisini emecek, diğer tutuculara ve koşu oyununa, hatta play option koşularına kapı açacak. Uzatmadaki hücumumuzda rakip 3-4 savunmasına geçtiği dönem hariç çok akıcı pas hücumları sergileyemedik. Pas hücumunda D. Baldwin ve J. Kearse görev adamı; üstüne T. Lockett ve Jimmy Graham’ı ekledik mi 4-3 savunmalarda da affetmeyen bir ekip oluruz. Süper Bowl’u aldığımız o güzel sezonda üç başlı canavarımız vardı: Marshawn Lynch, Russell Wilson ve Golden Tate. Üç başlı canavar için yeni isim kimdir, sormaya bile gerek yok.

Marshawn Lynch, gidecek mi, kalacak mı tartışması ile biten sezondan sonra yeni sezona eski güç ve eforunda başladı. 4&1 hakkında bloğa takılıp maçı noktalandıran isimdi fakat kendisi maç genelinde elinden geleni fazlasıyla yaptı. O-Line’dan blok ve açıklık için yeterli yardımı bu sene alacak mı, bu da bir soru işareti. Geçtiğimiz pazar işleri, gücü ve tecrübesiyle halletmeye çalıştı. Marshawn Lynch ve Fred Jackson zaman zaman snap öncesi sol ağırlıklı olmak üzere wide reciever olarak kullanıldı. Adamların damarlarında koşuculuk olduğu için uzun vadede çok büyük faydalar beklenmemeli, pas oyununda pozisyon hatası yapan Lynch’in interception’a neden olması gibi pas oyunlarında zararları olacağına inanıyorum. Ayarında kullanılmalı. Fred Jackson ve Thomas Rawls çok çok az kullanıldı. Lynch’i sahada her zaman görmek isteriz, depodaki benzini idareli kullanmak, ilk haftalardan oyuncuyu yıpratmamak adına Jackson & Rawls ikisinin çimde geçirdiği süre arttırılmalı.

Tyler Lockett, hücumdaki en büyük genç yetenek olduğu kişi. Draft’taki altın madenimiz. İlk punt return’ünde kariyerinin ilk touchdown’ını slalom yaparak gerçekleştirdi. 4/11/07 tarihinden bu yana 121 maçlık kötü istatistiğimizi tarihe gömüp bu alandaki en kötü seriyi başka takıma devrettirdi. Maç içinde topla buluşan Lockett’ın hücuma dinamizm getirdiği aşikar. Atletizmiyle, biyomekanizmiyle daha çok, daha büyük işler yapacaktır. Acaba bu senenin en iyi çaylak hücumcusunu mu izliyoruz? Mümkünatı var efendim.

R.Okung, J.Britt, D.Novak, G.J Sweezey ve G.Gilliam soldan sağa sıralamasıyla oluşan O-Line sıkıntı kardeşim. Özellikle sol taraf: Okung ve Britt. Adam tutma, lineback’leri tutmada ve haliyle quaterback savunmasında sıkıntı büyük. Sol gardı zayıf bir boksör gibiyiz. Buradaki iri yarı beyler; false start, holding gibi can yakıcı hataları geçen sene olduğu gibi bu sene de bolca yapmayı seven, FG mesafesine geldiğimizde sarı bayrak cezaları almamız anlamında daha da cüretkarlaşan iri yarı beyler.  Bu sene de en çok sarı bayrak cezası alan takım olacağız gibi görünmekte.

Senin Amacın Ne, Gayen Ne? Neye Hizmet Ediyorsun?

Sakızlı adamı övdüm, taktir ettim. Super Bowl’da şampiyonluk için 24 numarayı koşturmayıp pas oyununa yönelmesini başlıktan itibaren Şubat’taki yazımda eleştirmiştim. Offseason’da ve başarılı  scouting ile draft’ta kaliteli hamleler yapıldı. Ancak maç içi dengelerde Pete Carroll’ın ne yaptığını anlamakta zorluk çekiyorum. Geçen seneki yazılarda eleştirdiğim gibi molaları ucuzca harcıyoruz. Yedi sayı öndeyken maçın bitmesine 2.03 kala mola alan teknik ekibimiz rakibin ekmeğine yağ sürdü adeta. Mola aldın, sonrasında 3&15’i engelleyemedin.  Peki uzatma dakikalarına onside kick ile başlamak neyin kafasıdır, anlayabilmiş değilim. Son üç Rams deplasmanımızda Amerikan futbolu adına paranormal olaylar olmadı değil. Pete Carroll da bunun etkisinde mi kaldı, USC koçluk döneminde yaşadığı Los Angeles’ın Hollywood büyüsüne mi kapıldı bilinmez; fantastik ötesi sürreal taktik ile üzdün bizi. Maç öncesi rakibine karşı psikolojik üstünlüğe sahip bir ekibiz, ekiptik. Bunu kaybetmeyi istemiyoruz. Tarihimizin altın jenerasyonunu korumalı, başarıyı sürekli kılmalıyız. Bunun kilidi teknik ekipte. Galatasaray eski teknik direktörlerinden Mancini takımı gerideyken 90+’da iki oyuncu değiştirmişti. İşte bu tarz sürreal taktikler Pete Carroll ile bizim takımda yeşeriyor ne yazık ki! Kral çıplak, söylemi için erken;  fakat kral yarı çıplak diyebiliriz kupayı ve sezon açılış maçını hediye eden sürreal taktiklerden sonra…

Green Bay Packers ile fikstürümüzün en güzel maçlarından birine çıkıyoruz, heyecanla beklemekteyim. Bayram tatilinden ötürü gittiğim yerde internet bulabilirsem maçı vaktinde izleyip yorumlayacağım, tersi durumda sizlerle üçüncü hafta maç yorumuyla buluşacağım. Yazı burada biterken Kurban Bayramı’nızı en içten dileklerimle kutlarım.