NFL’de erkekler ile çocukların birbirinden ayrıldıkları safhaya, playoff zamanına gelmiş bulunmaktayız. Her sezon olduğu gibi takımlar, 17 haftada 16 maçlık normal sezon periyotlarını bitirip playoff’a kalmak için cebelleşip, ya tökezleyip devam edemediler ya da istediklerine ulaştılar. İşte ben de, bu haftasonu, Türkiye için de çok uygun bir saatte oynanacak olan (TSİ 20:05) Minnesota Vikings- Seattle Seahawks karşılaşmasını sizler için değerlendireceğim, buyrunuz:

Neydi Ne Oldu?- Minnesota Vikings:

Minnesota Vikings, geçtiğimiz sezon draft ettiği QB Teddy Bridgewater’ı 2014 sezonunda NFL temposuna alıştırmak, çocuğunu dövüp NFL’den aldığı cezayla beraber sezonu kaçıran yıldız ötesi RB Adrian Peterson’un boşluğunu doldurmak, iyi bir defans takımı yaratmak, koç sistemine takımı alıştırmak gibi şeylerle uğraştıktan sonra, yenilenen ve ilerleme sağlaması beklenen takım olarak girdi 2015 sezonuna. Aslında onlardan beklentiler içinde bir önceki sezon playoff yapmış Green Bay Packers (ki kendileri çok uzun yıllardır da playoff yapıyor zaten) ve Detroit Lions ile aynı grupta yer almalarından ötürü ancak “bir nebze” rekabetçi bir takım olmaları üzerineydi ki beklentileri boşa çıkardılar. Nasıl mı? Normal sezonun son karşılaşmasında ezeli rakipleri Green Bay Packers’ı deplasmanda yenerek NFC North lideri olarak grubu tamamlayıp, ilk maç için de saha avantajını kazanacak derecede bir takım kimse beklemiyordu çünkü. Teddy Bridgewater’ın starter olarak başladığı ilk sezonda işi bu denli kotarabilmesini de kimse beklemiyordu elbette. Ya da her ne kadar über yetenekli bir koşucu olsa da bir sezon sahalardan ayrı kalan ve 30’lu yaşlarına gelen Adrian Peterson’dan da bu denli bir performans beklenmiyordu ki Peterson’ın yokluğunda görev alan yedek RB’lerin de oyun içine bu denli monte edilebilmesi de düşüncelerin içinden kıyısından köşesinden geçen bir şey değildi. Tüm bu vaziyet içerisinde koç Mike Zimmer’ın elinde bir sihirli değnek varmışçasına defans takımı üzerinde yaptığı olumlu oynamalar da Vikings’i bambaşka bir yere taşıdı. NFL’de koşu hücumunda lig dördüncüsü olan Vikings, toplam hücum istatistiklerinde lig dibinde yer alırken, savunma açısından rakibe verilen toplam yarda bakıldığı zaman da ligde ilk 15 içinde. O halde neymiş, yıldız bir QB olmasa dahi koşu hücumunu doğru kullanabildiğiniz takdirde NFL’de hala –lig bu denli pas odaklı olmasına ve bu yönde evrilmesine rağmen- playofflara kalma şansı elde edilebiliyormuş.

Neydi Ne Oldu?- Seattle Seahawks

Son yıllarda playoff gediklisi olan Seahawks, geçtiğimiz iki yılda da iki Super Bowl görüp bir tanesini kazanmış, geçtiğimiz sene ise Pete Carroll’ın çok tartışılan pas oyunu kararı ile Tom Brady’nin parmaklarına bir yüzük daha eklemişti. Sezona başladığımız zaman ise Marshawn Lynch’in sakatlığı ile, Russell Wilson’ı bir türlü koruyamayan hücum hattı ile, güvenilir bir pas yakalayıcısı isteğini Jimmy Graham’ın takviye edilmesi ve ondan da bir türlü Saints’daki gibi verim alınamaması – bu nedenle bloklamak yerine “artık pas yakalamak istiyorum” feryatlarının yüksek tondan seslendirilmesiyle- girdi. Sezon başlangıcında da, ilk on karşılaşmalarına bakıldığı zaman 5-5 derecesiyle karşılaşmalarını tamamlamışlar ve kazandıkları beş karşılaşmayı da sırasıyla ; Bears-Lions-49ers-Cowboys-49ers’a karşı –yani sezon sonunda hiçbirisi yüzde 50 galibiyet yüzdesine dahi ulaşamayanlara- kazanmışlardı. Sonrasında Russell Wilson’ın şapkadan tavşan çıkardığı karşılaşmalarla beraber Steelers, Vikings ve Cardinals gibi takımları alt etmeyi başardılar. Fakat önemli bir nokta, sezon içinde “dişli” olarak nitelendirilebilecek maçlarda pek de başarılı olamadılar, Marshawn Lynch her ne kadar playoffta dönecek olsa da kendisinin durumu ile alakalı soru işaretleri ile sezonu kapatmış durumdalar. Diğer yandan hala güçlü bir defansları, özel takımları olduğu gerçeğini de göz önünde bulundurmak gerekiyor. Sezon içerisinde her ne kadar resital performanslar ortaya koymuş olsa da kaybolduğu maçlar da olan Russell Wilson’ın sezon içinde parlayan tek top tutucu olan Doug Baldwin’in de gayretiyle, Thomas Rawls’ın koşularıyla işleri yoluna koymayı başardılar ve güçsüz bir NFC’de tekrar playoff yakalama şansına kavuştular.

Karşılaşmadan Beklentiler:

  • Dondurucu Soğuk: Öncelikle maçın nasıl geçeceğine girmeden önce, gelen raporlara baktığımız zaman hava durumunun pek de iç açıcı olmadığını söylemek gerek. Minnesota hali hazırda soğuk bir şehir fakat maç esnasında ısının -15’e kadar düşeceğine dair raporlar gelmekte, kar da olursa buz hokeyi maçından hallice olabilir.

  • Koşu hücumları: İki takımın da belki en sağlam hücum noktası bu. Bir tarafta Adrian Peterson, diğer tarafta “Beast Mode’u” açması beklenen ve bu karşılaşma ile sahalara dönecek Marshawn Lynch. Russell Wilson’ın da QB olmasına rağmen “dual threat”i yüksek bir oyuncu olduğu düşünülürse, top tutuculardan koşucular iş yapacak gibi. Ha bir de yukarıda belirttiğim üzere ısı beklenen gibi olursa, o soğukta Adrian Peterson ve Marshawn Lynch’i durdurmaya çalışacak olan defans oyuncularına da sağlıklı günler dilemekten başka çare yok.

  • Defans Takımları: İki takımı da buraya taşıyan en önemli neden defans takımları belki de. Vikings ve Seahawks hücumlarının nasıl şekilleneceğine göre defans takımlarında çeşitli tehditler barındırıyor.

  • Sezon İçindeki Maçı Unutup Playoff’a Odaklanmak: İki takımın birbirine karşı ne yapabileceği ile alakalı olarak sezonun son zamanlarında yine Minnesota’da oynanan karşılaşmayı örnek gösteren ve Seahawks’ın o “blowout” performansından etkilenen yorumlar fazlaca türemiş durumda. Yine de kaybeden için sezonun son maçı olacak ve bu durum her iki tarafın da birkaç hafta önceki maçtan farklı bir psikoloji ile sahaya çıkmalarını sağlayacak, maç günü, hele mevzu playoff ise eski karşılaştırmaları ortaya sürmek anlamsız.

  • Ve QB’ler: Russell Wilson korunabildiği sürece çok tehlikeli bir oyuncu ancak geçtiğimiz sezon 4 interception’lu karşılaşmasında Packers karşısında alınan Konferans galibiyeti gibi olmayabilir herşey bu sefer. Teddy Bridgewater oyunu iyi yönetebilen ve hatalarıyla gündeme gelmeyen bir oyuncu ki playoffta bunun iş yaptığı QB’ler Bowl dahi kazanabiliyor (bkz: Joe Flacco)

Son Tahmin: Minnesota Vikings: 27- Seattle Seahawks: 21 (Vikings’in renklerinden dolayı da kendilerine sempati duymuyor değilim, en azından bu maç)