Geçtiğimiz ay, normal sezonun bitimine bir maç kala Philadelphia Eagles’tan kovulan medyatik head koç Chip Kelly’nin yeni takımını bulması uzun sürmedi. San Francisco 49ers, takımın başına Chip Kelly’i getirdiğini açıkladı.

Chip Kelly, San Francisco 49ers tarihinin 20. head koçu olurken, yeni takımında üç sezonluk NFL head koçluk kariyerindeki 26 galibiyeti 21 mağlubiyetlik derecesini geliştirmeye çalışacak. NCAA’de Oregon Ducks’ın başında adeta tarih yazan Kelly’nin aynı başarısını NFL’de sürdürdüğü söylemek şuan için zor.

Philadelphia Eagles’ın başına geçtikten sonra ilk iki sezonunda takımına 10’ar galibiyet kazandıran Kelly, 2015 yılında Eagles’taki tüm genel menajerlik kontrollerini devraldıktan sonra adeta büyük bir enkaz yaratmıştı. Chip Kelly’nin başarısız dev transfer hamleleri arasında yıldız running back LeSean McCoy’u Oregon’daki eski öğrenci linebacker Kiko Alonso karşılığında takas etmek ve sezon boyunca çok kullanmadığı running back DeMarco Murray’i dev bir kontrat karşılığında takıma katmak yer alıyordu.

San Francisco 49ers’ta ise Chip Kelly’e genel menajerlik yetkileri verilmeyeceği ve tecrübeli koçu genel menajer Trent Baalke’nin altında sadece koçluk yapacağı açıklandı. Kelly’nin Eagles’taki deneyimlerinden ders çıkardığı ve artık sadece koçluğa odaklanacağı açıklandı.

49ers, Chip Kelly’den önce New York Giants’ın eski head koçu Tom Coughlin, efsane head koç Mike Shanahan ve Cincinnati Bengals’taki hücum koçluğu görevinden ayrılıp Cleveland Browns’ın başına geçen Hue Jackson ile görüşmüştü.

Hatırlanacağı üzere San Francisco 49ers, büyük hüsranlarla sona eren 2015 sezonun ardından head koçu Jim Tomsula’yı takımdan göndermişti. Sadece bir sezon takımın başında kalabilen Tomsula’dan önce 49ers, Jim Harbaugh ile oldukça başarılı sezonlar geçirmişti.

Şimdi ise en büyük merak konusu, mobil quarterback’lere uygun sistemiyle bilinen Chip Kelly’nin, 49ers’ta bu sezon yedeğe çekilen Colin Kaepernick’in kariyerini tekrardan canlanıp canlandıramayacağı…