Uluslararası Amerikan Futbolu Federasyonu (IFAF) Başkanı Tommy Wiking’in öncülüğünde 17 Eylül Cumartesi günü Paris’te düzenlenen kongrede, sürpriz bir karar çıktı ve IFAF, içlerinde Amerika Birleşik Devletleri gibi bu spora adını veren bir ülkeyi de bulunduran altı farklı ulusal federasyonun üyeliğini askıya aldığını duyurdu.

IFAF’ın bu beklenmedik kararıyla üyeliği askıya alınan ulusal federasyonlar şu şekilde:

  1. USA Football (Birleşik Devletler)
  2. Football Canada (Kanada)
  3. Japanese American Football Federation (Japonya)
  4. Federación Mexicana de Fútbol Americano (Meksika)
  5. Dansk Amerikansk Fodbold Forbund (Danimarka)
  6.  Suomen Amerikkalaisen Jalkapallon Liitto (Finlandiya)

Federasyondan yayınlanan resmi bildiride, Birleşik Devletler’in başını çektiği bu altı ülkenin, IFAF’ın dopingle mücadele kurallarını ihlal etmesi verilen cezanın gerekçesi olarak gösterildi. Bu ülkeler, Dünya Anti-Doping Ajansı’nın (WADA) gerekliliklerini yerine getirmekle yükümlü olan IFAF’ın kurmuş olduğu IFAF Registered Testing Pool adlı veri tabanına rastgele seçilen oyuncularının bilgilerini göndermemekle itham ediliyor.

IFAF Başkanı Wiking, bu resmi bildirinin altında yer alan demecinde “WADA ve Uuslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) üyesi olarak IFAF, doping kullanmayan sporcuları korumakla mükelleftir. Umuyorum ki bu altı ülke, kendilerini soktukları bu aciz durumun en kısa zamanda farkına varacaklar ve WADA ve IFAF’ın dopingle mücadele programlarıyla uyum içerisine gireceklerdir.” açıklamasını yaptı.

Mesele her ne kadar IFAF’ın anti-doping konusunda taviz vermeyen tavrından kaynaklanıyor gibi gözükse de verilen bu cezanın ciddi de bir siyasi arka planı var. Nitekim bahsi geçen bu altı ülke, Wiking’in IFAF başkanlığını uzun süredir tanımıyor ve Wiking’in başkanlığında işlerliğini sürdürmeye çalışan IFAF’ın uluslararası alanda meşruiyetini kaybettiğini iddia ediyorlar.

Bu ikilik, geçtiğimiz Cumartesi günü iki farklı kişinin başkanlığında düzenlenen iki farklı IFAF kongresi ile adeta tavan yaptı. İlk kongre Wiking tarafından Paris’te düzenlendi ve Almanya, Fransa, Kuveyt ve İrlanda gibi önemli ülkelerin ulusal federasyonları da katılımcılar arasındaydı.

Aynı gün bir başka IFAF kongresi ise Avrupa Amerikan Futbolu Federasyonu’nun (EFAF) kıdemli başkan yardımcısı Roope Noronen öncülüğünde, New York’ta düzenlendi. Tahmin edebileceğiniz üzere ceza alan altı ülke de Paris’e göz dağı vermek için bu kongrede toplandı. Bu altı ülkeye ek olarak ise Büyük Britanya ve Wiking’in memleketi İsveç de kongreye katılanlar arasındaydı.

Bu iki grubun ortak bir noktada buluşma ihtimali şu an için bir hayli zormuş gibi gözüküyor. Fakat, dünyanın en büyük ulusal futbol federasyonlarına sahip Birleşik Devletler, Japonya ve Kanada gibi ülkelerin hariç tutulduğu bir IFAF’ın, uluslararası alanda ne kadar sürdürülebilir bir federasyon olacağı büyük bir soru işareti.