New York Jets’in tecrübeli oyun kurucusu Ryan Fitzpatrick, takımının Kansas City Chiefs’e 24 – 3 yenildiği karşılaşmada tam tamına altı interception atmayı başardı!

Off-season boyunca Jets ile kontrat pazarlığı yılan hikayesine dönen ve sezonun başlamasına kısa bir süre kala bir yıllığına 12 milyon dolara New York ekibiyle anlaşan Harvard mezunu quarterback, taraftarlara hayatları boyunca hatırlamak istemeyecekleri bir gece yaşattı. Doğal olarak takımının da maçta ipini çeken Fitzpatrick, bu kötü performansıyla da tarihe geçmeyi de başardı.

33 yaşındaki oyuncunun altı interception attığı performansının absürtlüğünü daha iyi anlamamız için Fox Sports konuya ilişkin altı madde listeledi…

Aşağıdaki istatistiklerin 1970 yılında AFL ile NFL’in birleşmesi sonrası, yani Super Bowl dönemi istatistikleri olduğunu da belirtelim.

İşte Ryan Fitzpatrick’in devasa kötülükteki altı interception’lık performansının tarihteki yeri:

1) Geçtiğimiz sezon New England Patriots’ın oyun kurucusu Tom Brady, 16 maçta toplam yedi (7) interception atmıştı. Bu sezon itibariyle ilk iki haftanın toplamında toplam altı interception’ı bulunan bir quarterback yok.

2) Ryan Fitzpatrick, 2007 yılından beri bir maçta altı interception atan ilk quarterback oldu. Son 10 yılda bunu başaran quarterback’lerin sayısı ise dört (4). NFL tarihinde ise toplamda 21 oyuncu bir maçta altı interception atmış durumda. Üç oyuncu (Joe Namath, Bobby Hebert ve Brian Sipe) bunu iki defa başaranlardan. Doğal olarak bir maçta altı interception atan quarterback’lerin takımları da o maçları kaybetmiş durumda.

3) Bir maçta altı interception atan son isim ise bir efsane, Peyton Manning. Yeni emekli olan Peyton Manning; Joe Namath, Ken Stabler ve Brett Favre’dan sonra bir maçta altı interception atan dördüncü Hall of Famer olacak. Broadway Joe lakaplı Joe Namath’ın bir de 60’lı yıllarda altı interception’lık bir maçı daha var ancak bu AFL-NFL birleşmesinden önce olduğu için onu saymıyoruz. Öte yandan bu efsane quarterback’lerden Brett Favre’ın altı interception attığı maçın 2002 yılında playoff’larda St. Louis Rams karşısında yaşandığını hatırlatalım…

4) Bir maçta atılan en çok interception sayısı ise yedi (7). Bunu gerçekleştiren üç isim var, Ken Stabler, Steve DeBerg ve Ty Detmer.

5) Pazar gecesi Kansas City Chiefs karşısında Ryan Fitzpatrick’in istatistikleri ise şöyledi: 44’de 20 isabet, 188 yard, sıfır touchdown ve altı interception. Maç boyunca hiç sack’lenmeyen Fitzpatrick’in QB reytingi ise 18.2’de kaldı. Tarih boyunca bir maçta altı ve fazlası sayıda interception atan QB’lerden sadece üçü Fitz’den kötü QB reytinglerine sahip oldular. Bu grupta Fitzpatrick’in pas başına 4.3 yardlık ortalamasından kötü olan sadece iki QB vardı. Bunu son gerçekleştiren isim ise Joe Namath idi, 41 yıl önce.

6) En son altı interception’lık performans ise 2007 yılında Peyton Manning’den gelirken, takımı Indianapolis Colts o maçı 23 – 21 gibi yakın bir skorla kaybetmişti. Colts’ın maçın bitimine 90 saniye kala halen bir galibiyet şansı vardı ancak efsane kicker Adam Vinatieri, 29 yarddan bir alan kaçırmıştı. Colts o sezonu 13-3 tamamlarken, playoff’larda ilginç bir şekilde yine San Diego Chargers’a yenilmişti.

Özetle, Ryan Fitzpatrick de adını bu “elit” gruba yazdırmış oldu. Maç sonrası basın toplantısında konuşan New York Jets’in head koçu Todd Bowles, takımın Ryan Fitzpatrick ile yola devam edip etmeyeceğine dair gelen bir soruya, Fitzpatrick’in yedeğe çekilmesinin gündemde olmadığını söyleyerek cevap verdi.

New York Jets şuanda kadrosunda dört quarterback bulunduran tek NFL takımı ve bu alanda kendileriyle yarışan bir takım dahi yok.

Geçtiğimiz yıl attığı 31 touchdown pasıyla kariyerinin en iyi sezonunu geçiren Fitzpatrick, takımının sezon sonuna kadar playoff kovalamasını sağlayıp bir anda taraftarın sevgilisi haline gelmişti. Ancak bu performansı sonrası arkasında bekleyen Geno Smith, Bryce Petty ve Christian Hackenberg ellerini ovalamaya başladılar bile…