12. Adamın başkentinden herkese merhaba. NFL’severler için yeni sezon nihayet başladı. Seattle’ımız için ise Pazar akşamı hasretimiz dinecek ve takımımızın ilk resmi ve ciddi maçını izleyeceğiz. Lafı fazla dolandırmadan hoşbeş bölümünü bitirelim. Önceki yıllarda olduğu gibi Seattle Seahawks A Raporu ile birlikteyiz. Sezonun ilk yazısının ana hatlarını takımımızın genel durumu, fikstür analizi oluşturmakta.

Hücum Hattı

Quaterback: Ligin en iyi beş, belki de üç quaterback’i arasına dahil etsek çoğunluk tarafından kabul görecek Russell Wilson’a sahibiz. Dalgalanma yaşamayan, çarşaf gibi deniz misali form grafiği ile takımın en güvenilir silahlarından biridir kendisi. Hazırlık maçlarında fazla süre almayan Wilson, play option koşularına da yönelmeyerek kendisini normal sezona sakladı. Yağmur damlası olarak nitelendireceğimiz kısa, orta ve uzun menzilli bombeli paslarda ligin belkide en iyisi.

Yedeği Trevone Boykin, Russell Wilson kumaşına sahip biri. Play option koşularını seven, hareketli ve pas yeteneği, saha görüşü olan bir potansiyel. Hazırlık döneminde güzel sinyaller verdi. Çaylak oyun kurucunun yemesi gereken çok ekmek var lakin (olmamasını umut ettiğimiz) Russell Wilson sakatlığında takımı kısa süreliğine emanet edebileceğiniz birisi. Geleceğin demir adamlarından biri olarak anılacağına inandığım Russell Wilson’dan ötürü formasını terletme imkânını Seattle’da bulamayacak olan Boykin ilerleyen dönemlerde diğer 31 takımın herhangi birinde önemli dakikalar alabilir, potansiyel var ama bu fırsatı yakalayabilecek mi beraber göreceğiz…

Hazırlık maçlarında yeterli süre ve fırsata sahip olan quarterback Jake Heaps ise vasat bir performans sergiledi. Özetle QB mevkisinde içimiz rahat, Wilson’a taraftar, oyuncu ve teknik ekibin güveni tam.

Running Back: Koşu Seahawks için A ve B planı olmuştur. Koşu hücumunu baş tacı eden teknik ekibimiz için Marshawn Lynch’in emekliliği sukut-u hayale sebebiyet vermedi. Zira Beast Mode aramızdan ayrıldı lakin geçen sene onun sakatlığında sahneye çıkan Thomas Rawls, draft edilmemiş, scouting’lerin gözünden kaçan ne yetenekler varmış, sözünün doğruluğunu bir kez daha gösterdi. Top taşıma başına 5.6 yard ortalama, 2.68 yard rakip oyuncu müdahalesinden sonra top taşıma ortalaması istatistikleriyle ligin en iyisi oluverdi. İki kez 160 yard üzeri koştu ki geçen sezon draft edilmemiş oyuncular arasında bunu yapabilen tek insan evladı. Ancak bileğinden ciddi bir sakatlık yaşadı. Sadece son Oakland maçında iki kez top taşıdı. Pazar akşamı ilk maçımızda muhtemelen oynayacak fakat starter olarak Christine Michael ile başlayacağız. Sakatlığın etkisinden tamamen kurtulabilirse ligi altına üstüne getirebilecek bir yetenek olarak görüyorum Rawls’ı. 24 numaralı Beast Mode şehrimizden ayrıldı ama artık yeni bir Beast Mode adayı var NFL’in… 2017 off-season’ında Marshawn Lynch’e yönelik bir veda ve vefa yazısı ile sizlerle olma niyetindeyim ya bakalım… Beast Mode ve Seattle’a kazandırdıklarını üç beş cümle ile sezon öncesi yazısına sıkıştırmak doğru değil.

Gelelim Christine Michael’e… Hazırlık döneminin hücum takımındaki yıldızıydı arkadaşımız. Formda olduğunu, dördüncü yılına gelirken tecrübe olarak birçok şey eklediğini ve off-season’u iyi geçirdiğini gösterdi. Takımın yedek koşucusu ama herhangi bir takımın starter koşucusu olabilecek çizgiye doğru kendisini geliştirerek ilerliyor. C.J. Prosise ve Alex Collins ise yedeğin yedeği olarak 53 kişilik kadroda yer buldu. Troymaine Pope ise antrenman kadrosuna gönderildi ama bu iki çaylak yedeğin arasında en iyisi kendisiydi.

Wide Recievers: Doug Baldwin, Jermaine Kearse, Tyler Lockett, Paul Richardson ve Tanner McEvoy pas hattını oluşturan isimler. WR1 pozisyonunun karşılığı Baldwin. 14 TD ile geçen sezonun lig lideri olan Baldwin beş haftalık döneme sığdırdığı 11 TD ile kariyerinin yard, catch ve TD alanlarında en parlak yılını yakaladı. Bu yıl bu sayılara yaklaşabilir mi, şüpheliyim. Bu sayılar 16 haftaya yayılsaydı anlardım ama beş haftada 11 TD demek, 11 haftada sadece 5 TD demek.

Jermaine Kearse, takımımızın WR2’si olarak açıklandı. Teknik ekipsel bir buhran olarak düşünüyorum. Tyler Lockett’ı bu takımda üçüncü sıraya atmak da nedir kardeşim? Hazırlık döneminin en parlak pas tutucusuydu. Geçen sene de rakiplere kendini unutturduğu, boş alanlara aktığı, atletik yeteneğiyle zekasını harmanladığı birçok oyununu izledik. Bence Kuzey Pasifik’in  WR3’ü değil WR1’i… Üç beş maç sonra bu iddiam, teknik ekip tarafından da ister istemez kabul görecektir.

Tyler Lockett için dediklerimin zıttını Paul Richardson için düşünün. Üç yıl oldu, üç koca yıl. Draft edildiğinde kendisini bu sayfada övmüş ve gelecek vaat edebileceğine inanmıştım. Üç koca yıl geçti zamansal olarak ama NFL performansı olarak baktığımızda kocaman boş ve hayal kırıklığı ile dolu üç yıl. Tanner McEvoy hazırlık döneminde bize umut verdi. Her maç 10 snap görebilir mi emin değilim ama doğru snap’te doğru yerde olup da birkaç pası yakalarsa ve üstüne fantastik yakalama eklerse Richardson ve Kearse’nin önüne geçebilir.

Tight End: Yıllardır yüzümüzün gülmediği mevki. Geçen sene büyük umutlar ve sükse ile gelen Jimmy Graham sezonun ilk döneminde sakızlı adamımız tarafından birinci, hatta ikinci hücum silahı olarak bile kullanılmadı. Eleştirdik, çok eleştirdik. Eleştirilerimiz, sakızlı adamın aklını başına getirmiş olacak ki Graham hücumda sömürülmeye doğru giderken yaşadığı ağır sakatlık sonucu sezonu sonlandırmıştı. Hazırlık maçlarında oynamayan Graham’in sakatlık durumu week to week’ten day to day şekline döndü ve an itibariyle ilk maçta süre alabileceği, snap’lerde kendisini görebileceğimiz belirtildi. Thomas Rawls’ın formu ile ilgili şüphelerimiz Graham’ın sakatlığı için de geçerli. Sezonun ilk çeyreğinden sonra kendini form anlamında bulur. Umarım bu sezon Graham’ın ne kadar yetenekli ve durdurulamaz oyuncu olduğu teknik ekip tarafından anlaşılır.

Luke Willson, geçmişte olduğu gibi bu sene de tam bir görev adamı ve back up olacak. Nick Vannett ve Brandon Williams ise diğer biletleri kapan isimler.

Offensive Line: Son iki yıldır başımıza dert olan center pozisyonuna Justin Britt kaydırıldı. Wilson ile  birkaç low snap harici sorun yaşamadık. Snap sonrası rakip defanstan gelen ilk hücum dalgası karşısında sağlam durabilecek mi? İşte bir soru işareti de bu. Russell Wilson’a snap zamanı tanımayan, takımımızı ligin en çok sack yiyen takımları listesine taşıyan OT hattı bu sene değişti ve gençleştirildi. Hazırlık döneminde çok iyi bir izlenim veremediler, umarım normal sezonda daha dik, daha güçlü ve Russell Wilson’a daha çok zaman ve alan tanıyan bir duruş ve tavır sergilerler. Çaylak Germain Ifedi bu bölgede izlenesi bir genç, aklınızda olsun.

Defensive Line: Nihayet savunmaya geldik. Michael Bennett, Cliff Avril bu bölgenin ağır ağabeylerinden. Jarran Reed nose tackle olarak sezona başlayacak. Justin Hamilton, Quinton Hamilton, Ahtyba Rubin, Flarn Clark, Tony Mcdaniel rakip quaterback’e baskı kurmasını beklediğimiz diğer isimler. DL hattımız hazırlık döneminde rakibe yeterli baskıyı kuramadı. Rakip oyun kurucular rahat hareket etti. Bol bol sack yiyen takımımız bol bol sack yapamayacak gibi.

Linebacker: Hazırlık döneminde Bobby Wagner savunma tarafının en başarılı iki isminden biriydi. Sezon başladı mı savunma hattında kendisini kadrajda en çok göreceğimiz, kendisinden en çok bahsettirecek savunmacımız Wagner olacaktır yine ve yeniden. K.J. Wright, bu bölgenin istikrarlı yıldızı. LB alanının üçüncü starter’ı muhtemelen Mike Morgan. Cassius Marsh hazırlık maçlarında bu bölgede “ben de starter” olabilirim mesajını verdi. Brock Coyle ve Kevin Pierre-Louis back up olarak maçlarda boy gösterecek. LB alanının özellikle ön hatta bolca destek vermesi elzem. Koşu oyununu durdurmamız için LB olmazsa olmaz.

Cornerback: Şampiyonluğumuzun ardından bu mevkide yıldan yıla gözle görülür, sayıya ve istatistiğe yansır şekilde bir düşüş var. Richard Sherman eski formundan uzak. Superstar olan arkadaşımız şu anda ligin başarılı cornerback’lerinden biri artık. Eski günlerine dönmesini bekliyoruz. CB’nin diğer kanadı Jeremy Lane, bir superstar hatta star potansiyeline sahip değil ama işini iyi yapıyor. Tharold Simon’a ise hiç güvenmiyorum; DeShawn Shead ve DeAndre Elliot ise bu alanda boy gösterecek diğer arkadaşlar.

Safety: Earl Thomas ve Kam Chancellor ile secondary’in dibi sağlam, güvenilir, çelik gibi, turp gibi, aslan gibi. Bobby Wagner’in hazırlık performansından bahsederken bir savunma yıldızı olduğundan daha bahsetmiştim. O da Kelcie McGray. Tackle olsun, alan doldurma olsun, saha hakimiyeti olsun hazırlık döneminde kendisi yıldız gibi parladı. Snap’lerde kendisini göreceğiz. Gözleriniz ve dikkatiniz 33 numarada olsun.

Özel Takımlar: Steven Hauschka, bu adamın soy adını yazmak dışında her şey mükemmel. Bu adamın özeti şudur: Carolina’da bir Steven Huschka olsaydı Denver’dan galibiyetle dönmüşlerdi. Degajcımız John Ryan ve ekibe yeni katılan Nolan Frese. Punt returner Tyler Lockett, hazırlık maçlarında fair catch ile kendini zorlamadı ama normal sezonda bize six pack getireceği zamanlar olacaktır.

Soru İşaretleri: Bu bölümde yazarınız ve Seattle Seahawks takipçisi olarak önceki dönemlerde ve özellikle geçtiğimiz yıl takımımıza zarar veren, biz izleyenleri çıldırtan mevzuları madde madde sıralayıp fikstüre geçmek istiyorum.

– Önde gittiğimiz maçlarda dördüncü çeyrek hezeyanları (örnek Cincinati maçı)

– Jimmy Graham ve Thomas Rawls’ın sakatlıktan ötürü eski formlarını yakalayıp yakalayamayacakları

– Jimmy Graham’e hücumda ne kadar rol biçileceği

– O-Lin’ın tecrübesizliği ve önceki yıllardan yaşadığımız zayıf performans

– D-Line rakip quaterback’e baskı kuramaması, özellikle Cam Newton gibi koşabilen hücumunu seven quaterback’lere olan zaaf

– Bir Seattle geleneği haline gelen Tight End savunmasındaki başarısızlık

– Savunmada, hücumda kısacası 60 dakikanın her anında ardı arkası kesilmeyen sarı bayrak hataları

– (En önemlisi) Koçumuzun “minimal felsefe-post modern taktikler” ile elde giden birkaç maç (örnek Rams maçı).

Fikstür:  “Ne demek, starter RB değilim!” atarıyla J.J. Ajayi’nin karıştırdığı Miami ile sezona başlıyoruz. Nihayet bir NFL takımının Los Angeles’a taşınması ile bizi bayan ve bunaltan “Bu sene hangi takım LA’ye taşınacak?” muhabbetinin bitiren Rams’ın yeni mekanında ilk resmi maçında rakip olacağız. 16 haftanın nirengi noktaları: Beşinci haftanın bay geçmesi ki ben hep 8-12 arasını daha uygun gördüğümü söylerim. 10. haftada Boston’a New England Patriots deplasmanına gideceğiz. Bu maç Tom Brady’nin cezalı dönemine denk gelmediği ve kendilerinin bay haftası sonrası dinlenmiş biçimdeki ilk maçları olacağı için bizim en zor maçımız bu. Keza 14. haftada muhtemelen karda kışta oynanacak Green Bay deplasmanı, 13. hafta Carolina’ya karşı iç saha maçı (adamlarla her sene oynuyoruz) sezonun kağıt üzerindeki en zorlu maçları. NFC West’te en önemli ve güçlü rakip tabiî ki Arizona Cardinals. Playoff geleneğimizi bu sene de devam ettiririz inancındayım. Sezonun ilk yazısında sizlerle birlikte olmak ve sezonun başlaması benim açımdan mutlu edici. Miami Dolphins maç sonu yazısında görüşmek dileğiyle hoşça kalın…