Bir başka Chicago Bears yenilgisinin ardından tekrar merhaba. Sezonun tek boş geçtiğim haftasının Detroit Lions karşısında Bears’ın galip geldiği maçın ardından olması her ne kadar üzücü olsa bile sanırım Brain Hoyer’ı Jay Cutler’ın yerini almışken görmek ve performans verdiğini izlemek bir o kadar sevindirici oldu.

Chicago Bears sezonun ilk kazandığı karşılaşmasının ardından Indinapolis Colts’a konuk olup sahadan 29-23’lük mağlubiyetle ayrılmasına rağmen sezon içinde birçok sakatlık yaşamasının da etkisiyle neredeyse “güdük” bir kadro ile sahadaki yerini almıştı. NFLTR Bowl X draftı’nda Görkem Şahinoğlu alt sıralardan o zaman Bears depth chart’ında dördüncü RB olarak yer alan çaylak Jordan Howard’ı seçtiği zaman draft kanalının chat bölümüne şunu yazmıştım: “Jordan Howard için daha çok erken be abi”

Bunu sitenin Bears uzmanı olarak yazan ben, tahminlerim konusunda ne kadar yanıldığımı ikinci kez görmüş oldum (birincisi için haftanın gündemindeki tahminlerime bakmanız kafi). NCAA futbolunu iki senedir biraz daha yakından takip etmemde Chicago Bears’ın düşüşteki performansı ve draft pozisyonlarında yüksek sıralarda yer alması bir etkendir, doğru ancak geçtiğimiz sezon gözüme hiç çarpmayan bu adam Ezekiel Elliot’ın ardından sezonun en etkileyici çaylak RB performansına imza atmakta iki haftadır ve sakatlıktan müzdarip halefi Jeremy Langford’ın da ilk 11’deki yerini de zora sokmuş durumda.

Diğer yandan başparmağında nasıl bir sakatlık olduğunu anlayamadığımız ancak bu nedenle takımdan birkaç haftadır uzak kalan QB Jay Cutler’ın yerine karşılaşmaya başlayan Brain Hoyer da starter olarak başladığı her karşılaşmada 300 yard pası geçmeyi başardı, taze Bears kariyerinde. Merak edenler için bir not, Jay Cutler’ın üst üste iki maçta bile 300 yard pası olmadı 10 sezonluk Bears forması altında.

Maçın genel değerlendirmesine geçecek olursak, şunu söylemek lazım ki Bears geçtiğimiz hafta kadro açısından kendisinden alt düzeyde olmasına rağmen Detroit Lions’ı zorla yendi, bu hafta berbat bir defansı ve koşu oyununda pek başarısız Colts’a da son hücumda kaybetti. 2015 NFL Draftı birinci tur seçimi Kevin White, Lions karşısında sakatlanıp sezonu kapadıktan sonra yerine başlayan Cameron Meredith 100 yardın üzerinde pas tuttu, bir TD ile oynadı belki ama son drive’da yaptığı top kaybı takımın belki de galibiyetine mal oldu.

NFL’i diğer sporlarla karıştırmamak gerek, draft’a yatmak gibi ölümcül bir hata yapılmıyor takımlarda, zira oyuncular bugün var, yarın herhangi bir NFL takımının antrenman kadrosunda dahi olmayabilirler, bu nedenle en iyi performanslarını sergilemeye çalışıyorlar. Diğer yandan aynı durum koçlar ve GM’ler için de geçerli, Bears açısından sezon bol galibiyetli geçmeyecek bu belli oldu, 4-12 ya da 5-11’lik bir sezon sonu skoru muhtemel gibi. Üstelik bu dereceyi bu denli yüksek yazmamın nedeni de Bears fikstürünün görece kolay olması. Çok muhtemeldir ki 2016 sezonu Jay Cutler döneminin kapanacağını da gösteriyor. Cutler 126 milyon dolarlık kontratının 54 milyonluk garanti ücretini bu sezonun sonuna kadar alıyor ve geriye kalan ücreti garanti ücret değil. Takımın yeni sezonunda olmaması muhtemel, diğer yandan henüz 2016 sezonunu yarılamamışken bile şu mazlum Bears yazarına gelecek planları yaptıran bu düzene de lanet olsun…

Haftanın Göze Çarpanları – Gözden Kaçanları

– Minnesota Vikings ne badire atlatırsa atlatsın normal sezonda istediği yere gelecek gibi ancak geçtiğimiz sezon buz gibi karşılaşmada Seahawks karşısında alan golü kaçırılmasıyla biten hayaller hala hatırlarda. kicker Blair Walsh da lige girdiği gibi isabetli değil artık, yakın ve uzak gözetmeksizin her hafta bir tane kaçırmaya devam ediyor, PAT dahil.

– Oakland Raiders sezonun sürprizi olacaktı ve oluyor da fakat koşu hücumunu ve savunmalarını rayına oturtamıyorlar henüz, bunlar olmadan playoff başarısı zor.

– Baltimore Ravens, Bears’ın eski baş koçu Marc Trestman’ı hücum koordinatörlüğü görevinden azat etti, o değil de şimdi yine CFL’e gidip başarılı olup bir NFL takımının başına gelmesinden ürküyorum.

– Washington Redskins en anlayamadığım takımlardan, hangi maçı kazanır, hangi maçı kaybeder hiç tahmin edilemiyor, defans performansı da çok inişli çıkışlı, Kirk Cousins, geçen seneden pek farklı değil.

– New York Jets kendini bir Harvard mezununa emanet etmekten vazgeçmeli, yedekte bir West Virginia’lı var, NFL kariyerine pek de iyi başlamadı, adı Geno Smith, olmadı Penn State mezunu verelim, Christian Hackenberg, olmadı Baylor mezunu Bryce Petty… İyi de bu adamların kadrosunun da yarısı QB arkadaş.

– Cinncinati Bengals, Cowboys karşısında neye uğradığını şaşırdı, Dak Prescott elbette Romo dönünce yedeğe alınacak ama ya Romo eski maçlarından kötü bir performansı olduğu güne denk gelip üç interception çakarsa ne olacak? Dallas basınını göreve davet ediyorum.

– Pittsburgh Steelers kadar basit oynayan takım görmedim, center topu Ben Roethlishberger’e veriyor, hoop o bir WR’a adrese teslim pas atıyor, bir TD, Steelers yine galip.

– Chip Kelly’nin sabır taşı hepimizden kocaman, haftalar geçtikçe bunu anlıyoruz, idrak ediyoruz, saygıyla önünde eğiliyoruz Chip Başkan.

– Atlanta Falcons önüne geleni yenmeye başladı, bu başlangıç sanki geçtiğimiz sezonun 5-0’lık başlangıcını anımsatmadı mı sizlere? O değil de Julio Jones “insan üstünün üstü” bir performans sergiliyor.

– Cleveland Browns kendini İsa’nın kollarına bıraksa da orada da huzuru bulamadı, Charlie Whitehurst herhangi bir NFL maçında tekrar forma giymeyi muhtemelen beklemiyordu, Browns da kadrodaki dördüncü QB’ye şans vermeyi muhtemelen beklemiyordu, bunun bir çözümü olmalı, Tarrelle Pryor kendisine pas atsın, kendisi tutsun, kendisi koşsun, kendisi sayı yapsın.

– San Diego Chargers sezonun beni en çok üzen takımlarından, Chargers seyircisinin bir türlü yüzü gülemiyor, Philip Rivers da şanssızlıklardan ötürü bir türlü hak ettiği başarıyı elde edemiyor.

– Miami Dolphins’den cidden bahsetmek istemiyorum ama bahsettiriyorlar kendilerinden, Ryan Tannehill denen adamdan ne kadar çabuk vazgeçerlerse o kadar iyi olur, bir kere adam kolejde WR’dı, kim bunu QB oynattı, kodu bozuk.

– Tennesee Titans’ın defansı da koşu hücumu da iyi ve “iyi” takımdan beklenen başlıca özellikler bunlar aslında, günümüz NFL’inde pas oyunu bir şekilde yürüyebiliyor, bu nedenle grubu da pek karışık olan Titans playoff’a bir şekilde kapağı atarsa şaşırmamak lazım.

Bu sezon ayılar erken kış uykusuna yatarken, ben de sizlerle bolca genel NFL muhabbeti döndürürüm, hiç merak etmeyin, bir sonraki hafta görüşmek dileğiyle.

Not: Haftanın gündeminde tahminlerime güvenip bahis yapmayın, yanarsınız, ne diyorsam tersine.