Bir oyundan mı yoksa bir filmden mi dilime dolandığını hatırlayamadığım ama oldukça hoşuma giden bu seslendirmeyle yeni sezona merhaba. Gelen Thomas Smith değil. Zaten biz de onu bekliyor değiliz. Super Bowl 50’nin tekrarıyla sezonun başlamasına 15 günden az bir zaman kaldı. Futbol severler olarak oldukça heyecanlıyız. Çekişmeli bir sezon bizi bekliyor. Yeniden yapılanmaya girenler, genç bir yıldız adayı için her şeyini verenler, istikrar başarıyı getirir diyenler, her şeye rağmen ligde olmak güzel diye sevinenler, vesaire, liste uzar gider. Umarım sürprizlere hazırsınızdır.

Aslında sezon yürek burkan vedalarla başlıyor;

Peyton Manning futbolu bıraktı. NFL tarihinin en iyi quarterbacklerinden birinin artık oynamayacak olması, sevin sevmeyin herkeste bir etki yaratıyor. Bir sezonu sakat olmak üzere toplam 18 sezonda 266 maç; 71.940 yard pas (tüm zamanların lideri), 539 TD pası (tüm zamanların lideri), dört Super Bowl maçı ve iki şampiyonluk, bir kez Super Bowl MVP’si, beş kez normal sezon MVP’si (ki bunu başaran tek oyuncu). Mükemmelliği ancak çalışarak elde edersiniz, kimse size hediye etmez. Bu adam bunun en iyi örneklerinden biri. Hâlâ daha etkilenmedim diyorsanız bir de beyzbol deneyin. Güle güle #OMAHA#

Calvin Johnson da futbolu bıraktı. Hem de Detroit’de, benim takımımda oynuyordu. Sormayın gitsin. Dokuz sezonluk kariyerine neler sığdırmadı ki. Neredeyse 2,000 yard yapan ilk wide reciver oluyordu, 2012 yılında 1,964 yard’da kalmıştı. 2013 yılında Cowboys maçında aldığı 329 yardla, tek maçta alınan receving yard rekorunda tüm zamanların ikincisi.

Devam…

Eminin yazıyı okumaya başladığınızda kendi kendinize “Aga bu nedir?” demişsinizdir. Hemen açıklayayım; yazıya yazmaya başladığımda henüz sezon başlamamıştı. Sadece pre-season maçları oynanmaktaydı, sezona ilişkin çok ufak ipuçlarından ve şimdi çoğunun tutmadığını gördüğümüz tahminlerden başka bir şey yoktu. Aslında ucundan da olsa bir tahminde bulunmuş ve tutturmuşum; “Umarım sürprizlere hazırsınızdır.” demişim, daha ne diyeyim… :)

Kim derdi ki geçtiğimiz yılın fırtına takımı Panthers bu yıl böylesine çuvallayacak ve daha sezonun başında playoff yarışına havlu atacak!

Kim derdi ki geçtiğimiz yılın diğer bir fırtınası Cardinals bu yıl “Bu ne biçim takım ya!” dedirtecek!

Kim derdi ki geçtiğimiz yıl sadece dört galibiyet alarak NFC East’de dibi boylamış, hem de sezona başlarken Tony Romo’su sakat Dallas, çaylak quarterback Dak Prescott ve ekürisi rookie running back Ezekiel Elliott ile şov yapacak!

Kim derdi ki bu yıl kötü bir başlangıcın ardından Detroit fırtına gibi esecek ve NFC’de ikincilik koltuğuna oturacak!

Kim derdi ki Detroit’in 0-16 rekoruna ortak olmaya can atan bir Cleveland Browns olacak!

Kim derdi ki, kim derdi ki, kim derdi ki…

Yazının bu bölümünü okuduktan sonrada kendi kendinize tekrardan “Aga bu nedir yine ya?” “Yazarımız yazmaya yazmaya saçmalamaya mı başladı?” demişsinizdir.

Böyle olduğu için kusuruma bakmayın. Ancak bir yazıya başlayıp, onu allayıp pullayıp okuma zevki yüksek bir hâle getirmek öyle kolay olmuyor, en azından benim için. Yazacağım şeylerin düşüncelerimin damıtılmış hâli olmasına özen gösteriyor, sizlere de öyle sunmaya çalışıyorum. İşlerimin de yoğun olmasından ötürü bir türlü odaklanıp yazımı bitiremedim. Ama umuyorum ki bu sefer başaracağım.

Devam…

Geldik zevkli bir sezonun son haftasına ve upuzun sürmüş bir yazım sürecinin son bölümüne.

Dananın kuyruğu AFC’de koptu, NFC’de de eli kulağında. Wild card yarışı Lions, Packers, Redskins ve Buccaneers arasında ve kazananlar son hafta maçlarında belli olacak. Lions ve Packers birbirlerine karşı oynuyorlar. Redskins, Giants karşısında olacak. Buccaneers ise sezona erken havlu atan Panthers karşısında şansını deneyecek. Artık sona yaklaştığımıza göre tahminlere başlasak mı? Ne dersiniz?

Tahmin yapmaya playoff yarışının bittiği AFC’den başlayalım. Son hafta maçları henüz oynanmamışken takımların sıralaması; 1- Patriots 2- Raiders 3- Steelers 4- Texans 5- Chiefs 6- Dolphins. Bu tabloya göre Steelers – Dolphins, Texans – Chiefs karşılaşmalarıyla wild card turu başlayacak. AFC’de takımlar bu sezon neler yapmış kısaca bir göz atacak olursak;

6- Miami Dolphins:

Son 10 maçta yalnızca bir mağlubiyet alarak resmen coştular. 17. haftaya girilirken Steelers ile wild card maçında karşılaşacaklar gibi gözüküyor. Altıncı haftada oynanan maçta Steelers’ı 30-15 yenmişlerdi. Bir kez daha neden olmasın? Her iki takım da istim üstünde. Güzel bir maç izleyeceğimiz kesin. Run Jay Ajayi Run!

5- Kansas City Chiefs:

Bu sezon takım gibi takım olmayı başardılar bence. İyi oynuyorlar. Sezon içinde pek çok güçlü rakiplerini devirdiler. Gününde olduklarında çok az takıma yenilecekleri aşikâr. 13. haftadaki gibi (Falcons’un felaket two-pt conversation denemesi) şansları da yaver giderse takım olmanın meyvelerini yememeleri için bir sebep yok. Karşılaşmaları hâlinde Texans’ı geçeceklerdir.

4- Houston Texans:

Texans’ın sağlam defansıyla bugünlere geldiğini gizlemeye gerek yok ki takımda itiraf mahiyetinde Osweiler’ı benche çekti. Sezon içinde şu an playoff potasında yer alan takımlara karşı iyi sonuçlar alamadılar. Ancak muhtemel rakipleri Chiefs’i ikinci hafta oynanan maçta yenmeyi başarmışlardı. Texans’ın hem fikstürdeki rakiplerinin hem de division rakiplerinin Chiefs’in rakiplerine göre daha güçsüz ekipler olduğu ise bir gerçek. Bence şu anda maksimumdalar, ötesi zor.

3- Pittsburgh Steelers:

İstatistiklere bakınca Patriots ile başa baş görünüyorlar. Ancak Texans gibi onlar da playoff potasındaki ekiplerle sezon içinde yaptıkları maçlarda pek de iyi değillerdi. Tabii, unutmamak lazım ki son altı maçını kazanmış, hızını almış bir ekipten söz ediyoruz. Bu durum sezon içi istatistiklerine de yansımış durumda. Steelers’dan bir AFC finali bekliyorum. Olası bir erken final olmazsa tabii (Patriot – Steelers).

2- Oakland Raiders:

Bu sezon herkesi en çok şaşırtan ve heyecanlandıran ekip oldukları kesin. Gerçekten izlemekten keyif aldığım takımlardan biri oldular. Çok iyi bir hücum hattına sahipler ki istatistikleri de ortada. Her ne kadar savunma için aynısını söyleyemesek de buralara kadar gelmiş olmaları büyük başarı. Ancak tüm sezonu kenara bırakmamıza neden olan bir talihsizlik yaşandı ve ne yazık ki Derek Carr sakatlandı, sezonu kapattı. Yani Oakland için playofflar bu sene erken bitti.

1- New England Patriots:

Ne diyeyim ki? Her zamanki gibi insanı uyuz edercesine zirvedeler. Bu yıl hem savunma hattı hem hücum hattı gerçekten iyi. Dengeli bir takım oldular. Bir taraf diğerinin sırtından geçinmiyor. AFC’de Super Bowl’un en büyük adayı oldukları kesin. Benim de onları Super Bowl’u kaybederken izlemeyi sevdiğim kesin.

Şimdi gelgelelim AFC’nin playoff senaryolarına. İki senaryom mevcut…

1- Takım sıralaması son hafta yapılan maçlarda değişmez de sezon böyle biterse Chiefs Texans’ı yener ve divisional round’da Patriots’ın rakibi olur. Diğer tarafta da Steelers Dolphins’i yenip Raiders’ın rakibi olur. Sonuç olarak birbirlerinin neredeyse tıpatıp aynısı olan Patriots – Steelers konferans finali oynarlar. Patriots’ın playoff’larda tökezlemesi ihtimali olan tek yer orası.

2- Sıralama değişir de Chiefs sezonu Raiders’ın önünde bitirirse; Texans, Raiders’ı zor da olsa yener ve Chiefs’in rakibi olur. Steelers ise Dolphins’i yenip Patriots’un rakibi olur. Erken final. Bildiğiniz gibi playoff’larda tahmin yapmak zor. Kim kazanırsa o Super Bowl’a gider. Chiefs bu iki takıma da kolay kolay diş geçiremez. Bakalım AFC’de playoff yarışında ağzımızı açık bırakacak neler göreceğiz.

Gel gelelim NFC’deki playoff yarışına…

17. hafta maçlarının bitmediği ligde doğuda playoff yarışı dört takım arasında devam ediyor. Şu an ki sıralamaya bakacak olursak 1- Cowboys 2- Falcons 3- Seahawks 4- Packers 5- Giants 6- Lions 7- Redskins 8- Buccaneers şeklinde sıralanıyor. (İlk altı takım playoff’a kalacak) Takımların genel durumuna kısaca bir göz atalım…

8- Tampa Bay Buccaneers:

Her şeyden önce tabii ki kicker, hem de ikinci tur seçimi kicker Aguayo ile başlama vuruşunu yapmak istiyorum ama korkuyorum onu da beceremeyecek. Adam resmen yeteneksizlik abidesi. Vurduğu 28 alan golünde 21 isabet sağlamış ve en uzunu sadece 43 yardlık mesafeden, üstüne üstlük bu vuruşu da ilk hafta yapmış. Yani adamda gelişme sıfır. Harcanmış bir ikinci tur draft pick. Diğer taraftan iyi bir quarterback’e sahip oldukları da aşikar (Jameis Winston). Bu sezon 4,000 yard pas barajını aşacak. Bucs’ın 11. hafta Chiefs’i ardındanda 12. hafta Seahawks’ı yenmesi onları playoff yarışına tutundurdu. Son hafta sezon içinde de yendikleri Panthers ile oynayacaklar. Panthers sağı solu belli olmayan bir takım ve maça bakış açısı sonucu kesinlikle etkileyecek ama buraya kadar gelmişken Bucs’ın yenileceğini zannetmiyorum. Kazanıp diğer maçların sonucunu bekleyeceklerdir.

7- Washington Redskins:

İyi bir sezon geçirdiklerini düşünüyorum. Özellikle quarterback Kirk Cousins iki sezondur iyi bir iş ortaya koyuyor. Bu sezon neredeyse 5,000 yard barajını aşacak. Takımının playoff yarışına tutunmasındaki payı çok büyük. Ligin en iyi hücumlarından biri olmayı başarmış durumdalar. Playoff yolunda son hafta dişli bir rakipleri var, Giants. Ligin üçüncü haftasında Giants’ı 29-27 yenmeyi başarmışlardı. Ancak son baktığımda önemli oyuncularından bazıları sakattı. Bu kez işleri biraz daha zor… Kazanamazlarsa onlar için de sezon bitecek. Ama ben asıl aksi durumda olacakları izleyin derim. Kalmaları hâlinde playoff’larda iyi işler yapacaklarına inanıyorum.

6- Detroit Lions:

Ah Lions ah. Çoktan bitmiş bir playoff yarışını nerelere getirdiğinin farkında mısın be abi? Sezona kötü değil ama şanssız başlamıştık. Çok yakın farklarla kazanabilecekken kaybettik. Şimdi dananın kuyruğu ya kopacak ya da Lions o danayı afiyetle yiyecek. Tabii ki her şeyin haricinde şunu da söylemek lazım ki; Megatron (Calvin Johnson) bıraktıktan sonra pek çokları Stafford’ın aslında kötü bir oyuncu olduğunu ve bunun bu sezon ortaya çıkacağını söylemişti. Ancak gördük ki o iş öyle değilmiş. Topu havaya at, nasıl olsa Calvin Johnson yakalar demekle olmuyor dostlar (NFLTR Podcastleri takip ediyorum). Bu konuya biraz daha değinmem gerekiyor bence…

Stafford 2011’de 5,000 yardın üstünde pas attı. Bunun 1,600 yardlık kısmı CJ’a. Geriye kalır 3,400 yard ki bu da 14 takımınkinden daha fazla. 2009’da ligde boy göstermeye başlamış ve 2010 sezonunu sakat geçirmişti. 2011 sezonundan itibaren 4,000 yardın altına hiç düşmedi. İstikrarlı, kesinlikle istikrarlı. Henüz 28 yaşında ve Detroit bir şeyler yapabilecekse her şey bu adamın iki elinde. Playoff’lara dönersek, son hafta evimizde division rakibimiz Packers ile oynayacağız. İki takım da 9-6-0. İlk maçı Packers evinde 34-27 kazanmıştı. Kıran kırana bir maç olacak. Kazanan division’ı alıp yoluna devam edecek. NFC’de kim kaçıncı olacak, işler baya karışık olduğundan o konuya hiç girmiyorum. Detroit hele bir kazansında sonrasına bakarız. Kazanabilir miyiz? Elbette kazanabiliriz. Wild card’ı geçebilir miyiz? Rakibimize bağlı.

5- New York Giants:

Ligi takip etmeye başladığımdan beri (2010 Super Bowl) açık ara en ilginç bulduğum takım olduğunu söylemeliyim. Adamların istatistiklerine bakınca sıradan gözüküyorlar. Ancak iş playoff’ta maç kazanmaya geldiğinde rakip tanımıyorlar. Bakın buradan söylüyorum, playoff’lara şu an olduğu sıralamayla gidilirse Giants’ı Superbowl LI’de izleriz. Dallas’ı bu sezon iki maçta da yenmeyi başardılar. Şu anda NFC’de bunu yapabilecek başka bir takım yok.

4- Green Bay Packers:

Packers sezona iyi başlamadı. Hatta düzelteyim, Packers sezona rezil başladı. İlk 11 hafta 4-7, son beş hafta 5-0’lık derece elde ettiler. İyi toparlandılar gerçekten de. Son maçta Detroit’i yenerlerse division’ı kazanıp yollarına devam edecekler. Sezon başında koşu savunmasına kafayı takmışlardı. Bunu başarıyorlardı ama takım savunması çok kötü hâldeydi. Şimdi orta yolu bulmuşa benziyorlar. Her şeye rağmen en fazla yapabileceklerinin wild card’da boy göstermek olacağını düşünüyorum. Bunu derken Aaron Rodgers faktörünün hiçbir tahmini tanımayacağını da söylemek lazım. Kim istemez ki Super Bowl’da Tom Brady – Aaron Rodgers kapışsın, biz de zevkle izleyelim. Efsane maç olurdu gerçekten de…

3- Seattle Seahawks:

Ah be, nerede o eski Seahawks. Ne yazık ki düşüşteler. Her spor dalında savunması güçlü takımları izlemek bana hep büyük keyif vermiştir. Aslında düşüşleri tamamen savunma alanında değil, adamlar resmen koşamıyorlar. Eee elinde Marshawn Lynch “Beast Mode” varken ki gibi olabilir misin? Takım kadrosunda belli oranda sirkülâsyon da var. Gidenler, gelenler derken 2014 sezonundan adım adım uzaklaşıyorlar. 2014 sezonunun son altı haftasında sadece “39” sayı yemiş bir takımdan bahsediyoruz. Şimdi bunu tek maçta yiyorlar. Şampiyon olabilecek bir takım olmadıklarını sezon içinde pek çok defa gördük. En azından bir Dallas-Seahawks maçı izlemek çok zevkli olabilir.

2- Atlanta Falcons:

2013 sezonunda 4-12, 2014 sezonunda 6-10, 2015 sezonunda 8-8 ve 2016 sezonunda son maçta Saints’i yenerlerse 11-5, yenemezlerse 10-6. Adamlar resmen basamakları ikişer ikişer çıkmışlar. Her sezon olduğu gibi bu sezon da hücumları öldürücü, savunmaları günü kurtarma üzerine. Bu noktaya kadar iyi geldiler gerçekten de. Savunma günü kurtarırsa hücum onları Super Bowl’a taşıyabilir, olmadı bir NFC finali muhtemel.

1- Dallas Cowboys:

Bu sezon herkesçe takdir toplayan iyi bir takım oldu Dallas. Geçen sezon 4-12 yapmış bir takım için bu sezonki muhtemel 14-2 gerçekten de muhteşem. Resmen üzerlerindeki tüm kem gözleri Panthers’e çevirip adamların her şeyini almışlar. Bu denli değişken iki takımı her zaman görmek kolay değil. Sadede gelelim. Dallas bu yıl Super Bowl’u alabilir mi? Evet, alabilir. Tabii ki Giants duvarına sezon içinde çarptıkları gibi playoff’larda da çarpmazlarsa. İyi bir rookie quarterback, iyi bir rookie running back ve bu ikiliye zevkle eşlik eden iyi bir O-Line ile “Bu sene şampiyon görelim sizi, ölmeden mezara koymayın bizi, korkutmaz bizleri musalla taşı, ölümüne seviyoruz biz…” (O kadar da uzun boylu değil tabiî ki de.)

NFC’de henüz playoff yapan takımlar tam olarak belli olmadığından tahminlerimi Super Bowl’a yönelik yapıp bu uzun ve yorucu yazı yazma maratonunu tamamlayacağım…

NFC’de finalistlerin aynı division’ın iki takımı olan Cowboys ve Giants olacağını ve Giants’ın Superbowl LI’nın da sahada yer alacağını düşünüyorum.

AFC’de ise erken final olmazsa Patriots ve Steelers’ın finalde karşılaşacaklarını ve Patriots’ın maçı alarak “Belalım, aşkım, sevdalım.” diyeceğini düşünüyorum.

Super Bowl LI: Patriots – Giants.

Kazanan New England Patriots olur ve Giants’a “Aslanım çekirge bir sıçrar, iki sıçrar…” der.

Kendinize iyi bakın, görüşmek üzere…