Haftanın Mottosu: Güvenmiyorsan koçuna, onunla sezona başlama (Shad Khan’a fısıldayan adam), güvenmiyorsan QB’ne daha erken çek yedeğe (Tom Savage’in menejeri)…

NFL’de son iki haftaya girilirken takımların varolma mücadelesini izliyoruz. Playoff yarışında olanlar şampiyonluk için kuyruğa girmişken, playoff dışı kalan takımların oyuncuları da “son şans” kendilerini göstermek, iyi performans sergilemek için çırpınıyorlar. Sezon bitmeden koçların takımdan gönderilme furyasına bu hafta da Jacksonville Jaguars, Gus Bradley’i kovarak bir katkı daha yaptı. Sezon bitmeden koç değişimlerini çok çok sık yaşamayız NFL’de ancak bu sezon biraz daha farklı gidiyor. Ben de artık son iki hafta sonuna giren ligde, güç sıralaması yazısıyla yine karşınızdayım, buyurun…

1- New England Patriots (12-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 1

New England Patriots yıllardır NFL’de devamlılığın anlamı. Denver Broncos, son üç sezonun ikisinde başlarına musallat olmuş, belki de Patriots’ı olası iki şampiyonluktan daha etmişti. Broncos’dan intikamı Brady ve arkadaşları, belki de rakiplerini playoff dışına itecek yenilgiyi tattırarak verdi. Rob Gronkowski’nin sakatlığı her ne kadar sansasyonel olsa da, diğer TE Martellus Bennett işi fena kıvırmıyor, ayrıca dikkatimi çekti, sezon içinde LeGarratte Blount ismini hiç zikretmemişim, şahane bir sezon geçiriyor.

2- Dallas Cowboys (12-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 2

Tampa Bay karşısında bu denli zorlanacaklarını iç saha maçında kimse düşünmezdi. Dallas Cowboys’un haftalar evvel playoff’a kapak atmasının kesinleşmesi elbette takım için bir başarı ve artı ancak bu durum rehavete de neden olmuş olabilir. Ezekiel Elliot yine 100 yardın üzerinde koşmayı başardı, sezonda da 1,500 yard koşu barajını aşan ilk oyuncu oldu bu sene için (belki de tek oyuncu olarak o seviyede kalabilir). Defanslarının da lig ortalamasının üzerinde olduğunu belirtmekte yarar var. Dallas Cowboys her daim izlenmesi güzel bir hikayedir.

3- Oakland Raiders (11-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 4

Chargers karşısında hücumda biraz tutuk olsalar da maçı kazanmayı bildiler, dereceleri an itibariyle Chiefs’den iyi ve playoff kapısını sanki asırlar sonra da olsa açmış durumdalar. Artık garantiledikleri playoff yarışına bir de ilk haftayı bay geçerek başlarlarsa keyiflerine diyecek olmaz.

4- Kansas City Chiefs (10-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 3

Titans’a bu hafta kaybetmeleri büyük sürpriz oldu, kabul. Alex Smith, maçın tadı kaçınca, kendi tadını da kaçırdı bu da kabul. Fakat hala Raiders’a karşı kazandıkları iki karşılaşmanın kredisini yiyorlar. Bu hafta Denver Broncos ile sahalarında karşılaşacaklar ve muhtemelen playoff’u da garantileyecekler.

5- New York Giants (10-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 5

Düşük skorlu geçse de haftanın en keyifli karşılaşmalarının birini Detroit Lions karşısında oynayıp kazanmayı bildiler. Son iki haftada uyanmış da olsam, New York Giants defansının gerçekten “elit”ler arasına girdiğini söylemek için geç kalmış olmam sanırım. Eli Manning’in bipolarlığını ancak böyle bir defans ile tolare edebilirlerdi. New York’dan bir takım da tıpkı Dallas takımı gibi, playoff’ta sansasyonel olacak.

6- Pittsburgh Steelers (9-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 7

Steelers, Bengals karşısında geriden gelerek maçı kazanmayı bildi. NFL sezonunun kısalığından ötürü geriden gelerek kazandığınız, son çeyrekte söküp aldığınız karşılaşmalar playoff’a kalıp kalamayacağınız için önemlidir. Pittsburgh Steelers’ın, her ne kadar son haftalarda formu düşük de olsa bu konularda uzman bir QB’si var. Bu hafta grup liderliği için Baltimore Ravens ile oynuyorlar, kazandıkları takdirde son hafta oynayacakları Browns maçına kalmadan playoff garanti duruma geliyor, gerçi Browns maçı da ne kadar önemliyse artık…

7- Seattle Seahawks (9-4-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 8

Los Angeles Rams bir biçimde Seahawks’a ters geliyordu bir süredir, bu döngü Perşembe akşamı kırıldı, hem de öyle bir kırıldı ki Seattle Seahawks defansı Rams’in birinci sıra seçimi olan Jared Goff’un emdiği sütü burnundan getire getire karşılaşmayı kazanmayı bildi. Her daim defans, playoff’ta iş yapar, üstelik ligin elit olmasa da önemli QB’lerinden Russell Wilson zaman zaman şapkadan tavşan çıkarabildiğini de izleyenlere göstermişken.

8- Detroit Lions (9-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 5

New York Giants deplasmanında maçı kaybederlerken hücum takımını yanlarında getirmeyi unutmuş gibiydiler. Matthew Stafford, bu sezon üst düzey QB gibi oynadı, tek bir maçla performansını alaşağı etmek de yersiz açıkçası. Bu şekilde pas hücumunun tıkandığı maçlarda koşudan alınan yardlar önem taşır, koşu oyununun akıcılığı da öyle, maalesef ki Lions bu derecesine rağmen sezon boyunca koşu hücumunu evde unutmuş gibi oynadı, bu karşılaşmada acısı çıktı.

9- Green Bay Packers (8-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 10

Aaron Rodgers yaptı yine yapacağını. Olay şu, 27-10 son çeyreğe Bears karşısında Chicago’da önde giren Packers, son çeyrekte bocalıyor, karşılaşma 27-27’ye geliyor. Son iki dakika civarında, Packers “3 ve 10” oynuyor, kendi 20 yardlarından. Eğer hak kazanılamazsa Bears’a karşılaşmayı kazandıracak alan golü için bolca zaman kalacak. Aaron Rodgers öyle bir pas yolluyor ki, tüm maç boyunca pasları teker teker utanmadan düşüren Packers WR’ları bile bu güzelliği hacamat etmiyor, 60 yardlık top, Jordy Nelson, sonrasında alan golü, maç biter, Packers playoff için Lions karşısına çıkmayı bekler. Ligin son karşılaşması Packers ve Lions’ın playoff durumunu belirleyecek gibi artık.

10- Miami Dolphins (9-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 11

Matt Moore ancak Jets karşısında falan sahaya çıksa özgüvenini kazanırdı. Deneyimli bir yedek QB karşısında ancak böyle bir defans bulsa, dört TD pası atardı, bu Cumartesi de Dolphins kazanırken karşılarında Jets’in olduğuna dua etmeli kanımca. Bu hafta Bills karşısına deplasmana çıkacaklar, muhtemelen iç dondurucu bir soğuk olacak, sonrasında ise Patriots ile karşılaşacaklar. Patriots’ın son maçı çok kasmayabileceği ihtimaline göre, belki de son iki karşılaşmadan da galip ayrılıp playoff yapacaklar. Hayat çok tuhaf, bu takım 1-4 iken neler diyordum.

11- Atlanta Falcons (9-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 12

Atlanta Falcons mümkünse hep maçlarını California’da yapsın. Geçtiğimiz hafta Los Angeles Rams’i ezmişlerdi, bu haftaki kısmetleri de San Francisco 49ers oldu. Sanki sezon öncesi maçları oynuyor gibi rahat, kendilerini sıkmadan, bolca koşu oyununa abanarak, keyfini süre süre oynuyorlar iki haftadır. Panthers deplasmanı ve iç sahada oynayacakları Saints karşılaşması ligi biraz daha ciddi bitirmelerine neden olacak, bu son iki karşılaşma ile playoff’a gitseler iyice salardı keratalar.

12- Denver Broncos (9-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 9

Denver Broncos adım adım uzaklaşıyor artık playoff’tan. New England Patriots karşısında uzunca bir süre ilk hakkı almakta zorlandılar, rakip sahaya ilerleyemediler, Patriots hücumunu durdursalar bile Trevor Siemian playoff mücadelesi yapan bir takımın QB’si olamayacağını izletti bizlere. Diyelim ki bir biçimde playoff yapsalar dahi şansları yok bu QB sorunsalı ile.

13- Tennessee Titans (8-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 15

Kansas City’nin kalbini kıracak bir maç kazandılar, bu arada kendilerinin de pek fazla coşku içinde olmaları lazım zira yıllar sonra playoff’un eşiğindeler, bu hafta deplasmanda Jacksonville’e giderken, son karşılaşmalarında da grup liderliği ve playoff için Houston Texans ile evlerinde karşılaşacaklar. Evlerinde, taraftarları önünde Marcus Mariota’nın playoff’a erişmesi, henüz ikinci yılında, bakın yazın bir kenara bu da çok şahane bir öykü.

14- Baltimore Ravens (8-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 16

Aslında bu haftaki karşılaşmayı kaybetmeleri işten değildi, Eagles PAT (point after touchdown) için alan golü denese karşılaşma muhtemelen uzatmaya gidecekti, orada da ne olacağı belli olmazdı fakat tek bir hücumu savunmayı başararak kendilerini playoff yarışında tutmayı sürdürdüler. Steelers ile alakalı yazdığım üzere, bu hafta grup liderliği için, zaten NFL’in en önemli rekabetlerinden birinde Pittsburgh karşısına çıkacaklar. Çok zor bir maç onları bekliyor.

15- Tampa Bay Buccaneers (8-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 13

Tampa Bay, Pazar Gecesi Futbolu’nda Dallas’ı zorlamayı başardı, son haftalardaki yükselen form grafiğine bir galibiyet daha ekleyemedi belki ancak sahada iyi bir mücadele ortaya koydu, zaten kaybedilmesi muhtemel bir karşılaşma olarak bakılıyordu. Deplasmanda oynayacakları Saints ve evlerinde oynacakları Panthers karşılaşmaları ile sezonu tamamlayacaklar, bu maçların ikisini de kazanmaları onları playoff’a sokacaktır, işleri zor ama imkansızın uzağında.

16- Houston Texans (8-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 18

Houston taraftarı futbolu seviyor, öyle ki Brock Osweiler yedeğe çekilirken takımlarının üzerindeki ölü toprağının atılacağına o kadar inanmışlar, sahadaki oyunun değişeceğine o denli ümit bağlamışlardı ki çılgınca bir alkış tufanı koptu sahada. Şimdi durum şu, Osweiler maçın hemen başında iki pasının interception ile kesilmesi üzerine kenara alındı, geçtiğimiz sezon playoff’ta Chiefs karşısında Brain Hoyer’a fazlaca direnen koç Bill O’Brien da hatalardan ders aldığını Osweiler’ı yedeğe çekerek gösterdi. Yerine giren Tom Savage müthiş bir performans ortaya koymasa da en azından interception’ları gömmedi rakiplerin kucağına. Hal böyle olunca Texans bu motivasyonla, biraz da taraftar gazıyla, ha bir de Jacksonville Jaguars’a karşı oynamanın avantajıyla geri dönmeyi, maçı kazanmayı başardı.

17- Washington Redskins (7-6-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 14

Pazartesi Gecesi Futbolu’nda Carolina Panthers’a kaybederek muhtemelen playofft’an oldular. Geçtiğimiz sezon Kirk Cousins takımı sırtına almış taşırken gruplarındaki rakipleri (bakınız Eagles, Giants ve Cowboys) hiçbiri bu sezon olduğu kadar iyi değildi. Grup lideri olarak kendilerini playoff’a biraz da bu sayede atmışlardı, bu sezon resim tersine döndü, Cowboys ligi kasıp kavururken, Giants playoff’a sağlam adımlarla ilerledi, Eagles dahi geçtiğimiz sezona göre iyi, hal böyle olunca Kirk Cousins’ın pek de havası kalmadı.

18- Indianapolis Colts (7-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 22

Minnesota Vikings’e karşılaşmanın ilk dakikasından son dakikasına kadar acımadılar. Öyle ki, ne defansı ne de özel takımı sağlam olan Colts, hücumuyla aldığı dümeni maçın her alanına taşımayı başardı. Minnesota Vikings, kendi evinde oynadığı ve yıldız RB Adrian Peterson’ın döndüğü bu maçta Andrew Luck’ın karşısında ses dahi çıkaramadı. Gruplarının sene başından beri karışık olduğunu her defasında söylüyorum, playoff için hala ümitvari bir dereceleri olsa da, bu ümit bu hafta sonu muhtemelen Oakland’da çimlere gömülecek.

19- New Orleans Saints (6-8), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 21

Arizona Cardinals deplasmanında iki haftadır suskun olan Drew Brees resmen “rüştünü tekrar tekrar ispatladı”. Sporsever olarak, daha doğrusu bu oyunu seven biri olarak Cardinals – Saints maçını çok beğendim, bir QB pası sıkıyor, uzun yard kat eden paslar TD oluyor, koşucular iş yapıyor, bu arada defansların (Cardinals’ın bir savunma TD’ı olsa da) pek sesi çıkmıyor, karşılaşma bol skorlu, fantasy’deki bu iki takımın oyuncuları bol puanlı, diğer yandan playoff açısından zaten havlu atılmış, oh.

20- Buffalo Bills (7-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 20

Cleveland Browns’ı yendiler. Pek bir şey demeye gerek yok.

21- Minnesota Vikings (7-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 17

Artık playoff yarışından büyük olasılıkla koptuklarını söylemek mümkün. Adrian Peterson, döndüğü maçta yaptığı fumble ile yenilgiyi perçinledi sanki. Vikings’in sezonunu, geçtiğimiz sezonki Falcons’a benzetiyorum. Müthiş başlangıç, inanılmaz methiyeler; ardından büyük düşüş ve sonu gelmeyen eleştiriler. Atlanta Falcons, geçtiğimiz sezonki hatalarını bu sene yinelemedi, Vikings 2017’de bunu başarabilirse, tekrar adını üst sıralara yazdırabilir.

22- Carolina Panthers (6-8), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 26

Geçtiğimiz sezonun Super Bowl finalisti, bu sezonu 8-8 derecesiyle bitirebilmek adına, playoff için umut kalmamış olsa da çabalıyor, ilginç değil mi… Tutturunca iyi oynuyorlar, iyi defanslara karşı çabuk dağılıyorlar ayrıca defansları da geçtiğimiz seneki gibi hiç değil. Tüm bunlar bir araya gelince, üzerine şanssızlık ve Cam Newton egosu eklenince, bu seneki Carolina Panthers resmi ortaya çıkıyor. Seneye tekrar büyük bir yükselişe girip, belki tekrar Super Bowl’a kadar çıksalar şaşırmam ayrıca. Bipolar bir başka takım.

23- Cinncinati Bengals (5-8-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 19

Bu hafta itibariyle playoff’a matematiksel olarak da kalamamayı garantilediler. Steelers’a karşı önemli bir direnç gösterseler de maçı kazanmaya solukları yetmedi. Diğer yandan bu “arafta kalma” durumu takımların motivasyonu açısından büyük sorun. Ne yarışta olan bir takım ne de lig sonunculuğuna oynayan kadar berbat bir takım, tam arası; Cinncinati Bengals oluyor. Bu hafta Houston Texans ile karşılaşacaklar ve belki de rakiplerinin sezonunu erken bitirecekler, kim bilir.

24- San Diego Chargers (6-8), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 23

Bitmiş sezonlarında Oakland Raiders karşısında kaybetmeleri doğal olandı zaten. Melvin Gordon’dan da yoksun çıktıkları bu karşılaşma, yine deneysel açıdan önemliydi, WR’ların gelişimi, defans takımının sağlamlığı gibi konular. San Diego Chargers’ın sadece sezonu bitmedi, ayrıca belki de yakında şehir ile olan bağlantıları da bitecek, sancılı bir sezondan sonra yenilik onlara iyi gelecek.

25- Arizona Cardinals (5-8-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 24

Carson Palmer sonrası dönemini biraz daha erkene alıp düşünmeleri icap ediyor. David Johnson, koşu hücumu ve WR’lar bakımından sıkıntıları bulunmamakta, doğru dürüst bir QB, daha aktif defans takımı ile sorunlar giderilebilir. Bruce Arians’a geçirdiği bu sezonu yakıştıramıyorum esasen.

26- Philadelphia Eagles (6-8), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 26

Berabere bitirecekleri maçı aslında Ravens karşısında elleriyle teslim ettiler. Carson Wentz’den birkaç haftadır bir şey göremiyorduk, bu hafta ortaya koyduğu performans yine Eagles taraftarının yüzünü güldürmüştür diye tahmin ediyorum.

27- Chicago Bears (3-10), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 27

Packers karşısında neredeyse geriden gelmeyi başaracaklardı. NFC North’daki rakiplerine iki haftadır baş ağrıtıcı maçlar sunuyorlar. Packers maçında karşılaşmayı berabere yapan alan golü denemesi yerine “4 ve 2” oynanıp zaten bitmiş olan bu sezonda maçı kazanmaya girişilebilir miydi, tercih meselesi. John Fox’un koltuğu hiç sağlam değil.

28- New York Jets (4-9), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 28

Ryan Fitzpatrick muhtemelen büyüyle falan uğraşıyor. Kim onun yerine konursa sakatlandı, Geno Smith’den sonra Dolphins karşısında da Bryce Petty sakatlık geçirerek yerini Fitzpatrick’e bıraktı. Jets, Fitzpatrick’e artık emanet edilecek bir takım değildir sevgili Todd Bowles.

29- Los Angeles Rams (4-9), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 29

Jared Goff açıkçası pek bir şey koyamıyor sahaya. Todd Gurley de sezon başından beri koşamıyor. Dillere desten defansları, sövgülerle dillere pelesenk olmuş durumda. Rams, sancılı bir sezonu geride bırakıyor.

30- Jacksonville Jaguars (2-12), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 30

Sonunda “radikal” karar alınıp, Gus Bradley’nin görevine son verildi. Ne yapılan draft seçimleri ne de ölü sezonda takıma katılan yıldızlar kar etmedi Jacksonville Jaguars’a. Houston Texans karşısında rahat götürdükleri maçı dahi vermeyi başardılar.

31- San Francisco 49ers (1-13), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 31

San Francisco’da değişen bir şey yok, Colin Kaepernick iyi performans gösteriyor ancak takımın geri kalanı çöp olduğu için bol skorlarla yenilgiler peşi sıra geliyor.

32- Cleveland Browns (0-14), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 32

Yine kazanamadılar, kazanamıyorlar, bu sezon da kazanamayacaklar.

Haftaya tekrar görüşmek üzere sevgili NFLTR.com okurları…