Normal sezonun bitmesinin ardından playoff’larda kim, nerede, nasıl kazanır herkesin cevaplarını aradığı başlıca sorular. Bu yazıda playoff’lar başlamadan önce takımların Super Bowl yollarını, artılarını, sıkıntılarını ve ev sahibi olma senaryolarını inceledik.

NFC

1) Dallas Cowboys

NFC’de bir numaralı seed’in sahibi Dallas Cowboys ilk maçını divisional round haftasında en düşük seed’ten gelen takım ile oynayacak. Eğer Seattle – Detroit maçını Detroit alırsa ilk maçını Detroit ile diğer durumda ise Packers – Giants maçının kazananı ile oynayacak. Seattle ya da New England kadar zor bir deplasman olmasa da Super Bowl 51’e giden yolun Dallas’tan geçme ihtimali çok yüksek.

Artıları: NFC’de hem en iyi kazanma yüzdesine ve aynı zamanda bir bütün olarak ligin en iyi takıma sahip olmaları. Hemen hemen her yetenek pozisyonunda yıldız bir oyuncuya sahip Dallas ekibinin başka bir artısı da görece olarak neredeyse tüm takımlardan daha sağlıklı olması ve QB pozisyonunda yaşayacakları bir sorunun onları az etkileyecek olması olarak görünüyor. Hangi takımın bench’in de bir Tony Romo var?

Sıkıntılar: Dallas ekibinin tek sıkıntısı ilk hafta Packers’ın elenmesi halinde bu sezon hem içeride hem de dışarıda yenildiği New York Giants ile tekrar oynamak durumda olması. Her ne kadar bir sezonda bir takımı üç kere yenmek ne kadar zor görülse de, Dallas ekibinin Giants defansına karşı ortalama performansları düşündürücü. Aynı zaman da ligin en iyi WR grubuna sahip Giants takımına karşı Dallas secondary’si sıkıntı yaşayabilir. Ancak Packers, Pazar günü Giants’ın işini bitirirse Dallas’ın bu sorunu da ortaya kalkmış olacak desek de şehre ‘Red Hot Rodgers’ gelecek. O da ayrı bir sıkıntı…

Ev sahibi olma senaryosu: Dallas kazandığı sürece post-season’da Texas eyalet sınırları dışına çıkması bile gerekmiyor.

 

2) Atlanta Falcons

NFC’nin iki numarası Atlanta ekibi de wild card hafta sonunda rakibini bekleyecek. Seahawks’un Lions’ı yenmesi durumunda divisional hafta sonunda Seattle ekibini, diğer durumda ise Packers – Giants maçının kazananını ağırlayacak. Eğer bu maçı kazanırsa NFC şampiyonluk maçı için Dallas deplasmanına gidecek ya da diğer takımları ağırlayacak.

Artılar: NFL’in en iyi ofansif takımı olan Falcons’ın maç başına ortalama 33.8 sayı istatistiği ve QB Matt Ryan’ın pas reytinglerinin anormal düzeyde iyi olması Falcons’ı çok tehlikeli bir rakip haline getiriyor. Bu takım iyi gününde kaşla göz arasında skorborda 40 sayı koyabilir. Buna artı olarak Seattle’ın kazanması durumunda, Seahawks ile evinde oynamak altın değerinde. Altıncı hafta da Seahawks’a karşı uzun süre önde götürse de, 24-26 maçı kaybetmişti. Her ne kadar Richard Sherman’ın Julio Jones’a göstere göstere yaptığı faulü görmeyen hakemler olsa da Seahawks o maçı kazandı.

Sıkıntılar: Georgia Dome hiçbir zaman zorlu bir deplasman olarak görülmedi. Bu sezon Falcons evinde 5-3 gibi ortalama bir performans sergiledi. Aynı zamanda soğuk Ocak ayında üzeri kapalı ve sıcak bir şehir olan Atlanta’da oynamak diğer deplasmanlara göre çok daha tercih edilesi. Daha büyük bir sıkıntı da Atlanta defansı olarak görünüyor. Her ne kadar ellerinde NFL’in gelmiş geçmiş en iyi hücumlarından biri olmasına rağmen savunma tarafında Vic Beasley’nin 15.5 sack performansı dışında pek göze batan bir oyuncu görünmüyor. Rezil secondary performansından bahsetmiyorum bile. Ayrıca önümüzdeki senenin koç adaylarından ofansif koordinator Kyle Shanahan’in iş görüşmelerinden dolayı kafa karışıklığı yaşaması da muhtemel senaryolardan.

Ev sahibi olma senaryosu: Dallas divisonal haftasonunda yenilirse NFC şampiyonluk maçı Atlanta’da oynanacak. Diğer şekilde Falcons, Cowboys’un misafiri olacak.

3) Seattle Seahawks 

NFC’nin üç numarası Seahawks wild card haftasonunda Lions’ı konuk edicek. Super Bowl 51’e ulaşması için öncelikle Lions’ı sonra deplasmanda Falcons’ı ve sonra da deplasman da Dallas’ı ya da evinde Packers ya da Giants’ı yenmek zorunda. Seattle’ın yolu önceki Super Bowl’larına göre çok daha zor görünüyor.

Artılar: Seattle’ın en büyük artısı evinde oynayacağı maçlar ve seyircisi olacaktır. Bu sezon evinde 7-1 olmasına rağmen deplasmanda 3-4-1 gibi kötü bir performansa sahipler. Aynı zamanda tecrübeli oyuncuları ve özellikle savunma yönünde çok güçlü olmaları takımın en büyük artısı. Bunu bu sezon Foxborough’a gidip Tom Brady’e bu sezon içindeki en kötü performansını yaşatarak gösterdiler. Sağlık açısından çok muhteşem durumda olmasalarda sağlıklı bir defansif line ile pek çok hasar yapabilecek gibi görünüyorlar. Başka bir artı ise wild card turunda playoff’lara 3 maç yenilgi serisi ile giren Lions ile eşleşmeleri. Bu maçta kazanılcak bir momentum, Seattle ekibini pek çok takımın başına bela yapabilir.

Sıkıntılar: Çok uzun yazmaya gerek yok. Earl Thomas, Earl Thomas ve Earl Thomas. Seahawks zaten deplasmanda kötü bir performans sergilerken, NFL’in tartışmalı en iyi serbest safety’sini kaybetmeleri artık Seattle secondary’sinin (Legion of Boom) eskisi kadar korkutucu olmadığını gösterdi. Özellikle evlerinde Cardinals’a kaybettikleri maç Earl Thomas’ın ne kadar önemli olduğunu gösterdi. Hala Sherman, NFL’in en iyi shutdown CB’si olmasına rağmen, Lions’ı geçseler bile Falcons’ın çok yönlü pas hücumuna engel olamayacaklar gibi görünüyor.

Ev sahibi olma senaryosu: İlk maçını evde oynadıktan sonra Falcons’ı geçerse ve Dallas divisional haftasonu maçını kaybederse, NFC şampiyonluk maçı Century Link Field’te oynanabilir.

4) Green Bay Packers

Green Bay Packers, wild card hafta sonunda kimsenin karşılaşmak istemediği New York Giants ile karşılaşacak. Super Bowl yolunda önce Giants’ı eleyip ardından Dallas ya da Falcons’a gidip orada bir galibiyetle ayrılıp nerede olacağı belli olmayan NFC şampiyonluk maçını geçtiği takdirde Houston’a uçak rezervasyonlarını tamamlanacak.

Artılar: Aaron Rodgers. Rodgers, MVP seviyesinde sezon geçiriyor ve ne kadar güçlü görünse de Rodgers tüm karşı savunmaları kediye çevirdi. Özellikle Bears maçında attığı son TD pasını atmadan önce kendine 8.5 saniye yaratması diğer defanslara hala ayaklarının sağlam olduğunu ve ofansif line’ın ne kadar iyi olduğunu gösterdi. Aynı zamanda ilk maçını Lambeau field’te oynaması da Packers’ın başka bir avantajı. Packers, birkaç hafta önce  Giants’ı evinde yenmesi de Packers için başka bir avantaj. Aynı zamanda Packers bu sene NFC playoff takımlarına karşı 4-2.

Sıkıntılar: Önceki kısımda bahsettiğimiz iki yenilginin NFC’deki bir ve iki numaralı takımlar Falcons ve Cowboys’a karşı olması. Green Bay savunması, ne Dallas’ın koşu hücumuyla ne de Falcons’ın pas hücumu ile baş edememişti. Ayrıca bu sezon ilk kez yendikleri Seattle ile playoff’ta karşılaşırsa bu maç Lambeau yerine Century Link Field’te olacak ve bu maçın kolay geçmeyeceği de çok bariz. Bunun dışında hala zorlama ile kurmaya çalıştıkları koşu oyunundaki RB’lerinin (Montgomery, Ripkowski) tecrübesizliği playoff maçları için soru işaretleri oluşturuyor.

Ev sahibi olma senaryosu: Wild card kazanması durumunda Packers Falcons ya da Cowboys’a gidecek. Eğer Lions, Seahawks’ı ve Cowboys’u yenerse ve Packers, Giants ve Falcons’ı yenerse, NFC şampiyonluk maçı Lambeau Field’te oynanacak.

5) New York Giants

Giants önceki Super Bowl’larında olduğu gibi yine wild card turunda başlayacak. Bu hafta Packers deplasmanına gidecek New York takımı, eğer Seahawks Lions’ı yenerse, bu sezon üçüncü kere Cowboys ile divisional turunda oynayacak. Eğer Detroit Seattle’ı yenerse, Giants Falcons deplasmanında divisional maçına çıkacak. Eğer bu maçları geçerse, NFC maçı herhangi bir yerde oynanabilir.

Artılar: En büyük artı tüm ligde Dallas’ın ana kadrosunu iki kere yenmeyi başaran tek takım olması. Ligde Dallas diğer takımlara karşı yenilmez durumda iken Eagles, Cowboys’un yedeklerini yenebilmişti. Bunun dışında çok iyi oynayan bir defans, en iyi WR üçlüsü (Beckham, Cruz, Shephard) ve Eli Manning’in playoff performansı Giants’ın önemli artıları. Daha önceki Super Bowl’larda normal sezonda ortalama performans gösteren Eli Manning playoff’larda muazzam performanslar ortaya koymuştu.

Sıkıntılar: Şu an playoff’a kalan takımlar arasında Giants, 19.3 sayı ortalaması ile Houston’dan sonra ikinci en kötü istatistiğe sahip. Giants hücumunun Falcons ya da Packers gibi yüksek skor üreten ofanslarla başabaş olması mümkün olacak mı? Eli Manning’in istikrarsız performansları bazen alçak attığı paslar ve yaştan dolayı kolların zayıflaması da diğer soru işaretleri arasında.

Ev sahibi olma senaryosu: Eğer Lions ve Giants NFC şampiyonluk maçına kalırsa, Giants ev sahibi olabilir.

6) Detroit Lions 

Lions üç hafta önce ikinci sıradayken, üç hafta üst üste Giants, Cowboys ve Packers’a yenilerek altıncı sıradan NFC playoff’una girdi. Super Bowl icin önce Seattle’ı, sonra Dallas’ı ve en son Giants, Packers ya da Falcons’ı NFC şampiyonluk maçında yenmesi gerekli.

Artılar: Son haftalardaki performanslardan sonra çok bir artı görünmese de Lions ve Stafford’ın en büyük artısı ne olursa olsun maçta geriden gelebilme özellikleri. Bu sezon 15 maçta geriden gelip bunların dokuzunu kazandı. Geriden gelmedikleri tek maç bu sezon Saints’e karşı idi ki Saints defansı ile ilgili yazılacak pek bir şey yok.

Sıkıntılar: Lions playoff’a üç yenilgi serisi ile giren tek takım bu da takımda bir momentum olmadığını gösteriyor. Bu sezon Lions playoff takımlarına karşı 0-5 durumda.  Bu kadar deplasman ve playoff maçı çok mümkün görülmese de, belki bir Ocak mucizesi olur ve 2005 Steelers ya da 2010 Packers’ın yaptığı gibi altıncı sıradan Super Bowl kazanırlar.

Ev sahibi olma senaryosu: Lions’ın evde oynama şansı yok.

AFC

1) New England Patriots

AFC’nin bir numarası Patriots ilk hafta rakibini bekleyen takımlar arasında. Eğer Dolphins, Steelers’ı yenerse Dolphins ile; eğer Steelers kazanırsa, Raiders – Texans maçının galibini, Patriots divisional hafta sonunda Foxborough’da konuk edecek. Bu maçta elde edecekleri galibiyet rakibine bakmaksızın, AFC şampiyonluk maçını Foxboro’ya getiriyor.

Artılar: AFC’de playoff takımlarında maçlara başlayacak yedek hatta yedeğin yedeği QB’ler ve Alex Smith olması sadece Tom Brady ve Ben Roethlisberger’i tecrübelerinden dolayı Super Bowl’a gidecek QB’ler olarak ön plana çıkarıyor. Birinci sıradaki Patriots’ın üçüncü sıradaki Steelers ile AFC şampiyonluk maçından önce oynama şansı yok. Bu nedenle spor çevreleri Patriots’a için iki bay haftası alan takım gözüyle bakıyorlar. Onun dışında tabi ki en az skor yiyen defans ve pek çok kategoride ilk beş sırada bulunan hücumu ile Patriots, Super Bowl 51’in en büyük adayı durumunda. Tabi ki soğuk havada Foxboroug’da Patriots’u yenmek neredeyse imkansız ve tabi ki Tom Brady.

Sıkıntılar: Pek sıkıntısı bulunmasa da Gronkowski gibi bir yeteneğin eksikliğini zorlu maçlarda yaşayacaklardır. Ancak ona rağmen maç başı ortalama rakiplerine 16 sayı fark atan bir takım olan Patriots, evinde 6-2 (yenilgiler Brady’siz çıktıkları maçta Bills’e ve Seahawks’a) deplasmanda 8-0 performans göstererek ne  kadar güçlü bir takım olduğunu gösterdi.

Ev sahibi olma senaryosu: New England kazandığı sürece Super Bowl’a kadar evinde oynayacak.

3) Kansas City Chiefs 

Kansas City ekibi de, Patriots gibi wild card hafta sonunu rakibini bekleyerek geçirecek. Eğer Steelers Dolphins’i geçerse Steelers’la, diğer türlü Raiders – Texans maçının galibi ile divisional hafta sonunda Arrowhead stadyumunda oynayacak. Eğer New England divisional hafta sonunda elenirse AFC şampiyonluk maçına ev sahipliği yapacak Chiefs, diğer senaryo da Patriots’a konuk olacak.

Artılar: Bay haftası alması Chiefs’in en iyi savunma oyuncusu olan Justin Houston’ın geri dönmesi ve sakatlıktan tam anlamıyla kurtulması için güzel bir ara oldu. Bunun dışında Arrowhead’in garip hava durumu da Chiefs’in avantajına. Arrowhead havası dondurucu soğuk ile fırtına arasında değişebilen ve gerçekten nerede, ne zaman takımını desteklemesi gerektiğini iyi bilen bir seyirci grubuna sahip stadyum. Ayrıca ilk sene oyuncusu Tyreek Hill’in performansı da takımın en büyük artılarından biri. Hem sürati hem de tackle’lardan kaçmadaki çevikliği ile oynadığı her maçta patlayıcı bir oyun ortaya koyan Tyreek Hill, tüm rakiplerin önlem alması gereken bir silah.

Sıkıntılar: Steelers ve Patriots’a karşı hiçbir zaman iyi performans gösterememesi Chiefs’in en büyük handikaplarından. Bu takımlara karşı toplam performansı 10-21. Hatta bu sezon Steelers’a deplasmanda kaybettikleri 43-14’lik maç takımın bu sezonki en kötü performanslarından biri oldu. Dolphins’in Steelers’ı yenmesi Chiefs’in ekmeğine yağ sürecek. Başka bir soru işareti de Alex Smith. Gene de game manager olarak bilinen Smith, bazen uygun durumlarda bile uzun pasları atmaması dolayısıyla Patriots ya da Steelers’a karşı top kaybetmeden tutucu hücumu ile başarı kazanabilir mi bilinmeyen bir soru.

Ev sahibi olma senaryosu: Divisional hafta sonunda Arrowhead’te oynadıktan sonra eğer Patriots elenirse AFC şampiyonluk maçına ev sahipliği yapacak.

3) Pittsburgh Steelers

Steelers, wild card hafta sonunda Dolphins ile oynayacak ve eğer kazanırsa divisional hafta sonunda Chiefs deplasmanına gidecek. Eğer AFC şampiyonluk maçına çıkarsa Patriots’a konuk olacak ya da Raiders ya da Texans’ı konuk edecek.

Artılar: Tabiki en büyük avantaj AFC şampiyonluk maçına kadar Tom Brady’i görme ihtimalleri olmaması ve 17. haftada kendilerine verdikleri bay haftası sayesinde playoff’larda ilk kez katil arıları (killer B’s – Ben, Bell, Brown) bir playoff maçında beraber görmek olacak. Son iki senedir sakatlıklar dolayısıyla bu oyuncuları playoff’larda bir arada kullanamayan Steelers hücumunun patlayıcı özelliğini ortaya koyabilir. Belli mi olur Raiders ya da Texans yedeğin yedeği QB’leri ile Foxborough’da Patriots’ı eler ve Steelers AFC şampiyonluk maçına ev sahipliği yapar (%0.00001 ihtimal)

Sıkıntılar: İlk turda Texans ya da Raiders gibi zayıf bir takım ile eşleşmek yerine Dolphins gibi görece zorlu bir takımla eşleşmesi ve Steelers’ın kafalarda soru işaretleri oluşturan deplasman performansları en büyük sıkıntılar arasında. Steelers bu sezon deplasmanda rezalet performans göstermesi ve Big Ben’in bu maçlarda ofansif olarak etkisiz eleman olması en büyük soru işaretlerinden ikisi. Steelers’ın koşu savunması ve patlayıcı hücumlara karşı basit hatalar yapması da başka bir problem. Şu an AFC playoff takımlarına karşı 1-2 olan Steelers sezon içinde hem Dolphins’e, hem de Patriots’a kaybetti fakat bu maçlarda Ben sakat sakat oynadı ya da hiç oynamadı.

Ev sahibi olma senaryosu: Wild card maçını kazandığı takdirde deplasmanda divisional tur maçını deplasmanda oynayacak Steelers, Patriots elendiği takdirde AFC şampiyonluk maçına ev sahipliği yapabilir.

4) Houston Texans

Houston ekibi, Raiders’ı evinde mağlup etmeyi başarırsa, ertesi gün oynanacak Steelers-Dolphins maçını bekleyecek. Eğer Steelers kazanırsa, Foxborough’ya; eğer Dolphins kazanırsa Arrowhead’e gidecek Texans, kazanırsa AFC şampiyonluk maçında oynayacak.

Artıları: En büyük avantajı ilk turda QB durumu kendisinden de beter olan Oakland Raiders ile eşleşmeleri. Kansas City ile eşleşmek yerine bu hafta fumble makinası Connor Cook mu yoksa ne yapacağını bilmeyen Matt McGloin mi oynayacak diye düşünen Raiders ile oynamak bir takımın wild card turundan en çok istediği şey olabilir. Onun dışında özellikle savunmada Clowney, Mercilus ve Cushing’in yükselen performansı büyük bir artı.

Sıkıntılar: QB pozisyonunda 16. hafta da Brock Osweiller’ın bench’e çekilmesiyle yedek QB’si Tom Savage’a dönen Texans, Savage’ın kafa travması protokolünde olmasından dolayı teknik olarak yedeğin yedeği olan Brock Osweiller’a dönmek durumunda kaldı. Osweiller’ın efsanevi interception’larının dışında oynayacağı takımlara karşı performansının içler acısı olması da büyük bir sıkıntı. Özellikle ligin başlarında Patriots karşısındaki rezil performansları ve geçen sene wild card turunda Chiefs’e SIFIR’a karşı yenildikleri maç Texas ekibinin peşini bırakmayacağa benziyor. Bir de bu maçların hepsi zor deplasmanlarda olacak.

Ev sahibi olma senaryosu: Eğer Texans, Raiders’ı geçerse Foxboro’ya gidecek ve Dolphins tüm maçlarını kazanırsa, AFC şampiyonluk maçı Super Bowl ile aynı saha da oynanacak.

5) Oakland Raiders

 

Son haftaya kadar birinci sıra şansı bulunan Raiders, MVP seviyesinde oynayan QB’leri Derek Carr’ın sakatlanması takımı bir anda beşinci sıraya düşürdü. Raiders’da Texans gibi Cumartesi maçını kazanırsa, Pazar günü oynanacak Steelers – Dolphins maçını bekleyecek. Steelers kazanırsa Patriots’a, Dolphins kazanırsa Chiefs’e gidecek, Raiders sonrasında AFC şampiyonluk maçını Dolphins’le oynamadığı takdirde deplasman da olacak..

Artılar: Texans’ın Raiders’la eşleşmesi ne kadar artı ise Raiders’ın Texans ile eşleşmesi de o kadar artıdır. Aynı şekilde Steelers ile eşleşmek yerine Texans’a karşı kazanma şansı çok daha yüksek. Son haftalarda ortaya çıkarmaya çalıştıkları koşu oyunu sayesinde bir ihtimal düşük skorlu bir maçı kazanabilirler. Diğer bir artı ise Khalil Mack’in 11 sack’lik performansı ile skoru değiştirebilecek savunma oyunları yapabilmesi.

Sıkıntılar: QB’lerini kaybettikten sonra bir hafta içinde Foxborough’da Patriots’ı yenebilir denilen takımdan, “Texans’ı geçer mi geçmez mi?”ye düşmeleri Derek Carr’ın bu takım için ne kadar önemli olduğunu gösterdi. QB durumunun bu kadar kötü olması yanına, oynayacakları çok sayıdaki deplasman maçları Raiders’ın işini iyice zorlaştırıyor. Buna ek olarak savunmanın koşu oyununa karşı zayıflığı da başka bir soru işareti.

Ev sahibi olma senaryosu: Eğer ilk iki turu geçerlerse ve Dolphins tüm maçlarını kazanırsa, AFC şampiyonluk maçı Oakland’ta oynanabilir.

6) Miami Dolphins

Dolphinsi Steelers maçını kazanırsa ikinci kere Patriots’ı ziyaret edecek ve bu maçı da kazanırsa deplasmanda Raiders, Chiefs ya da Texans ile deplasmanda oynayacak. Bu sene ilk karşılaşmada 204 yardlık bir koşu performansı ortaya koyan RB Jay Ajayi’nin ikinci Steelers maçında nasıl bir performans göstereceği en büyük sorulardan bir tanesi.

Artılar: Son 10 maçından dokuzunu kazanan Dolphins ekibi hala momentum sahibi ve tabiki Adam Gase bir nebze ilk tur rakipleri Steelers’ın baş belası. Hatırlayanlar 2011 wild card’ında Tebow’lu Denver deplasmanda ve uzatmada Steelers’ı yenerken Adam Gase’in o takımın QB koçu olduğunu bilirler. Güçlü savunması ve iyi bir koşu oyunu olan Dolphins dört ve beş numara takımlardan daha tehlikeli olarak görünmekte. Tabi ki savunma oyuncuları Kiko Alonso, Cameron Wake ve Ndamukong Suh gibi yıldız oyuncuların varlığı da Dolphins’in büyük artıları arasında.

Sıkıntılar: İlk iki hafta kazanmak için AFC’nin en tecrübeli QB’leri Roethlisberger ve Brady’i deplasmanda geçmeleri gerekmekte. Tabiki son hafta evinde Patriots’a ağır yenilmeleri de moralleri biraz düşürdü. Ryan Tannehill’in diz sakatlığı bu takımı yedek QB Matt Moore’a mecbur bıraksa da Moore, Bills ve Jets’e karşı deplasmanda gösterdiği performanslarla iyi bir yedek olduğunu gösterdi ama yine de gelecekte Hall of Fame’de olacak QB’lere karşı pek şansı görünmüyor.

Ev sahibi olma senaryosu: Dolphins’in evinde playoff maçı oynama şansı bulunmuyor…