Hüzünlü hafta geldi çattı. Haftalardır süren sezon ve playoff’ların sonuna geldik. Şimdiden ‘Ne yapacağız şimdi?’ sorusunu sormaya başlamıştır çoğu kişi. Oturup baseball izleyecek halimiz yok, bari buz hokeyi izleyelim (Go Pens). Son maçta Pazarı gecesini Pazartesi sabahına bağlayan gece TSİ 02.30’da başlayacak. Meydana çıkan yiğitler New England diyarından gelme Belichick ve Brady liderliğinde AFC şampiyonu Patriots ile Georgia’nın sıcak ve nemli ortamlarından çıkıp gelen MVP’nin baş adaylarından Matt Ryan liderliğinde yüksek oktanlı hücum ile gelen NFC şampiyonu Falcons olacak.

Hemen hatırlatalım bu sene ki Super Bowl’da altıncı defa ligin normal sezonda en çok skor yapan takımı (Falcons) ile en az sayı yiyen takımı (Patriots) karşı karşıya gelecek. Daha önceki beş seferin, dördünde en iyi savunma mutlu sona ulaştı. Son yılların açık ara en zevksiz Super Bowl’u sayılabilecek Super Bowl 48’de Seattle’ın Denver’ı 43-8 gibi yüz kızartıcı bir skorla yolladığı maçta bu kategoriye giren Super Bowl’lardan. Normalde aynı pozisyonlarda olan oyuncular karşı karşıya gelmediği için pek kıyaslama yapılmaz ama farklı kategorilerde kimin ağır bastığını incelemek, maçın seyir zevki için önemli olacaktır. Gelin her pozisyonu tek tek karşılaştıralım…

Quarterback’ler

Matt Ryan bu sezon ortaya koyduğu istatistiklerle ne kadar formda olduğunu gösterse de, Super Bowl’da kim ne derse desin en önemlisi tecrübe, özellikle QB pozisyonunda. Super Bowl 48’i çıkarırsak son 10 senede her Super Bowl’da bir an gelir ve kazanan QB’lerin topu iğne deliğinden geçirmesi ya da harikalar yaratıp sack’ten kaçıp imkansız bir patlayıcı oyun yapması gerekir. Bu kadar tecrübe muhabbeti yaptıktan sonra tabi ki bu Brady’nin toplamda çıkacağı yedinci Super Bowl’u olacak. Brady bunların dördünde mutlu sona ulaştığını hatırlatalım. Brady’e de sadece tecrübeli deyip bu sezon yaptıklarından bahsetmezsek ayıp olur. Brady bu sezon ilk dört maçta cezalı olmasın rağmen bundan sonra oynadığı 13 maçta 28 TD pası ve sadece iki kere interception atmış ve takımı 12-1 gibi mükemmele derece almasında önemli rol almıştı. Hala bilmiyoruz ama belki de sezonun MVP’si 12 numara olabilir. Matt Ryan’ın ilk Super Bowl’u olması ve Brady’nin CV’si direk ibreyi QB pozisyonunda Patriots’a kaydırıyor.

Running Back’ler

 

Devonte Freeman ve Tevon Coleman bu sezon açık ara en iyi RB ikilisi olduklarını gösterdiler. Yapamadıkları şey yok, koşabilirler, pas yakalayabilirler ve çok göze batmasa da QB korumasında da hiç fena değiller. Hepsine artı en önemlisi patlayıcı hücumlarda çok başarılılar. Bu kadar iyi bir WR grubunun yanında oynamanın ekmeğini yiyen ikili bu sezon takımlarına en çok katkı yapan RB grubu istatistiklerinde en üst sıralarda. Patriots RB’leri ise hep Brady’nin gölgesinde kalıyorlar fakat bu sezon LaGarette Blount’ın bu sezon yaptığı 18 TD’sini unutmamak lazım. Blount’a artı olarak bence en ilginç istatistik, Dion Lewis’in Patriots ile oynadığı 18 maçın 18’inde de sahadan galibiyetle ayrılması. Bakalım bu hafta da bu seri devam edecek mi? Ayrıca eğer ikinci devre de Patriots farkı bir skordan fazlaya çıkarırsa bu Pazar’da Blount’un saati yeme ve savunmaları yorma konusundaki başarılarını hatırlarız gibime geliyor. Ne kadar güzel güzel konuşsam da Patriots RB’leri hakkında, Falcons’ın RB’leri daha ağır basıyor.

Pas Yakalayıcılar (WR/TE)

Bu kategoride herkes Atlanta diye düşünüyor ama aslında neredeyse hiç fark yok. Şimdi receiver’lardan konuşup Julio Jones’tan bahsetmezsek ayıp olur. Hızlı, çevik, uzun ve kuvvetli olmasının yanında neredeyse mükemmel ellere sahip. Kısa rotalardan, orta ve derin rotalara kadar hepsinde çok iyi koşan Jones, Patriots için baya zorlu bir tecrübe olacak. Jones’un yanında tamamlayıcı rolde oynayan Mohammed Sanu ve Cleveland Browns’tan alınan Taylor Gabriel’ın da performansları gayet iyi. Ara da Sanu’nun lise de QB oynamasından dolayı Wildcat formasyonları falan da gösteren Falcons pas hücumunda ligin en iyilerinden birisi. Patriots’ta ise Julian Edelman bir numaralı receiver pozisyonunda olsa da, takımda en az üç tane daha Edelman var, isimleri Amendola, Hogan ya da Mitchell olsa da. Kesişen rota koşularında karşı savunmaları maymun eden Patriots’ın bu hafta ne yapacağı da başka bir merak konusu. Hogan ve Edelman’ın Steelers’a karşı ortaya koydukları 286 yardlık kombine performansı beklemeyelim ama Atlanta’nın kötü pas defansına karşı en az birinin 100 yardı geçeceği yüksek ihtimal. TE pozisyonunda çok konuşulacak bir konu yok çünkü Patriots çok ağır basıyor. Her ne kadar Matt Ryan, tüm oyuncuları oyuna dahil etse de, Martellus Bennett, bilekte kırık olmasına rağmen Austin Hooper ve Toilolo’dan (Toylolo, efsane isim) bin kat daha iyidir. Patlayıcı oyunların fazlalığından ötürü bunu da Falcons’a verelim ama çok az bir farkla. Ancak Gronk oynasaydı ne diyeceğimi biliyorsunuz…

O-Line’lar 

Yine oldukça yakın bir kategori. Kesin olan bir şey varki Brady’nin sağ (Cannon) ve sol (Solder) tackle’ı pas korumasında oldukça iyiler. Ki iyi olmasalar bile adam üç adım geri atıp çıkartıyor elinden nasıl sack’leyeceksin? İkinci sene oyuncusu Shaq Mason (adamın tam ismi Shaquille Olajuwan Mason, ailesi basketbolcu olsun istemiş heralde) bu sezon düzenli bir performans gösterdi. Tek zayıf kısım center’da David Andrews, o da çok iyi olsa da ilk adımı biraz yavaş, o yüzden bazen sıkıntı yaratabiliyor. Diğer tarafta bilmiyorum kaçıncı kere yazıyorum ama bu sezonun en başarılı free agent imzalarından biri center Alex Mack. Gerçekten varlığı bu takımı her sezon 5-0 başlayıp saçmalayan takımdan, sezonu 12-4 bitiren takıma getirdi. Atletik yönü ile koşu oyununa sağladığı katkı ile ve en önemlisi de liderliğiyle bu line’ı adam etti. Line’ın sağ tarafı Chester (G) ve Schraeder (T) ile gayet sağlam. O bölgeden playoff’larda dahil hiç sack vermiyorlar. Gel gelelim sol tarafta Jake Matthews (T) ve Levitre’nin (G) bir maçı bir maçını tutmuyor. Brady’nin topu elinden hızlı çıkarması dolayısıyla burada az farkla da olsa Patriots diyorum.

D-Line’lar

Maçta açık ara en az fark yaratacak kısımlar. Ancak iki ünite de birbirinden aşırı farklı. Patriots defansif line’ı klasik önce koşu durduralım sonra QB’ye baskı kururuz kafasında bir grup iken, Falcons ise koşuyu çok düşünmeyip direk QB’ye gitmeye çalışan bir grup. Brown ve Branch, koşuya karşı çok iyiler diğer tarafta da Vic Beasley köşeden çok hızlı gelebiliyor. Ancak sıkıntı Beasley’nin 2.04’lük Nate Solders’a karşı ne yapacağı. İki grupta karşılarındaki offensive line’lara göre bir gömlek aşağıda kalacak gibi görünüyor o yüzden berabere.

Linebacker’ler 

Maçın kaderini belirleyecek grup linebacker’lar olacak. Özellikle Atlanta hücumunda dışarıda receiver’ları tutmak zorunda kalan CB’lerden ötürü el mecbur linebacker’lar, Freeman ve Coleman’ı durdurmayı deneyecek. Ancak Dont’a Hightower dışında ne Ninkovich, ne Van Noy ne, McCiellin ne de Roberts bu running back’lerle eşleşemez. Patriots linebacker’ları koşu oyununa karşı çok başarılılar ama pas oyunu onların yumuşak karnı. Diğer tarafta ise LB’ler tam tersi durumdalar. Eşleşmelerde oldukça iyi olan Falcons LB’leri, koşu oyununu durdurmada oldukça zayıflar. Önceki kısımda line dedim ama Beasley yine köşeden LB pozisyonunda Brady’e yetişmeye çalışırken iki çaylak De’Vondre Campbell ve Deion Jones koşuyu durdurabilir mi bakıp göreceğiz. Ancak pas coverage konusunda bu iki çaylak geçen hafta Rodgers’a karşı ne kadar iyi olduklarını gösterdiler. Yine çok yakın olsa da sadece Dont’a Hightower ve onun tecrübesi dolayısıyla Patriots diyorum.

Secondary’ler

Galiba en açık fark olan kısım burası. Falcons şu an “Desmond Trufant neredesin!?” diye ağlıyor çünkü takımda hem alan savunması hem adam adama oynayabilen yegane cornerback kendisiydi. O yüzden Atlanta alan oynamak zorunda kalacak ama Brady alan savunmalarını maymun ediyor. Dan Quinn, Seattle’daki savunmayı Atlanta’da uygulamaya çalışıyor. Aynı şekilde “Cover 3” yapacaklar ve sonra Brady hata yapar mı diye bekleyecekler. Eğer Falcons’ın ön yedilisi baskı kurabilirse bir ihtimal secondary’den büyük oyun gelebilir ama beklentim çok düşük. Patriots secondary’sinde her şey var. Gölge CB Malcolm Butler, Slot CB Logan Ryan, iyi safety’ler Devin Mccourty ve Patrick Chung. Bu grup bazen ön yedili ile işleri karıştırıp QB’lerin kafasını karıştırmada çok üstün. Açık ara Patriots.

Özel Takımlar

Belichik orijinal olarak özel takım koçluğundan gelen bir antrenör. Ancak özellikle son senelerde agresifliği bırakıp daha garantici oynadığı bir gerçek. Yine de coverage takımında Matt Slater, Nate Ebner gibi veteran oyunculara sahip olması birazcık Patriots tarafını ağır bastırsa da returner Eric Weems ve kicker Matt Bryant  bu sene muazzama yakın performans gösterdi. Maça çok etki edecek olmasa da bu kısımda ağırlık Atlanta’nın.

Koçlar

Belichik dört tane yüzüğünü masaya çıkarıp koyunca bize bir şey yazmak düşmez tabi ki. Gelmiş geçmiş belki de en büyük koç, NFL’in Gregg Popovich’i Belichick (Bey). Ancak saygıda kusur edilmemesi gereken bir diğer isim de son dört Super Bowl’un üçünde bulunan Dan Quinn. Bu adam 2013 ve 2014 yılında Seattle savunma koordinatörüydü, takım iki sene üst üste Super Bowl’a gitti ve de sürekli en iyi savunmaya sahip olmaya devam etti. Pete Carroll’ın koçluğunu bilen bilir, oyuncuları motive eder ama koordinatörler genelde savunma ve hücumu kontrol eder. Bu da Dan Quinn’in aslında ne kadar iyi bir koç olduğunu gösteriyor.

Ofansif koordinatörler konusunda muhtemelen son yılların en iyi iki koordinatörünü karşı karşıya getirecek Super Bowl bu olacak. Bir tarafta performansı ile seneye 49ers’ın koçu olacak Kyle Shanahan, diğer tarafta ise Jacoby Brisket (Bilinçli) ve Jimmy Garappolo ile 3-1 yapmayı başarmış ve Brady ile harikalar yaratan Josh McDaniels. Patriots savunmasında hep arka planda kalan şu garip şapkalı, sakallı abi Matt Patricia’da bu takımın başarısındaki en önemli aktörlerden. Falcons’da ise Denver’ın eski LB koçu Richard Smith. Koordinatörler dengeli olsa da, Belichick farkı Patriots’ı ağır gösteriyor.

Listeye bakınca Patriots 5-3 önde ama Super Bowl bu ne olacağı belli olmaz. Patriots sezon boyunca Atlanta kalibresinde hücum yapan bir takımla oynamadı. Ancak Atlanta takımı zor savunmalara karşı daha büyük testler verdi. Eğer tecrübe faktörü işin içine girer, Matt Ryan istediklerini yapamazsa o Patriots beşicni yüzüğü alır. Brady’de Montana’nın önüne adını koyar..