Sezonun sonu geldi çattı, bir yandan NFL sezonunu takip etmemizin Super Bowl ile taçlandırılması heyecanı, diğer yandan yine sezonun aslında ne kadar da kısa sürdüğünün hüznü var içimizde. Buraya kadar normal sezonu bol hikayeli, playoff turları sıkıcı bir süreç geçirdik, bundan sonrasında ise karşımızda kalan, Houston’da NRG Stadium’da Pazar gecesi oynanacak karşılaşma: New England Patriots – Atlanta Falcons.

New England Patriots: Buraya Nasıl Geldiler?

Seneye Tom Brady’nin dört maçlık cezasını çekmesiyle başladılar, Jimmy Garrapolo ve Jacoby Brissett bu süreci iyi idare etti, bu dönemi 3-1 ile geçtiler. Normal sezonda da hiç beşinci vitese almaya gerek duymadan Tom Brady’nin 28 TD pası ve iki INT istatistiklerini yakaladığı, LaGarrette Blount’un 18 koşu TD’ı yaptığı bir sezonu geride bıraktılar. Rakiplerinin hücumlarını da kısıtlamaları cabasıydı üstelik.

Playoff’ta ise division maçında Brock Osweiler’ın icabına kolayca baktılar, Texans defansı karşısında Tom Brady’nin zorlandığını gördük fakat karşılarında kendilerine hücum olarak diş gösterebilecek bir Texans yoktu. Konferans finalinde Pittsburgh Steelers ve Ben Roetlishberger, Gillette Stadium’da tutunamadı. Bu sefer de Patriots’ın, sezon içinde yoğurduğu, hamurunu hazırladığı ve playoff’ta rakiplerine korku salan defansına takıldılar. Playoff başladığı zaman muhtemelen AFC adayları arasında hemen herkesin tercihi Patriots olabilirdi, benim de öyleydi, kimseyi yanıltmadılar.

Atlanta Falcons: Buraya Nasıl Geldiler?

Atlanta Falcons, 2015 sezonuna muhteşem başladıktan sonra tepetaklak aşağı devrilmiş, hayal kırıklığı yaratarak kendilerini playoff dışında bulmuşlardı. 2016 sezonuna da 2015’deki gibi çok yüksek ivmeyle girdiler, sezon içinde o kazandıkları ivmeyi de kaybetmemeyi sonunda başardılar. Savunmalarında bilhassa Vic Beasley’nin önderliğinde rakiplerine zorluklar yaşatmayı başardılar fakat takımın esas konuşulacak ismi deneyimli QB Matt Ryan oldu. Matt Ryan, MVP kalibresinde geçirdiği bu sezonda hem takımı çok iyi yönetmeyi hem de maçlarda daha önce olmadığı kadar sorumluluk almayı başardı.

Takımın koşu ikilisi Devonta Freeman ve Tevin Coleman çok efektif kullanıldılar.  Playoff’ta division turunda karşılarına Seattle Seahawks ve müthiş savunması çıktı faka, adeta bir önceki playoff elenmelerinin hıncını alırcasına Matt Ryan, Julio Jones ve arkadaşları Seahawks’ı sahadan sildiler. Bir sonraki turda ise hem normal sezonun ikinci yarısını hem de playoff’ları epik geçiren Aaron Rodgers ve arkadaşlarını sahadan kazıdılar. Atlanta’da yapılan bu sahadan silme ve kazıma çalışmaları sonrası, Super Bowl 51’in kapıları onlara açıldı.

Eksikleri – Fazlaları: New England Patriots

Fazlaları çok bilindik ve hep tekrar eden şeyler aslında, Bill Belichick, Tom Brady, deneyim ve savunmaları. O kadar deneyimliler ki, playoff ya da Super Bowl tecrübelerini, (Belichick ve Brady ikilisinin) kıyaslayabileceğim hiçbir kıstas yok, örnek vermek için uzun uzun düşündüm, bulamadım. Normal sezonda kendilerine göre rahat bir fikstürleri olması ve ayrıca playoff’ta da gayet iyi performans göstermeleri eksiklerini de kapattı. Belki hafızamda daha taze yer aldığı için, Texans defansının Brady’e yaşattıkları eksik olarak göze çarpıyor olabilir.

Eksikleri – Fazlaları: Atlanta Falcons

Matt Ryan ve Julio Jones takımın kesinlikle fazlaları, artıları. Ayrıca savunmaları da çok dinamik, çok genç oyunculardan oluşuyorlar. Texans savunmasındaki Jadeveon Clowney’nin etkisini Vic Beasley gösterebilirse, Patriots’ı zora sokabilirler. Eksiklerinden en önemlisi ise: Deneyim. Koşu oyunları bazen durma noktasına da gelebiliyor ayrıca, bu durumda sadece Matt Ryan’ın eline kalmış olacaklar.

Karşılaşma Nasıl Geçer?

Büyük maçlarda karşılaşmayı nasıl sonlandırdığınız gibi, maça nasıl başladığınız da önemlidir. Üç Super Bowl önce, Broncos ve Seahawks karşılaşırken ilk hücum Broncos’a aitti. Sezon boyunca kırılmadık rekor bırakmayan Peyton Manning kötü gelen bir snap sonrası safety’e maruz kaldı, hemen akabindeki hücumda Seahawks yine sayı üretti, Broncos birinci hakkı almayı başaramadı, karşılaşmanın başlangıcındaki tüm planlar, beklentiler değişti, Seahawks egemenliğiyle geçen bir maç oldu.

Ya da maçı nasıl bitirdiğiniz de çok önemlidir, Marshawn Lynch’e topu vermeyip pas tercih eden Pete Carroll sizi muhtemel bir yüzükten daha edebilir. Fakat bu maçta, maçın tonunun çok erkenden belli olacağını düşünüyorum. Olur da, Atlanta Falcons ilk bir iki hücumunda Patriots hücumunu durdurmayı başarabilirse, hem kendilerine güvenleri gelecek/artacak hem deneyimsizliklerinden doğan el-ayak titremesi sorununa çözüm bulunacak hem de ne kadar deneyimli olursa olsun Patriots’ın planlarının bozulmasına yol açacak. Bunun haricindeki her yol, her ihtimal Patriots’a çıkıyor. Patriots’ın hem koşu hücumu daha stabil hem de defansları daha ağır basıyor, ayrıca birkaç defa belirttiğim üzere kıyas kabul etmeyecek biçimde deneyimliler. Muhtemel bir Patriots şampiyonluğuna şimdiden selam olsun.

Maçı İzlerken Ne Yapın – Ne Yapmayın

– Mümkünse ertesi gün çalışacak ya da okula gidecekseniz, Pazar sabahı erken uyanın, erken uyuyun, saat 02.30’da uyanın maç karşınızda olacak.

– Karşılaşma uzatmaya gitmese dahi yaklaşık üç buçuk – dört saat kadar sürecek, planlarınızı buna göre yapın.

– İçecek ve yiyeceklerinizi hemen elinizin uzanacağı mesafeye koyun, ayrıca kalkıp uğraşmanızı istemem.

– Maçın tamamını izleyin, bakmayın Patriots kazanır dediğime, Super Bowl bu, belli olmaz.

– Twitter’da dönen muhabbetleri kaçırmayın, çok eğlenceli oluyor.

– Oradaki spor/rekabet kavramlarını buradakiyle karıştırmayın, her şey bir saygı çerçevesinde yürüyor zira.

– Buradaki yazıları okumaya, podcast’leri dinlemeye devan edin, heyecanınız artacak…

Herkese çok heyecanlı, bol hikayeli bir karşılaşma diliyorum, tekrar görüşmek üzere…