2011 NFL Draftı’nın dördüncü turunda seçilerek profesyonel spor hayatına başlayan Jordan Cameron, yaşadığı sakatlıklar sebebiyle kariyerini sonlandırma kararı aldı. Cleveland Browns forması altında geçirdiği 2013 sezonunda 80 top tutuş, 917 yard ve yedi touchdown’lık performans göstererek NFL’in kalburüstü tight end’lerinden biri olabileceğini gösteren Cameron, yaşadığı dört beyin sarsıntısından sonra futbolu bıraktı.

San Francisco 49ers ile çaylak sezonunda harika bir performans gösteren Chris Borland’dan ve Buffalo Bills formasıyla bir sezon oynadıktan sonra emekliliğe ayrılan A.J. Tarpley’den sonra erken emekliliği seçen son oyuncu olan Jordan Cameron, iki sezondur Miami Dolphins forması giyiyordu.

Kariyerini 173 top tutuş, 2.046 yard ve 14 touchdown ile bitiren ve 2015 yılında AFWB (American Football Without Bareers) projesi kapsamında ülkemize de gelen oyuncu, kararı ile ilgili olarak “Beyin sarsıntılarını çok fazla düşünür oldum. Bu şekilde futbol oynanmaz. Eğer bu sakatlıklar olmasaydı oynamaya devam ederdim. Şu anda herhangi bir sıkıntım yok. Ancak kimse bu sakatlıkları daha fazla yaşarsam sağlıklı kalacağımı garanti edemiyor. Benim için sağlıktan daha önemli hiçbir şey yok.” şeklinde konuştu.

Beyin sarsıntılarının ne kadar ciddi sonuçlar doğurabileceğinin daha iyi anlaşılmasıyla erken emekliliklerin sayısının giderek artması bekleniyor. Bu konuda Hollywood filmleri bile yapılırken NFL yönetimi, konuya hala gereken önemi vermemek ile eleştiriliyor.

Son olarak geçen sezon Case Keenum’ın başına aldığı çok ciddi bir darbeye rağmen oynamasına izin verilmesi ve Malcolm Jenkins’in beyin sarsıntısı geçirmesine rağmen bunu gizleyerek oynadığının öğrenilmesi, bu tartışmaları tekrar ateşlemişti. “Bugün bu sporu baştan yaratacak olsak, güvenlik sebebiyle izin verilmezdi.” diyen pek çok uzmanın haksız olduğunu iddia etmek zor.

Fiziksel temasa dayalı bir spor olan futbolda her zaman sakatlıklar olacaktır ancak oyuncu sağlığı, NFL yönetiminin de sürekli söylediği gibi her şeyin önünde olmalı. Umarız bu konu ile ilgili daha ciddi önlemler alınır ve hiçbir oyuncu bu sporu yaparken gelecekteki sağlığı ile ilgili bir endişe duymaz.