2017 NFL Draftı’nın en merakla beklenen seçimlerinin başında ilk turda kaç quarterback’ler geliyordu. Kimileri Mitch Trubisky, Pat Mahomes, Deshaun Watson, DeShone Kizer gibi isimleri överken, kimileri ise bu oyuncuların geçtiğimiz yılın draft’ında olmaları durumunda ilk turdan seçilmeyeceklerini iddia ediyorlardı.

Draft gecesi herkesi şaşırtan bir şekilde ilk turda üç quarterback birden seçildi ve bu seçimler beklenenden çok yüksek bir şekilde ilk 12 sıra içinde yapıldı. Üstüne üstlük quarterback seçen takımların hepsi, bu seçimler için takas yaparak draft’ta yukarı çıktılar.

İlk hamle Chicago Bears’tan geldi. Üçüncü sıradan bir ihtimal Mitch Trubisky’i seçme olasılığı bulunan Bears, ikinci sıranın sahibi San Francisco 49ers ile takas girdi. 49ers’ın ikinci sıra seçim hakkı için, Bears, kendi üçüncü sırası, üçüncü ve dördüncü tur seçim hakları ve 2018 NFL Draftı üçüncü tur seçim hakkını San Francisco’ya yolladı.

Sadece bir sıra yükselmek için toplamda dört draft hakkı veren Bears’ın bu hamlesi oldukça eleştirilirken, Chicago ekibi, seçim hakkını North Carolina’nın oyun kurucusu Mitch Trubisky’den yana kullandı.

Bu takas gerçekleşmeseydi de Bears’ın Trubisky’i üçüncü sıradan alma ihtimalinin oldukça yüksek olması dışında, off-season’da Tampa Bay Buccaneers’ın yedek quarterback’i Mike Glennon’a üç yıllık 45 milyon dolarlık sözleşme vermiş olmaları da draft takasının eleştirilmesine ön ayak oldu.

Şimdi Bears’ın uğruna dört draft hakkı verdiği Mitch Trubisky ile mi yoksa yıllık 15 milyon dolar vereceği Mike Glennon ile mi sezona başlayacağı büyük bir merak konusu haline geldi…

Draft esnasında 10. sıraya gelindiğinde ise bir başka takas haberi daha geldi. Yıllardır bir playoff takımı olan Kansas City Chiefs, 10. sıra draft hakkı için Buffalo Bills’e kendi 27. sıra seçim hakkını, üçüncü tur hakkını ve 2018 NFL Draftı ilk tur seçim hakkını gönderdi. Herkes Chiefs’in 10. sıradan bir savunma oyuncusu seçmesini beklerken gelen seçim bir şok etkisi yarattı: Pat Mahomes!

Tüm draft’ın en büyük gunslinger quarterback’i olarak gösterilen Pat Mahomes için Chiefs’in bu kadar draft hakkı vermesinin yanı sıra halen kadrolarında Alex Smith varken böyle bir hamle yapmaları hiç beklenmiyordu.

Şimdi uğruna dünyalar verilen ve riskli oyun tarzıyla bilinen Pat Mahomes’un, NFL’in en garantici quarterback’i Alex Smith ile nasıl bir forma yarışına gireceğini ya da Alex Smith’in arkasında nasıl bir gelişim göstereceğini bekleyip göreceğiz…

Mahomes’un hemen iki sıra ardından 12. sıradan giden isim ise NCAA’de Clemson Tigers’ı şampiyonluğa taşıyan ve bir ay öncesine kadar sınıfının en iyi quarterback’i olarak gösterilen DeShaun Watson oldu. Ancak merak etmeyin, korkulan olmadı ve Watson, 12. sıradan Cleveland Browns’a gitmedi…

Tony Romo’yu transfer etmesi beklenirken, Romo’nun emeklilik kararı sonrası quarterback’siz kalan Houston Texans, Browns’ın 12. sıra hakkı için kendi 27. sırasını ve 2018 NFL Draftı ilk tur seçim hakkını verdi.

Houston Texans’ın NFL genelinde quarterback’e en çok ihtiyaç takımların başında gelmesi sebebiyle bu hamle genel olarak olumlu karşılandı.

Öte yandan geçtiğimiz aylarda Texans, oyun kurucusu Brock Osweiler’ın kontratından kurtulmak için 27 yaşındaki oyuncuyu Browns’a göndermiş, yanında bir de 2017 NFL Draftı altıncı tur seçim hakkı ve 2018 NFL Draftı birinci tur seçim hakkını vermişti.

Özetle, Texans, DeShaun Watson’ı alabilmek için Cleveland Browns’a önümüzdeki yılın draft’ındaki ilk iki tur seçim hakkını vermiş oldu. Kağıt üzerinde Browns, Texans’ın QB sorunu yüzünden kendi geleceğine önemli bir yatırım yaptı diyebiliriz.

En son geçtiğimiz yıl ilk turda üç quarterback seçilmişti… Bu isimlerden Jared Goff ve Paxton Lynch ilk yılında hiçbir etki gösteremezken, Carson Wentz zaman zaman ortaya koyduğu olumlu performanslarla umut vermişti.

Trubisky, Mahomes ve Watson üçlüsünü nasıl bir çaylak sezonun beklediği büyük bir soru işaretiyken, bu isimler arasından ilk 11 formasına en yakın olanı olarak DeShaun Watson öne çıkıyor…