Geriye dönük draft değerlendirmelerimize devam ediyoruz. Geçtiğimiz haftalarda 2013 NFL Draftı’nı benim geçmişte yapmış olduğum değerlendirmeler üzerinden incelemiştik ve haliyle Kaan Özaydın’ın çeşitli iğnelemelerine maruz kalmıştım. O draft’ın üzerinden dört yıl geçti ve bizde dedik ki üç yıl da bir draft’ı değerlendirmek için yeterli bir süreç ve 2014 NFL Draftı’na da şöyle bir bakalım…

2014 NFL Draftı belki de yakın geçmişteki en sağlam draft olarak göze çarpıyor. Bunda en büyük katkı ise bana göre NFL tarihinin en iyi wide reciever sınıfını ihtiva etmesi. Odell Beckham Jr., Mike Evans, Sammy Watkins, Brandin Cooks, Jarvis Landry, Allen Robinson, Martavis Bryant, Kelvin Benjamin, Jordan Matthews gibi isimler bu draft’ın birer ürünü ve hepsi kendi içlerinde birer yıldıza dönüşmüş durumda.

2014 sınıfı sadece kaliteli wide reciever çıkarmakla kalmadı, şimdilerde ligin üç genç savunmacı süper yıldızını da üretti. Khalil Mack, geçtiğimiz sezon yılın en iyi savunma oyuncusu seçilirken Von Miller ve J.J. Watt ile birlikte ligin en dominant savunma oyuncusu olarak gösteriliyor. Aaron Donald, lige girdiğinden itibaren takımların üç-teknik pozisyonuna bakış açısını değiştirdi ve burada ligin en dominant inside rusher oyuncusundan bahsediyoruz. Jadeveon Clowney ise kariyerinin ilk yıllarında sakatlıklarla boğuşsa da geçtiğimiz sezon Watt’ın yokluğunda durdurulamaz bir güç olarak karşımıza çıktı.

Ayrıca eğer bir draft sınıfının kaliteli olduğundan bahsediyorsak mutlaka en az bir franchise quarterback çıkarması gerekiyor. 2014 draft’ımızda o da var; Derek Carr. Carr, bu draft’ın ilk turunda seçilmedi ve toplamda seçilen dördüncü quarterback’ti. Ancak günümüze geldiğimiz zaman tüm gruptan büyük farkla ayrılarak ligin pozisyonunda en iyi oyuncularından birisine dönüştü.

Bu kez bir önceki yazıdan farklı bir yol kullandık, en isabetli değerlendirmelerde bulunduğum bir draft için işleyişi değiştirme fikrini de “manidar” bulduğumu söylemeden geçemeyeceğim. Aşağıda da göreceğiniz gibi Kaan Özaydın ile birlikte bu kez benim geçmişte yaptığım değerlendirmeleri kullanmayıp komple ilk turu ve bunun yanında diğer turlardan seçilip ligde saygı değer bir pozisyona ulaşmış isimlere de yer verdik.

1) Houston Texans – Jadeveon Clowney, DE, South Carolina

Draft öncesi Clowney hakkında “15 yılda bir gelecek yetenek” tarzı açıklamalar yapılıyordu ancak Texans’ın quarterback ihtiyacı sebebiyle uzunca bir süre Teddy Bridgewater ve Johnny Manziel’in ismi ilk sıra için geçmişti. Clowney ilk iki sezonunda kendisinden beklenenleri veremese de 2016 sezonundaki seçimiyle ne kadar isabetli bir seçim olduğunu herkese gösterdi. (K.Ö.)

2) St. Louis (Los Angeles) Rams – Greg Robinson, OT, Aubrun

Aslen Washington Redskins’e ait olan bu hak, 2012 draft’ında bu iki takım arasındaki meşhur Robert Griffin III takası sonucu Rams’e geçmişti. Greg Robinson’ın, o zamanlar üstün atletizmi ve koşu bloğundaki doğal yeteneği sayesinde yeni bir Orlando Pace olması beklenirken az bir çoğunluk da henüz çok ham olduğundan bahsediyordu. Sonuç olarak az çoğunluk haklı çıktı ve geldiğimiz noktada Robinson, büyük bir hayal kırıklığından başka bir şey değil. (G.Ş.) 

3) Jacksonville Jaguars – Blake Bortles, QB, UCF

Bortles, bu draft’ın Ben Roethlisberger’ıydı. Geride bıraktığımız üç sezonda vücut yapısı dışında Roethlisberger ile hiçbir alakası olmadığını gösterdi. 2015 sezonunun ardından geçen sezon muhteşem bir düşüş yaşadı. Bu sene artık son şansı. Üçüncü sıra gibi yüksek bir yerden seçilecek isim değilmiş, üstelik arından Teddy Bridgewater, Derek Carr, Jimmy Garoppolo gibi isimlerin seçildiğini görünce Jaguars yanlış bir seçim yapmış diyebiliriz. (K.Ö.)

4) Buffalo Bills – Sammy Watkins, WR, Clemson

2014 wide reciever sınıfı, üç yıl gibi kısa sürede NFL tarihinin en iyi reciever sınıfı olarak kayıtlara geçti bile. Watkins ise bu muhteşem sınıfın en iyisi olarak lanse ediliyordu ancak sonuç biraz farklı oldu. Geride kalan üç sezonun hepsinde sakatlıklar yaşadı ve Bills’in uğruna trade up yapıp üstüne bir de Khalil Mack’i pas geçerken olacağını düşündüğü oyuncuya dönüşemedi. Hayır, Watkins hala çok iyi bir reciever ama sahada kalabilirse. Fakat Bills, artık onun sağlıklı kalabilme ihtimaline inanmıyor olacak ki beşinci yıl opsiyonunu bile almadılar. (G.Ş.)

5) Oakland Raiders – Khalil Mack, LB, Buffalo 

Mock draft’larda genelde ilk üç içinde gösterilen Khalil Mack, beşinci sıraya düşünce Raiders bu fırsatı tepmemişti ve takımın yıllardır süren talihsizliğini değiştiren seçim belki de bu oldu. Geçtiğimiz yıl ligin en iyi defans oyuncusu oldu. Sadece üç sene içinde ligin en dominant savunma oyuncularından birine dönüştü. (K.Ö.)

6) Atlanta Falcons – Jake Matthews, OT, Texas A&M

Jake Matthews, kariyerinin ilk dönemlerinde zorlanmış olsa da geride kalan sezonda Super Bowl oynayan Atlanta Falcons takımının çekirdek oyuncularından birisi haline ve aynı zamanda ligin de iyi left tackle’larından biri haline geldi. Zaten Matthews genleri taşıyıp NFL’de başarısız olmak pek rastlanmış bir şey değil. Hall of Famer Bruce Matthews’un oğlu ve Packers linebacker’ı Clay Matthews’un kuzeni olan Jake için de bu durum farklı değil. (G.Ş.)

7) Tampa Bay Buccaneers – Mike Evans, WR, Texas A&M

Evans, çaylak yılından itibaren her sezon istinasız 1,000 yardın üstüne çıkmayı başarıyor. Zaten iyi olan 2014 receiver grubunun ön plana çıkan isimlerinden. Bucs burada ne kadar doğru bir seçim yaptığını geçen sezon Evans’ın gösterdiği performans ile ligin en iyi wide receiver’ları arasına girmesi açıklar nitelikte. (K.Ö.)

8) Cleveland Browns – Justin Gilbert, CB, Oklahoma State

Draft’ın en büyük bust’larından birisi, belki de birincisi. Gilbert, Browns’ta geçirdiği iki sezonda sadece üç maça starter başladı ve şimdilerde ise dört maçlık cezasıyla birlikte serbest oyuncu. Sadece aşağıda ondan sonra seçilen oyunculara bakarak Browns’ın Gilbert’ı seçerek nasıl Brownsça bir hareket yaptığını anlayabilirsiniz. Burada kalan iyi oyuncular arasında gözlerini kapatarak birini seçseler, yüzde elliden fazla bir şansla bir Pro Bowler seçebilirlermiş. (G.Ş.)

9) Minnesota Vikings – Anthony Barr, LB, UCLA

Son üç yılın ikisinde Pro Bowl olan Anthony Barr, Vikings’in şu anda ligin en iyi savunmalarından birine sahip olmasında başrol oynayan oyunculardan. Her ne kadar arkasından yine çok iyi linebacker’lar seçilmiş olmasına rağmen, Vikings’in geri dönüp bu seçimi değiştirmek isteyeceğini sanmıyorum. (K.Ö.)

10) Detroit Lions – Eric Ebron, TE, North Carolina

Jimmy Graham tarzı bir oyuncu olma potansiyeliyle yıllar sonra ilk onda seçilen ilk oyuncu olmuştu Ebron ancak o potansiyeline ulaştığından pek bahsedemeyiz. Evet, o kadar da kötü bir oyuncu olmadı belki ama ilk on sıradan tight end seçiyorsanız o adamın game changer olmasını beklersiniz. Ebron ise ne yazık ki sıradan bir tight end’den fazlası olamadı. (G.Ş.)

11) Tennessee Titans – Tylor Lewan, OT, Michigan

2016 yılında Pro Bowl olan Tylor Lewan, zaten draft’ın en iyi offensive line oyuncularından biri olarak gösteriliyordu. Titans’ın son iki yıldır süren başarılı draft seçimlerini başlatan isimlerden biri oldu. Ligin en iyi left tackle’ları sıralamasında başa oynar. (K.Ö.)

12) New York Giants – Odell Beckham Jr., WR, LSU

2014 NFL Draftı birbirinden değerli oyuncular çıkardı ama hem saha içi hem de saha dışında Odell Beckham Jr., bu draft’ın gerçek süper yıldızı diyebiliriz. Bu OBJ, bu draft’ın en iyi oyuncusu demek değil ki kimine göre öyle de olabilir. LSU’nun koşu temalı hücumlarında ortaya çıkamayan yeteneği daha çaylak sezonunda tam gösterimdeydi ve sezonun ilk dört maçını kaçırmasına rağmen 1,305 yard ve 12 TD, Giants’ın nasıl bir altın bulduğunu gösteriyordu. OBJ, tartışmasız bu tarihi sınıfın en iyi reciever’ı oldu ve şimdilerde de ligin en iyilerinden. (G.Ş.)

13) St. Louis (Los Angeles) Rams – Aaron Donald, DT, Pittsburgh

Rams’in ikinci sıradan seçtiği Greg Robinson bence hayal kırıklığıydı ancak Aaron Donald, tüm Rams savunmasının en önemli ismi. Draft’ın üzerinden üç yıl geçmesine rağmen takımda hala hücum diye bir şey olmadığını da düşürsek Donald, şu anda Todd Gurley dahil Rams’in en değişilmez oyuncusu. Hatta ligin en iyi 10 savunma oyuncusu arasına da ismini yazabiliriz.(K.Ö.)

14) Chicago Bears – Kyle Fuller, CB, Virginia Tech

Yine bir cornerback ve bir başka bust. Fuller aslında çok umut veren bir çaylak sezonu geçirmesine rağmen sonraki sezonlarda gelişimini sürdüremedi. Bunda en büyük etkenin sakatlıklar olduğunu da söylememiz gerek tabi. Fuller, geçtiğimiz sezon diz sakatlığı nedeniyle tek bir maç bile oynayamadı. Bu sezon takıma girebilirse Bears ile son şansı olacak. (G.Ş.)

15) Pittsburgh Steelers – Ryan Shazier, LB, Ohio State

Shazier de draft’tan üç yıl sonra kariyerinin zirvesini yaşayan oyuncuların başında geliyor. Sakatlıklar biraz başını ağrıtsa da geçtiğimiz yıl Pro Bowl olan 2014 NFL Draftı sınıfı oyuncularından biriydi. Inside linebacker’lar artık eskisi kadar dominant olmasa da Shazier, Steelers’ın önemli parçalarından biri olarak ne kadar isabetli bir seçim olduğunu gösterdi. (K.Ö.)

16) Dallas Cowboys – Zach Martin, G, Notre Dame

Büyük Dallas Duvarı’nın son parçası. Tarihler 2014 Nisan ayını gösterdiğinde herkes Jerry Jones’un bu hakkı Johnny Manziel’den yana kullanmasına o kadar emin olmaya başlamıştı ki kimse onun Dallas’ı ligin en iyilerinden yapacak bu hamleyi yapmasına ihtimal vermiyordu. Sonuçta Dallas, iki sezon üst üste offensive line oyuncusu seçmezdi ilk turda. Ancak inanılmaz bir şey oldu ve Cowboys Zach, Martin’i seçti. O günden beri Martin ligin en iyi guard’larının başında geliyor ve Cowboys offensive line’ı tarihin en iyileri arasında yerini aldı. (G.Ş.)

17) Baltimore Ravens – C.J. Mosley, LB, Alabama

Şimdi dönüp bakıyordum da bu draft adeta bir linebacker cennetiymiş. Daha 17. Sıraya geldik ve Mosley draft’ın Pro Bowl olma onuru yaşamış dördüncü oyuncusu. Seçildiği günden beri Terrell Suggs ile birlikte Baltimore Ravens savunmasının kalbini oluşturmaya devam ediyor. (K.Ö.)

18) New York Jets – Calvin Pryor, S, Louisville

Sadece bir başka hayal kırıklığı yaratan secondary oyuncusu. Louisville günlerinde izlemesi keyifli sert vuran bir safety olan Pryor, Jets’in ortamından mıdır bilinmez oyununu NFL seviyesine yükseltmekte zorlandı. Zaten Jets de 2017 draft’ının ilk iki turunda safety seçerek ve Pryor’ın beşinci yıl opsiyonunu kullanmayarak niyetini belli etti. Pryor, hala genç ve başka bir takımda iyi bir parçaya dönüşebilir. (G.Ş.) – Bu satırlar yazılırken Pryor, Cleveland Browns’a takas oldu.

19) Miami Dolphins – Ja’Wuan James, OT, Tennessee

Geçtiğimiz sezon Miami Dolphins’te offensive line’ın biraz iyi oynadığında Ryan Tannehill’in ne kadar rahatladığını ve Jay Ajayi’nin yıldız bir oyuncuya dönüşmesine şahit olduk. İşte James de bu line’ın önemli bir isimlerinden. Her ne kadar şu an ligin en iyilerinden biri olmasa da Miami Dolphins’in kendisinden memnun olduğunu söyleyebiliriz. (K.Ö.)

20) New Orleans Saints – Brandin Cooks, WR, Oregon State

Bu sınıfın reciever’ları arasında bir sıralama yapsak Cooks, muhtemelen OBJ ve Evans’ın arkasında üçüncü sırada yer alır. Saints formasıyla çaylak sezonu hariç diğer iki sezonunda da 1,000 yard barajını geçen Cooks, kendisini bu sürede ligin en tehlikeli derin saha tehditlerinden biri olarak ispatladı. Ancak asıl sorun da burada başladı. Cooks, Saints’teki bu rolünden memnun kalmadığı için takasını isteyince kendisini Patriots’ta buldu. Saints, onu arayacak mı asıl soru o şimdi. (G.Ş.)

21) Green Bay Packers – Ha Ha Clinton-Dix, S, Alabama

Ha Ha Clinton-Dix, “Ha Ha diye isim mi olur arkadaş?” şeklinde yorumlarla draft öncesi Türk Amerikan futbolu severler arasında adını duyurmuştu. Ancak 2014 NFL Draftı’nda 21. Sıraya kadar düşmesi biraz sürpriz olmuştu. Geçen sezon yol geçen hanına dönen Packers secondary’sinde Clinton-Dix ayakta kalmayı başarabilen tek isimdi. O da üçüncü sezonunda Pro Bowl’a adını yazdıran isimlerden oldu. (K.Ö.)

22) Cleveland Browns – Johnny Manziel, QB, Texas A&M

Browns’ın göz göre göre lades dediği seçimlerden sadece bir başkası. Manziel, her ne kadar Heisman kazanıp koleji domine ederek gelen bir oyuncu olsa da NFL’de yapamayacağı gün gibi belliydi ki bu sadece saha içi nedenlerden değil saha dışı nedenlerden de kaynaklıydı. Sonuçta Manziel, oynadığı maçlarda heyecan yaratsa da alkol sorunları nedeniyle ligden kopup gitti. (G.Ş.)

23) Kansas City Chiefs – Dee Ford, DE, Auburn

Dee Ford, ligin en iyilerinden olan Kansas City Chiefs defansında ön plana çıkan bir isim olmasa da her sezon üstüne koyarak devam ettiğini söylemek mümkün. 2017’nin onun için büyük bir yıl olacağı da söylenenler arasında. (K.Ö.)

24) Cincinnati Bengals – Darqueze Dennard, CB, Michigan State

2014 yılına döndüğümüz zaman Dennard, benim favori cornerback’imdi. Geldiğimiz noktada ise Dennard’ı değerlendirmek biraz zor. Baktığımız zaman üç sezonda sadece dört kez starter olabilmiş bir oyuncu görüyoruz ancak Bengals’ın savunma geleneklerinde süreç biraz farklı ilerliyor. 2012 NFL Draftı’nın 17. sırasından bir başka cornerback Dre Kirkpatrick’i draft edip üç sezon doğru düzgün oynatmamışlardı. Sonrasında Kirkpatrick starter oldu ve takım için kaliteli bir corner’a dönüştü. Bengals’ın Dennard’ın beşinci yıl opsiyonunu kullandığını da düşünürsek benzer bir hikayeyi bu oyuncu özelinde de izleyebiliriz. (G.Ş.)

25) San Diego (Los Angeles) Chargers – Jason Verrett, CB, TCU

Verrett bu sınıfta seçilen dördüncü cornerback’ti ve burada Chargers, hedefi tam 12’den vurdu. Geriye dönüp baktığımızda Verrett açık ara sınıfının en iyi cornerback’i aynı zamanda potansiyel olarak ligin de en iyileri arasında. Ancak sakatlıklarla başı belada, sağlıklı kalabildiği tek sezon 2015 yılıydı ve ne kadar dominant bir CB olabileceğine dair sinyaller verdi. Geçtiğimiz yıl sezonu erken kapatması Chargers adına bir yıkım olmuştu. (K.Ö.)

26) Philadelphia Eagles – Marcus Smith, LB, Louisville

Marcus Smith, kimsenin beklemediği birinci tur seçimiydi ve bu etiketin ağırlığıyla yaşamakta zorlandı. Louisville’deki son sezonunda 14,5 sack ile oynamasına rağmen kimse birinci turda seçilecek oyuncu olduğunu düşünmüyordu fakat gördük ki Chip Kelly’nin başka planları varmış. Şu noktada Smith, boşa giden bir birinci tur seçiminden fazlası değil. (G.Ş.)

27) Arizona Cardinals – Deona Bucannon, S, Washington State

Bucannon, draft öncesi bu sınıfın en iyi safety’lerinden biri olarak gösteriliyordu ancak Arizona Cardinals secondary’sinin halihazırda ligin en iyilerinden biri olması sebebiyle pozisyon değiştirmek zorunda kaldı. 2015 sezonunda linebacker olarak fena bir iş çıkarmadı. Geçtiğimiz sezon ise tüm takım gibi onun da performansı düştü, sezonun bitimine kısa bir süre kalarak sakatlandı ancak bu sakatlığa rağmen Cardinals, kontratındaki beşinci yıl opsiyonunu kullanarak oyuncuyu iki yıl daha takımda tutacağını açıkladı. (K.Ö.)

28) Carolina Panthers – Kelvin Benjamin, WR, Florida State

Gelecekte bu draft’ın lige getirdiğinden daha iyi bir wide receiver grubu getirecek bir draft olması gerçekten çok zor. 28. sıraya geldiğimizde bile takımların no.1 WR bulduklarını görüyoruz. Kelvin Benjamin, lige girdiği andan itibaren uzun boyu ve güçlü fiziği ile NFL cornerback’lerine eşleşme sorunları yaratan bir oyuncu oldu ve Cam Newton için redzone’da can simidiydi. İki sene önceki diz sakatlığı zaten yavaş olan Benjamin’i daha da yavaşlatmış olsa da Panthers için hala önemli bir oyuncu. (G.Ş.)

29) New England Patriots – Dominique Easley, DT, Florida

Easley, çapraz bağlarından sakatlandığı bir NCAA sezonunun ardından NFL’e giriyordu. Patriots ilk turdan onu seçerek bir kumar oynadı ve sonucunda Easley bir hayal kırıklığı oldu. İki sezonun ardından Patriots’ın serbest bıraktığı oyuncu geçen sezon Los Angeles Rams ile New England’daki yıllarına nazaran iyi bir grafik çizdi. (K.Ö.)

30) San Francisco 49ers – Jimmie Ward, S, Northen Illinois

Jimmie Ward, geçtiğimiz yıllarda erozyona uğrayan 49ers defansının kalan son kaliteli bir kaç parçasından birisi. Geride kalan üç sezonda da belirli bir seviyenin altına düşmeyen Ward, safety olarak draft edilmesine rağmen bu süreçte slot ve dış cornerback olmak üzere farklı pozisyonlarda da görev aldı. (G.Ş.)

31) Denver Broncos – Bradley Roby, CB, Ohio State

Roby, ilk turdan seçilen bir oyuncuya göre hayal kırıklığı yaratan isimlerden biri oldu diyebiliriz. Draft’ın üzerinden üç sezon geçmesine rağmen halen ilk 11’e yerleşemedi. Takımın rol oyuncularından biri olarak yoluna devam eden Roby’nin zirvesi 2016 AFC Finali’nde Tom Brady’nin pasına interception yaparak Broncos’a Super Bowl’un kapısını açması oldu. (K.Ö.)

32) Minnesota Vikings – Teddy Bridgewater, QB, Louisville

Bir zamanlar birinci sıradan seçilme adayı olmasına rağmen draft günü düşüş yaşayan Bridgewater’ın bu düşüşünü kendi şanslarına çeviren takım takasla ilk tura dönen Vikings olmuştu. Kariyerinin ilk iki yılında koşu odaklı bir takımın quarterback’inin oynaması gerektiği gibi oynadığı için fazla ışıltılı istatistiklere sahip olamasa da Vikings’in sonunda franchise quarterback’ini bulduğu konusunda herkes hemfikirdi. Ancak şu sıralar Bridgewater, geçen sezonun komple kaçırmasına neden olan kariyerini tehdit eden sakatlıktan dönmeye çalışıyor ve geleceği büyük bir soru işareti. (G.Ş.)

Öne Çıkan Diğer Oyuncular

Derek Carr, QB – Oakland Raiders (2. Tur, 36. Sıra)

2014 NFL Draftı şu an tekrar yapılsa ilk sıradan seçilmesi gereken oyuncu Derek Carr’dır. Texans üç sezondur halen aradığı quarterback’i bulamazken, ilk sırayı geçtim, ikinci turun başında da Carr’ı pas geçmişti. Hatta ilk turda iki seçim hakkı olan Browns’da Carr’ı ikinci turda seçmedi. İşte o Carr şu anda ligin en iyi 10 quarterback’inden biri haline geldi ve lige girişinden sadece üç sezon sonra MVP’lik bir performans sergileyerek acıların takımı Raiders’ı playoff’lara taşıdı. Geleceği de çok parlak… (K.Ö.)

Jordan Matthews, WR – Philadelphia Eagles (2. Tur, 42. Sıra)

Kimilerine göre NFL tarihinin en iyi oyuncusu olan Jerry Rice’ın ikinci dereceden kuzeni olan Jordan Matthews, kuzenin yüzünü kara çıkarmayacak bir oyuncuya dönüştü. Kolej kariyeri fazlasıyla üretken olan Matthews, bu sınıfın dev isimleri arasında arka plana düşmüştü. Eagles’ın yaşadığı wide reciever sıkıntıları arasında takımın en güvenilir elleri olan Matthews, uzun bir süre pas oyunlarının ilk opsiyonuydu. Önümüzdeki sezon ise topları Torrey Smith ve Alshon Jeffery ile paylaşacak. (G.Ş.)

Jeremy Hill, RB – Cincinnati Bengals (2. Tur, 55. Sıra)

LSU’nun running back komitesinden gelen Jeremy Hill, bu nedenle kolej seviyesinde fazla parlama şansı bulamamıştı. Hali hazırda NFL running back’leri olan Alfred Blue ve Spencer Ware, top paylaştığı isimlerden bazılarıydı. Çok hızlı bir oyuncu olmasa da tam NFL koçlarının sevdiği tarzda erken down’larda oynayabilecek tackle arası koşan bir running back profiliyle Bengals için önemli bir parça oldu Hill. Ancak kötü geçen 2016 sezonunun ardından takımın bir de Joe Mixon’ı draft etmesi Hill için tehlike çanlarının çalması demek. (G.Ş.)

Carlos Hyde, RB – San Francisco 49ers (2. Tur 57. Sıra)

Dört sezon boyunca Frank Gore’un veliahtını bulmak için sürekli bir yerlerden running back draft eden 49ers sonunda aradığı ismi 2014 NFL Draftı’nda Hyde ile buldu. Bir yıl Gore’un arkasında bekleyen Hyde’ın 2015 yılında büyük bir çıkış yapması bekleniyordu ancak sakatlıklar sebebiyle o çıkış 2016 sezonuna kaldı. Hyde sağlıklı kaldığında ligin iyi running back’lerinden biri olma potansiyeline sahip. (K.Ö.)

Allen Robinson, RB – Jacksonville Jaguars (2. Tur, 61. Sıra)

2014 wide reciever hazinesinin bir başka değerli parçası. Allen Robinson’ı takımı ve quarterback’i sağ olsun daha çok fantasy football verimliliğiyle hatırlıyoruz ancak gerçek hayatta da çok etkili bir reciever’dan bahsetmek mümkün. Özellikle 1,400 yard ve 14 touchdown istatistiklerine imza attığı 2015 sezonu hala hafızalarımızda. Geçen sezon Bortles kaynaklı bir düşüş yaşasa da Doug Marrone göreve geldikten sonra çıktığı her maçta yine 100 yard ortalaması yakaladı. (G.Ş.)

Jimmy Garoppolo, QB – New England Patriots (2. Tur, 62. Sıra)

Garoppolo seçimini, NFLTR’den “Patriots, Tom Brady’nin veliahtını buldu” tarzı bir başlıkla duyurmuştuk. Bu draft sonrası Garoppolo iki Super Bowl şampiyonluğu yaşadı ancak Brady’nin yedeği olarak. Malum Tom Brady, 45 yaşına kadar oynayacağını sürekli dile getiriyor ve bu da Garoppolo’nun geleceğinin Patriots’ta olmayacağını gösteriyor. Ancak şu ana kadar sahada olduğu zamanlarda potansiyelinin yüksek olduğunu herkese gösterdi. (K.Ö.)

Jarvis Landry, WR – Miami Dolphins (2. Tur, 63. Sıra)

LSU’nun yetenek pozisyonu oyuncularının zararına işleyen kaotik hücum sisteminin başka bir ürünü Landry. Hem kolej hem de NFL kariyerinin başlarında Odell Beckham’ın gölgesinde kalsa da şu sıralar ligin en iyi slot wide reciever’ı olarak kendisini kanıtlamış bir oyuncu. OBJ gibi jeneriklik tuttuğu paslar da cabası. (G.Ş.)

Chris Borland, LB – San Francisco 49ers (3. Tur, 77. Sıra)

Hani ilk sezonunda başarılı bir performans ortaya koyup aniden Amerikan futbolunun riskleri yüzünden emeklilik kararı alan bir San Francisco 49ers oyuncusu vardı ya, işte o isim Chris Borland. Potansiyeli olan bir oyuncuydu ama ilk sezonunun ardından emekli olarak uzun yıllar hatırlanacak bir isim olarak NFL tarihinde yerini aldı. (K.Ö.)

Devonta Freeman, RB – Atlanta Falcons (4. Tur, 103. Sıra)

İki yıldır Falcons’ın starter’ı olan Freeman, top paylaşmasına rağmen ortaya koyduğu istatistiklerle ön plana çıktı. Redzone’da NFL’in en etkili isimlerinden biri olan Freeman, hem koşu hem de pas oyununda etkinliğiyle Falcons’ın geçen sezonki başarısında en etkili olan isimlerden biriydi. (K.Ö.)

Martavis Bryant, WR – Pittsburgh Steelers (4. Tur – 118. Sıra)

OBJ ve Landry örneğinde de olduğu gibi kolej kariyerleri boyunca Clemson’da başlıkları süsleyen Sammy Watkins olurken Martavis Bryant, çok daha gölgede kalan oyuncuydu. Gelgelelim geçen yıl tüm sezonu kaçırmasına neden olan cezasına rağmen şu noktada Watkins’ten daha başarılı bir NFL kariyerine sahip olduğunu iddia edebiliriz. Özellikle çaylak sezonunda yakaladığı pas başına 21.1 yard gerçekten inanılmazdı. (G.Ş.)

James White, RB – New England Patriots (4. Tur – 130. Sıra)

Kariyerinin başlarında Bill Belichick’in çok başlı running back canavarında başlardan biri olarak yer bulmakta zorlansa da bulduğu fırsatları iyi değerlendirip rotasyonda yer dinmeyi başaran White, son zamanlarda kariyerinin en parlak dönemini yaşıyor. Öyle ki Super Bowl LI’in en değerli oyuncusu ödülü Brady değil de White’a verilse kimse itiraz etmezdi. (G.Ş.)

Michael Sam, DE – St. Louis (Los Angeles) Rams (7. Tur – 249. Sıra)

Michael Sam, gay olduğunu açıkladıktan sonra NFL’e draft edilerek ortalığı sarsmıştı. Draft sonrası forma satışları rekorlar kıran Sam’in belki de bu kadar gerilere düşmesinin sebebi cinsel tercihiydi ancak hazırlık maçlarından sonra takımdan kesilen Sam, Cowboys’un antrenman kadrosunda da CFL’de de tutunamadı. (K.Ö.)

Draft Edilmeyip Başarılı Olan Oyuncular

Willie Snead IV, WR – Cleveland Browns

Draft edilmemiş Willie Snead’i alan Cleveland Browns, onu hazırlık maçlarından sonra takımdan kesti. Ardından Carolina Panthers ile deneme idmanlarına çıkan Snead orada da beğenilmeyip, New Orleans Saints’in yolunu tuttu. İşte o Snead iki yıldır Drew Brees’in favori hedeflerinden biri olmayı başardı ve sırasıyla 984 yard ve 895 yardlık sezonlar geçirdi. Brandin Cooks’un gönderilişiyle 2017 sezonunda kariyer yılını geçirmesi muhtemel. (K.Ö.)

Malcolm Butler, CB – New England Patriots

West Alabama gibi adı duyulmamış bir okuldan çıkışlı olan Malcolm Butler, çaylak yılında Super Bowl’un kaderini değiştirmeyi başararak tarihe geçti. Maçın son saniyelerinde Russell Wilson’ın pasına interception yaparak Patriots’a tek başına Super Bowl’u getiren Butler, takip eden iki sezonda da takımın ilk 11’ine yerleşerek ligin iyi cornerback’lerinden biri olduğunu gösterdi, üstelik draft edilmemiş bir oyuncu olarak. (K.Ö.)