Geçen hafta ligin en iyi defanslarını sıralamıştım bu hafta da özel takımlardan bahsetmek istiyorum…

Özel takımlar maç içinde ofans ya da defansa göre daha az görünse de ya da pek çok Amerikalı bu özel takımlar oynarken mutfağa gidip yiyecek bir şeyler alsa da özel takımların önemi hiç azımsanamaz. Hemen 2016 sezonundan bir istatistik vereyim, Kansas City Chiefs ligin en iyi 20. hücumu ve 24. savunması olmasına rağmen, özel takımların katkısı ile AFC West’i kazanıp, AFC’de de iki numaralı pozisyonu kapmıştı. En basitinden hücuma nerede başladığının ne kadar önemli olduğunu herkes görmüştür.

Peki özel takımlar nasıl değerlendirilir? Herkes kafasına göre bir şey uydurabilir ama Rick Gosselin isimli Dallas Cowboys gazetecisi bir hesaplama sistemi geliştiriyor ve buna göre 22 tane istatistiğe bakıyor. Bu istatistikler alan golü vurulması, punt, kickoff ile bunların savunmaları üzerine kurulmuş. Hemen birkaç örnek yazayım bu olay ile ilgili; ortalama başlama vuruşu dönüşü, punt dönüşü, punt uzunluğu, punt’ın net uzunluğu (geri dönüşü çıkartılınca kalan yard), 20 yardın içine vurulan punt sayısı, alan golü sayısı, uzunluğu, başlama vuruşunda kaç kere top çalındığı vesaire diye liste uzuyor gidiyor… Ben de bu sıralamaya biraz da kendi görüşlerimi ekleyip bir sıralama yaptım. Kesin yine katılmayanlar olacaktır ama hep dediğim gibi bu sıralamalar tamamen kişisel…

5) Detroit Lions

Lions pek çok istatistikte kesinlikle ilk beşte yer alan bir takım ama daha önemlisi bu özel takımlar zor durumlarda ne yaptı? Geçen sezon bu takımın dokuz galibiyetinin sekiz tanesi dördüncü çeyrekte geldi. Eğer Matt Prater gibi güvenilir bir kicker’lrı olmasaydı eminim ki bu geri dönüşler çok sıkıntılı olabilirdi. Yine sezon toplamında alınan iki punt dönüşünde yapılan TD’lar sayesinde 17. sırada olan ofans ve 31. sırada olan defansa rağmen bu takım playoff’ları gördü. Özellikle Andre Roberts gibi bir başlama vuruşu döndürücüsü (her ne kadar takımdan ayrılmış olsa da) ve Matt Prater gibi bir kicker her takıma gerek. Zaten Matt Prater’ın yedi tane 50 yard üstü alan gollerinde %100 ile oynaması da göz dolduran başla bir istatistik.

4) Philedelphia Eagles

Hatırlayan var mı bilmem ama bu takım iki sene önce Foxborough’da Patriots’ı yenmişti ama nasıl yenmişti? Açtım maçın box score’una baktım ve diyecek kelime bulamadım. QB toplamda 120 yard pas atmış, toplamda 120 yard koşu hücumu yok ama bu takım 35 sayı atmış. Bu maçta bir punt bloklayıp TD, bir punt döndürüp TD ve bir de pas arası yapıp TD alan Eagles o gün 4-7 olan durumunu 5-7 yaparken Patriots 10-1’den 10-2’e düşmüştü. Darren Sproles’un ligin en iyi returner’larından birisi olduğu tartışılmaz. Bu sezon tüm takımlar içinde 27.2 yard ile başlama vuruşu sonrası en ileriden başlayan takımı kesinlikle Eagles. Buna karşılık rakibi 22.7 yard ortalama ile en geriden başlayan takımda aynı şekilde Eagles. Caleb Sturgis çok göze batan bir kicker olmasa da, yine de Eagles takım olarak çok iyi işler başarıyor.

3) Kansas City Chiefs

Giriş kısmında da yazdım ama eğer Chiefs bu noktaya geldiyse geçen yıl ki bu divisional hafta sonuna kadar gelmek ve wild card hafta sonunda bay geçmek kesinlikle özel takımların katkısı sayesinde oldu. Bu takımın özel takım koçu Dave Toub ligin pek çok kişiye göre en iyi özel takım koçudur. Tyreek Hill geçen yıl boyunca punt başına 16.2 yard dönüş ile oynadı. Bunun üzerine üç başlama vuruşu dönüşü touchdown ve başlama vuruşu savunma oyununda da beş tane tackle ile yıldızlaştı. Bu istatistiklerin dışında takım ortalama 14.8 yard punt dönüşü ile birinci sırada yer alırken, karşı takıma net olarak punt başına 34 yard verdi. Dört kere özel takımlarda top çalan Chiefs, iki kere de bunu TD ile süsledi. 15 takım özel takımlardan sıfır puan kazanırken, Chiefs takımı toplamda 30 sayı aldı. Dave Toub bu sene de Chiefs’te kalacak ama bir John Harbaugh gibi yakında baş koç olacaktır diye düşünüyorum…

2) Baltimore Ravens

Şu an ligin en iyi kicker’ı kim dense muhtemelen çoğu kişi Justin Tucker diyecektir. Geçen sezon 39 tane denemesinden 38 tanesini başarıyla tamamladı ve beşinci sezon üst üste hiçbir ekstrayı da kaçırmadı. Hatta bir maçta altı alan golü atarak maçı da tek başına kazandırdığı durum bile oldu. Bu kadar başarılı alan golü ve açılış vuruşlarının yanında takımın punt ünitesi de oldukça başarılı. Punter Sam Koch bu sezon 36 punt’ı 20 yardın içine vurdu. Ayrıca ekstradan da bu takım dört kere alan golü blokladı. Ancak köken olarak Harbaugh’un özel takımdan gelmesi ve de bu ünitelerin antrenmanları ile özel olarak ilgilenmesi, özel takımları bu kadar başarılı yapıyor. Artık Jacoby Jones gitmiş olsa da, seneye Harbaugh’un bu boşluğu dolduracak oyuncu bulmasını an meselesi olarak görüyorum.

1) Los Angeles Rams

Hatırlar mısınız bilmem ama bir Seattle maçında bir fake punt’ta, iki sezon önce Florida’da park yerinde silahla vurulan ve sonra maça çıkamayan Stedman Bailey’nin 88 yard TD return’u tamamen bu özel takımların etkisidir. Maç sonrasında bunu antrenman da çalıştıklarını da itiraf etmeleri ne kadar bu özel takım işlerine gönül verdiklerini gösteriyor. Punter Johnny Hekker bu sezon net puntta 46 yard ile oynaması başlangıç pozisyonu için ne kadar etkili olduğunu gösteriyor. Aynı Hekker, topu toplam 51 kere 20 yardın içine atarak muhteşem bir istatistik elde etmişti. Tamam toplam da çok punt kullanmalarına rağmen (Jared Goff etkisi) yine de 51 kere 20 yard içine atmak çok büyük başarı. Başlama vuruşu dönüşlerinde Tavon Austin, WR pozisyonuna göre çok daha başarılı bir kick returner oyuncusu. Çok skor getirmese de ya da fumble’a sebep vermese de genel olarak tackle konusunda da çok başarılılar. Ayrıca Hekker özellikle hem ileri hem yukarı vurduğu puntlarla 40 kere fair catch yaptırmak zorunda bıraktı karşı takımı. Azcık da Greg Zuerlein güzellemesi de yapıp bitirelim. Yüzde 86.4 alan golü başarısı ile kariyerinin en iyi ikinci sezonunu yaşayan kicker Zuerlein bu sene de takıma fazla katkı gösterecektir.

Mansiyon Ödülü – Oakland Raiders

Öncelikle bu takım çok aşırı göze batmasa da bireysel olarak iki oyuncuya değinmek istiyorum. Birincisi yılların solak kicker’ı Sebastian Janikowski. Pek çok kicker çok fazla touchback atmasına rağmen Janikowski sadece %47 touchback atıp daha çok 0-20 yard arasına başlangıç vuruşlarını gönderdi ve karşı takım başlangıç kategorisinde 23.5 yarda koyarak bu istatistikte ligin bir numarasında yer aldı. İkinci bahsetmek istediğim oyuncu ise punter Marquette King. Tamam pahalı belki gereğinden fazla para alıyor ama bu adam iyi ve renkli bir arkadaş. Yine bu arkadaş ortalama 48.6 yard ile punt vuruyor. Punt’ları havada uzun süre kalmadığından geri dönüşlerden biraz zarar görüyorlar (38.5 yard net return).

Özel takımlar başta dediğim gibi çok göze batmasa da takımların başarısı için çok önemli bir ünite halindeler. Hatta ve hatta kicker’lar, punter’lar daha ön planda olsa da bu takımların özellikle vuruş ya da punt savunmaları da çok çok önemli. Son bir istatistik vereyim ve bu işin ne kadar önemli olduğuna bir kere daha dikkat çekeyim… En iyi 11 özel takımdan sekiz tanesi playoff’larda oynarken, en iyi 11 savunmadan bu rakam yediydi ve en iyi 11 ofanstan sadece üçü playoff yapabildi… Bir sonraki yazıda görüşmek üzere…