Uzun zamandır Steelers yazmamıştım ama artık sezonun başlamasına bir aydan az kaldı. 53 kişilik kadro hafiften şekillenirken, hala cevapları öğrenilecek pek çok soru var. Steelers için de beş soruda bu sezon öncesini ve takımın kampını anlatmaya çalışacağım.

1) Le’Veon Bell kampa ne zaman katılır?

Hatırlarsanız 17 Temmuz öncesinde Bell ile Steelers uzun süreli bir anlaşmaya varamadı ve bunun sonucunda 2017 senesinde Bell, 12.1 milyon dolarlık exclusive franchise tag ile oynayacak. Ancak Bell henüz bu anlaşmayı imzalamadığı için istemezse takımın kampına katılmayabilir ve katılmadı da. Tabi ki kimse Bell’in ilk günden takıma katılmasını beklemiyordu sonuçta bu holdout bir şekilde olacaktı. Bell’in kampa katılmaması ne kaybettirir? Hemen hemen hiçbir şey çünkü pozisyonu gereği çok fazla öğreneceği bir şey yok ve hatta bazı padli antremanlara katılmaması belki de sezon sonunda çok fazla yorulmaması için faydalı olmuştur. Öte yandan bu takım kampının, takım arkadaşlığını oluşturma için ne kadar önemli olduğunu da unutmamak gerekli. Benim tahminim önümüzdeki hafta Bell artık takım kampına katılacak ve sonra da bunu konuşmayacağız. Zaten Bell’in şu an yapabileceği tek şey ilgi çekmek. Sezon bitene kadar Bell ile Steelers masaya oturamayacak ve genel menajer Kevin Colbert iki kere ve de takımın sahibi Art Rooney II bir kere artık Bell’in takıma katılması gerektiğini basına söyledi. Takım arkadaşları da zaten sosyal medya ile Bell’i takıma çağırıp duruyor. Ancak gönüller rahat olsun, Bell önümüzdeki hafta takımla çalışmalara başlayacak.

Bell’in durumundan bahsetmişken bir de kontrat durumunu hatırlatayım. Kamp öncesinde takımın sol tackle’ı eski asker Alejandro Villanueva ile dört yıllığına 24 milyonluk bir sözleşme imzalandı. Şu an takımda gelecek sezon için öncelikli imzalanması iyi olacak bir tek defansif end Stephon Tuitt var. Fakat Tuitt tahmini 13-14 milyon kontrat almayı bekleyeceği için seneyeye kadar o kontrat uzatılması kalacaktır. Şu an toplamda 11 milyon yeri bulunan Steelers, her sene üç, dört milyon sonraki seneye bırakırken, geriye kalan para da sezon içindeki sakatlıklara ve antrenman takımına ayrılıyor.

2) Defansif Back’ler Kimler Olacak? 

Steelers’ın geçen senesini hatırlarsanız, arka bölgedeki büyük sıkıntılar çok göz önündeydi. Özellikle iki çaylak bu bölgeye adapte olana kadar takımın arka alanını delik deşik ettiler. İlk dörtlünün çok değişmeyeceğini hemen hemen herkes tahmin ediyordur. Cornerback pozisyonunda ikinci sene oyuncusu Artie Burns ve artık pozisyonunun hakkını vererek oynayan ve çok sırıtmayan Ross Cockrell. Safety pozisyonunda ise Mike Mitchell ve ikinci sene oyuncusu Sean Davis. Slot pozisyonunda ise veteran oyuncu William Gay. Bunların dışında özel takımlarda ki rolünden ötürü Robert Golden kesinlikle 53 kişilik kadroya kalacak. Buradan sonra draft’tan gelen Cam Sutton ve Brian Allen ile sene başında Giants’tan gelen Coty Sensabaugh diğer oyunculardan bir adım önde yer alıyor. Bu bölgenin şanssız ismi 2015 yılının ikinci tur seçimi Senquez Golson. Ole Miss oyuncusu ilk sezonu omuz sakatlığı ile geçen sezonu da tarak kemiği sakatlığı sebebiyle bir snap bile oynamadan geçirmişti. Bu sezon tekrardan şans verilen oyuncu bu sezon da hamstring sakatlığı sebebiyle 53 kişilik kadroya girme şansını zora soktu. Cam Sutton da aynı şekilde sakatlık trenine eklenirken, kamptan gelen güzel haberler ise cornerback Artie Burns ile ilgili. Burns artık birebirlerde Antonio Brown ile kapışabilen bir CB haline geldi bu da takımın geleceği için çok önemli. Umuyorum ki bir sakatlık olmaz ve artık Steelers’ın iyi bir secondary sahibi olduğu günleri görürüz.

3) Wide Receiver Durumu Ne Olacak?

Bu bölgede kesin olan tabi ki bir numaranın kim olduğu. Hatta şu an Martavis Bryant’ın dönüşü ile iki numara da belirli. Ancak gel gelelim ki daha derin pozisyonlara. Şimdi slot bölgesinde geçen sene ilk 11’de Eli Rogers çıkmıştı. İyi performanslar sergileyen Rogers hala koşu bloklama yönünde çok başarılı değil. O yüzden bu senenin ikinci tur seçimi JuJu Smith-Schuster belki bu pozisyon için mücadele edebilir ama geçirdiği sakatlık sonucu dizinde kemik ezilmesi olan Schuster ne kadar sahalardan uzak kalacak hep beraber göreceğiz. Sammie Coates takıma dönüş yapsa da genelde özel takımlarda gunner pozisyonunda oynayacağını düşünüyorum. Aynı şekilde Darrius Heyward-Bey de benzer pozisyonda oynayacaktır. Onun dışında 53 kişilik kadroya fakir adamın Martavis Bryant’ı Justin Hunter ve Cobi Hamilton kalacaktır diye düşünüyorum. Hamilton geçen sezon sıkıntı yaşanılan bölgede çözüm olmaya çalışsa da AFC şampiyonluk maçında düşürdüğü toplarla sıkıntı yaratmıştı.

4) Katil Arılar Ne Yapar?

Şimdi Killer B’s deyince herkesin aklına Ben, Bell, Brown geliyor ama oraya Martavis Bryant’ı da kesinlikle koymak lazım. Saçma sapan cezaları almamış olsa çok etkili bir oyuncu olan Bryant oynadığı 21 maçta 15 TD pası yakalamıştı. Takımın gerçekten çok kuvvetli ofansında bu dörtlünün bulunması takımın hücumunu sanki 2007 senesinin Patriots’ı seviyesine çıkartabilir. Bu dört oyuncu çok kısıtlı süre bir arada oynamış olsa da oynadığı zaman ne kadar etkili olduğunu göstermişti. Eğer bu oyunculardan Ben ile beraber herhangi üçü oynar ise kesinlikle geçen seneki Atlanta ofansı kadar etkili olduklarını düşünüyorum ve eğer herhangi ikisi aynı anda sahada olursa gayet ortalama bir hücum takımı gibi başa baş geçecek maçlar oynayabilir. Bu kadar potansiyelli bir ofans takımın AFC North’u kazanıp playoff’da derinlere gitmesi için pek bir engel görmüyorum. Özellikle Cincinnati’nin en iyi ofansif line oyuncularını gönderdiği ve Baltimore’un sakatlıklardan kafasını kaldıramadığı bir senede. Zaten Football Insider Steelers’a bu sene 10.7 maç kazanır diyor, ben de buna yakın olarak 11-5 bitireceğini düşünüyorum tabi Tomlin’in yine deplasmanda bazı saçma maçları kaybedeceğini hesaba katarak. Belki de bu sene olmaz ve Steelers 13-3 gibi bir skor yapar. Belli mi olur AFC şampiyonluk maçı Foxborough dışında bir yer de olur.

5) Bu Sene Kimler Patlama Yapacak?

Savunma da kesin patlama yapacağına inandığım oyuncu üçüncü sene oyuncusu Bud Dupree. Bud Dupree ilk sezonuna hızlı bir giriş yapmış olsa da sonrasında çaylak duvarından nasibini almıştı. İkinci senesinde çok büyük beklentiyle kampa gelmiş olsa da abdominal sakatlığı dolayısıyla 10 hafta kaçıran Dupree döndükten sonra muhteşem istatistiklere imza attı. Bu kısa süre de beş buçuk sack yapan Dupree bu sezon artık kendisinden beklenilen patlamayı yaparsa şaşırmayalım. İkinci patlama beklediğim oyuncu da yine defansif line’dan Stephon Tuitt. Fakat Tuitt’in patlamasının sebebi geçen sene sakatlık dolayısıyla oynayamayan Cam Heyward’ın dönmesi ve ikinci sene oyuncusu Javon Hargreave’in artık ayakları daha yere basar şekilde oynaması. Tabi bir de bu sene Tuitt’in kontrat yılı olduğunu da unutmayalım. Bir de bu isimlerin dışında tahminimce bu senenin defansif çaylak oyuncusu da T. J. Watt olacak. İlk maçında saçma sapan pozisyonlarda da olsa iki sack yapan Watt, özellikle sezon başında pek çok şans bulacak ve tahminimce sekiz, dokuz sack gibi bir rakamı görmesi çok sürpriz olmayacak.

Hücum tarafında ise tabi ki en büyük beklenti Martavis Bryant’ta olacak. Bryant özellikle vücuduna eklediği beş kilo kas ve zaten insanüstü olan atletizmi ile bu sezon Antonio Brown’ın karşı tarafında çok canlar yakabilir. Onun dışında bu sezon pozisyonunda kalıcı mı, geçici mi olacağı belirlenecek başka bir oyuncu da tight end Jesse James. Fiziksel olarak çok iyi olsa da bazen çok klasik oynaması ve pas oyununda yeterince kendini gösteremeyen James, bu sezon Heath Miller’ın boşluğunu doldurup dolduramayacağını gösterecek. Kendisinden umutlu olsam da hücumda çok çeşitlilik olacağı için pek şans bulamayabilir diye düşünüyorum. Ancak beş ve üzeri touchdown performansı ve baskılı durumlarda yakalayacağı birkaç pas uzun vadeli bir kontrat almasını sağlayabilir.

Bu yazı da Steelers ile ilgili gelişmeleri soru soru incelemiş oldum. Artık sezon öncesi kamplar ilerledikçe ve olaylar oldukça daha fazla yazmaya devam edeceğim. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere…