Normal de pek alakam yoktur 49ers ile. Hani herkes kadar efsanelerini bilirim, o uzun süre gelen başarılarını ama ne yakından takip ederim, ne de 2017 sezonunda maçlarının tamamını izledim (takımın halini düşününce hak veriyorsunuzdur umarım). Sezon öncesi analizlerini okurken, çoğu takımın bir iki tane ilk 11 oyuncusu değiştirip belki de dört, beş tane de yedek oyuncu ile yollarını ayırdığı, yeni oyuncu draft ettiğini görürsünüz vesaire. Gel gelelim ki 49ers bu sene gerçekten yeniden başlat tuşuna basmış gibi. Takımın sahibi bakmış bu işin böyle yamalar ile düzeleceği yok en iyisi ben şurayı bir toptan temizleyim demiş. Ben de bu yazıda yapılan temizlikten, gelenlerden gidenlenden birazcık bahsedip önümüzdeki sene için kısa bir analiz yapacağım…

Bildiginiz üzere 49ers, 2016 sezonuna takımın başına kolejin başarılı ama NFL’in sorunlu koçu Chip Kelly’i getirerek başladı. Belli ki Chip Kelly’nin taktisyenliği NFC West grubunda yüksek sıraları getirmedi ve sezonu 2-14 gibi çok kötü bir galibiyet sayısı ile bitirdiler. Bunun üzerine 49ers sahibi ve CEO’su Jed York hem GM Trent Baalke ile hem de Chip Kelly ile yollarını ayırdı. Trent Baalke yıllardır takımla olsa ve son beş yıldaki GM’lik kariyerinde Super Bowl görmüş olsa dahi kötü gidişe dur diyemeyişi ipinin çekilmesine neden oldu. Chip Kelly’den pek bahsetmeyeceğim çünkü bana göre NFL’de olduğundan çok fazla değer verilen bir isim oldu. Hakkında sürekli NFL’i değiştirecek diye bahsedilen Kelly, büyük ihtimalle koleje geri dönecek. Bir de tabi ki sportif başarısızlık dışında, bu dönemde kariyerlerini rezil ettiği oyuncularla da anılacaktır.

Genel menajerlik pozisyonu boşaldıktan sonra önde gelen isimler arasında Nick Caserio (Patriots oyuncu direktörü) gibi önemli isimler konuşulsa da Jed York yapacağını yaptı ve takımın başına Fox kanalından yorumcu John Lynch’i getirdi. Tabi ki John Lynch, Ömer Üründül gibi sadece bir futbol yorumcusu değildir aksine 15 yıllık NFL kariyerinde özellikle Tampa Bay’de efsane olmuş bir de Super Bowl kazanmıştır. Koleje Stanford’a giden John Lynch, 49ers’ın stadının bulunduğu Santa Clara bölgesine de pek yabancı değildir. John Lynch’in iyi ya da kötü bir GM olacağı henüz belli değil ama ilk takıma yaptığı eklenti takımın koçu olarak geçen sene Super Bowl’u biraz eline yüzüne bulaştırıp kaybetse de pek çok istatistikte ve oyun kalitesi anlamında Atlanta Falcons’a sınıf atlatan ofansif koordinatör Kyle Shanahan oldu. Kyle Shanahan kendisi ofansif koordinatörlük görevini de yapacak. Takıma defansif koordinatör olarak ise Jacksonville’in linebacker koçu Robert Saleh, özel takımların başına ise eski 49ers özel takımlar yardımcısı olan Richard Hightower getirildi.

Daha sonra Lynch, gerçekten takımda gelecek vadetmeyen ya da büyük isimli olsa bile geçtiğimiz sezon çok performans ortaya koyamayan kim varsa gönderdi. Bunların arasından en büyük isim tabi ki WR Torrey Smith ve safety Antoine Bethea oldu. Bu iki isim dışında istenileni veremeyen Marcus Martin ve hakkında yakalama kararı olduğu içinde Tramaine Brock takımdan kesildi. Bunun dışında serbest piyasaya düşen 17 oyuncu ile anlaşma imzalamadı. Bu isimlerin içinde geçen seneki oyun kurucular Colin Kaepernick, Blaine Gabbert ve Christian Ponder da bulunuyor. Geri kalan isimler varlığı ile yokluğu bir gibi oyuncular olsa da 21 oyuncu ile yollarını ayırması gerçekten de ilginç bir hamle oldu.

Tabi ki bu noktadan sonra ellerinde çok fazla cap boşluğu olan John Lynch daha NFL draft’ı tamamlanmadan 17 isimi serbest marketten takıma kattı. Bazı isimler çok tartışılsa da Lynch bu yönde hareket etti. Öncelikle Chicago Bears’tan iki oyun kurucu Brian Hoyer ve Matt Barkley takıma katıldı. WR pozisyonunda da Redskins’den Pierre Garcon ve Bills’ten olimpik atlet Marquise Goodwin’i kadrosuna kattı. Bana göre en ilginç işi ise Ravens’tan fullback Kyle Juszcyzk ve Saints’ten Tim Hightower’ı kadrolarına running back olarak katmaları oldu. Özellikle Carlos Hyde’dan dengesiz performanslar gören 49ers bu isimler ile iyi bir koşu oyunu oluşturabilecek mi göreceğiz. Eski oyuncularından ise geçen sene performansı ile ön plana çıkan Jeremy Kerley’i üç yıllığına takımda tutan Lynch bir de Ravens’tan center Jeremy Zuttah’ı renklerine kattı. Tabi ki savunma tarafına kattıkları eski Ravens oyuncusu Elvis Dumervil’i de unutmamak lazım.

Bana göre Lynch’in en büyük başarısı draft döneminde Chicago’yu QB draft edeceğine inandırıp onları belki de son yılların en riskli takaslarından birine yöneltmesi oldu. Chicago üçüncü sıradan ikinci sıraya çıkarken buna karşılık üçüncü sırayı ve 2018 draft’ı ile beraber toplamda üç tane daha draft hakkını 49ers’a verdi. Muhtemelen ikinci sıra ellerinde olsa da Mitch Trubisky’yi almayacak olan 49ers normalde almayı planladığı Stanford defensive end’i Solomon Thomas’ı draft etti. İlk turda bununla yetinmeyen Lynch, 31. sırayı kendi ikinci turları ve Chicago’dan gelen bir üçüncü turunu ile takas ederek, Alabama’nın yıldız linebacker’ı Reuben Foster’ı draft etti.. Kendi sınıfının belki de en iyi LB’i olan Foster bazı saha dışı sorunları nedeniyle bu kadar aşağılara kadar düşmüştü ama muhtemelen Saints bu oyuncuyu 32. numaradan kadrosuna katabilirdi. Bunu dışında ikinci tur sonlarından aldıkları Coloradolu cornerback Ahkello Witherspoon ise ilk yıldan verim vermese de sonraki seneler için iyi gelecek vaad eden bir oyuncu. Bir de özellikle konuşulması gereken oyuncu ise dördüncü tur seçimleri olan TE George Kittle. Muhtemelen Iowa gibi göreceli küçük bir programdan gelmesi onun bu kadar düşmesine sebep olsa da takımda çok derinliği olmayan pozisyonda erken forma şansı bulup iyi performans gösterebilir.

Durum böyle olunca bildiğiniz bu takım 53 kişilik kadrosunun yarısını değiştirmiş oluyor. Ben bu sene geçtiğimiz sezondan daha iyi olacaklarını ama büyüme acılarını da beraberinde yaşayacaklarını düşünüyorum. Geçen sezon hem ofanstaki dengesizlikler, hem de savunma tarafında takımın kaptanı gibi olan Navarro Bowman’ın sakatlığı bu takımı yıpratsa da bu sezon özellikle Elvis Dumervil’in ve Solomon Thomas’ın takıma katılması, 2015 ve 2016 senesinin birinci tur seçimleri Arik Armstead ve DeForest Buckner’ın patlayıcı bir sezon çıkarması, hali hazırda orada bulunan veteran LB Ahmad Brooks’un performansı ve Navarro Bowman’ın dönüşü bu takımın savunma yönünde sınıf atlatabilir.

Hücum yönünde özellikle oyun kurucu pozisyonunda büyük soru işaretleri olsa da takımın diğer kısımlarındaki gelişme yadsınamaz. Bu kadar haklarında konuştum ama bu kadar serbest oyuncu almanın sonucunda zamanının Philadelphia Eagles’ı olmak da var. Los Angeles Rams’li bir grupta bulunmaları muhtemelen bu sezonu altı, yedi galibiyet ile tamamlamalarını sağlayabilir ama tekrar o 2012-2013 performanslarını yakalamak için Arizona’yı ve Seattle’ı devirmeleri gerekecek. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere…