İkinci hafta da AFC Kuzey açısından fazla heyecanlı olmasa da mücadelenin bol olduğu maçlara sahne oldu. Bu hafta da kısa bir Pittsburgh Steelers maçını ve AFC North takımlarını değerlendirip, önümüzdeki haftanın maçlarına bir göz atalım…

Steelers bu hafta Minnesota Vikings’i konuk etti. Fakat maç başlamasına 90 dakika kala Bradford’ın diz sakatlığından dolayı oynayamayacağının açıklanması Steelers’ın maçın zorluk seviyesini iki seviye aşağı indirmiş oldu. Bradford yerine çıkan Case Keenum iyi bir yedek olsa da Steelers’ın uçan kaçan savunmasına karşı pek şansı olmadı. İlk hafta Saints’e karşı iyi görünen ofansif line Steelers ön yedilisi karşısında labuttan farksızdı. Sack sayıları çok fazla görünmese de Cam Heyward, Tyson Alualu ve Steelers iç ve dış LB’ları sürekli Vikings arka alanındaydı. Secondary’de ise Sean Davis’in birkaç hatası dışında savunma oldukça iyi iş yaptı. İkinci devre biraz gevşeyen savunma takımı özellikle Vikings’in koşu oyununa müsade etti. Buna rağmen rakibe sadece dokuz sayı veren Steelers savunması yine üzerine düşeni yaptı. Bu sezon ilk maçına çıkan Bud Dupree geçen sene sezon ortasındakine yakın bir performans gösterdi. Biseps sakatlığı bulunan Tuitt yerine çıkan Tyson Alualu ise Tuitt’in yerini hiç aratmadı. Belki bu eklenti sezon içinde Tuitt ve Heyward’ın toplam snap sayısını azaltır ve bu sayede sezon sonuna daha sağlam girebilirler. Onun dışında maç içinde kasığından sakatlanan T.J. Watt’ın durumunun çok kötü olmadığı söylendi ama gerçeği Salı günü Tomlin’in basın toplantısından sonra öğreneceğiz.

Ofansif tarafta ise Le’Veon Bell’de oklar yukarıyı işaret etse de geçen seneki performansını yakalaması biraz vakit alacak gibi duruyor. Ofansif line’da bu maçta sol tackle Al Villanueva hasta olduğu için sağ tackle Marcus Gilbert ise kramplardan dolayı biraz performansının altında görünse de ofansif line bu kadar sağlam bir Vikings yedilisine karşı gayet iyi dayandı. Xavier Rhodes, Antonio Brown’a göz açtırmasa da bu maçta ön plana çıkan oyuncu Martavis Bryant oldu. Bryant 71 yardlık pas faulü ve 28 yardlık TD yakalaması ile Steelers’ın iki TD’ının mimarı oldu. İkinci devre üçüncü denemelerde başarısız olan Steelers maçı Boswell’in ayağından dört tane FG ile bitirdi. Geçen hafta derin pas atmamasından ötürü eleştiri alan Roethlisberger, bu hafta da üst üste pozisyonlarda attığı uzun paslarla eleştiri aldı. Zaten taraftarı memnun etmek en zoru herhalde NFL’de. Bu hafta bize gösterdi ki Steelers ofansında büyük yıldızlardan birisi oynasa bile yeterli oluyor. Önceki hafta Antonio Brown 182 yardlık pas performansı ile öne çıkmıştı bu hafta da Martavis Bryant iyi performansı ile galibiyeti getirdi. Savunma böyle gittiği sürece ve her hafta hücumdan birileri parladığı takdirde Steelers’ın ilerlemesi zor görünmüyor.

AFC North’un diğer maçlarına gelirsek, geçen Perşembe akşamı Cincinnati Bengals evinde çaylak QB ile maça çıkan Houston Texans’a 13-9’luk skor ile boyun eğdi ve evinde oynadığı ilk iki maçından da yenilgi ile ayrılmış oldu. Savunma Geno Atkins önderliğinde iyi işler yapsa da hücum da özellikle ofansif line’ın gerek pas ve gerek koşu oyunundaki kötü koruması ve Andy Dalton’un kendi normallerinin çok altında performans göstermesi maçı Texans’a getirdi. Savunma yönünde neredeyse kusursuza yakın oynayan Bengals’te hücum ikinci haftayı da TD yapamadan bitirdi. Bunu takiben ertesi gün Bengals OC Ken Zampese’yi takımdan gönderdi ve onun yerine QB koçu Bill Lazor’ı bu pozisyona getirdi. Bu değişikliğin etkilerini  göreceğiz ama ofansif line Whitworth ve Zeitler’dan sonra nasıl toparlayacak belli değil. Defans’ta ise Adam Jones’un dönüşü takım ruhu açısından iyi olmuş olsa da yaşlı oyuncunun fiziksel olarak güçlü WR’lar ile mücadele etmesi zor görünüyor.

Bir diğer AFC North karşılaşmasında da Ravens, Browns’ı konuk etti. Ravens yine güçlü savunması ile Cleveland’ı top kayıplarına zorladı ve koşu oyunu ile saati eriterek maçı bitirdi. Cleveland’ta çaylak QB Deshone Kizer maç içinde migren benzeri ağrıları dolayısıyla kenarı çekildi ve onun yerine Kevin Hogan ile devam eden Cleveland maçın sonunu getiremedi ve Baltimore’a 24-10’luk skor ile boyun eğdi. Joe Flacco pas atarken zorlanıyor gibi görünse de Javorius Allen bu hafta 14 denemede 66 yard koşu ve beş denemede 35 yard yakalayarak toplam da 100 yardı geçti. Maçın skorundan çok sezona en büyük etkisi ise belki de NFL’in en iyi guardlarından olan Marshall Yanda’nın bileğini kırılması ve bunun sonucunda sezonu kapaması oldu. Zaten sakatlıklar ile başı bela da olan Ravens için bu da başka bir kötü haber.

Önümüzdeki hafta Steelers kötü QB’lere karşı oynamaya devam ediyor ve Chicago Bears deplasmanına gidiyor. İlk iki maçını kaybeden Bears özellikle ikinci maçında Tampa Bay deplasmanında gerçekten rezil bir performans ortaya koydu. Özellikle WR bölgesinde sakatlıklardan başını kaldıramayan Bears’ın bu çilesine bir de QB Mike Glennon’ın kötü performansı eklenince Tampa Bay karşısındaki sahne ortaya çıkıyor. Tampa Bay savunması bu Chicago ofansını sadece 16 yard koşuda tuttu ve maçın sonrası da geldi tahmin edeceğiniz gibi. Savunma da çok kötü olmasa da Chicago hücumda birşey üretemeyince yorgunluk sonrasında geri dönüş imkansızlaştı. Chicago iyi bir ön yediliye sahip olsa da secondary’de Steelers WR’ları ile eşleşme de sorun yaşayacağa benziyor. Özellikle Bryant performansını arttırarak geliyor ve buradan ne çıkacağı belli olmaz. Başka bir taraftan da bu takımın Tomlin’in takımı olduğunu ve Tomlin’in deplasmanda kötü takımlara yenilmesinin çok da imkansız olmadığını unutmayalım. Bir de en son Steelers, Chicago’yu deplasmanda yendiğinde Türkiye’de başbakan Tansu Çiller’di (1995) yani Steelers’ın çok fazla bir başarısı yok Chicago deplasmanında. Ancak ben bu maçın Steelers’ın deplasmanda kaybedeceği maç olduğuna inanmıyorum. Steelers’ın yine yeterince iş yapıp bu maçı 24 – 7 alacağını düşünüyorum.

Baltimore Ravens ise bu hafta Londra’da Jacksonville Jaguars ile oynayacak. İlk hafta Houston’ı deplasman da yenen Jacksonville bu hafta evinde Tennessee Titans tarafından dümdüz edilince belki ayakları tekrar yere değmiştir. Yine çok iyi iki savunmanın mücadelesi olacak maçta düşük bir skor bekliyorum. Hem ön yedili, hem de secondary konusunda gerçekten çok üst düzey olan iki takım arasında koşu oyunu Jaguars hanesini gösterse de QB konusunda Flacco bile Bortles’dan çok çok iyidir. Bir de tabi ki WR kısmı var ki yine Baltimore bile bu kadar sakatlık ve formsuzluk arasında Jaguars’dan daha iyi. Yine düşük skorlu bir maç olacağını ve 16 – 13 Ravens kazanacağını tahmin ediyorum.

Cleveland Browns ise yine ligin en zayıf görünümlü takımlarından Indianapolis Colts ile deplasmanda mücadele edecek. Colts hem ofansif yönde hem de defansif yönde ligin en dibine oynasa da özellikle yeni QB Jacoby Brissett ile bir ivme yakalamaya çalışıyor. Bu maçta Cleveland’ın çaylak QB’si Deshone Kizer’in performansı çok önemli görünüyor. Geçen hafta Carson Palmer’ın attığı derin toplarda çok fazla büyük oyun veren Colts savunmasının bu hafta Cleveland’ın yükselen yıldızı Higgins’e karşı ne yapacağı da cevabı merakla beklenen başka bir soru. Ancak bu maçı ben Browns’ın dört maçlık galibiyet serisinin başlangıcı olarak görüyorum ve 20 – 16 Browns bu maçı alır diyorum.

Son olarak grubun şu an en kötü durumda olan takımı Cincinnati Bengals’a geldik. Üzülerek söylüyorum ki Bengals bu hafta deplasmanda Lambeau Field’ta Green Bay Packers ile karşılaşacak. Her ne kadar ofansif line konusunda durumu çok iyi olmayan bir Green Bay ile karşılaşacak olsa da Aaron Rodgers’a karşı verecek pek cevabı olmayan Bengals da Andy Dalton’ın performansı hem kendisi, hem de koç Marvin Lewis’in pozisyonu için önemli olacak. Eğer bu takım kötü gitmeye başlarsa, Bengals da acaba Sam Darnold yarışına girer mi? Andy Dalton iyi kötü bir ölüm kalım maçına çıkacak gibi düşündüğümden bu maç görünenden yakın geçebilir ama evinde Green Bay’in kaybedeceğini pek düşünmüyorum. Tahminim 33 – 27 Green Bay olacağı yönünde tabi ki unutmadan söyleyeyim hem Randall Cobb’ın hem Jordy Nelson’ın sakatlık durumu da bu maçın gidişatı açısından çok önemli.