NFL’de dokuzuncu haftayı geride bıraktık ama tahmin ediyorum ki bu hafta çoğumuzu pek tatmin etmemiştir. Geçen haftalara oranla daha az çekişmeli geçen bir hafta geride kalsa da istatistikler her zamanki gibi ilgi çekici olmaya devam ediyor. Genç oyuncular lige damga vuruyor, Denver Broncos çok zor günlerden geçiyor, Jacksonville Jaguars savunması seviye atlamaya devam ediyor, üst üste field goal’ler kaçıyor, San Francisco 49ers kaybetmeye devam ediyor…

Haftanın önemli maçlarından birinde Eagles’a 51 – 23 mağlup olan Broncos, 2010 yılında Raiders’a 59 sayı şansı verdiği maçtan bu yana rakibine en çok sayı izni verdiği maçı geçirdi. Hücumda da quarterback sorununu çözemeyen Broncos’ta yıldız reciever Demaryius Thomas tam 13 maçtır touchdown sevinci yaşayamamıştı, sonunda touchdown’ını yaptı. Zor günlerden geçen Broncos için eski koçları Gary Kubiak’ın ofansif koordinatör olarak dönebileceği konuşuluyor. Öte yandan Eagles açısından her şey çok yolunda gitmeye devam ediyor.

Sezonun MVP adaylarından Wentz bu sezon red zone bölgesinde attığı 36 pasta 24 isabet buldu ve 15 touchdown’a imza atmayı başardı. Bunları yaparken hiç interception atmayan ve sack olmayan Wentz, bu bölgede 117.6 QB reytingi tutturmayı başardı. Wentz aynı zamanda Eagles tarihinde beş maçlık sürede 17 TD pası atan ilk oyuncu oldu. Eagles’ın geçen hafta kadrosuna kattığı Jay Ajayi ise ilk maçında touchdown ile buluşmayı başardı. Bu sezon topa 157. dokunuşunda ilk touchdownun’u bulan Ajayi için Eagles doğru adres gibi gözüküyor. Bu touchdown’a en çok sevinenlerden biri de takımın safety’si Malcolm Jenkins olmuşa benziyor. Konuyla ilgili konuşan Jenkins, “Ajayi’yi bu haftaki fantasy takımımda başlatmıştım o yüzden bu touchdown’a en çok sevinen kişi kesinlikle ben oldum” dedi. Altı ay önce Eagles’ı seçme nedenini Wentz’in potansiyeline olan inancına bağlayan Alshon Jeffery ise şüphesiz bu sezonun en karlı oyuncularından biri oldu. NFL’de toplam galibiyet, konferans içi durum, evinde oynadığı maçlardaki durum, galibiyet serisi, koşu savunması ve pas touchdown’u alanlarında zirvede olan Eagles’ın bu yolculuğu Super Bowl ile sonlanacak mı göreceğiz…

Geçen sezon en az top düşüren üçüncü takım olan Atlanta Falcons, bu sezon en çok top düşüren üçüncü takım konumunda. Panthers maçında bomboş durumda pası yakalamayı başaramayan Julio Jones’un bu kritik top düşürmesi ise Falcons’un şu anki durumunu özetler nitelikteydi. Aynı zamanda üçüncü çeyreklerde ciddi sıkıntı yaşayan Falcons, bu çeyreklerde yalnızca beş dakika 42 saniye topa sahip olma süresi ile çok kötü bir derece yakalamış durumda. Bu hafta oynadıkları Panthers maçında, üçüncü çeyrekte yalnızca üç dakika 32 saniye topa sahip olan Falcons’ın bu topa sahip olma süresi bu sezon ligdeki en düşük süre oldu. Super Bowl’u da 28 – 3 gibi bir skordan kaybetmeyi başarmış bu takım için topa sahip olma hala çok ciddi bir problem olarak gözüküyor…

Deshaun Watson’ın üzücü sakatlığının ardından quarterback pozisyonuna geçen Tom Savage için de işler pek yolunda gitmiyor. Bu değişiklikten en çok nasibini alan oyuncular ise receiver’lar DeAndre Hopkins ve Will Fuller oldu. Savage, bu iki oyuncuya attığı 24 pasın sekizinde isabet bulabildi ve bu yüzde 33.3’lük oran bu ikili için en düşük top yakalama oranı oldu. Savage bu maçın ilk yarısında denediği 16 pasta sadece beş isabet bulabildi. Bu sezon ilk yarıda 15 pas denemesi yapan hiçbir QB yüzde 35’in altına düşmemişti. Deshaun Watson’ın sekiz, dokuz ay sahalardan uzak kalacağı açıklansa da, kolejde aynı sakatlıktan beş ayda dönebilmiş olması, Texans taraftarları ve biz NFL severler için büyük bir umut kaynağı.

Jacksonville Jaguars ise oynadığı son 10 çeyrekte sadece 10 sayıya izin verdi. Rakiplerine korku salan Jacksonville ile oynayan çoğu takım ise tarihe geçecek kadar kötü maçlar çıkardı. Ravens’a tarihlerindeki en ağır yenilgiyi yaşatan, Roethlisberger’e kariyerindeki en çok interception’ı attıran ve Bengals’a bu hafta sadece 37 oyun şansı veren Jags yoluna çok sağlam adımlarla devam ediyor.

Haftanın diğer istatistiklerine bakacak olursak…

– Blair Walsh , 2014’teki Bengals kicker’ı Mike Nugent’tan sonra bir maçın ilk yarısında üç field goal kaçıran ilk kicker oldu.

– Los Angeles Rams sekiz maçtan daha kısa bir sürede geçen sene attıkları toplam sayıyı aşmayı başardı.

– Haftanın ilginç fact’lerinden biri de Texans’tan geldi. Bu sezon Texans ile maç yapan takımlar, bu maçtan bir sonraki maçlarında hep mağlup oldular.

– Bu sezon koşu hücumunda ciddi sıkıntı yaşayan Seattle Seahawks’ın bu alandaki lideri 208 yard ile Chris Carson. İlginç olan ise Chris Carson’ın bir aydır maç oynamamış olmasına rağmen hala koşu yardında zirvede olması…

– Drew Brees, Mercedez-Benz Superdome’da şimdiye kadar 225 TD pası attı. Bu sayı bir QB’nin tek bir stadyumda attığı en çok TD pası sayısı.

– 49ers quarterback’i C.J. Beathard bu sezon oynadığı üç buçuk maçta tam 16 kez sack oldu ve 47 hit aldı.

– Peyton Manning, Brett Favre, Tom Brady, John Elway, Dan Marino ve Drew Brees’den sonra kariyerinde 50,000 pas yardına ulaşan yedinci isim Eli Manning oldu.

– Matthew Stafford, 200 touchdown’a ulaşan en genç dördüncü oyuncu oldu.

– Los Angeles Rams bu sezon üçüncü kez 40 ve daha fazla sayı bulmayı başardı.

– Cowboys karşısında bu sezonun ilk interception’ını atan Alex Smith, bir sezonda ilk interception’ına dek en çok TD pası atan üçüncü oyuncu oldu (18 TD). Diğer iki isim ise Peyton Manning (20) ve Nick Foles (19).

– Indianapolis Colts’un kicker’ı Adam Vinatieri, NFL tarihinin en çok skor üreten ikinci kicker’ı oldu.

– Adrian Peterson 12,000 koşu yardına en kısa sürede ulaşan dördüncü oyuncu oldu. Bu hafta tam 37 kez koşan Peterson dışında NFL tarihinde 30 yaşından büyük hiçbir running back bu koşu sayısına ulaşamamıştı. Peterson’ın 296 yardlık maçını kısaca izlemek ve hatırlamak izleyenler için…

– Detroit Lions, Green Bay Packers’ı mağlup ettiği maçı punt yapmadan tamamladı. Bu sezon maçların ilk drive’ında TD bulmayı başaramayan Lions’ın da bu maçla birlikte bu serisi son bulmuş oldu.

– 2002 yılından bu zamana kadar, Seattle Seahawks’ın stadı olan CenturyLink Field’da galibiyet derecesi olan tek deplasman takımı Washington Redskins. (4-0)

– Cowboys eski oyuncusu, CBS’in yeni yorumcusu Tony Romo’yu bu yazıyla karşıladı.

– Larry Fitzgerald, Tim Brown’ı geride bırakarak NFL tarihinde en çok pas tutma yardı kazanan atlıncı oyuncu oldu.

– Rams’ten yenilen 51 sayı, Giants için 1964’ten beri kendi evinde yenilen en fazla sayı oldu. Giants maçında 146.8 QB reyting yapmayı başaran Jared Goff, maç boyunca hiç hit almadı. 1994’ten beri “3 ve 30+” olan pozisyonlarda touchdown olmuyordu ki bu hafta Rams bu seriyi sonlandırdı.

– Titans safety’si Kevin Byard son iki maçta tam beş intereption yaptı.

– Bu hafta takım fotoğrafını kaçırdığı için kadroda olmayan Jaguars running back’i Leonard Fournette bu sezon 145 taşımasında da fumble yapmadı. Bu hafta onun yerine oynayan T.J. Yeldon ise ilk taşımasında fumble yaptı.

– 9.6 reyting alan Raiders – Dolphins maçı, 2006’da NBC’nin yayın haklarını almasının ardından izlenen en düşük reytingli dokuzuncu haftadaki Pazar günü maçı oldu.

– Super Bowl çağında oynanan maçlarda, ilk iki sezonunda 35+ pas TD , 10+ koşu TD yapan iki oyuncu var: Dak Prescott ve Cam Newton.

– Rakiplerine atılan toplam fark alanında ilk üç sıradaki takım şu şekilde: Rams (+108), Eagles (+104), Jaguars (+89).

– Denver Broncos geçen sezon sadece 13 touchdown’a izin vermişti. Bu sezon oynadıkları sekiz maçta bu sayıdan fazlasına izin verdiler.

– Sezonun en formda takımların olan Dallas Cowboys son üç maçında rakiplerine 101 – 46 üstünlük sağladı.

– Tek skor farkıyla biten son 12 maçını kazanan Dolphins’in bu serisi, Oakland’a 27 – 24 kaybetmeleriyle sona erdi.

– Lions’ın Packers’ı yenmesiyle birlikte 16 NFC takımının 12’si galibiyet oranında .500 ve daha üzerine çıkmış oldu.

– Vikings savunması henüz bir reciever’a veya running back’e 100 yard kazanma şansı tanımadı.

– Bay haftasını geride bırakan Ben Roethlisberger kariyerinde attığı üç 94 yard üstü TD pasıyla bu alanda NFL tarihinin en iyisi konumunda

– Yine bir başka bay haftasından çıkan oyuncu Tom Brady, reciever’ların düşürdüğü toplar alanında ligde lider olmasına karşın pas yardında da lider olmayı başararak çok ilginç ve zor bir istatistiğe imza atmış durumda. (8. Hafta istatistiği).

– Buffalo Bills, 2000 yılından beri sezona üç kez 5-2 başladı. Bu üç sezonda da sekizinci maçı Jets’e kaybetti…

– Josh McCown, 1993 yılından beri ilk 9 maçın altısında 100’ün üstünde QB reytingine ulaşan ilk Jets oyuncusu oldu.

– Green Bay Packers bu maça kadar Lions ile oynadığı son 25 iç saha maçının 24’ünü kazanmıştı. Matthew Stafford, Packers’a karşı en çok TD pası atan dördüncü, Lambeau Field’da en çok TD pası atan birinci rakip oyuncu oldu.

– En çok sayı üreten dört takımın QB’leri de birinci veya ikinci yılında olan oyuncular (Watson, Wentz, Goff, Prescott).

– Buccaneers’ın yıldız WR’ı Mike Evans, Saints karşısında 15 penalty yardı kaybettirmesine karşın sadece 13 pas yardı kazanabildi…

Bu haftalık benden bu kadar, önemli sakatlıkların olmadığı, sağlıklı ve iyi bir hafta geçirmemiz dileğiyle…