NFL’de sezonun sonuna yaklaştıkça takımların kaderleri az çok tahmin edilebilir noktaya geldi. Chicago Bears playoff şansını kaybetti, sezon başında Super Bowl adayı olan Chiefs’in mağlubiyet serisi dört maça çıktı, Seattle her şeye rağmen bu işin içinde ben de varım dedi, Keenum ve takımı Vikings yine kritik bir maç kazandı…

NFC’deki wild card mücadelesi son haftalarda çok ateşli durumda ve tüm sakatlıklara rağmen bu alanda hala favorilerden biri olan Seahawks, bunu büyük oranda Wilson’a borçlu. Eagles’ın; dokuz maçlık galibiyet serisi, beş maçlık 30+ sayı atma serisi, üç maçlık 175+ koşu yardı alma serisini ve yedi maçlık , bir maçta birden fazla TD yapma serisini bitirmeyi başaran Seattle Seahawks quarterback’i Russell Wilson bu maçta da çok etkili bir performans göstermeyi başardı. Carson Wentz ile birlikte 29 touchdown ile ligin zirvesinde bulunan ve 12. haftaya kadar oynanan maçlarda takımının hücum yardlarının yüzde 82’sine imza atan Wilson, sezonu bu oranla bitirmeyi başarırsa bu alanda NFL tarihine geçmeyi başaracak. Aynı zamanda Seattle’ın bu sezonki 27 touchdown’ının 26’sına imza atan Wilson bu alanda yakaladığı 96%’lık oranla 1935’ten beri bunu başarabilen ilk oyuncu olabilir (Sezon sonuna kadar devam ettirebilirse). Maçın son anlarında da büyük bir başarı gösteren Russell Wilson bu maça kadar oynadığı son çeyreklerde; yüzde 70.8 pas isabeti, 973 yard, 14 TD, bir INT ve tam 134.9 pas reytingi (1989’dan beri en iyi son çeyrek reytingi olabilir sezon sonunda) ile oynayarak olağanüstü bir performans ortaya koymuştu. Bu maçla birlikte 2011 yılında Eli Manning’in son çeyrekte attığı 15 TD pası sayısını yakalamayı da başardı Wilson.

Hücumda bir başka olumlu gelişme ise Graham’ın yükselen performansı Sehawks için. Seattle adına oynadığı ilk 31 maçında red zone bölgesinde tam 29 kez hedeflenen Graham sadece dokuz top tutup beş TD yapmıştı. Son sekiz maçta ise 19 kez hedeflenen Graham 14 top tutup dokuz TD yapmayı başardı. Savunmada da Kam Chancellor ve Richard Sherman’ın yokluğunda öne çıkan isim Bobby Wagner oldu. Wagner’ın oynadığı maçlarda sadece 16.2 sayıya izin verdi Seattle savunması (Bu sayı miktarı bir defans oyuncusunun oynadığı maçlarda izin verdiği en az sayı miktarı).

Eagles cephesi ise mükemmel giden sezonlarında az da olsa darbe almış oldu. Sezonun ilk 11 maçlık süresinde hiç ilk çeyrek touchdown’ına izin vermeyen ve bunu 2002 Giants’tan sonra başaran ilk takım olan Eagles’ın bu serisi de bu maçla son bulmuş oldu. Maçın kritik anlarından birinde fumble yapan Carson Wentz ise 2016 yılından beri 22. fumble’ını yapmış oldu ve bu alanda zirveye yerleşti. Maçın ilk yarısında sadece 45 pas yardı kazanabilen Wentz için bu sayı bu sezon için en kötü ilk yarı istatistiği oldu. Eagles için olumlu giden bir olay ise Nelson Agholor’un performansı. Wentz – Agholor ikilisi arasındaki pas reytingi geçen sene 52.4 ile ligin en kötüleri arasındayken bu sezon 125.9 ile ligin en iyilerinden biri oldu. Philadelphia bu mağlubiyetle beraber NFC’deki ilk sırayı da Vikings’e kaptırmış oldu. Pete Carroll ise takımını doğru zamanda forma sokmaya devam ediyor. 2012 yılından beri aylar ilerledikçe galibiyet sayısı artış gösteren Seattle, Aralık-Ocak aylarında alınan galibiyet yüzdesinde birinci sırada bulunuyor.

Playoff’a kalma yolunda çok önemli bir maçta Falcons ve Viking karşı karşıya geldi. Atlanta Falcons, kazanmaya çok ihtiyacı olduğu bu maçta Vikings’i geçmeyi başaramadı. Özellikle üçüncü haklarda hem ofansif hem de defansif anlamda çok dikkat çeken Vikings, yüzde 46 oranla üçüncü hakta first down alarak ve yüzde 29 oranla rakiplerine first down hakkı tanıyarak iki alanda da ligin zirvesinde bulunuyor. Ligin en iyi savunmalarından biri olarak gözüken Vikings, Matt Ryan’ın 30 maçlık her maç touchdown pası atma serisini de bozmuş oldu bu maçla birlikte. Maçtaki diğer QB Case Keenum ise beklentilerin çok üzerinde oynamaya devam ediyor. Dört maçtır 100+ pas reytingi tutturmayı başaran Keenum, Brett Favre ve Daunte Culpper’ı yakalayarak Viking tarihinde bunu başaran  üçüncü QB oldu. 2016 sezonunda da 13. hafta sonunda 7-5 durumda olan Falcons, kalan dört maçını da kazanarak NFC’de ikinci sırayı almayı başarmıştı. Bu sezon kalan dört maçlarından üçü Saints ve Panthers takımlarına karşı olan Falcons’un bu sene aynı başarıyı tekrarlaması zor gözüküyor.

NFC Güney’in liderini belirleyecek maçta ise kazanan New Orleans Saints oldu. İlk beş maçında 317 yard kazanan ve bu alanda lig 55.si olan Kamara, bu beş maçtan sonra tam 777 yard kazanarak bu alanda lig birincisi konumuna gelmişti. Bu maçta da takımının en önemli oyuncularından biri olan ve kritik anlarda önemli oyunlara imza atan çaylak oyuncu, bu sezonun en dikkat çekici isimlerinden biri olmayı başardı. Aynı zamanda 600+ yard koşup, 600+ yardlık pas tutan NFL tarihindeki dördüncü çaylak olmayı da başardı. Carolina Panthers ise bu sezonki ilk açılış hücumu touchdown’unu bulmayı başardı. Wild card alma konusunda hala çok avantajlı konumda olsalar da Super Bowl’a giden yolda iddialı olmak için bu oyundan daha iyisini oynamaları gerek.

Haftanın diğer istatistiklerine bakacak olursak…

– Keenan Allen üç maç üst üste 10+ pas yakalama, 100+ yard ve pas touchdown’u yapan ilk oyuncu oldu. Çaylak sezonundan sonraki ilk 1,000 yardlık sezonuna da ulaşmış oldu böylece.

– Cleveland Browns oynadığı son 28 maçta yalnızca bir galibiyet alarak tarihin en kötü 28 maçlık performansına imza attı.

– Uzun bir aradan sonra maça çıkan Cleveland Browns WR’ı Josh Gordon, bu sezon Chargers karşısında 85 yarda ulaşabilen ikinci reciever oldu (Diğer isim Odell Beckham Jr.).

– Bengals karşısında maçı kazandıran alan golünü atan Chris Boswell, kariyerinde Bengals’a karşı field goal’lerde 24/24 oranına gelmiş olmuş oldu.

– Steelers karşısında tam 173 yardlık penaltı alan ve kulüp rekoru kıran Bengals, maçı yalnızca üç sayıyla kaybetti.

– Colts running back’i Frank Gore tarihte en çok yard kazanan beşinci RB olmayı başardı.

– Peyton Manning’i geride bırakan Drew Brees, tüm zamanların en çok isabetli pas atan oyuncuları arasında ikinci sıraya yükseldi (Birinci Brett Favre).

– Bu hafta, 1997 yılından beri Manning isminde bir oyuncunun maça başlamadığı ilk hafta oldu.

– Buffalo’ya karşı 27. galibiyetini alan Tom Brady, Brett Favre’ı geride bırakarak tek bir takıma karşı en çok galibiyet alan oyuncu oldu.

– 49ers kicker’ı Robbie Gould, Chicago Bears’tan fazla sayı attı.

– Eli Manning’in yedek oturtulduğu haftada Phillip Rivers, aktif olarak devam eden üst üste maça başlama rekorunu ele geçirmesinin yanı sıra toplam kariyer touchdown’larında da Eli Manning’i geride bıraktı.

– Derek Carr maç sonrası ilk 11’de başlayan Geno Smith yerine yedek Eli Manning’in yanına gitti.

– Green Bay Packers’ın çaylak oyuncusu Aaron Jones, Packers tarihinde uzatmada koşu touchdown’u yapan ikinci oyuncu oldu.

– Alex Smith 70+ yardlık koşu touchdown’u yapan en yaşlı QB oldu.

– Bill Bellichick yönetimindeki Patriots, tarihinde ilk kez rakiplerini sekiz maç üst üste 20 sayı veya daha altında tutmayı başardı.

– Ben Roethlisberger normal sezon maçlarında 50,000 pas yardını geçen sekizinci QB oldu.

– Jets’in Chiefs karşısında yakaladığı 42:49’luk topa sahip olma süresi 2012’den bu yana en fazla topa sahip olma süresi oldu (Uzatmaya giden maçlar hariç).

– Calais Campbell’ın bu sezon ulaştığı 12.5 sack sayısı :) bir sezon için Jaguars takım rekoru oldu.

– Tom Brady, NFL tarihinde en az 65,000 pas yardına ulaşan dört oyuncu oldu.

– 1982 yılında sack resmi bir istatistik olduğundan beri ilk dört sezonunda sekiz üstü sack yapmayı başaran tek defensive tackle Los Angeles Rams’ten Aaron Donald.

– 2015 Falcons ve 2016 Vikings’den sonra bu sezonki Chiefs de sezona 5-0 başlamasına rağmen 13. hafta sonunda 6-6 duruma geldi.

– Tarik Cohen 1965 yılından sonra; koşu touchdown’u, pas touchdown’ı (hem atma hem yakalama), punt return touchdown ve kick return touchdown yapan ilk çaylak oldu.