Yine bir Steelers – Patriots maçı, sonuç yine aynı. Hani derler ya “Şu takıma şansımız bir türlü tutmuyor” diye gerçekten tutmuyor. Ama 2011’deki maçtan beri bu kadar da yaklaşmamıştı Steelers, Patriots’ı yenmeye. Tabi son dört New England maçını Ben, Bell ve Brown’ın kaçırdığını ya da başlasalar bile tamamlayamadıklarını da belirtmek gerek. Ancak sakatlık bu herkesin başına gelebilir. Bazı yorumcular “Ama New England’ta Edelman yok” diyorlar. Tamam yok ama bir oyuncu ile maç planı yapıp onu mu kaybetmek daha kötü yoksa olmayacağını bilip ona göre plan yapmak mı? Tabi ki cevap ikincisi. Tarafsız gözle bakmaya çalışınca sadece şunu diyebiliyorum. Steelers bu maçta, maçı kazanmak dışında çoğu şeyi doğru yaptı.

Maçın kronolojisine bakarsak eğer, Steelers yine üç kişi ile önde basıp, yedi, sekiz kişiyi alan savunmasına alarak başladı. Tabi ne oldu, Tom Brady hemen 39 yardlık pasta Cooks’u buldu. Bu dakikadan sonra Steelers bir daha alan savunmasına dönmedi. Daha sonra uzak ikinci haklarda ya da beş yard altı üçüncü haklarda, Steelers pas savunmacıları olan bir sürü DB ve OLB’ler ile kalınca, Patriots koşmaya başladı. Steelers bunun üzerine NT Javon Hargrave’i kenara almak üçüncü haklarda kenara almak yerine, OLB Bud Dupree’i kenara aldı ve içeriden baskı kurmaya çalıştı. Bu Patriots’ı yavaşlatmak için Keith Butler’ın yaptığı en iyi hamlelerden biri idi. Hücum tarafında ise Antonio Brown olmamasına rağmen ilk devre çok iyi şekilde işledi. Özellikle JuJu’nun crossing rotalarındaki başarısı ve Stephon Gilmore’un Martavis Bryant’ı savunmada yaşadığı zorluklarla pas oyunundan Steelers iyi ekmek yedi. Onun dışında Bell’de yine başarılı şekilde koştu ve Steelers soyunma odasına 17-10 önde gitti.

İkinci devreye Patriots hızlı başladı. Gronk’u hücuma daha çok dahil eden Patriots’da Tom Brady neden gelmiş geçmiş en iyi QB olduğunu gösterdi ve üzerine gelen bu kadar fazla baskıya rağmen dar pencerelere attığı iyi paslarla Patriots’ı ilerletti. Altı dakikalık bir serinin ardından serinin son oyununda çaylak Cam Sutton, Brandin Cooks’u tutamadı ve seri TD ile tamamlandı. Gostowski ekstrayı yapamadı ve durum 17-16’ya geldi. Daha sonra Steelers topu aldı ve 33 yard ilerleyip punt yapmak zorunda kaldı. Ertesi hücumda yine Gronk merkezli hücum kurmaya çalışan Brady’e Steelers pass rush’ı ulaştı ve elleri ile pek tanınmayan Vince Williams, Brady’nin Gronk’a attığı pası interceptledi. Daha sonra Bell ile koşarak Steelers bir TD daha buldu ve skor 24-16’a geldi. Patriots topu aldı ve hızlıca Steelers red zone’una ilerledi. Steelers’ın iyi savunması Patriots’ı alan golüne zorladı ve skor 24-19’a geldi.

Maçın bitimine üç dakika 56 saniye kalmıştı. Savunma artık gerekeni yapmıştı. Hücumun artık maçı kapatması gerekiyordu. İki ilk hak ile maç bitecekti. Sonra ne oldu. Steelers önce bir koşu oyunu denedi, daha sonra Ben kendisi beş yard koştu ve üçüncü hakta dört yard kala JuJu’ya atılan pasta JuJu topu yakaladı ama bir yard geride kaldı. Orada kazanılan ilk hak maçı Steelers’a getirmişti. Bu kaçan ilk şanstı. Daha sonra Steelers puntladı topu ve Tom Brady yine bol bol Gronk ile oynayacağı bir hücuma başladı. Daha ikinci hücumda Brady, Gronk’a pas attı ve line of scrimmage’da çelinen top Sean Davis’e gitti ama Sean Davis orta zorluktaki bu interception’ı yakalayamadı bu ikinci şanstı. Sonra Patriots hızlıca sahayı Gronk ile geçti ve skoru 25-24’e getirdi. İki puan denemesinde de başarılı olan Patriots maçın bitimine 56 saniye kala 27-24 öne geçti. Tabi ki bizi bir korku kaplamıştı. Steelers son çeyreklerde inanılmaz dönüşler yapıyordu ama paslar hep Antonio Brown’a gidiyordu. Fakat ilk oyunda JuJu 69 yardlık pas oyunu ile topu NE 11 yardına getirdi. Post rotası koşan JuJu topu aldıktan sonra Bell’in ve James’in bloku ile artık TD’a gidiyor derken 20 yard civarında JuJu’nun benzini bitti.

Sonra ilk oyunda Jesse James’e bir yard çizgisinde pas atıldı ve James topu yakaladı fakat yakalama işlemini bitirmeden topu gol çizgisine uzatmaya çalıştı ve bu nedenle düştüğü anda topun üzerindeki eli oynadı. Şimdi hiç bu yakalamamı değil mi bunu tartışmayacağım. Kurala göre doğrudur vesaire ama bunun TD olması gerektiğini ve kuralın saçmalığını herkes biliyordur ama yapacak bir şey yok. Bir de hani mahallede top oynarsın hakem falan olmaz ama kurallar işlenir, hani bir tane çok çirkef çocuk vardır onu saymıyorum ama geri kalan çocuklar kendi arasında karar verirler iki takımda aynı şeyi düşünür. Touchdown olduğu anda açın bakın bir tane Patriots oyuncusu itiraz ediyor mu bu top düştü diye… Onlarda biliyorlar bunun TD olduğunu ama hakemler elbet bakacak ve kuralı uygulayacaklar. Tabi uygulamadıkları durumları da unutmamak gerek. Neyse daha fazla uzatmayalım ama bu da üçüncü şanstı. Eğer Jesse topu uzatmak yerine yuvarlansaydı muhtemelen Steelers maçı kazanmıştı.

James’in touchdown’ı tamamlanmamış pasa döndükten sonra, Steelers bir pas oyunu oynadı ve Darrius Heyward-Bey’e giden pasta, muhteşem bir iş çıkaran Malcolm Butler DHB’yi saha içinde yere indirdi. Daha 23 saniye vardı, Steelers sakince bir hücum yapabilirdi. Ama bir anlık panik ve saçma sapan bir fake spike denemesi sonucunda interception ve maç Patriots’a gitti. Giden sadece maç olmadı tabi ki. Yüzde 99.9 ihtimalle birinci sıra Patriots’ın olacak ve yine AFC şampiyonluk maçına giden yol Foxborough’dan geçecek. Umuyorum ki Ocak’ın üçüncü haftası artık şu şeytanın bacağını kırarız. Bana göre Steelers bu maçta göz testini geçti ve Patriots özellikle savunma da çok fazla açığı olduğunu da göstermiş oldu. Bir parantez de Gronk için açmak istiyorum. Ben bu kadar dominant bir receiver görmedim. Birebir, iki kişi, rotalar farketmeksizin, Brady’nin kafası sıkışınca topu atabileceği bir oyuncu. Adamın üzerine ellerini koyamıyorsun line of scrimmage’da, zaten top yakalama alanı da üç metre en az, yakalayınca darbeden etkilenip topta düşürmüyor ve elleri çok iyi. Daha ne istersin ki bir receiver’dan? Velhasıl kelam, Patriots, Steelers’ı duyguların çok yoğun olduğu bir maçta yendi ve muhtemelen AFC’de birinci sıranın sahibi oldu.

Bu maç bu kadar yoğun olunca gerçekten diğer maçlara pek değinesim yok onun için kısaca geçeceğim. Ravens, Cleveland’ı çok zorlanmadan deplasmanda 27-10 ile geçti. Bengals ise sakatlıklara artık daha fazla dayanamadı ve deplasmanda Minnesota’ya 34-7 gibi farklı bir skor ile kaybetti. Cleveland 0-16’a emin adımlarla ilerliyor. Bengals tamamen yeniden başlat tuşuna basıp koç, genel menajer ne varsa elden çıkarmayı planlıyor. Baltimore ise son iki maçını kazanıp wild card’a girmemesi için hiçbir sebep yok.

Önümüzdeki hafta Steelers, Pazartesi akşamı Houston deplasmanında oynayacak. Houston gerek savunmada, gerek hücumdaki sakatlıklardan çok çektiği için Steelers’ın yüksek oktanlı hücumuna karşı pek etki göstereceğini düşünmüyorum. Savunma da ise Steelers için DeAndre Hopkins’i durdurmak zor bir görev olacak. Ancak playoff’lar için güzel bir antreman olacaktır. Skor tahminim 34-9 Steelers olacağı yönünde. Ravens ise kendi evinde Indianapolis Colts’u ağırlayacak. Yine hücumda büyük sıkıntıları olan başka bir takım olan Colts’un Baltimore savunmasına karşı çok zorlanacağını düşünüyorum ama maçın erken kopup çok fazla Baltimore koşusuna dönmesine de çok şaşırmam. Skor tahminim 27-13 Baltimore yönünde. Cincinnati evinde Detroit’i ağırlarken, Cleveland ise Chicago deplasmanına gidecek. İki takımında yenileceğini düşünüyorum ma Cleveland sürpriz yapmaya aday çünkü son haftalarda Trubisky, karar aşamalarında sorunlar yaşıyor ve çok top kaybı yapıyor. Eğer Cleveland bunu değerlendirebilirse neden olmasın. Yine bir 1-15’lik sezon olur.

Geçen hafta Steelers – Patriots maçı için daha fazla skor tahmin etmiştim ama beklediğimin altında geldi ve benim 37-33’lük Steelers tahminim yanıldı. Bengals maçı için 33-7 demiştim ama 34-7 ile bitti. Ucundan kaçırmışım. Ravens – Browns maçı için ise 33 – 14 demişim. Bir kaç alan golü ile kaçmış. Bu hafta artık Bills duasına çıkacağız, hani bir ihtimal Patriots’ı deplasmanda yenerler mi diye sonra da tüm maçlarımızı kazanıp umarım birinci sırayı alacağız. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere…