NFL’de normal sezonun sona erdiği 31 Aralık gecesinin ardından, playoff dışı kalan takımlar head koçlarıyla yollarını ayırmaya başladı. Her yıl sezonun bittiği Pazar gününün ardından Kara Pazartesi olarak adlandırılan haftanın ilk günü bu yıl beş koçu vurdu.

İlk haber Indianapolis Colts’tan geldi. Sezonu 4-12 ile bitiren Colts, altı yıldır takımın başında olan Chuck Pagano’nun görevine son verdi. Karar, takımın Houston Texans’ı 22 – 13 yendiği maçın hemen ardından açıklandı. Takımdaki ilk üç yılında 11-5’lik dereceler elde eden Pagano, toplamda 53 galibiyet ve 43 mağlubiyet ile Colts kariyerini sonlandırırken, Colts’un üç yıldır playoff’u kaçırması bu kararının alınmasındaki en önemli etken oldu.

Colts’un ardından bir diğer hayal kırıklığı yaratan takım Oakland Raiders, Jack Del Rio ile yollarını ayırdığını açıkladı. Geçtiğimiz yıl 12 galibiyet alan ve bu sezon Super Bowl adayları arasında gösterilen Raiders, sadece altı galibiyet alınca koç kadrosu eleştiri oklarının hedefi olmuştu. Del Rio’nun yerine gelecek ismin ise uzun yıllardır ESPN’de yorumculuk yapan popüler koç John Gruden’ın olacağı konuşuluyor.

Detroit Lions ise her ne kadar bu sezon dokuz galibiyet alıp son haftalara kadar playoff yarışının içinde kalsa da bu koçu Jim Caldwell’in görevinin başında kalması için yeterli olmadı. Sezona 6-4 başlayıp oldukça yakın geçen NFC playoff yarışından 16. haftada kopan takım böylece son üç sezonda ikinci kez playoff dışı kalmış oldu.

2017 sezonunu yeniden yapılanma yılı olarak geçiren Chicago Bears ise üç yıldır takımın başında olan John Fox’un işine son verdi. Tecrübeli koç, Chicago kariyerini 14 galibiyet ve 34 mağlubiyet ile tamamlarken, elindeki kadroyla bu sezon beş galibiyet alabilmesi kimilerine göre bir başarı olarak görülmüştü.

Son olarak iki sezon önce konferans finali oynayan ancak sakatlıklarında etkisiyle iki yıldır adeta dibe çöken Arizona Cardinals, sezonu 8-8 bitirince head koç değişikliğine gitti. Beş yıldır takımı çalıştıran, NFL’in en çok saygı gören koçlarından olan Bruce Arians, kovulmasa da sezon biter bitmez emeklilik kararını açıkladı.

Böylece sezon içinde işine son verilen New York Giants head koçu Ben McAdoo ile birlikte toplamda altı head koç, 2017 sezonu sonrası görevlerinden ayrılmış oldu. Oldukça eleştirilen Cleveland Browns koçu Hue Jackson, Denver Broncos koçu Vance Joseph ve Washington Redskins koçu Jay Gruden ise şimdilik 2018 sezonu için de takımlarında kalacak gibi gözüküyor.