Adam Thielen 100 yardın altında kaldı, Julio Jones touchdown yaptı, Los Angeles Rams maç kaybetti, Chicago Bears ilk kez bir koşu touchdown’ına izin verdi… Kısacası çok ilginç bir hafta oldu ama Nathan Peterman değişmedi; işte NFL ’de haftanın istatistikleri…

Geçtiğimiz hafta şüphesiz bu sezonun en güzel haftalarından biriydi. Los Angeles Rams – New Orleans Saints, Seattle Seahawks – Los Angeles Chargers gibi güzel maçlar olsa da, hepimizin gözü Rodgers – Brady eşleşmesindeydi. Hem takımlarının ayrı konferanslarda olması nedeniyle sık göremediğimiz, hem de bu oyunu oynayan en iyi quarterback’lerden ikisinin karşılaştığı bir maç olduğu için bu maçın değeri fazlasıyla yüksekti. Packers’ın bu sezonki kötü görüntüsü ve deplasmandaki başarısız performanslarını düşününce Brady’li Patriots maçın favorisiydi. Nitekim Patriots 31-17’lik skorla kazanarak sallantılı başlayan sezonun devamında yakaladığı çıkışı devam ettirdi. Bu maçın içindeki detaylardan ziyade benim üstünde durmak istediğim konu ise Green Bay’in deplasman performansı ve Aaron Rodgers etrafındaki yapılanması. Tom Brady’nin söylediği “Aaron Rodgers Patriots’ta oynasa her sezon 7000 yard pas atardı. O benden çok daha yetenekli bir oyuncu” sözü abartı ve alçakgönüllülüğün bir karışımı olsa da aslında bu seviyedeki bir yeteneğin potansiyelini belirtir nitelikte. 2015 sonrasında 30-25-1 durumda olan ve bu süreçte 1312 sayı atıp 1299 sayı yiyen Packers takımı bu istatistiklerle tamamen ortalama bir NFL takımı görüntüsü verse de Rodgers’ın ittirmesiyle playoff’larda belirli bir noktaya kadar giderek çok fazla göze batmıyor. Kariyerinde deplasmanlarda oynadığı maçlarda tam 150 TD ve 48 INT’lık performansına rağmen 38-41 durumda olan Rodgers’ın toplam deplasman mağlubiyeti ise Tom Brady’den bir maç daha fazla. Brady’nin Rodgers’tan 52 fazla deplasman maçı oynadığını düşündüğümüzde ise bu mağlubiyet sayıları kabul edilemeyecek kadar fazla. Birbirine çok yakın seviyede olan bu iki elit oyuncunun çıktığı Super Bowl ve playoff maçları sayılarını düşündüğümüzde ise Packers’ın çok geçmeden bazı şeyleri değiştirmesi gerektiği açıkça belli oluyor ancak tüm bunlara rağmen bu iki oyuncuyu karşılıklı izlemek biz izleyiciler için fazlasıyla özel. NFL kuralları gereği Super Bowl dışında en erken 2022 yılında karşılaşabilecek olan bu ikiliyi tekrardan karşılıklı izlemek için tek umudumuz ise bir Super Bowl eşleşmesi veya Brady’nin oynamaya devam etmesi…

Bir hafta geçmiyor ki Nathan Peterman adından söz ettirmesin. Bills’in Bears karşısında oynadığı maçta 49 pas denemesinde 31 isabet bulmayı başaran Nathan Peterman için bu sayı gayet iyi gözükse de kazandığı pas yardı sadece 189 olunca, Peterman bir rekora daha imza atmış oldu. NFL tarihinde bir maçta 30+ pas denemesinde en az yardı kazanan QB olan Peterman, bu maçta elde ettiği 45.4’lük Qb reytingi ile sezon ortalamasını 30.7’ye çıkarmayı başardı. Bu maçı da interception’sız kapatmayan ve üç kez interception atan Peterman, Aaron Rodgers’ın 993 pasta attığı 11 interception’ı sadece 95 pasta atmayı başardı. Bu maçla birlikte 38 pozisyondur TD bulamayan Bills’in serisi son bulurken, bu TD aynı zamanda Josh Allen’ın sahada olmadığı zamanda elde edilen ilk TD oldu. Evet belki Nathan Peterman çok kötü bir QB ancak Bills’in diğer QB’lerinden ve reciever’larından da katkı alamadığını belirtmek gerek. Bills takımı bu hızla gittiği takdirde sezonu altı TD ve 26 Interception ile bitirecek ve ellerindeki en iyi opsiyonlardan biri olan Kelvin Benjamin felaket bir durumda. Şu anda topu spike’lamak, Kelvin Benjamin’e pas atmaktan daha fazla QB reytingi getiriyor çünkü Benjamin NFL’deki en kötü catch yüzdesine ve ona atılan pasların rakip tarafından intercept olma sayısına sahip. Aynı zamanda düşürülen toplarda ligin en kötü dördüncü reciever’ı olan Benjamin’e ve INT kralı Nathan Peterman’a rağmen bu Bills takımı, Hue Jackson’lı Browns’ın iki sezonda aldığı galibiyetlerden fazla galibiyet almış durumda. :)

Haftanın ilgi çeken olaylarından biri de Saints reciever’ı Michael Thomas’ın touchdown sevinci oldu. Bu sevincin asıl sahibi olan eski Saints oyuncusu Joe Horn, Thomas için: “Bazı gençler bu tarz şeyleri yapmıyor, benim gibi yaşlı adamların ruhlarına saygı duymuyor. Onun böyle bir platformda cesaret göstererek bunu yapması beni onurlandırdı.” açıklamasını yapan Horn, Thomas’ın sevincini görür görmez internete girip kendine bir Michael Thomas formasını aldığını söyledi. Bu olayın özellikle sosyal medyada çok dikkat çekmesi sonrası önümüzdeki haftalarda çokça eski oyunculara ait sevinç göreceğiz gibi…

Haftanın diğer istatistiklerine ve olaylarına bakacak olursak…

– 49ers’ın yeni starterı Nick Mullens’ın kariyerindeki ilk hücumu üçte üç pas isabeti ve 41 yard ile TD ile sonuçlandı. Mullens’ın aynı zamanda Raiders’a karşı oynadığı sırada Twitter hesabı da onaylandı.

– Tampa Bay’in QB tartışmasına istatistiksel olarak baktığımızda, hemen hemen aynı sayıda pas atan bu iki ismin arasında 369 yard ve yedi TD daha fazlası olan isim Ryan Fitzpatrick. Winston’ın aynı zamanda beş INT, beş sack ve iki fumble fazlası bulunuyor.

– Kansas City Chiefs, bu haftaki para atışını da kazanarak 8192’de bir olasılığı gerçekleştirdi ve preseason’ı da sayarsak bu sezonki 13 para atışını da kazandı.

– Philip Rivers, Peyton Manning, Brett Favre ve Eli Manning üçlüsünün ardından üst üste 200 maça başlayan ilk QB oldu.

– Los Angeles Chargers, Russell Wilson’ın draft olmasının ardından Seahawks’ı Seattle’da yenebilen ilk AFC takımı oldu.

– NFL’de bu sezon oynadığı tüm maçlarda en az iki TD pası atan tek isim Philip Rivers konumunda ve Los Angeles Chargers 2006 yılından sonra en iyi sezon başlangıcına imza atarak sezona 6-2 başlamayı başardı.

– 1996 yılından beri Dallas Cowboys’un Genel Menajeri ve aynı zamanda da sahibi olan Jerry Jones’un Genel Menajerlik rekoru normal sezonda 187-173, playoffta ise 3-9.

– Indianapolis Colts’un çaylak guard’ı Quenton Nelson, NFL tarihinde ayın en iyi çaylak oyuncusu seçilen ilk guard oldu.

– Kariyerinde 83 maça çıkıp bu maçlarda 103 TD-61 INT ile 34-48-1 durumda olan Sam Bradford’ın şimdiye kadar kazandığı para: 127.5 milyon dolar…

– Geçtiğimiz hafta 10 sack’e imza atan Vikings savunması bu performansıyla kulüp rekoru kırdı.

– Sam Darnold bu hızla INT atmaya devam etmesi halinde Peyton Manning’i geride bırakarak çaylak sezonunda en çok sayıda INT atan oyuncu olacak.

– Geçtiğimiz maçta Raiders’a karşı 8 kez sack yapan 49ers savunmasına karşın Raiders’ın tüm sezonda şimdiye kadar yaptığı sack sayısı sadece 7.

– James Conner ve Le’Veon Bell’in (Geçen sezonki performansı) ilk sekiz hafta itibariyle performans karşılaştırması:

TD Sayısı: Bell (5) – Conner (10)

Kaçılan Tackle: 35-51

Koşu Sayısı: 229-190

20+yardlık koşu: 3-8

– Savunması yerlerde sürünen Buccaneers eğer maç başına 26.8 sayıya izin veren Bills savunmasına sahip olsaydı, şimdiye kadar attığı sayılar aynı kaldığı takdirde 3-5 yerine 7-1 durumda olacaktı (Her maç 26.8 sayı yediği varsayılırsa).

– Dallas Cowboys, oynadığı son 16 maçın 12’sinde 20 sayıdan az sayı üretebildi.

– Rams karşısında 211 yard pas tutan Michael Thomas, Saints tarihinde tek maçta en fazla pas yardına ulaşan oyuncu oldu.

– Dolphins, Jets karşısında ofansif TD yapmadan aldığı 13-6’lık galibiyetle birlikte tarihindeki ofansif touchdown’sız altıncı galibiyetini aldı.

– Houston Texans, 2012 yılından sonra ilk kez altı maç üst üste kazanmayı başardı.

– Cleveland Browns (2-6-1) oynadığı ilk dokuz maçta, şehrin basketbol takımı olan Cleveland Cavaliers’tan (1-8) daha iyi rekora sahip durumda.

– “W” yeme hareketini yaptıktan sonra Jameis Winston’ın istatistikleri: 2832 yard, 15 TD, 15 INT, 11 Fumble ve 11 maçta iki galibiyet, dokuz mağlubiyet.

– James Conner’ın ilk sekiz maçta yaptığı 10 TD, Steelers tarihinde 1950 yılından bu yana yapılan en yüksek TD sayısı oldu (İlk sekiz hafta için).

– Carolina Panthers, ilk yarıda bulduğu 35 sayı ile kulüp rekoru kırdı

– Tom Brady’nin Packers maçı öncesinde 1000 kariyer koşu yardına ulaşması için üç yard kazanması gerekiyordu. Şu anda ise dört yarda ihtiyacı var.

– Patrick Mahomes üst üste sekiz maçtır 300 pas yardını geçmeyi başardı.

Haftanın “Fun Fact”i:

Jerry Rice, 40+ yaşındaki oyuncular tarafından elde edilen pas yakalama yardlarının 100.1%’ini elinde bulunduruyor. Kafanız karıştı değil mi? O zaman hemen açıklayayım. 40 yaşından sonra tam 2509 yard kazanan Jerry Rice dışında Brett Favre’ın da pas yakalama yardı mevcut ancakFavre’ın yakaladığı pas yardı -2. Bu durumda 2509/2507=yaklaşık olarak 100.1%

Haftaya görüşmek üzere herkese iyi haftalar…