Jimmy Garoppolo çapraz bağlarını koparıp sezonu kapattıktan sonra 49ers’ın başka maç kazanması çok düşük bir ihtimal olarak görünüyordu ve playoff adayı olması beklenen takım birden draft’ın birinci sırası için favori konuma gelmişti. Ancak işler bu doğrultuda gitmiyor ve 49ers, beklenmedik maçlar kazanarak izleyenleri şaşırtmaya devam ediyor ve bunu Nick Mullens adında bu yılın dokuzuncu haftasına kadar çoğu insanın adını hiç duymadığı bir oyun kurucu sayesinde başarıyorlar. Dokuzuncu hafta C.J. Beathard’ın sakatlığı nedeniyle ilk defa bir NFL maçına çıkan ve bu ilk maçını kazanan Mullens’ı o zamanlar pek ciddiye almamıştım çünkü rakip Raiders’tı ve sezonu çoktan bitirmiş gibi oynuyorlardı. Arkasından maçı kaybetseler de Giants karşısında da iyi oynadı Mullens. ‘Acaba Mullens gerçekten iyi mi?’ diye sormaya başladı insanlar. Sonrasında Buccaneers ve Seahawks maçlarını da kaybetti ama kariyerinin ilk maçlarını oynayan bir oyuncudan ziyade ortalama bir NFL starter’ı olarak görünüyordu Mullens. Hatta Garoppolo kadar iyi olup olmadığı bile tartışılmaya başlanmıştı. Bu tartışmalar o zaman bana saçma geliyordu ki hala saçma geliyor ancak son iki haftada gelen Broncos ve Seahawks galibiyetleri artık Mullens’a farklı bir gözle bakmama sebep oldu. Hem Broncos hem de Seahawks, ligin iyi savunma takımlarından ve bu maçlarda elde ettiği toplam 607 yard pas, üç touchdown ve bir interception istatistikleri bu lige ait olduğunu gösteriyor. En son ligde kalıcı olan ve kendine isim edinen başarılı undrafted QB Tony Romo idi. Kim bilir, belki Mullens da Romo benzeri bir kariyere sahip olur, belki 49ers’ta belki de başka bir takımda. En azından şunu söyleyebilirim ki o ışığı şu an bir pırıltı olarak da olsa Mullens’da görmek mümkün…

Görkem Abi, Vander Esch ve Jaylon Smith’in yanına Sean Lee de eklendiğinde Cowboys için ciddi bir Super Bowl adayı olacak diyebilir miyiz? Özellikle kendi konferansımızdaki playoff takımlarına çok ters gelen bir defansımız var gibi geliyor. Rams, Seahawks, Saints bu defansı açmakta çok zorlanacak diye düşünüyorum. Senin düşüncen nedir bu konuda?

– Musa Kaan Taşdemir

Cowboys, son haftaların en sıcak takımlarından birisiydi ve bu serileri Indianapolis Colts karşısında son buldu. Cowboys’un Colts’a kaybetmesi sürpriz değil ancak bu şekilde kaybetmesi kaşların kalkmasına neden oldu biraz. Demem o ki Cowboys, ne olursa olsun herhangi bir şekilde Super Bowl adayı değil, bunu gördük. Bu tabii ki Super Bowl oynayamaz demek değil, ancak şu an bir favoriden çok sürpriz yapabilecek bir takım olarak görünüyorlar. Bu arda Sean Lee, Colts maçıyla birlikte sahalara döndü ancak çok sınırlı sayıda snap oynadı. Lee’nin dönüşüyle, kağıt üzerinde Lee-Smith-Esch üçlüsünün birlikte oynayacağı gibi görünse de aslında işler biraz karışıyor. Jaylon Smith’in ortadaki yeri kesin. Lee sakatlanmadan önce weak side oynuyordu ki bu Leighton Vander Esch’in o günden bu yana oynadığı pozisyon. Üçü de aynı anda sahada olabilir ancak bunun için Vander Esch’in daha önce hiç oynamadığı strong side’da oynaması gerekiyor ve bu beklenildiği gibi bir verim verir mi ya da sezonun bu noktasında böyle bir deneye kalkışmak ne kadar doğru olur tartışılır. Lee’nin sakatlık geçmişi ve mevcut sağlık durumu göz önünde bulundurulduğunda weak side snap’lerinin Lee ve Vander Esch arasında paylaştırılmasını bekliyorum. Genel olarak Dallas defans rakipleri korkutabilecek bir defans konumuna geldi ancak hala o ünite olarak maç kazandırabilecek konuma gelemediler. Örneğin Colts karşısında hücum takımı oyunu kontrol etmekte zorlanınca Colts’un uzun hücum drive’ları karşısında çaresiz kaldılar. Pas koruması iyi olan hücum line’larına karşı fark yaratacak bir pass rush’a hala sahip değiller. Irving’in dönüşü bunu belki değiştirebilir fakat Taco Charlton bu sezon büyük hayal kırıklığı oldu.

Los Angeles Rams’in Chicago Bears’a, New Orleans Saints’in de Dallas Cowboys Cowboys’a karşı pek varlık gösterememeleri neyin nesidir? Senin çok önem verdiğin momentum olgusu Cowboys ve Bears’tan yana mı geçti? Bu iki takım son düzlükte momentumu arkalarına aldılar. Bu iki takımın şansını nasıl görüyorsun?

– Murat Tezcan

Üstüne Los Angeles Rams, bu hafta da kendi evinde Eagles’a kaybetti. Bay haftasından bu yana Rams’te ciddi bir düşüşten bahsetmek mümkün. Bears karşısında aldıkları mağlubiyeti soğuk hava şartlarına ve rakibin çok iyi olan defansına bağlamıştım ama son Eagles mağlubiyeti biraz düşündürücü. Gerçi bitime üç dakika kala punt return sırasında fumble yapmasalar hala kazanabilirlerdi. Yine Goff’un bu iki haftalık mağlubiyet serisinde 0/6 TD/INT oranıyla oynadığını görüyoruz, demek ki yolunda gitmeyen bir şeyler var. Başta pek ihtimal vermesem de Cooper Kupp’ın sakatlığının hücumun dengesini bozduğunu düşünüyorum. Bir de rakipler artık Gurley yerine Goff’u durdurarak kazanma şanslarının daha yüksek olduğunu anladılar. Sezon başında çoğu takım Gurley’yi durdurabilmek için single high safety ile oynayıp box’a bir fazla adam koyuyordu. Artık rakip safety’lerin iki adet ve derinde oynadığını görüyoruz. Bu da Rams’in ana pas hücumu silahı olan big play olasılığını azaltıyor. Rams’in reciever’ları derin paslarda daha etkili olan oyuncular ve boşa çıkamadıkları zaman Rams pas hücumu büyük sekteye uğruyor. En iyi pozisyon reciever’ları olan Kupp’ın yokluğunu en çok bu noktada hissettiklerini düşünüyorum.

Cowboys’a yukarıda değindim zaten. Bears’a gelecek olursak onların da durumu Cowboys’a benziyor ancak Bears’ta savunma maç alırken hücumun dengesiz performansı sıkıntı yaşatabilir, tıpkı bu hafta Packers karşısında olduğu gibi. Onlar için en belirleyici nokta ev sahibi avantajını alıp alamayacakları olacak. Bu mevsimde olası bir ev sahibi avantajı Bears’ı Super Bowl’a kadar taşıyabilir. Çünkü Chicago’nun dondurucu soğuğunda ısıran savunmalarına karşı maç kazanmak çok çok zor olacak.

Chicago Bears defansı Los Angeles Rams’in başına büyük bela açtı. Geçen sene olduğu gibi playoff ortamında Rams sabun köpüğü olabilir mi?

– @muse78

Rams, düşüşe geçmek için çok kötü bir zaman seçti gerçekten. Kendileri hakkında detaylı düşüncemi yukarıda yazdım ancak biraz daha bahsetmek gerekirse McVay’in playbook’una yeni sayfalar eklemesi gerekiyor artık. Kupp sakatlandığından beri daha big play ya hiç tarzı bir takıma dönüştüler ve esas mesele bunu yaparken de Gurley’yi unutuyor olmaları. Bears karşısında maç yakın gitmesine rağmen koşuyu çok erken terkettiler. Kariyerini hep batı yakası sıcağında geçiren Goff’a güvenmektense soğuk hava şartlarında koşmak her zaman daha doğru olan hareketti. Aynısını Eagles karşısında da yaptılar. Gurley iyi koşarken birden bire tekrar tek boyutlu pas hücumlarına döndü McVay. Ligin en iyi koşu hücumlarından birine sahipken maç başı 50 pas denemesi yapıyorsanız sıkıntı var demektir. Hal böyle olunca playoff için 4-5 hafta öncesine kadar daha az güvenilir bir Rams görüyorum ben. Şuan yenilmesi gereken takımdan ziyade eşleşme bazlı bir takım görüntüsündeler.

Pittsburgh Steelers üst üste maçlar kaybettikten son 15. haftada Patriots’ı yenip playoff yarışında tekrardan var oldu? Ancak arkadan gelen çok formda bir Baltimore Ravens var. Sizce playoff şansları tehlikede mi?

Üst üste iki maç kaybeden Steelers için bu bir mesaj maçıydı ve tatmin edici bir performansla kazanmaları mesajın yerine gittiğini gösteriyor. Steelers, bu sezon beş maç kaybetti ve bu maçların dört tanesi AFC West takımlarına karşı. Chiefs ve Chargers şu an konferansın ilk iki takımı ve bu mağlubiyetleri anlarım ancak AFC North’u kazanacak takımın Raiders ve Broncos’u yenmiş olmasını beklersiniz. Eğer bu maçları almış olsalardı playoff cepteydi. Şimdi işlerini biraz zora soktular. Hala avantaj sahibi olan taraf onlar ve grubu kazanamasalar bile wild card için yarım galibiyet avantajlı konumdalar (beraberlikten gelen). Son hafta Bengals maçı kolay gözükse de önümüzdeki hafta Saints deplasmanında yarı bir playoff maçı oynayacaklar. O maçı kazanabilirlerse içerideler diyebiliriz. Kaybetseler bile şanslarına Ravens da aynı hafta Chargers’la deplasmanda oynuyor olacak ve AFC West şampiyonluğu kovalayan Chargers karşısında şansları oldukça az. Benim tahminim Steelers’ın grubu kazanacağı yönünde.

NFC playoff’larında wild card biletlerini kimler alır? Bir tanesi için Seattle Seahawks en yakın takım gibi gözüküyor, sürpriz adaylarınız var mı?

Evet, Seahawks en yakın takım olarak görünüyordu ancak bu hafta 49ers’a yenilerek büyük bir avantaj kaybettiler. Haftaya Chiefs’le oynayacaklar ve bir anda kendilerini Vikings ve Eagles ile aynı derecede bulabilirler. Cowboys’un son iki haftada oynayacağı Buccs ve Giants maçlarını kazanacağını düşünüyorum. Bu yüzden iki wild card bileti için benim gözümde üç aday var; Seahawks, Vikings ve Eagles. Vikings, önümüzdeki hafta Lions’a karşı oldukça kazanılabilir bir maça çıkacak ve burada gelecek galibiyet ellerindeki beraberlikle birlikte önemli bir avantaj elde etmelerini sağlar. Benim tahminim Seahawks ve Vikings’in wild card ile playoff yapacakları yönünde.