Ve o geliyor… Bütün sezon boyunca uykusuz gecelerimizin nedeni olan bu büyük spor organizasyonu nihayet geldi çattı. Super Bowl LIII (yani 53) bu sene Los Angeles Rams ve NFL hakemleri, pardon New England Patriots arasında Atlanta’da oynanacak. Ne kadar sevinsek de bir yanımız bahar bahçeyken bir yanımız yaprak döküyor çünkü bu karşılaşmadan sonra uzun bir süre NFL olmayacak; o yüzde şu güzel maçın keyfini doya doya çıkarmak gerek.

Ülkemizde de Fox Sports’ta Türkçe spikerler tarafından anlatımı olacak karşılaşma yine gecenin bir köründe saat 02.30’da start alacak. O yüzden Pazar günü uykunuzu güzelce alın. Eğer Pazartesi işe gidecek olanlar varsa iş yerinde uyumamaya dikkat edin; çünkü İsviçreli bilim adamlarının yaptığı araştırmaya göre Super Bowl sonrası Pazartesi günü en çok işten atılmaların olduğu günmüş.

Bu gereksiz bilgiden sonra gelelim maça… Maçtan önce en çok dikkat çeken şey tabii ki de Tom Brady ve Jared Goff arasındaki yaş farkı. 41 yaşındaki Tom Brady ile 24 yaşındaki Jared Goff arasındaki 17 yaş, Super Bowl tarihindeki en büyük yaş aralığı (Gereksiz bir bilgi daha).           Fakat oyuncuların normal sezon performanslarına bakınca pek de bir fark göremiyoruz. 561 pas denemesinde 364 isabet yakalayan Jared Goff bu alanda yüzde 64,9’luk bir yüzdeye sahip; Tom Brady ise 570 denemede 375 isabet ile yüzde 65,8’lik pas isabet yüzdesi bulunuyor. Aynı benzerlik interception ve TD paslarında da geçerli. Brady’nin 11 interception ve 29 TD pasına karşılık Jared Goff’un 12 interception ve 32 TD pası bulunuyor.

İstatistiklere baktığımızda bu iki oyun kurucu arasında pek bir fark göremiyoruz. Özellikle Jared Goff’un üç yıllık kariyerindeki ikinci playoff’unda eli titremeden pas atabilmesi, iki oyun kurucu arasındaki kalite farkını bir nebze azaltıyor. Ama yine de Tom Brady’nin onuncu kez bu finali oynadığını söylemek gerek. Fakat Goff açısından hatırlanması gerek noktalardan biri Cooper Kupp’ın yokluğu diyebiliriz. 25 yaşındaki wide receiver’ın sakatlığından sonra pas oyunları büyük ölçüde sekteye uğrayan Rams, elinde Todd Gurley gibi bir koşucu olduğu için biraz daha koşu oyunlarına yöneldi. New England Patriots ise bu sene Tom Brady’i daha idareli kullanmaya başladı ve onlar da Rams gibi James White ve çaylak Sony Michel ile koşu oyunlarına yöneldiler. Patriots’un bu hamlesinin de ne kadar yerinde olduğunu playoff’larda gördük diyebiliriz. Karşımızda daha diri ve hazır bir Tom Brady vardı. Aynı zamanda da White ve Michel’in etkili oyunları da Patriots’un neden Super Bowl’da yer aldığının bir göstergesi.

Patriots hücumu demişken bahsetmeden geçmek olmaz. Özellikle playoff’ta gösterdikleri performansla büyük alkış toplayan hücum oyuncuları bu başarının aynısını Rams’e karşı gösterecek mi, orası büyük bir soru işareti. Sony Michel’den başlayacak olursak, Bill Belichick draft’lardan eksik parçayı seçmiş bulmuş resmen. Bu seneki koşu oyunlarının en büyük parçası olan çaylak running back, hücum hattındaki oyuncuların da yardımıyla daha çaylak yılında rushing’te bulduğu altı TD ile takımın en çok TD yapan ismi konumuna yükseldi. Ayrıca 209 rushing denemesinde takımına 931 yard kazandırarak çok da kötü bir performans sergilemedi. Fizik olarak ise bir Saquon Barkley olmasa da rakip takım secondary’lerinin içine rahatlıkla dalabiliyor. Eğer maçta geniş alan yakalarsa durdurulması zor olacağı için Rams savunmasının mutlaka iyi hazırlanması gerekiyor.

Bir diğer running back James White ise takımın en büyük silahı. Eğer Rams bir şekilde White’ı durdurabilirse Patriots hücumunu zayıflatabilir; çünkü bir running back’ten daha fazlası olan James White, bu sezon Tom Brady’nin arkasında değil de yanında konuşlanıyor ve pası aldıktan sonra nereye koşacağını o kadar iyi biliyor ki direkt olarak kendisi için açılan koridorlara dalıyor. Fakat James White’ın oyununda öne çıkan nokta Patriots hücum hattındaki blokların aşılamayacak seviyede olması. Özellikle Rob Gronkowski’nin bazen de James Develin’in de bu bloklara katılmasıyla tam anlamıyla duvar ören Patriots, hem Tom Brady’e topla oynaması için yeterli zamanı veriyor hem de receiver’ların pas yakalaması için koşulara başlamasına sebep oluyor. Aynı zamanda biraz önce bahsettiğim slot’tan pas yakalayan James White’ın da bu bloklar arasından koridor bulması da işin en dikkat edilmesi gereken yeri.

Koşu oyunlarına fazlaca yönelen Patriots’un hiç pas oyunu yok mu peki? Var, olmaz mı hiç. Julian Edelman gibi bir receiver’ı olan Patriots pas oyunlarını maç içinde B planı olarak kullanıyor. Zaten ligdeki en iyi QB – WR uyumu olarak kabul edilen Brady – Edelman ikilisinden bahsediyoruz. Bu ikilinin mutlaka sahneye çıktıkları bir an geliyor. Tıpkı Super Bowl tarihinin en efsane maçlarından olan Atlanta Falcons – New England Patriots maçındaki şu catch gibi. O yüzden fazla bir şey söylemeye gerek yok, görüyorsunuz her şey ortada. Bir de Rob Gronkowski var. Ligin en iyi Tight End’i olarak gösterilen 29 yaşındaki oyuncuyu en iyi yapan şey sadece pas yakalaması değil, yakaladığı paslardan sonra adeta bir receiver gibi ayaklarının çabukluğu ile topu ileri taşıyabilmesi. Sezona çok tutuk başlayan Gronk, playoff’larda kendisini baya iyi toparladı ve özlediğimiz Gronk’u bize izlettirdi. Bu maçta da Tom Brady’nin en büyük kozu olacak gibi gözüküyor.

Los Angeles Rams’in en büyük hücum kozu ise Todd Gurley diyeceğim ama 24 yaşındaki running back özellikle son oynanan New Orleans Saints maçında tanınamayacak haldeydi. Normal sezonda adı MVP adayları arasında geçen Gurley’e playoff’larda ne oldu, pek bilinmiyor. Tahmin yürütecek olursak sezonun son maçlarına doğru geçirdiği sakatlığın hala etkileri var gibi duruyor. Fakat burada bahsettiğimiz oyuncu normal sezonda yaptığı 17 rushing TD ile lig lideri ve 256 koşu denemesinde 1251 yard ile lig üçüncüsü konumunda bulunan isim olunca ve maç da Super Bowl olunca o özlediğimiz Todd Gurley’i dört gözle izlemek istiyoruz açıkçası. Koç Sean McVay de bizim gibi düşünüyor olacak ki hafta içi verdiği açıklamada Todd Gurley’nin hazır olmak zorunda olduğunu ve Patriots’un eksikliklerini kullanması gerektiğini söyledi. Etkili bir Rams için formunda bir Todd Gurley şart.

Diğer önemli isimlerden biri ise takıma sezonun son bölümlerinde katılan ve daha önce 2015 yılında Denver Broncos ile Super Bowl kazanmış olan C.J. Anderson. O maçta 34 koşuda 90 yard elde eden Anderson yaptığı TD ile takımının kazanmasında payı elde etmişti. Üç sezon sonra tekrardan finale çıkan 27 yaşındaki running back, Rams’in Dallas Cowboys’u yendiği maçtaki olağanüstü performansı ile çok dikkat çekmişti. 23 koşu denemesinde 123 yard gibi abartılı bir sayı elde eden Anderson, aynı zamanda iki TD yaparak bu güzel oyununu süslemişti. En son oynanan Saints maçında da Goff’un duyma problemi yaşadığı ve Todd Gurley’nin kötü olduğu anda sahneye çıkarak takımı ayakta tutmayı başarmıştı. Şu an Rams’in en tecrübeli isimlerinden olan C.J., kısa boyu ve güçlü fiziği ile savunma hattı oyuncularından sıyrılıp linebacker’lar ile bire birde çok etkili olabiliyor. Koç McVay’in maça C.J. Anderson ile başlamayı tercih etmesi hiç de kötü bir fikir değil aslında ama bakıp göreceğiz.

Jared Goff’tan bahsederken Cooper Kupp dedik, sakatlandı dedik de ama pas oyunları tamamen çöktü diyemeyiz çünkü geçen sene New England Patriots ile Philadelphia Eagles arasında oynanan Super Bowl karşılaşmasında forma giyen Brandon Cooks, bu sene Rams formasıyla aynı maçta tekrar boy gösterecek.  New Orleans Saints karşısında maçın kilit ismi olan Brandon Cooks, yedi sekiz pas yakalama isabeti ile toplamda 107 yard pas yakalamıştı. Jared Goff gibi geleceğe damga vurabilecek bir oyun kurucu ile oynayan 25 yaşındaki wide receiver Goff’un en büyük silahı olacak, orası kesin. Özellikle scrimmage çizgisinin arkasında yakalayacağı paslar ve ardından yapacağı koşular Rams hücumunun kaderini belirleyecek gibi gözüküyor. Fakat karşısında playoff’ların en iyi secondary’sinin bulunduğunu da buraya bırakalım.

Peki, maçın kilidi ne olacak? Cevap basit, tabii ki de savunmalar. Şu iki maçlık playoff macerasında gördük ki New England Patriots maçın ilk hücumunu ortalama yedi dakika sahada kalarak tamamlıyor ve TD yapmadan dönmüyor. Yedi dakika gibi bir süre, savunmayı epey hırpalayacak bir zaman ve Patriots bunu iyi başarıyor diyebiliriz. Bu dakikalarda hücumdaki oyuncular diri olduğu için de koç Belichick hemen A planını devreye sokuyor ve istediğini alıyor. Lakin bu sefer karşısında QB savunmasının yanında Saints maçında da gördüğümüz üzere Mark Ingram ve Alvin Kamara gibi ligin iyi running back’lerini durdurmayı başaran Rams savunması var ve bu maçta da Patriots koşularını durdurabileceğine inanmak hayal değil.  Aaron Donald, Ndamukong Suh, Michael Brockers ve Dante Fowler gibi defensive tackle /end pozisyonunda oynadığı oyunun hakkını veren oyuncular olacağını hesaba katarsak scrimmage çizgisinde heyecanlı bir kapışma bizi bekliyor demek.  Özellikle parantez açmak istediğim isim ise bu sene elde ettiği 20.5 sack ile Aaron Donald. QB savunmasında ligin en iyilerinden olan Donald’ın atlatamayacağı hücum hattı şu ana kadar meydana çıkmadı. Atletik yapısı ve hızıyla herkesin aradığı ideal defansif tackle olan Donald, bizlere DT pozisyonun nasıl oynanması gerektiğini gösterdi. Baskı altında koşamadığından dolayı işleri iyi gitmeyen Tom Brady de Aaron Donald karşısında baya zorlanacak gibi gözüküyor.

Patriots savunması için de kritik olan konsantrasyon eksikliği yaşamamaları; çünkü, hem Chargers maçında hem de Chiefs maçında gördüğümüz üzere maça çok iyi başlayan oyuncular maç içinde bir anlık dalgınlıkla ciddi hatalar yapabiliyor. Özellikle Rams receiver’larının savunma arkasına yapacağı derin koşular ve cornerback’lerle bire bir kalmaları Patriots’un kâbusu olabilir. Tıpkı şu pozisyonda olduğu gibi cornerback Jason McCourty bire bir kaldığı zaman Patriots’un kalesi düşüyor ve karşı tarafın rahat bir TD yapma ihtimali artıyor. Chargers maçı demişken Keenan Allen’ın bulduğu şu TD ise Patriots savunmasının zayıf noktasını gösteren diğer bir kanıt. Rams’te bu koşuları yapabilecek en etkili isimler ise Tyler Higbee ve Josh Reynolds olacağı için bu iki oyuncuya büyük iş düşüyor. Patriots savunması da eğer Chargers maçındaki gibi scrimmage çizgisinde yedi veya sekiz kişiyle savunma yapmayı tercih ederse bu sefer işe yaramayabilir fakat koşu oyunlarını büyük bir ölçüde durdurmaları hiç de zor olmaz. Safety’lerden alınan destekle açılan koridorları hızlıca kapatabilirlerse Goff’u pas atmaya itebilirler bu da savunmanın daha az yıpranmasına sebep olabilir. Tam bir savunma dehası olan koç Bill Belichick’in bu maça özel bir savunma düzeni oluşturacağına da hiç şüphemiz olmasın.

Maçla ilgili son beklentimizin ise Super Bowl’a yakışan bir final olması gerektiği. İki takım da buralara kendi emekleriyle geldiler, bunukabul etmek gerek; fakat o kadar ciddi hakem hataları oldu ki şu an Super Bowl’da Saints – Chiefs finalini bile izliyor olabilirdik. Neyse olan olmuş diyelim artık ve acaba Brady altıncı yüzüğünü kazanıp emekli mi olacak yoksa Los Angeles Rams 2000 yılından sonra ilk Super Bowl’unu mu kazanacak, hep birlikte göreceğiz. Bir de bu iki takımın en son 2002 yılında Super Bowl’da karşı karşıya geldiğini ve o zaman çok genç olan Tom Brady’nin ilk yüzüğünü bu maçta kazandığını hatırlatalım.

Maç ile ilgili bu kadar bilgiden sonra biraz organizasyondan bahsedelim. Herkesin de bildiği üzere Super Bowl LIII, Atlanta’da oynanacak. Mercedes Benz’in sponsor olduğu mimari harikası olan stadı görmeyen varsa çok şey kaçırmış demektir. Atlanta Falcons’un yanında MLS takımlarından Atlanta United’a da ev sahipliği yapan sahada bu sene Atlanta United da ilk şampiyonluğunu yaşadı. 1.6 milyar dolara inşa edilen stat, şu an dünyada en fazla elektronik ekran bulunan stat olarak bir rekor kırmış durumda. Her birinin ağırlığı 500 ton olan sekiz adet panelin bir ray yardımıyla hareket etmesi sonucu açılıp kapanan panellerin toplam maliyetinin ise yaklaşık 500 milyon dolar olduğu söyleniyor (bence daha fazla olabilir). Böyle dehşet bir sahası olan Atlanta Falcons’u da bu seneki kötü performansından dolayı tebrik etmek gerek. Ellerinde böyle bir stat varken ve Super Bowl’da kendi sahalarındayken, nasıl oluyor da ligin en kötüsü olmayı başarıyorlar hayret edilesi bir durum.

Sahanın maliyeti bol sıfırlı olunca bir iki tane sıfır otomatik olarak bilet fiyatlarına da ekleniyor haliyle. Ortalama bilet fiyatlarının 2000 dolar ile 5000 dolar arasında olduğu da söylentiler arasında. Bu bahsettiğimiz fiyatlar hesaplanırken VIP koltukların ve locaların hesaba katılmadığını da belirtmek gerek. Fakat Atlanta Falcons yönetimi, gelen izleyicilere bir güzellik yapıp bazı yiyecek ve içecek fiyatlarını en düşükte tutmuş. İki dolara Hot Dog, üç dolara dilim pizza, iki dolara patlamış mısır, iki dolara su, beş dolara cheeseburger… Bunlar gözümüze çarpan ucuz şeyler. En azından Falcons, Super Bowl’da olmasa da maçı izlemeye gelenlerden baya bir tebrik almışa benziyor.

Super Bowl denilince ise Tom Brady’den sonra akla gelen ilk şey ise devre arası şovu. Fakat geçen sene çok fazla beğenilmeyen Justin Timberlake  sonra bu sene kimin çıkacağı büyük bir merak konusuydu. Lakin Colin Kaepernick’e yapılanlardan sonra birçok sanatçı sahneye çıkmayı kabul etmeyince anlaşıldı ki bu seneki devre arası şovu da tam bir fiyasko olacak. Pepsi sponsorluğunda gerçekleşen bu seneki şovda ise üç Grammy ödüllü Maroon5, Travis Scott ve Big Boi sahne alacak. Fakat seyircilerin kafasında ciddi bir soru işareti bırakan bu isimler için change.org’da bu isimlerin sahneye çıkmaması için bağış toplanmaya bile başlanmış. Fakat keşke her sene Bruno Mars çıksa da yanındakiler değişse ne güzel olurdu. İzlemeyen varsa Bruno Mars’ın Super Bowl 48 ve 50’deki şovlarını izlemelerini tavsiye ederim. Daha da güzel bir şey izlemek istiyorum diyen varsa Michael Jackson’un 1993 yılında Dallas Cowboys ile Buffalo Bills arasında oynanan Super Bowl XXVII’daki şovunu izlemelerini tavsiye ederim.

Maçı izlerken kaçırılmaması gereken en son şey ise reklamlar. Super Bowl için özel olarak çekilen reklamlarda bu sene NFL özel bir şey hazırlamış gibi gözüküyor. En meşhur NFL oyuncularının yer aldığı bu kısa filmin NFL’in Instagram sayfasından bazı kesitleri yayınladı. Baya eğlenceli olduğu göze çarpan bu şov için oyuncuların para almadığı konuşuluyor (Bir zahmet almayıversinler zaten). Fakat Super Bowl 53’ün reklam maliyeti şu ana kadar ki en yüksek rakama ulaşmış durumda. Yaklaşık 5.2 milyon dolarlık bir maliyeti bulunan her bir reklamın toplam süresi ise sadece 30 saniye. Evet, yanlış yazmadım, sadece 30 saniye için 5.2 milyon dolar. Sadece ünlü markaların değil aynı zamanda bu senenin merakla beklenen filmlerinden Avengers: Endgame, Captain Marvel, Oyuncak Hikayesi 4, X-Men:Dark Phoenix,  Hızlı ve Öfkeli: Hobbs and Shaw’dan da fragman görebileceğimiz bu organizasyonu film severlerde yakından takip etse iyi olur diyelim.

Yavaş yavaş bize ayrılan sürenin de sonuna gelmiş bulunmaktayız. Bu uzun ve zorlu maratonda bizlerle olduğunuz için sizlere teşekkür ederiz. Umarım arkadaşlarınızla veya sevdiklerinizle güzel bir Super Bowl keyfi yaşarsınız ve Pazartesi sabahı uyandığımızda da etkisinden kolay kolay çıkamayacağımız bir karşılaşma olur. Her konuya değindiğimizi de düşünerek artık sizleri dünyanın en önemli spor organizasyonlarından olan Super Bowl ile baş başa bırakıyorum. Herkese iyi seyirler…