Pazar günkü NFL maçlarından daha güzel bir şey varsa o da Cumartesi günkü kolej futbolu maçlarıdır. Her yıl olduğu gibi bu yılda heyecan fırtınası şeklinde geçen NCAA Football sezonunda LSU Tigers, Ohio State Buckeyes, Oklahoma Sooners ve Clemson Tigers öne çıkan takımlar oldular. Oyuncu bazında ise LSU Tigers oyun kurucusu Joe Burrow, Ohio State Buckeyes defensive end’i Chase Young, Ohio State Buckeyes oyun kurucusu Justin Fields ve Oklahoma Sooners oyun kurucusu Jalen Hurts kolej futbolunun en değerli oyuncusu seçilen kişiye verilen ödül olan Heisman Ödülü’ne aday gösterildiler. Fakat LSU Tigers’ın oyun kurucusu Joe Burrow bu yıl gösterdiği performans ile ciddi şekilde bu ödülün en büyük favorisi olarak gözüküyor. Oyun tarzı olarak Aaron Rodgers’a benzetilen genç oyuncu için umutlu olduğumu belirtmek isterim. Yine Heisman Ödülü adaylarından olan Chase Young ise bu sezon 16,5 sack yaparak Ohio State tarihinde en çok sack yapan oyuncu olarak tarihe geçti. Atletizmi, çabukluğu ve gücü ile bu ödüle aday olabilen tek savunma oyuncusu olan Young’ın tek şanssızlığı yukarıda bahsettiğimiz gibi Joe Burrow. Dikkatimi çeken diğer kolej oyuncuları ise J.K. Dobbins (RB), Derrick Browns (DL/DT), Travis Etienne (RB), CeeDee Lamb (WR), Jonathan Taylor (RB), Yetur Gross-Matos (DE) ve Derek Stingley Jr. (CB). O zaman bu seneki Bowl maçlarını kaçırmayın deyip NFL’e geçiş yapalım…

NFL’de artık son üç haftaya girdiğimiz şu dönemde 14. haftayı geride bırakmış olduk. Perşembe’yi Cuma’ya bağlayan hafta Chicago Bears’ın Dallas Cowboys’u yendiği maçla açıldı. Bears galibiyet ile son üç maçını kazanırken, Cowboys ise son üç maçını kaybetti.

Pazar günü maçlarında ise New York Jets Miami Dolphins’i son saniyedeki alan golüyle geçerken, Dolphins kickerı Jason Sanders tam yedi alan golünü sayıya çevirerek kulüp rekoru kırdı. Green Bay Packers, zayıf rakibi Washington Redskins’i rahat mağlup etti. Danielle Hunter’ın NFL tarihinin en hızlı 50 sack’a ulaşan oyuncusu olduğu maçta Minnesota Vikings, Detroit Lions’a şans tanımadı. Haftanın sürprizine imza atan Denver Broncos, bu sezon ilk defa bir maçta 25+ sayı attı ve Houston Texans’ı deplasmanda farkla yenmeyi başardı. Baltimore Ravens Buffalo Bills’i yenerek AFC liderliğini sürdürdü. Kansas City Chiefs’te New England Patriots’u mağlup ederek grubunu lider bitirmeyi garantiledi. Ayrıca New England Patriots, 21 maç sonra kendi evinde mağlup oldu.

Yine Pazar günü maçlarından devam edecek olursak Cleveland Browns, Cincinnati Bengals’i yenip 18 yıl sonra iki sezon üst üste 6+ galibiyetle sezonu bitirmeyi garantiledi. Atlanta Falcons ise grubundaki rakibi Carolina Panthers’a karşı yenilmezlik serisini beş maça çıkardı. Tampa Bay Buccaneers, Indianapolis Colts’u yenerek üst üste üç maçını da kazandı fakat yıldız receiver Mike Evans sakatlanarak sezonu kapattı. Austin Ekeler’ın 101 koşu ve 112 pas yardı elde ettiği maçta Los Angeles Chargers, Jacksonville Jaguars’ı çok rahat geçti. Arizona Cardinals, Pittsburgh Steelers’a mağlup olduğu maçta ise çaylak oyun kurucu Kyler Murray, Super Bowl döneminde Cardinals tarihinde en çok TD pası atan çaylak oyun kurucusu oldu. Ryan Tannehill ile galibiyetlerine bir yenisini ekleyen Tennessee Titans, Oakland Raiders’ı dış sahada geçerken, Prime time’da oynanan maçta Los Angeles Rams, Seattle Seahawks’tan rövanşı almayı başardı ve Seahawks’a karşı oynadığı son beş maçın dördünü kazanmış oldu. Son olarak Pazartesi’yi Salı’ya bağlayan gece oynanan maçta Philadelphia Eagles uzatmaya giden maçta New York Giants’ı yendi. Ayrıca bu maçta Eli Manning ikinci haftadan sonra tekrardan starter olarak sahaya çıktı.

Haftanın Olayı: Kansas City Chiefs’ın Ekipmanlarının Yanlış Yere Gönderilmesi

Pazar günü Türkiye saati ile saat 00.25’te oynanan Kansas City Chiefs – New England Patriots karşılaşması öncesi daha önce NFL tarihinde yaşanmamış bir olay gerçekleşti. Kansas City Chiefsli 35 oyuncunun omuzluğunu, kaskını ve topları taşıyan konteynır maçın oynanacağı Foxborough, Massachusetts, yerine Newark, New Jersey’e gönderildi. Bu hatanın fark edilmesi sonucu apar topar devreye giren Kansas City Chiefs yönetimi, maç saatine yaklaşık bir saat kala ekipmanları maçın oynanacağı stada getirmeyi başardı.

Artık o ekipmanlar nasıl geldi, uçak mı kiralandı ne oldu bilmiyoruz ama Kansas City Chiefs ekibinin bu ekipmanları normalde maçtan bir gün önce yüklemesi gerekirken maç günü yüklemesi de başka bir soru işareti olarak göze çarptı.

Neyse ki maç saatinde gelen ekipmanlar herhangi bir sorun teşkil etmediyse de eğer olası bir gecikme yaşansaydı bu nokta da Kansas City Chiefs’in bu gecikmeden dolayı ciddi bir ceza alabileceği de gelen bilgiler arasında. Bizde buradan Kansas City Chiefs çalışanlarına lütfen çalıştığınız takımın hangi takımla maçı olduğunu ve bu maçın nerede olduğunu iyi bakmaları gerektiğini hatırlatalım.

Haftanın Maçı: San Francisco 49ers (48) – New Orleans Saınts (46)

Maçın Adamı: Drew Brees (29-49 Pas İsabeti, 349 Yard, 5 TD, 1 Koşu TD)

Yazının başlığı haftalık olduğu için bu maça haftanın maçı yazmak zorunda kaldım fakat bu maç değil haftanın net olarak yılın maçı olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Maç öncesi tahminlerde San Francisco 49ers’ın bir önceki büyük maçlarda olduğu gibi New Orleans Saints karşısında daha rakibini durdurup sonrasında bir hücum oyunu oynayacağını sanıyorduk fakat öyle olmadı. İlk dakikadan beri maça çok hızlı başlayan Saints hücumuna cevap vermek konusunda hiç geri kalmayan 49ers, son saniyelere geride girmesine rağmen kicker Robie Gould’ın maçı bitiren alan golüyle kazanmayı başardılar.

Haftalardır performansı konusunda eleştirilen ve takımın en zayıf halkası olarak gösterilen Jimmy Garoppolo, bu sezon ki en iyi maçını oynadığını söyleyebiliriz. Maçın tüm kritik anlarında sahaya çıkan 28 yaşındaki oyun kurucu, Emmanuel Sanders’a attığı 75 yardlık pasla da kalitesini kanıtlamış oldu. Özellikle takımı geride olduğu zaman sorumluluk da alan Garoppolo, ligin en kritik döneminde ve playoff başlamasına bir aydan az kalan şu zamanda bu oyunu oynaması 49ers’ı daha korkunç bir ekip yaptığını da söylemeden geçemeyeceğim.

Hücumda ise takıma sekizinci hafta katılan Emmanuel Sanders, 157 yard top tutup bir de TD yaparak pas oyunlarında liderliğini ortaya koydu. Raheem Mostert ve Matt Breida ikilisi toplam 16 koşu denemesinde 123 yard koşarak büyük iş yaparken bunda 49ers hücum hattının da payı çok büyük. Maçın ilk yarısının sonunda Raheem Mosert’ın yaptığı TD’da Mostert’a koşu koridoru açarken görevini çok iyi yapan hücum hattı yine Garoppolo’yu ligin en çok sack yapan dördüncü savunmasına karşı koruma da ve pas zamanı vermede tüm tebrikleri topladılar.

Savunma da ise Nick Bosa, DeForest Buckner, Arik Armstead ve D.J. Jones ön dörtlüsünden oluşan savunma hattı yine formundaydı. Bu sezon büyük işlere imza atan bu muhteşem dörtlüde bir isim var ki bence olağanüstü işler yapıyor. O da çaylak Nick Bosa. Maçı iki tackle, bir tackle for loss, iki QB Hit ve bir pas savunma ile tamamlayan genç oyuncu bir pozisyonda Drew Brees’in pasını uçarak bloklaması ise çok yönlü bir oyuncu olduğunu kanıtlar nitelikte. Genel savunma performansı olarak bir aralar ligin en az koşu yardı veren takımı iken bir anda bu alanda 22. sıraya düşen 49ers için bu biraz sorun teşkil etse de 14 hafta da sadece yedi koşu TD’a izin vermeleri güzel bir istatistik. Pas savunmasında ise 1,611 yard ile ligin en az pas yardına izin veren takım olmalarına rağmen Drew Brees’in 349 yardlık pas oyunlarına engel olmamaları artık Brees efekti olarak adlandırabiliriz. Fakat buna rağmen 49ers hala ligin en iyi pas savunması yapan takımı.

Drew Brees kelimenin tam anlamıyla şiir gibi bir top oynadı. 40 yaşındaki oyun kurucu bu sezon sadece sekiz maç oynamasına rağmen bu maçta attığı beş TD pasıyla beraber ligdeki 17. touchdown pasını attı ve ayrıca 2015 yılından sonra ilk defa beş TD pası atarak maçı tamamladı. Micheal Thomas ile uyumu üst düzeyde olan Brees, Jared Cook’u da bu maç güzel kullandı. Sakatlıktan kurtulduktan sonra görmeye alıştığımız formuna bir türlü ulaşamayan tecrübeli oyuncu artık o pası üzerinden attığını ve ligdeki oyun kuruculara QB Resitali sunduğunu düşünüyorum.

Saints hücumundan bahsetmeden önce bir isimden bahsetmek istiyorum ki bu sezon ciddi anlamda kayıp ve bulan gören varsa söylesin lütfen. Evet, doğru tahmin, Alvin Kamara. Sezon başındaki Seahawks galibiyetinde önemli bir yeri olan Kamara, o maçtan sonra bir koptu pir koptu ve sonraki üç maç beklenenin çok altında kaldı. Altıncı haftadaki Jaguars maçından sonra da bir bilek sakatlığı yaşayan Kamara, o sakatlıktan da dönmesine rağmen sanki etkileri hala devam ediyor gibi gözüküyor çünkü bu maçta gösterdi ki Kamara sanki patlayıcılık özelliğini yitirmiş. Eskiden hem pas oyunlarında hem koşu oyunlarında topları alınca ok gibi aralardan geçer, savunmacıların üzerinden atlardı. Fakat bunların çoğunu yapamayan 24 yaşındaki running back, bu maçta da birçok kez 49ers savunmasının tackle’ları altında ezildi.

Alvin Kamara’nın yokluğunda koşu oyunlarının yükünü çeken ve takıma sezon başında katılan Latavius Murray, bu sezon iyi işler yaptı. Her pozisyonda 49ers ön dörtlüsünün arasına dalmaktan çekinmeyen 29 yaşındaki oyuncu, Jared Cook’un TD yaptığı iki pozisyonda da topu endzone’a yakınlaştıran isim oldu. Jared Cook demişken, o da Murray gibi sezon başında takıma katılıp, Saints’in birkaç sezondur süre gelen tight end boşluğunu dolduran bir oyuncu oldu. 49ers karşısında da ilk iki hücumda iki TD yaparak güzel işler çıkardı fakat sakatlanarak maça devam edememesi bence Saints adına kırılma noktasıydı. Ligin en çok pas yakalayan oyuncusu Michael Thomas 134 yard top tutup bir de TD yaparak bu sezon göz ardı edilen performansına bir yenisini ekledi. Ayrıca şu anda Thomas’ın maç başı top yakalama yardının da 109,5 olduğunu söylemek istiyorum ki bu da neredeyse kendi başına bir takım gibi oynadığına da bir işaret resmen.

Savunma performansı ise Saints’in birkaç haftadır hiç fena değildi. Ön tarafta Cameron Jordan, Marcus Davenport, David Onyemata ve Malcolm Brown ile fena olmayan bir ekip kuran Saints savunması rakip oyun kuruculara zorlu anlar yaşatıyordu. Fakat bu maçta Marcus Davenport’un sakatlanmasından sonra biraz tökezlediğini söylemek gerek. Yine de “QB Hurries” denilen yani oyun kurucuyu erken pas atmaya itme istatistiğinde ligde üçüncü olan Saints ön dörtlüsü çok kötü de bir oyun sergilemedi. Kötü olan taraf kesinlikle Saints secondary’si idi. Ligin en kötü takımlarından biri kabul edilen Washington Redskins’ten bile daha çok pas yardına izin veren Saints secondary’si son dört maçı ortalama 285 pas yardına izin vererek tamamladı ki bence bu ciddi bir sorun teşkil ediyor. 49ers’ın son hücumunda ilk denemede Garoppolo’nun pasını engelleyen ve ligin en iyi cornerback’lerinden olan Marshon Lattimore’un George Kittle ile eşleştirilmeyip, çaylak cornerback Chaunchey Gardner-Johnson’ın Kittle’a verilmesi ve bu pozisyonda Kittle’ı durduramaması benim notlarıma aldığım ve bence maçı kaybettiren bir hata olarak dikkatimi çekti.

Sonuç olarak 49ers çok kritik bir galibiyet alarak hem gövde gösterisi yaptı hem de NFC liderliğine oynamayı ihmal etmedi. Hücumda da bu kadar üretken bir takım olması 49ers cephesi adına güzel bir sonuç. Saints ise hücumda Brees önderliğinde ligin en iyi takımları arasında yer alırken, savunma da bu kadar hata yapmaları konusunda bir şey yapmazlarsa olası bir NFC Finali’nde yine 49ers’a kaybedebilirler.

Haftanın Oyuncusu: Drew Brees (29-49 pas isabeti, 349 yard, beş TD pası, bir TD koşusu)

New Orleans Saints’in San Francisco 49ers’a mağlup olmasına rağmen Drew Brees oynadığı oyunla mükemmel bir iş yaptığını söylemek gerek. Özellikle bu sezona tutuk başlayan ve daha sezon başında sakatlanan Brees’i gönül isterdi ki buralarda daha çok görelim ama maalesef bu sezon belki de ilk defa elle tutulur bir oyun oynadı. Ama bu toparlanma süreci bence 40 yaşındaki oyun kurucunun playoff’larda nasıl bir oyun sergileyeceğine dair bir ipucu da olabilir. Umarız bu oyunu sezon sonuna da taşır.

Haftanın Hücum ve Savunma 11’i

QBDrew Brees (NO)DENick Bosa (SF)
RBAustin Ekeler  (LAC)DTD.J. Jones (SF)
WRA.J. Brown (TEN)DTAaron Donald (LAR)
WRDarius Slayton (NYG)DEDanielle Hunter (MIN)
WREmmanuel Sanders (SF)LBDarius Leonard (IND)
TEGeorge Kittle (SF)LBZa’Darius Smith (GB)
LTJake Matthews (ATL)LBKevin Pierre-Louis (CHI)
RTRyan Ramczyk (NO)CBTye Smith (TEN)
LGLaken Tomlinson (SF)CBCasey Hayward Jr. (LAC)
RGWyatt Teller (CLE)SQuandre Diggs (SEA)
CEric McCoy (NO)SKareem Jackson (DEN)

Gelecek Haftanın Maçları

Cuma – 04.20New York JetsBaltimore Ravens
Pazar – 21.00Tampa Bay BuccaneersDetroit Lions
Miami DolphinsNew York Giants
Denver BroncosKansas City Chiefs
Chicago BearsGreen Bay Packers
New England PatriotsCincinnati Bengals
Seattle SeahawksCarolina Panthers
Houston TexansTennessee Titans
Philadelphia EaglesWashington Redskins
Pazartesi – 00.05Cleveland BrownsArizona Cardinals
Minnesota VikingsLos Angeles Chargers
Jacksonville JaguarsOakland Raiders
Pazartesi – 00.25Atlanta FalconsSan Francisco 49ers
Los Angeles RamsDallas Cowboys
Pazartesi – 04.20Buffalo BillsPittsburgh Steelers
Salı – 04.15Indianapolis ColtsNew Orleans Saints

Yavaş yavaş sona yaklaştığımız NFL normal sezonunda kaldı geriye üç hafta diyerek 15. haftanın programına kısa bir göz attığımızda haftayı MVP adayı Lamar Jackson’ın Baltimore Ravens’ını Sam Darnold’un New York Jets’ine karşı görüyoruz. Maçın ağır favorisi Ravens olsa da Jets bu ligin en dengesiz takımlarından biri. Yine de haftaya güzel bir başlangıç olabilecek bir maç olarak notlarımıza alalım.

Pazar günü 21 seansında ise en önemli maç kuşkusuz Houston Texans – Tennessee Titans karşılaşması. Denver Broncos mağlubiyeti ile AFC Güney’deki liderliğini bu sezon ikinci kez koruyamayan Houston Texans’ın, Ryan Tannehill ile mükemmel bir çıkış yakalayan Tennessee Titans’a karşı alacağı bir mağlubiyet ile diğer sonuçlara da bağlı olarak bir anda playoff tablosunun da dışında kalabileceğini hatırlatalım.

Pazar günü 21 seansında diğer bir önemli karşılaşma ise Chicago Bears ile Green Bay Packers arasında oynanacak. Sezonun açılış maçında mağlup ettiği Chicago Bears’ı bu sefer Green Bay’de ağırlayacak olan Aaron Rodgers ve arkadaşları kaybetmeleri durumunda olası bir Minnesota Vikings galibiyeti sonrası sıkıntılı bir duruma düşebilirler ki daha Minnesota Vikings ile bir maçlarının daha olduğunu ve bu maçında Minnesota da olduğunu söylemeden geçmeyelim. Diğer yandan Mitch Trubisky ile bir çıkış yakalayan Chicago Bears, mutlaka Packers’tan rövanşı almak isteyecektir.

Gece 12 seansında ise bizi Los Angeles Rams – Dallas Cowboys maçı bekliyor olacak. Bu maçın da geçen yıl oynanan NFC playoff’unu hatırlarsak o maçın rövanşı niteliğinde bir karşılaşma izleyeceğimize hiç şüphem duymuyorum. İki takımında mağlubiyete tahammülü kesinlikle olmadığını bilmeyen yok çünkü eğer Los Angeles Rams kaybederse, wild card takibi konusunda ciddi bir yara alacak. Dallas Cowboys cephesinde ise haftalardır süre gelen mağlubiyet serisi ile bu maçtan da olumsuz sonuç ile çıkarsa Dallas karışır.

Son olarak prime time maçında ise sürpriz bir takım bizi bekliyor olarak. Bu sezonun sürpriz takımlarından olan Buffalo Bills, sakatlarına rağmen mükemmel bir savunma performansıyla öne çıkan Pittsburgh Steelers’a konuk olacak. Açıkçası bu maçtan beklentim yine iki takımın savunmalarının öne çıkacağı şeklinde. Fakat Josh Allen eğer gününde olursa ve pas atmayı başarırsa belki hücum anlamında da bir şeyler izleriz. Tabii bir de Minkah Fitzpatrick ve Joe Haden gibi iki mükemmel secondary oyuncusu varken bunu nasıl yapacak onu da artık maçı izlerken göreceğiz.

Hepinize keyifli, güzel haftalar diliyorum…